Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2023

Γιατί κάποια παιδιά καταρρέουν όταν γυρίζουν από το σχολείο στο σπίτι;

Φανταστείτε το παρακάτω σενάριο: Στέλνετε το παιδί σας στο σχολείο χαρούμενο, έτοιμο να αρχίσει την ημέρα. Και μετά το σχολείο επιστρέφει κακοδιάθετο και ευερέθιστο – και καταρρέει. Επικοινωνείτε με τον/ την εκπαιδευτικό για να δείτε αν έγινε κάτι ή αν είχε άσχημη διάθεση κάποια στιγμή στο σχολείο. Αλλά διαπιστώνετε ότι το παιδί σας ήταν μια χαρά.

Αναρωτιέστε γιατί συμβαίνει αυτό. Τι μεσολάβησε ανάμεσα στην καλή μέρα στο σχολείο και σε αυτό που βλέπετε στο σπίτι; Τι φταίει για αυτή την κακή διάθεση που εμφανίζεται καθημερινά; Μήπως κάνετε εσείς κάτι που το κάνει να έρχεται αναστατωμένο ή θυμωμένο;

Μία μέρα ενός σκύλου - οδηγού

 

Κατερίνα Παπαποστόλου: Η δασκάλα που με τους τρεις κακοποιημένους σκύλους της διδάσκει τη φιλοζωία στα σχολεία

Η Κατερίνα Παπαποστόλου δεν είναι μια απλή διευθύντρια δημοτικού σχολείου.

Είναι μια γυναίκα που έχει αφιερώσει τη ζωή της στην προώθηση της φιλοζωίας μέσα στα σχολεία. Με τα τρία κακοποιημένα της σκυλάκια επισκέπτεται σχολεία για την εκπόνηση εγκεκριμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων που δημιουργεί, ενώ τα Σαββατοκύριακα ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα και πηγαίνει σε απομακρυσμένα σχολεία για να μιλήσει και εκεί στα παιδιά για τα ζώα αλλά και για να εκπονήσει φιλοζωικά βιωματικά εργαστήρια.

Σχολεία στην Ιερουσαλήμ, τη Βραζιλία και την Ινδία βραβεύτηκαν σε θεσμό για τα καλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα στον κόσμο

Πέντε σχολεία, περιλαμβανομένου ενός δίγλωσσου, συμπεριληπτικού εβραϊκοαραβικού στην Ιερουσαλήμ, διακρίθηκαν σήμερα στον διαγωνισμό «Καλύτερου Σχολείου στον Κόσμο» για χαρακτηριστικά τους όπως το ότι καλλιεργούν την ενότητα, βοηθούν την κοινότητα και στηρίζουν την ψυχική υγεία.

W.Greenleaf: Καταπολεμώντας άγχος, φοβίες και στρες με την Εικονική Πραγματικότητα

Μια ομάδα δέκα ατόμων, μεταξύ των οποίων παιδιά και ηλικιωμένοι, απήχθη από τρομοκράτες και κρατήθηκε για μέρες σε ένα σκοτεινό δωμάτιο, προτού απελευθερωθεί. Έξι εργαζόμενοι εγκλωβίστηκαν επί τριήμερο κάτω από τα ερείπια μιας οικοδομής που κατέρρευσε έπειτα από σεισμό. Είκοσι άνθρωποι έμειναν για δύο ημέρες πάνω στις σκεπές των σπιτιών τους, χωρίς τροφή, περιμένοντας τα νερά των πλημμυρών να υποχωρήσουν. Πολλοί εξ αυτών αντιμετώπισαν ψυχολογικά προβλήματα συνεπεία των εμπειριών που βίωσαν και η διάγνωση ήταν «διαταραχή μετατραυματικού στρες». Θα μπορούσε η τεχνολογία της Εικονικής Πραγματικότητας (VR) να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση τέτοιων διαταραχών σε μεγάλες ομάδες πληθυσμών; Θα μπορούσε άραγε να βοηθήσει τη Γιάννα, που πάσχει από υψοφοβία ή τον Οδυσσέα που πολεμάει με τον αλκοολισμό;

Ανάπτυξη: Τα τρία στοιχεία που βοηθούν τα παιδιά να μεγαλώσουν σωστά – Με καλό ύψος και υγιές βάρος

Μια συναρπαστική έρευνα από το Πανεπιστήμιο Loughborough δείχνει πώς η έλλειψη αγάπης στην παιδική ηλικία καθυστερεί την ανάπτυξη και μπορεί ακόμη και να σκοτώσει.

Ένα παιδί που λαμβάνει αγάπη και ασφάλεια δεν είναι μόνο καλό για την ψυχική υγεία, αλλά μπορεί να το βοηθήσει και να αναπτυχθεί. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας μελέτης που εμβαθύνει σε αρχεία ύψους των παιδιών από τη δεκαετία 1800-1990 και αναλύει τη σχέση τους με τις οικονομικές συνθήκες.

Γαλλία: Υπό ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας άνοιξαν ξανά τα εβραϊκά σχολεία της χώρας

Οι περίπου 35.000 μαθητές εβραϊκών σχολείων της Γαλλίας ξανάρχισαν σήμερα τα μαθήματα, υπό ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας, με φόντο την εκρηκτική αύξηση αντισημιτικών ενεργειών στη χώρα.

Στο Στρασβούργο, όπως και στην περιοχή του Παρισιού, οι γονείς που ρωτήθηκαν, αρνήθηκαν- οι περισσότεροι- να δηλώσουν το όνομά τους και μίλησαν για τον «φόβο» που αισθάνονται μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου.

Θεσσαλονίκη: Παιδιά δημοτικού έβαλαν χρώμα στο σχολείο τους

Πήραν τα πινέλα τους, γλαστράκια με αρωματικά φυτά και «αγκαλιά» την καλή τους διάθεση και μετέτρεψαν το προαύλιο ενός σχολείου στη Θεσσαλονίκη σε έναν χαρούμενο τόπο…

Με τη συνδρομή του περιβαλλοντικού μη κερδοσκοπικού συλλόγου «Greek Eco Project», μέλη του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Καρδίας μεταμόρφωσαν χθες το πρωί τον προαύλιο χώρο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίας. Συγκεκριμένα, έβαψαν οκτώ παγκάκια γράφοντας πάνω τους θετικά μηνύματα, δημιούργησαν επιδαπέδια ζωγραφιστά παιχνίδια και φύτεψαν βότανα αλλάζοντας την τσιμεντένια εικόνα της αυλής.

Τι σηματοδοτεί ο θεσμός του προσωπικού βοηθού για τη ζωή των ατόμων με αναπηρία

Η ανεξάρτητη διαβίωση των ατόμων με αναπηρία και η συμπερίληψη τους στην κοινότητα αποτελεί τον σημαντικότερο στρατηγικό πυλώνα της Σύμβασης των ΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.

Μητέρα εντόπισε σπάνιο τύπο καρκίνου στο μωρό της από το βρεφικό μόνιτορ

Ο μικρός Μπένι στριφογυρνούσε στην κούνια του όταν η μαμά του παρατήρησε μέσω του βρεφικού συστήματος ενδοεπικοινωνίας (baby monitor) κάτι ασυνήθιστο στο μωρό της - το ένα μάτι του παιδιού έλαμπε ενώ το άλλο ήταν σκοτεινό.