Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Παιχνίδι: Ο χαρούμενος δράκος (Puff the pop up dragon)

Ένα από τα πιο διασκεδαστικά παιχνίδια για παιδιά 3-6 ετών είναι το παιχνίδι «Puff the pop up dragon» της ELC.

Το παιχνίδι περιλαμβάνει έναν γκρι πύργο, στην κορυφή του οποίου βρίσκεται ένας χαριτωμένος πράσινος δράκος. Στην επιφάνεια του πύργου, στους τοίχους του, υπάρχουν μικρές σχισμές όπου οι παίκτες βάζουν μικρά έγχρωμα πλαστικά σημαιάκια. Σε μια από αυτές τις θέσεις, όταν μπει το σημαιάκι, ο δράκος πετάγεται, στοιχείο που αποτελεί και στόχο της δραστηριότητας. Η θέση αυτή δεν είναι πάντα η ίδια, αλλά αλλάζει συνέχεια. 

Άποψη: Κ. Βίδος "Μάθε, παιδί μου, όρια"

Στην ταβέρνα. Με τον µουσακά µου αλλά και με την (εξάχρονη) Μαρινίκη στο διπλανό τραπέζι: «Δεν θέλω μακαρόνιααα!». Οι γονείς της επιμένουν σε έναν διάλογο στον οποίο, είναι εμφανές, εκείνη δεν συμμετέχει. «Μαρινίκη, πρέπει να φας για να μεγαλώσεις». «Δεν θέλω να μεγαλώσω!». «Γιατί; Ας το συζητήσουμε και έπειτα θα διαβάσουμε "Μικρό πρίγκιπα"». «Δεν θα μεγαλώσω ποτέ!». Η δαιμονισμένη χτυπάει τα χέρια μέσα στο πιάτο και το περιεχόμενό του λούζει τη γιαγιά της. Είμαι έτοιμος, στη μνήμη των γιαγιάδων όλου του κόσμου, να κάνω τα μακαρόνια λάσο και να την κρεμάσω στην είσοδο της ταβέρνας. Οι (φιλοσοφίας ζεν;) γονείς της συνεχίζουν με ηρεμία που δικαιολογείται μόνο αν είναι αποτέλεσμα φαρμακευτικής αγωγής: «Μαρινικουλίνι, λέρωσες τη γιαγιά». «Δεν πειράζει» ψελλίζει η (σοκαρισμένη) γιαγιά, όταν το Μαρινικουλίνι, κοιτώντας την με ύφος «κούκλα που σκοτώνει», φωνάζει «σκάσε!».

Παιδιά: Πώς χάνουν τη δημιουργικότητά τους (και πώς να το αποτρέψουμε)

Από τη δεκαετία του ’50 ήδη, υπάρχει ένα τεστ για παιδιά, για την παρακολούθηση της δημιουργικότητάς τους, το οποίο γίνεται με παρόμοιο τρόπο με το IQ τεστ (τεστ ευφυϊας). Ο καθηγητής Πολ Τόρανς ανέπτυξε μία σειρά ερωτήσεων για τη μέτρηση της ικανότητας ενός ατόμου να παράγει κάτι αυθεντικό και χρήσιμο. Η διαχείριση των τεστ γίνεται από ψυχολόγο. Καμία ερώτηση δεν έχει «σωστή» απάντηση, διότι το να είναι κάποιος δημιουργικός προϋποθέτει να «γεννήσει» μία ποικιλία μοναδικών ιδεών και έπειτα να τις συνδυάσει στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Όπως και στα IQ τεστ, τα αποτελέσματα των τεστ δημιουργικότητας παρακολουθούνται και αναλύονται από το ξεκίνημά τους. Κάθε γενιά, η μέση βαθμολογία των IQ τεστ αυξάνεται –και αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένης της ραγδαίας προόδου στη διαθεσιμότητα πληροφοριών. Μαζί αυξάνεται και η κοινωνική μας ευφυϊα. Ωστόσο, ενώ η μέση βαθμολογία των τεστ δημιουργικότητας επίσης αυξανόταν με τον ίδιο ρυθμό μέχρι τη δεκαετία του ’90, έκτοτε μειώνεται σταθερά.

Από την Αννίτα Νιάκα

Το πρώτο smartphone για χρήστες με κινητικές δυσκολίες

Το πρώτο smartphone που λειτουργεί με νεύματα του κεφαλιού παρουσίασε μια εταιρεία στο Τελ Αβίβ. 
Η συσκευή ενεργοποιείται με τη φράση «Σουσάμι Άνοιξε», όπως ακριβώς και το όνομά του, «Sesame Phone». 

