Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Αφιέρωμα στην Αντιγόνη Μεταξά (ΘΕΙΑ ΛΕΝΑ)

Η εκπομπή, που παρουσιάζει η δημοσιογράφος ΕΥΑ ΝΤΕΛΙΔΑΚΗ, είναι αφιερωμένη στην ραδιοφωνική παραγωγό και συγγραφέα ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΜΕΤΑΞΑ, που συνέδεσε τη φωνή της με την καθημερινή παιδική εκπομπή του ΕΙΡ «Η θεία Λένα στα μικρά παιδιά» έχοντας τη διεύθυνση της Ώρας του Παιδιού (1942-1965) στο νεοσύστατο τότε ελληνικό ραδιόφωνο.

Διαβούλευση για τα δικαιώµατα των ατόµων µε αναπηρία όταν ταξιδεύουν αεροπορικώς

Το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων σας προσκαλεί σε Δημόσια Διαβούλευση επί σχεδίου προεδρικού διατάγματος σχετικά με την «Ρύθµιση θεµάτων για την εφαρµογή του Κανονισµού (EK) 1107/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συµβουλίου, για τα δικαιώµατα των ατόµων µε αναπηρία και των ατόµων µε µειωµένη κινητικότητα όταν ταξιδεύουν αεροπορικώς

Επίκαιρα για την τηλεόραση

H πειρατεία απειλεί τη βιωσιμότητα του ηλεκτρονικού βιβλίου

Με τιμώμενη χώρα τη «φανταστική Ισλανδία», η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης διένυσε την τρίτη ημέρα λειτουργίας της. Μπορεί ο ρόλος της να έχει αποδυναμωθεί στην εποχή του διαδικτύου και οι εκδότες απλώς να σφραγίζουν εκεί με χειραψία και ένα ποτήρι κρασί συμφωνίες που έχουν κλείσει μήνες πριν μέσω e-mail, όμως η θρυλική Βuchmesse, έπειτα από 500 χρόνια λειτουργίας, εξακολουθεί να αποτελεί το βαρόμετρο των εξελίξεων στον χώρο του βιβλίου.

e - μάθηση στην Ελλάδα

Από το 1999 ο Τομέας Κυττάρου και Βιοφυσικής στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, έχοντας επικεφαλής τον καθηγητή Λουκά Μαργαρίτη, πρόσεφερε στους φοιτητές διδακτικό υλικό μέσω Ιντερνετ.

To φυλλικό οξύ λύνει τη... γλώσσα των παιδιών

Οι μέλλουσες μητέρες που δεν λαμβάνουν φυλλικό οξύ στην αρχή της εγκυμοσύνης τους ενδεχομένως να συμβάλλουν στο να καθυστερεί το παιδί τους να πει τις πρώτες του λέξεις, εκτιμά τώρα νέα αμερικανική μελέτη.

Εκσυγχρονίζονται όλες οι δημοτικές παιδικές χαρές μέχρι το τέλος του 2012

Συγκεκριμένες προδιαγραφές και καθεστώς λειτουργίας επιβάλλει η νέα νομοθεσία για τους δημοτικούς χώρους ψυχαγωγίας των παιδιών. Ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης σημείωσε ότι "προθεσμία έως τις 31.12.2012 έχουν οι δήμοι, προκειμένου να ολοκληρώσουν τις απαιτούμενες παρεμβάσεις, ώστε όλες οι παιδικές χαρές που λειτουργούν στην περιφέρεια τους να πληρούν τις απαιτήσεις του θεσμικού πλαισίου", με έγγραφη απάντησή του στη Βουλή.

Άποψη: Άννα Δαμιανίδη "Τα καημένα τα παιδιά"

Τα καημένα τα παιδιά του σχολείου, τα λυπάμαι. Να πρέπει από τα δεκαπέντε και τα δεκατρία να μπαίνουν στο κουρμπέτι της πολιτικής ανάδειξης, θέλουν δε θέλουν… Να πρέπει να παίρνουν μέρος σε όλες αυτές τις αναμετρήσεις, ή να οφείλουν απλώς να γυρίσουν την πλάτη στο σχολείο και όλα όσα θα μπορούσε να τους προσφέρει και να αφοσιωθούν στο φροντιστήριο, άλλη τραγωδία απώλειας κι αυτή.

Καλώς ήλθατε στο σχολείο 2.0

Το πανεπιστήμιο του μέλλοντος είναι εδώ. Ή, για την ακρίβεια, είναι παντού. Κι αυτό διότι πλέον το μάθημα του Πανεπιστημίου Stanford Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να το παρακολουθήσει κανείς από οπουδήποτε: από το πάρκο, το σπίτι του, το άλσος, τη βιβλιοθήκη. Μοναδική προϋπόθεση είναι να έχει μία γρήγορη σύνδεση στο Ιντερνετ, αφού το μάθημα παραδίδεται online.

