Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021

Βιβλιοπαρουσίαση: Καράβια που ταξίδεψαν τη φαντασία


«Γιατί να ξεκαθαρίσω κάτι: έτσι γίνεται με τις ιστορίες, δεν πας εσύ να τις βρεις. Τις πιο πολλές φορές αυτές έρχονται και σε βρίσκουν αγκυροβολημένο στο ήρεμο λιμάνι σου. Σε παίρνουν μαζί τους κι εσύ δεν έχεις πια άλλη επιλογή παρά να τις ακολουθήσεις»

Κάπως έτσι μας ταξιδεύουν τα κείμενα των Μαρία Αγγελίδου και Αντώνη Παπαθεοδούλου στο βιβλίο τους «Καράβια που ταξίδεψαν τη φαντασία» από τις εκδόσεις Ίκαρος. 

Τι ισχύει για τα ωριαία διαγωνίσματα στα Γυμνάσια και Λύκεια

Για τα ωριαία διαγωνίσματα του Α τετραμήνου , ενώ για τα Γυμνάσια ο σχετικός νόμος του υπουργείου Παιδείας προβλέπει την υποχρεωτική πραγματοποίηση τους μέσα στο Α' τετράμηνο αντίθετα στο Λύκειο δίνει τη δυνατότητα στους καθηγητές να τα μεταφέρουν στο δεύτερο τετράμηνο αν για λόγους αντικειμενικούς δεν πραγματοποιηθούν .

Νέα σειρά Online Συναντήσεων Φιλαναγνωσίας για γονείς και παιδιά από το Ίδρυμα Ευγενίδου

Η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου, ανταποκρινόμενη στην επιθυμία του κοινού της για περισσότερες ηλεκτρονικές συναντήσεις σε κάθε κύκλο της Λέσχης μας, διαμορφώνει αναλόγως το πρόγραμμα που τόσο αγαπήθηκε. Έτσι, συνεχίζει την online λέσχη ανάγνωσης για γονείς και παιδιά, με κύκλους 6 διαδικτυακών συναντήσεων. Τα παιδιά ηλικίας Δ’, Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού, μπορούν να ζήσουν με τους γονείς τους την μοναδική εμπειρία ανάγνωσης επιλεγμένων βιβλίων από την ασφάλεια του σπιτιού τους.

Πώς θα μάθετε τα παιδιά σας να τρώνε όσπρια

Τα όσπρια είναι αναπόσπαστο κομμάτι της μεσογειακής διατροφής και αποτελούν τρόφιμα υψηλής βιολογικής αξίας, αφού περιέχουν σημαντικά ποσά πρωτεϊνών και υδατανθράκων, τα οποία είναι απαραίτητα για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Ένα τραγούδι για τον κορονοϊό

Πώς αντιλαμβάνονται και πώς βιώνουν τα παιδιά και οι έφηβοι τη νέα πραγματικότητα που μας «σύστησε» η πανδημία του κορονοϊού; Το Ίδρυμα Ωνάση τους καλεί να γράψουν ένα τραγούδι μαζί με το συγκρότημα των REC, για να αποτυπώσουν τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις ελπίδες τους.

Αφουγκραζόμενο τόσα χρόνια μέσω των εκπαιδευτικών προγραμμάτων τα παιδιά και τους εφήβους, το Ίδρυμα Ωνάση έχει απευθύνει ανοικτό κάλεσμα για όσους και όσες από 12 έως 17 ετών θέλουν να μοιραστούν τους προβληματισμούς τους, τις αλλαγές στην καθημερινότητα και τις συνήθειές τους, αλλά και τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους για την επόμενη ημέρα, μετά τον κορονοϊό.

O εντοπισμός των fake news είναι… παιχνίδι


Από τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι τον Πάπα, θεσμοί και φορείς μιλούν για την παραπληροφόρηση και προσπαθούν να λάβουν μέτρα καταπολέμησης της. Τα fake news είναι μια πραγματική απειλή για τη συνοχή και σταθερότητα των κοινωνιών μας.

Το Hyundai EV «45» σε θεραπευτικό ρόλο για παιδιά με ασθένειες

Ένα παιδικό, κόνσεπτ αυτοκίνητο της Hyundai Motor Company μέσα σε ένα 6λεπυο βίντεο φανερώνει τον τρόπο που το minicar χρησιμοποιεί την τεχνολογία Emotion Adaptive Vehicle Control (EAVC) για να υποστηρίξει νεαρούς ασθενείς στο SJD Barcelona Children’s Hospital στην Ισπανία ως μέρος του project «Little Big e-Motion».

Η Νέα Εποχή της Ψηφιακής Εκπαίδευσης και ο Ευρωπαϊκός Χώρος Εκπαίδευσης στον 21ο αιώνα

Της Θεοδώρας Γκένιου*

Μια νέα εκπαιδευτική πραγματικότητα αναδύεται λόγω της πανδημίας, μια πραγματικότητα η οποία χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα, πολλά ερωτήματα αλλά και νέες προοπτικές. Η τεχνολογία χρησιμοποιείται σε πρωτόγνωρο εύρος και το εύλογο ερώτημα είναι κατά πόσο μπορεί η εκπαίδευση να προσαρμοστεί στη νέα ψηφιακή εποχή.