ScratchJr.: Εφαρμογή προγραμματισμού για παιδιά

Μπορούν τα παιδιά να μάθουν προγραμματισμό στην ίδια ηλικία που μαθαίνουν να δένουν τα κορδόνια τους;

Αυτή είναι η ιδέα πίσω από τη δωρεάν εφαρμογή ScratchJr. που δημιουργήθηκε από ερευνητές στο ΜΙΤ Media Lab, στο πανεπιστήμιο Tufts, και την Playful Invention Company (PICO).

Ημέρα... «Αντι-Μαλάλα» θεσπίστηκε στα σχολεία του Πακιστάν

Είναι η νεότερη νομπελίστρια Ειρήνης. Η δουλειά της πάνω στο δικαίωμα των κοριτσιών του Πακιστάν στην εκπαίδευση έχει αναγνωριστεί διεθνώς και έχει τιμηθεί με πολλές διακρίσεις μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από την άνανδρη επίθεση των Ταλιμπάν εις βάρος της. Κι όμως, η Μαλάλα Γιουσαφζάι εξακολουθεί να είναι το μαύρο πρόβατο στη χώρα της και από φέτος μάλιστα έχει τη δική της «αντι-Μαλάλα» Ημέρα. 

Αυξάνονται οι Ελληνες που υιοθετούν παιδιά από την Αιθιοπία

Την έχουν ονομάσει χώρα των παιδιών, αφού περίπου 55% του πληθυσμού της είναι μέχρι 15 χρόνων. Στην Αιθιοπία, τα παιδιά είναι πάνω από 40 εκατομμύρια από και τα ορφανά παιδιά πάνω από 4 εκατομμύρια.

Η Μελίνα, ο Στέφανος, ο Βασίλης, η Αριάδνη, ο Οδυσσέας, η Μαργαρίτα ήταν μέχρι πρότινος μερικά από αυτά. Σήμερα έχουν οικογένεια στην Ελλάδα.

Άποψη: Λ. Παπαδημητρίου "To δικαίωμα του να μη θηλάζεις"

Διάβασα πριν από λίγες ηµέρες το σοκαριστικό άρθρο της δημοσιογράφου Εμιλι Γουόξ-Θιμποντό στην «Washington Post» για τους «ναζιστές του θηλασμού», όπως τους αποκαλεί χαριτολογώντας, οι οποίοι λίγο αφότου γέννησε μπούκαραν στο δωμάτιό της στο μαιευτήριο. «Πρέπει να θηλάσεις» της είπαν. Οταν εκείνη τόλμησε να ξεστομίσει «Θα χρησιμοποιήσω μπιμπερό», πλησίασαν απειλητικά το κρεβάτι της, αποφασισμένοι να τη συνετίσουν. «Ετσι, λοιπόν, κρατώντας το μόλις ενός εικοσιτετραώρου νεογέννητο μωρό μου μια μέρα που θα ήταν μία από τις πιο ευτυχισμένες της ζωής μου, έπρεπε να αφηγηθώ σε μια επιθετική ομάδα ξένων με καλές προθέσεις όλη την περιπέτειά μου με τον καρκίνο» γράφει η Θιμποντό. Ακόμη και τότε, όταν τους είπε ότι μία δεκαετία νωρίτερα είχε υποβληθεί σε διπλή μαστεκτομή και επανορθωτική πλαστική επέμβαση, επέμειναν: «Απλώς δοκίμασε. Ας ελπίσουμε ότι θα έχεις λίγο γάλα».

Δήμος Αθηναίων: Πρόγραμμα συγκέντρωσης βιβλίων για παιδιά που έχουν ανάγκη

Στόχος του προγράμματος είναι η συγκέντρωση 3000 βιβλίων, τα οποία θα διανεμηθούν σε σχολεία που βρίσκονται σε γειτονιές της Αθήνας αλλά και της περιφέρειας, όπου τα παιδιά δυσκολεύονται να αγοράσουν από μόνα τους ένα βιβλίο, λόγω οικονομικής δυσπραγίας των οικογενειών. 

«Περπατώντας 3 ώρες στην πόλη με αναπηρία»

Γράφει ο Ηλίας Βογιατζής στο newsitamea

Πειράματα δε κάνουν μόνο οι επιστήμονες για να καταλήξουν σε ευρήματα, αλλά και τα άτομα με αναπηρία. Ο Αντρέ(Andre H Arruda), είναι επαγγελματίας ηθοποιός και κωμικός και πραγματοποιεί τα δικά του διαφορετικά stand up(sit down) comedy. Ο Αντρέ πάσχει από σκελετική ανωμαλία και νανισμό. Ο ίδιος δηλώνει στο προσωπικό του μπλόγκ: «γεννήθηκα με φιλοδοξίες και χωρίς φόβο. Συνήθως τα παιδιά πρέπει να τα πιέσεις για να κάνουν κάτι, εμένα ο πατέρας μου είχε πάντα την έννοια ότι ίσως τραυματιστώ με όλα αυτά που έκανα και κάνω.»