Σχεδιασμός και υλοποίηση προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων

Το υπουργείο παιδείας ανακοίνωσε ότι για τον καλύτερο σχεδιασμό και υλοποίηση προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων: Αγωγής Σταδιοδρομίας (ΣΕΠ), Αγωγής Υγείας (ΑΥ), Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΠΕ), Πολιτιστικών Θεμάτων, Comenius και eTwinning στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κατά τη σχολική χρονιά 2011-12 ισχύουν τα ακόλουθα:

Δωρεάν σεμινάρια στο Μέγαρο Μουσικής

«Ελεύθερο Εργαστήρι Μουσικής Παιδείας» ονομάζεται ο νέος θεσμός, που εγκαινιάζει τον Οκτώβριο ο Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής, με σκοπό να προσφέρει στο ευρύ κοινό τη δυνατότητα επιμόρφωσης στο χώρο της Μουσικής, μέσα από τη δωρεάν παρακολούθηση ειδικών σεμιναρίων, τα οποία θα παρουσιάζουν διακεκριμένοι εισηγητές.

Μύθος και νόμισμα μέσα από ένα παραμύθι

Μύθους για τον βασιλιά Μίδα και τον «Κερδώο» Ερμή θα ακούσουν τα παιδιά που θα παρακολουθήσουν το «Παραμύθι της Κυριακής» του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου στις 30 Οκτωβρίου. Τους μύθους θα αφηγηθεί η Νίκη Κάπαρη ενώ ο Γιάννης Ψειμάδας θα επενδύσει μουσικά την αφήγησή τους. Τα αρχαία νομίσματα θα ταξιδέψουν έτσι τα παιδιά στα νερά του ποταμού Πακτωλού συντροφιά με τον φτερωτό Ερμή ενώ η διπλή τους όψη θα φωτίσει τη διπλή ανθρώπινη φύση.

Άποψη: Τάκης Θεοδωρόπουλος "Ο κοινωνικός αναλφαβητισμός"

Πίσω από τα κατεστραμμένα θρανία, τις κρεμασμένες καρέκλες στα κάγκελα και τους πεταμένους υπολογιστές μπορεί να μην κρύβεται παρά μόνον μια μικρή μειονότητα του μαθητόκοσμου. Μια μειονότητα που εκμεταλλεύεται την ασυλία των καταλήψεων για να απελευθερώσει τη βία που ούτως ή άλλως κυκλοφορεί ανάμεσά μας. Μπορεί όντως η πλειονότητα να μην ακολουθεί, ασχέτως αν η πλειονότητα αισθάνεται κι αυτή την ίδια απέχθεια προς τη σχολική τάξη που αισθάνονται και όσοι επιδίδονται στο έργο της καταστροφής.

Παπαδιαμάντης στη δημοτική, ναι ή όχι;

Αν θεωρούμε ότι τα κείμενα του Παπαδιαμάντη είναι σημαντικά, αν θεωρούμε ότι έχουμε ακόμη ανάγκη τα ζητήματα που θέτει, αν θεωρούμε ότι το έργο του έχει αποδέκτες, τότε οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την ανάγκη μετάφρασής του -υπό προϋποθέσεις- στη σύγχρονη ελληνική για χάρη των νέων αναγνωστών. Αυτά υποστήριξε -σε ελεύθερη απόδοση- ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, φιλόλογος και διευθυντής της «Νέας Εστίας», στη διάρκεια του Γ΄Διεθνούς Συνεδρίου για τον Παπαδιαμάντη, προκαλώντας, όπως ήταν αναμενόμενο, ζωηρές αντιδράσεις από το ακροατήριο.

Μαγικά μαθηματικά

Το «Τhe Hub Events» και ο Νικόλας Πρωτονοτάριος εγκαινιάζουν μια νέα σειρά επιστημονικών διαλέξεων με τίτλο «Hub Science», με στόχο να παρουσιάσουν με συναρπαστικό τρόπο τις επιστήμες και να παρασύρουν το ευρύ κοινό στο μαγικό αλλά παρεξηγημένο αυτό κόσμο. Την Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011, στις 20:00 σας προσκαλούμε στην πρώτη συνάντηση του «Hub Science» στα πλαίσια του οποίου θα πραγματοποιηθεί η διάλεξη του Βρετανού μαθηματικού, καθηγητή της Οξφόρδης και συγγραφέα, David Acheson με θέμα «Μαθηματικά, μαγεία και ηλεκτρική κιθάρα».

Ελεύθερα ιστορικά μαθήματα για τους μεγάλους πολιτισμούς

Σειρά ελευθέρων μαθημάτων παρουσιάζουν ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων και η 1η Δημοτική Κοινότητα, σε συνεργασία με τον τομέα Ιστορίας του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο τίτλος τους: «Δεκατέσσερα Μαθήματα Για Έναν Μεγάλο Κόσμο».