Δευτέρα 4 Ιουλίου 2022

Καθημερινές δραστηριότητες για τυφλά παιδιά.

Το να μεγαλώνει κανείς χωρίς όραση μπορεί να είναι δύσκολο. Μπορεί συχνά να είναι δύσκολο για το παιδί σας να «συμπληρώσει τα κενά» και να καταλάβει τι γίνεται γύρω του. Για αυτό τον λόγο, ειδικά όταν είναι μικρά σε ηλικία, χρειάζονται εσάς για να τους εξηγήσετε πώς λειτουργεί ο κόσμος ή πώς οι άνθρωποι κάνουν απλές δουλειές. Επίσης, θα πρέπει να δείξετε στο παιδί σας οτιδήποτε υπάρχει στο περιβάλλον του, όπως πχ το μηχάνημα παγωτού στο ζαχαροπλαστείο ή το αλογάκι που κουνιέται στο εμπορικό κέντρο. Μπορεί να θεωρείτε ότι το παιδί σας έχει καλή συμπεριφορά και τρόπους επειδή δεν σας παρακαλεί ποτέ να του αγοράσετε παγωτό ή να ανέβει στο αλογάκι, αλλά ενδέχεται να μην γνωρίζει απλά ότι υπάρχουν εκεί!

«Υπάρχουν άνθρωποι κλεισμένοι στο σπίτι, ελλείψει εκπαιδευτών κινητικότητας», αναφέρει η Λίνα Καλλέ, εκπαιδεύτρια κινητικότητας & προσανατολισμού με λευκό μπαστούνι.

Από το ιστολόγιο της Ελληνικής  Σχολής Σκύλων Οδηγών Τυφλών Λάρα:

Πριν λίγο καιρό η Σχολή Λάρα έβαλε ένα στοίχημα: να ξεκινήσουμε οργανωμένα και για πρώτη φορά, το Πρόγραμμα Κινητικότητας και Προσανατολισμού, αρχίζοντας από την ‘Ήπειρο. Μετά από πολύμηνη επικοινωνία με τον σύλλογο τυφλών Ελπίδα στην Άρτα που λειτούργησε ως γέφυρα επικοινωνίας με τυφλούς της Ηπείρου, αναθέσαμε στην εκπαιδεύτρια κινητικότητας Λίνα Καλλέ να μεταβεί στην Άρτα και τα Ιωάννινα για έναν κύκλο κατά μέσο όρο 15 ατομικών μαθημάτων. Σκοπός μας ήταν να εκπαιδευτούν άνθρωποι από την Άρτα, τα Ιωάννινα, τη Λευκάδα. Η πιο κατάλληλη να μας μιλήσει για το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης εκπαιδευτών και τα προβλήματα που δημιουργεί στην επίτευξη ανεξαρτησίας των τυφλών είναι η ίδια.

Ανατροπές στην παιδαγωγική επάρκεια

Αλλάζει άρδην το καθεστώς απόκτησης παιδαγωγικής επάρκειας από τα ελληνικά πανεπιστήμια για όσους επιθυμούν να διδάξουν στη δευτεροβάθμια, τη μεταδευτεροβάθμια και την επαγγελματική εκπαίδευση. Το σχετικό πιστοποιητικό παιδαγωγικής επάρκειας θα χορηγείται πλέον έπειτα από παρακολούθηση ειδικού προγράμματος σπουδών στα ΑΕΙ για τους ενδιαφερόμενους φοιτητές ή αποφοίτους, ενώ τώρα τα μαθήματα παιδαγωγικής επάρκειας είναι ενσωματωμένα στο πρόγραμμα των λεγόμενων καθηγητικών τμημάτων (π.χ. Φυσικής, Μαθηματικών κ.λπ.). Η αλλαγή θα φέρει σημαντικές ανακατατάξεις, καθώς π.χ. θα αξιολογηθεί η καταλληλότητα των συγγραμμάτων.

«Είμαστε κι’ εμείς εδώ» – Η εφημερίδα του 6ου Γυμνασίου Χαϊδαρίου

«Τα δημοσιογραφικά γυαλιά» έβαλαν σε πολύ κόσμο οι μαθητές και οι μαθήτριες του 6ου Γυμνασίου Χαϊδαρίου, με την έκδοση της εφημερίδας τους με τίτλο «Είμαστε κι’ εμείς εδώ», που πρόσφατα κυκλοφόρησε το τρίτο της τεύχος. Για το εγχείρημα μας μίλησε η Καθηγήτρια Πληροφορικής, Βαρβάρα Μαμά.

Όπως μας είπε για την έκδοση του νέου τεύχους:

-«Άλλη μια σχολική χρονιά μόλις τελείωσε. Μια σχολική χρονιά που ουσιαστικά, ύστερα από δύο χρόνια “σιωπής”, ήταν περίοδος προσαρμογής στην δια ζώσης μαθησιακή διαδικασία, στην προσωπική επαφή, στην έκφραση και την εξωτερίκευση των συναισθημάτων. Σε αυτή λοιπόν την περίεργη χρονιά, στο 6ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου, ακολουθήσαμε το δρόμο της έκδοσης του 3ου τεύχους της σχολικής μας εφημερίδας».

Νικόλας Τσιγάντες: Αυτιστικός και πτυχιούχος κλασικών κρουστών Συμφωνικής Ορχήστρας!

Στην Ελλάδα ζούμε σε παράλληλες πραγματικότητες. Από την μία είναι τα «μουσικά βραβεία» με τις αόρατες κονσόλες, τους φουσκωτούς, τους ξυλοδαρμούς και χορηγό την εταιρεία που κόβει το ρεύμα σε χιλιάδες νοικοκυριά κάθε μέρα.