Παιδικός διαγωνισμός: "Καθημερινοί ήρωες"


Η τεράστια επιτυχία του παιδικού διαγωνισμού συνεχίζεται και αλλάζει μορφή! Μέσα από την καινούρια μας ψηφιακή πλατφόρμα, ανακαλύπτουμε τρόπους δημιουργίας, παίρνουμε πληροφορίες και αποκτούμε γνώσεις που μας μυούν στο σύμπαν της Ιστορίας και της Τέχνης.

Με αφορμή την έκθεση «Αρχαιολατρεία και Φιλελληνισμός. Συλλογή Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου», στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, καλούμε τα παιδιά, ηλικίας 4 μέχρι και 15 ετών, να ζωντανέψουν τους δικούς τους «Καθημερινούς Ήρωες»!

Το BBC προσφέρει το μεγαλύτερο στην ιστορία του εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Το BBC ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προσφέρει το μεγαλύτερο στην ιστορία του βρετανικού δικτύου εκπαιδευτικό πρόγραμμα καθώς η Αγγλία και η Σκωτία εισέρχονται σε νέα καθολικά lockdown και τα περισσότερα παιδιά αναγκάζονται να παραμένουν σπίτι.

Χθες Δευτέρα, η Αγγλία είπε ότι οι περισσότεροι μαθητές θα επιστρέψουν στην τηλεκπαίδευση και η Σκωτία επέκτεινε διατάξεις που κρατούν τα σχολεία κλειστά για όλα τα παιδιά, εκτός από εκείνα των εργαζομένων σε βασικές υπηρεσίες, καθώς μια μετάλλαξη του νέου κορονοϊού προκαλεί άλμα στον αριθμό των κρουσμάτων.

Εκπαιδευτικοί: Πόσοι επιτρέπονται στο ίδιο όχημα

Τον αριθμό των εκπαιδευτικών που επιτρέπεται να επιβαίνουν στο ίδιο αυτοκίνητο κατά τη μετακίνησή τους από και προς τον τόπο εργασίας τους καθορίζει το νέο ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, λίγα 24ωρα πριν το άνοιγμα των σχολείων.

Όπως επισημαίνει και ο Σχολικός Νοσηλευτής-ΠΕ25 Μάκης Λάππας, μέχρι τέσσερις εκπαιδευτικοί μπορούν να μετακινηθούν με το ίδιο αυτοκίνητο ή με ταξί.

Αξιολόγηση για όλους στην Παιδεία

Το στοίχημα της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών θα κερδηθεί τούτη τη φορά; Καίριο το ερώτημα, καθώς εδώ και τέσσερις δεκαετίες η ελληνική κοινωνία έχει ακούσει ουκ ολίγες διακηρύξεις περί αξιολόγησης του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος, αλλά αυτή ποτέ δεν έγινε. Ωστόσο, δεν είναι το μόνο ζήτημα, για το οποίο η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θέτει ψηλά τον πήχυ της μεταρρυθμιστικής ατζέντας για το 2021. Η υπουργός Νίκη Κεραμέως, συνεπικουρούμενη από δύο υφυπουργούς, τη Σοφία Ζαχαράκη (για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια) και τον Βασίλη Διγαλάκη (για την τριτοβάθμια) σχεδιάζει τομές μέσα στη νέα χρονιά, η επιτυχία των οποίων θα αλλάξει την εικόνα της ελληνικής εκπαίδευσης. Ορισμένες, όπως π.χ. η αξιολόγηση, αποτελούν στοιχήματα που έχουν καθυστερήσει. Άλλες συνιστούν βήματα που θα εναρμονίσουν την ελληνική εκπαίδευση με το διεθνές τοπίο (π.χ. αξιοποίηση ψηφιακών μέσων και τηλεκπαίδευσης, αυτονομία σχολείων, ενίσχυση της επαγγελματικής εκπαίδευσης, χρηματοδότηση των ΑΕΙ βάσει αντικειμενικών και ποιοτικών κριτηρίων-αποτελεσμάτων αξιολόγησης, ίδρυση ξενόγλωσσων προγραμμάτων). Ενδεικτικό είναι ότι θα δημιουργηθεί ηλεκτρονικό φοιτητολόγιο για την καταγραφή και παρακολούθηση της συνολικής πορείας των περίπου 200.000 ενεργών φοιτητών της χώρας. Η «Κ» παρουσιάζει κατ’ αποκλειστικότητα σήμερα το σύνολο των μεταρρυθμίσεων που προωθεί το υπουργείο Παιδείας, μέσα στο 2021.

Ποιον κωδικό θα στέλνουν οι γονείς για τη μεταφορά μαθητών

Οι γονείς ή οι κηδεμόνες που θα συνοδεύουν τα παιδιά από σήμερα, Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, στα σχολεία θα πρέπει να στέλνουν τον κατάλληλο κωδικό και να έχουν την ενδεδειγμένη βεβαίωση για να μην λάβουν πρόστιμο σε περίπτωση ελέγχου από τις αρμόδιες αρχές.

Συγκεκριμένα, θα πρέπει οι γονείς ή οι συνοδοί των παιδιών να έχουν στείλει τον κωδικό 4 πριν φύγουν από το σπίτι. Ο συγκεκριμένος αριθμός έχει επιλεγεί για τη μεταφορά μαθητών, καθώς ο κωδικός αφορά σε «Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο».