Δευτέρα 25 Απριλίου 2022

Διδάσκοντας υπευθυνότητα μέσα από την φροντίδα των φυτών σε παιδιά με μειωμένη όραση.

Καθώς οι μαθητές με τύφλωση ή μειωμένη όραση προετοιμάζονται για τη μετάβασή τους στην ενήλικη ζωή, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι κατέχουν τις δεξιότητες της καθημερινής ζωής που θα χρειαστούν. Συχνά εστιάζουμε στις συγκεκριμένες και μετρήσιμες δεξιότητες της καθημερινής ζωής, όπως στην προετοιμασία του γεύματος και στη διαχείριση των χρημάτων. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες, λιγότερο απτές δεξιότητες, που οι μαθητές αποκτούν καθώς περνούν στην ενήλικη ζωή. Πολλές από αυτές τις λιγότερο απτές δεξιότητες είναι οι δεξιότητες που βάζουν τις βάσεις για μια ανεξάρτητη ζωή, καθώς και για επιτυχίες στον επαγγελματικό και κοινωνικό τομέα.

Ένα απόγευμα με τον Λέανδρο, το παιδί που έγινε το πρόσωπο της καμπάνιας «Μια Μπάλα για Όλους» και σήκωσε την Τούμπα στο πόδι...

«Μπαμπά, αν περπατήσω από το σημείο που βρίσκομαι στην ευθεία, πού θα βρεθώ;». Κρατώντας το «λευκό μπαστούνι» στο δεξί του χέρι, ο Λέανδρος ζητά από τον πατέρα του οδηγίες ώστε να κινηθεί με ασφάλεια στο πάρκο δίπλα από το δημοτικό αναψυκτήριο Κρήνης, στη Θεσσαλονίκη, καθώς το ανάγλυφο του εδάφους και τα φυσικά εμπόδια (δέντρα, παγκάκια κ.ά) γύρω του δυσκολεύουν την προσπάθειά του να κινηθεί στον χώρο.

Καβάλα:Βραχιόλι panic button, που σώζει ζωές από μαθητές λυκείου

Τα αυξημένα περιστατικά με δολοφονίες γυναικών που σόκαραν την ελληνική κοινωνία, αποτέλεσαν το ερέθισμα για τους μαθητές του 6ου Γενικού Λυκείου Καβάλας ώστε να δημιουργήσουν ένα βραχιόλι panic button, που όταν το πατάει ο κάτοχός του στέλνει μήνυμα κινδύνου σε κάποιο φιλικό ή συγγενικό του πρόσωπο.

Η δημιουργία του βραχιολιού, με την ονομασία «Β-Safe», έγινε στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος επιχειρηματικότητας του Junior Achievement Greece, (JA Greece), όπου συμμετέχει τα τελευταία χρόνια το σχολείο τους. Μάλιστα, τα παιδιά, προκειμένου να προωθήσουν τη εικονική τους επιχείρηση δημιούργησαν ένα βίντεο, με το οποίο κέρδισαν τη 2η θέση στον διαγωνισμό «Καλύτερο Promo Video Εικονικών Επιχειρήσεων 2022».

JA Greece:Οι 10 καλύτερες μαθητικές «start up» της χρονιάς

Τις 10 καινοτόμες, βιώσιμες και κοινωνικά επίκαιρες μαθητικές «start up» που ξεχώρισαν και προκρίθηκαν για να διαγωνισθούν στον 17ο Πανελλαδικό Μαθητικό Διαγωνισμό «Καλύτερη Εικονική Επιχείρηση 2022» ανακοίνωσε το Junior Achievement Greece.

Το πρόγραμμα/διαγωνισμός «Εικονική Επιχείρηση» τελεί για τρίτη χρονιά υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ενώ μεταξύ των χορηγών επικοινωνίας είναι το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

24οι Ολυμπιακοί Αγώνες Κωφών: Αναχωρούν για τη Βραζιλία οι ελληνικές ομάδες, οι αθλητές και οι αθλήτριες

Τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα στις 25 Απριλίου, αναχωρεί η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου ανδρών Κωφών, για τη Βραζιλία και την Caxias Do Sul, όπου το πρώτο 15νθημερο του Μαΐου, φιλοξενούνται οι 24οι Ολυμπιακοί Αγώνες Κωφών. Στόχος της ομάδος είναι να περάσει στην επόμενη φάση της διοργάνωσης, καθώς όπως δηλώνουν και οι ίδιοι, δεν γνωρίζουν το επίπεδο των αντιπάλων ομάδων, του Ομίλου. Η ελληνική αποστολή αναχωρεί από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στις 13:45.

«Η χώρα των τεράτων» του Μωρίς Σέντακ – Ένα εικονοβιβλίο μαγικού ρεαλισμού

Σε μια καλαίσθητη έκδοση μαζί με δυο αφίσες, σε μια χρηστική πάνινη τσάντα, εκτίθεται στα βιβλιοπωλεία το εμβληματικό βιβλίο Η χώρα των τεράτων, του σπουδαίου Αμερικανού συγγραφέα και εικονογράφου Μωρίς Σέντακ (Maurice Sendak) (1928-2012).

Το βιβλίο έχει μεταφραστεί σε πλείστες όσες χώρες και έχει κυκλοφορήσει σε περισσότερο από είκοσι πέντε εκατομμύρια αντίτυπα. Η Google, στις 9 Ιουνίου 2013, είχε αφιερώσει προς τιμή του συγγραφέα ένα χαρακτηριστικό doodle, από το προαναφερόμενο βιβλίο του, για το οποίο, όταν εκδόθηκε, το 1963, το περιοδικό Time –παρά τις κάποιες αντιρρήσεις, από ορισμένους, ότι για το θέμα του θα τραυμάτιζε ψυχικά τα παιδιά–, υπογράμμισε εμφαντικά ότι είναι το καλύτερο βιβλίο για παιδιά όλων των εποχών. Επιπλέον, οι περισσότεροι το δέχτηκαν με πολλούς επαίνους καθ’ όσον βοηθά τα παιδιά στη διαχείριση του θυμού και έμμεσα τα διδάσκει να διοχετεύουν δημιουργικά την ψυχραιμία τους. Μάλιστα, οι Αμερικανοί βιβλιοθηκονόμοι το είχαν τιμήσει με το βραβείο Caldecott Medal και είχαν σημειώσει ότι είναι το πιο διακεκριμένο αμερικανικό βιβλίο, για το 1963. Το 2012 ψηφίστηκε από τους αναγνώστες του περιοδικού School Library ως το καλύτερο εικονογραφημένο βιβλίο.

Μια γυναίκα, ένα πόδι, 102 μαραθώνιοι σε 102 ημέρες

Μπορεί να είναι ακρωτηριασμένη αλλά τρέχει σαν να μην υπάρχει αύριο και έχει έναν καλό λόγο που το κάνει αυτό: προσπαθεί να τρέξει τουλάχιστον 102 μαραθωνίους σε 102 ημέρες.

Η Τζάκι Χαντ-Μπροέρσμα από τη Νότια Αφρική τον περασμένο μήνα, έχοντας φτάσει στα δύο τρίτα προς τον στόχο της να σημειώσει νέο παγκόσμιο ρεκόρ συνεχόμενων μαραθώνιων, δημοσίευσε κάτι στο Twitter που έκανε τον κόσμο να (παρα)μιλάει.

"Ασκώ τα δικαιώματά μου": Η ένταξη των ασυνόδευτων παιδιών

H ένταξη των ασυνόδευτων παιδιών και οι νέες προκλήσεις που δημιουργούνται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αναλύονται στην εκπομπή "Ασκώ τα δικαιώματά μου" Πρώτο Πρόγραμμα - ΕΡΤ και τον δημοσιογράφο Περικλή Βασιλόπουλο με καλεσμένο τον Ηρακλή Μοσκώφ (Heracles Moskoff - sspuam).
Ακούστε την εκπομπή εδώ: https://bit.ly/3EtlT3q

Μαγιορκίνης για την ηπατίτιδα σε παιδιά: Δεν υπάρχει τρόπος να περιοριστεί

Ανάρτηση αναφορικά με την ανησυχητική εξάπλωση της οξείας ηπατίτιδας σε μικρά παιδιά, πραγματοποίησε ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, βασιζόμενος στα μέχρι τώρα στοιχεία, δεν υπάρχει κάποια άμεση επιδημιολογική σχέση ανάμεσα στα παιδιά και πως η επέκταση της «δεν υπάρχει τρόπος να περιοριστεί».

Σωματεία ΑμεΑ θα στεγάσει το πρώτο κτίριο στο Ελληνικό

Το 2023 αναμένεται να παραδοθεί προς χρήση το πρώτο κτίριο που θα κατασκευαστεί εντός της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, σηματοδοτώντας με τον τρόπο αυτό την έναρξη της ανάπλασης και σε επίπεδο κτιριακό. Ο λόγος για ένα κτιριακό συγκρότημα το οποίο θα φιλοξενεί φορείς για ΑμεΑ, όπως τα σωματεία Αμυμώνη, Ερμής, Νίκη – Victor Artant και ο Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας.

Μικρά παιδιά μαθαίνουν να μεταφυτεύουν ρύζι στο Τζιανγκσί

Tα παιδιά ενός νηπιαγωγείου έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όλη τη διαδικασία της καλλιέργειας, της σποράς και της συγκομιδής του ρυζιού, κάτι που θα τα βοηθήσει να μάθουν να μην σπαταλούν τα τρόφιμα στο μέλλον.