Από την άλλη είναι αυτό που δεν μάθατε, αυτό που δεν έχει χιλιάδες retweet, likes και εκατομμύρια views.

Λοιπόν…

Ένας αυτιστικός άνθρωπος πέρασε τις εξετάσεις, στις μουσικές σπουδές του, με άριστα.

Άποψη: Απόστολος Λακασάς - Τα μαύρα φεγγάρια ενός αριστούχου

Συγκινεί η ιστορία του 19χρονου µαθητή από το Ιράν, ο οποίος παρότι μόλις τρία χρόνια στην Ελλάδα αρίστευσε στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. «Σήμερα είναι η πιο ωραία ημέρα της ζωής μου από τότε που ήρθα στην Ελλάδα. Ή, μάλλον, η δεύτερη πιο ωραία. Η πρώτη πιο ωραία ήταν τον περασμένο Ιανουάριο όταν πήραμε τα χαρτιά για το άσυλο. Νοικιάσαμε ένα σπίτι στη Μυτιλήνη και από τότε ζούμε εκεί», είπε στην «Κ» (29/6). «Μη με βλέπετε έτσι χαρούμενο. Εχω περάσει πολύ δύσκολες ημέρες». Ενα σπίτι, μια νέα πατρίδα, όνειρα που συμπυκνώνονται πίσω από το εισιτήριο για το πανεπιστήμιο. Ο Κουρός Νουρμοχαμαντί Μπαϊγκί, με το πλατύ χαμόγελό του, μπορεί να εμπνεύσει. Αλλά απαιτούνται πράξεις μαζί με τα χειροκροτήματα επιβεβαίωσης της συμπάθειάς μας προς τους πρόσφυγες.

Κουρός Νουρμοχαμαντί Μπαϊγκί: «Σηκωνόταν όρθιος όταν έμπαινε ο καθηγητής στην τάξη»

Πριν από τρεις μήνες ο 19χρονος Κουρός από το Ιράν δεν υπήρχε. Και αυτό είναι κάτι που λέει ο ίδιος. Σήμερα είναι ένας από τους δημοφιλέστερους μαθητές στην Ελλάδα, καθώς αρίστευσε στις Πανελλαδικές Εξετάσεις με μέσο όρο 18,25.

«Διάβαζα συνέχεια, αγαπούσα το σχολείο, ήθελα να πάω μπροστά. Είχα μια χαζή ιδέα όταν ζούσα στο ΚΥΤ Μόριας, ότι θα μάθω τα ελληνικά σε έναν μήνα και θα πάω σχολείο. Εκανα περισσότερο από έναν χρόνο για να τα μάθω, αλλά μόλις έφθασα στην κορυφή των νοημάτων της, κατάλαβα πώς μπορώ να φτιάξω λέξεις και πώς να τις γράφω σωστά», λέει ο ίδιος στην «Κ».

Οινοπαραγωγική παιδεία: Αμπελώνες σε δημοτικά σχολεία στην Ιερισσό και Αμμουλιανή

Με θετική διάθεση πηγαίνουν οι μικροί μαθητές στα δύο δημοτικά της Αμμουλιανής και της Ιερισσού στην ανατολική Χαλκιδική. Εκτός από την εκμάθηση της σχολικής ύλης λαμβάνουν τη βιωματική εκπαίδευση στους αμπελώνες που έχουν φυτευτεί στις αυλές των σχολείων τους.

«Συνεργαζόμαστε με το Οινοποιείο Domaine Agrovision πάνω από πέντε χρόνια. Οι μαθητές μας έχουν βρει ενδιαφέρον με το αμπέλι. Αναμένουμε όλοι μας να τρυγήσουμε φέτος και να έχουμε το δικό μας κρασί», επισήμανε ο διευθυντής του δημοτικού σχολείου Ιερισσού Γιώργος Κασκέτης.

Εγκώμια στη βία, «έτσι, για πλάκα»

Οταν πήγαιναν στο ίδιο σχολείο στα Σεπόλια, ο τράπερ Thug Slime γνώρισε τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Ο ένας διακρίθηκε στο μπάσκετ και, πιο πρόσφατα, ο άλλος βρήκε αναγνώριση στην τραπ. Το βιντεοκλίπ του τραγουδιού τού, επίσης νιγηριανής καταγωγής, Thug Slime «Αλήτισσα» («Βγαίνει έξω μόνο με αλήτες, της αρέσουν οι εγκληματίες») έχει περισσότερα από 4,5 εκατομμύρια views στο YouTube. Το «Bonnie&Clyde» («Για σένα θα σφάξω όποιον μου κουνιέται») αναρτήθηκε στο YouTube πριν από δυόμισι μήνες – έχει ήδη ξεπεράσει τα 4,2 εκατομμύρια views.

Ιδρύθηκε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Προπονητών Παραολυμπιακών Αθλημάτων


Με ανάρτησή του στο Facebook, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Προπονητών Παραολυμπιακών Αθλημάτων ανακοίνωσε την επίσημη ίδρυσή του.

Κλειστή η Πόρτα της Αγοράς Εργασίας για τους Ψυχικά Πάσχοντες

Η εργασία για έναν άνθρωπο που έχει νοσήσει ψυχικά είναι δικαίωμα και θεραπεία που τον βοηθά να επαναπροσδιορίσει την ύπαρξή του. Στη χώρα μας ακόμα και σήμερα οι περισσότεροι λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας παραμένουν αποκλεισμένοι από την αγορά εργασίας. Δεν έχουν σχεδιαστεί δηλαδή διαδικασίες επιστροφής αυτών των ανθρώπων στην κοινωνική ζωή και πρωτοβουλίες επανένταξης στην απασχόληση.