Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021

Η γενιά που αμφισβητεί την ύπαρξη ... της Έλεν Κέλερ.

Πριν λίγες ημέρες, έπεσα πάνω σε δύο δημοσιεύματα για την ίδια- φαινομενικά απίστευτη- θεωρία συνωμοσίας. Η Έλεν Κέλερ ήταν απάτη. Ή τουλάχιστον αυτό ισχυρίζονται νέα παιδιά, από τη λεγόμενη Generation Z. Το επιχείρημά τους; Δεν υπάρχει περίπτωση ένα άτομο κωφό και τυφλό να μπορεί να καταφέρει τόσα πολλά πράγματα. 

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, τον περασμένο Μάιο, του 2020, εμφανίστηκαν στο TikTok από τη χρήστρια @alleyesonharshita «αποδείξεις» ότι η Έλεν Κέλερ δεν ήταν υπαρκτό άτομο. Το βασικό επιχείρημα της θεωρίας συνοψίζεται στη φράση ότι η Έλεν Κέλερ δεν θα μπορούσε να έχει γράψει την αυτοβιογραφία της, καθώς ήταν τυφλή. 

Podcast: Μάθε παιδί μου τον πλανήτη.


Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας: Συνεχίζεται δυναμικά, η υπηρεσία δωρεάν παράδοσης βιβλίων κατ’οίκον

Περισσότερα από 1.600 βιβλία παραδόθηκαν στα σπίτια των αναγνωστών της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Βέροιας, κατά τη διάρκεια του δεύτερου lockdown, μέχρι και σήμερα.

Όλα αυτά, χάρη στην ευγενική προσφορά του καταστήματος My Market Βέροιας, το οποίο ανέλαβε από τα τέλη του Νοέμβρη, τη δωρεάν παράδοση βιβλίων κατ’οίκον, για τους αναγνώστες της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Βέροιας, που κατοικούν στη Βέροια.

Μεγαλώνουμε παιδιά με καλούς τρόπους

Περίπου στην ηλικία των 18 μηνών, το παιδί αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι οι υπόλοιποι άνθρωποι έχουν συναισθήματα, όπως και το ίδιο. Επομένως, αυτό το ηλικιακό ορόσημο είναι μια καλή στιγμή για να ξεκινήσουμε να μαθαίνουμε στο παιδί ότι η συμπεριφορά του επηρεάζει τους άλλους. Φυσικά, αυτό είναι πιο εύκολο στα λόγια από ό,τι στην πράξη. Ωστόσο, οι καλοί τρόποι στην πραγματικότητα είναι μια ένδειξη ότι ενδιαφερόμαστε για τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων και έχουν να κάνουν περισσότερο με την ενσυναίσθηση και λιγότερο με τον τρόπο που κρατάμε το πιρούνι.

Γεννιέσαι, περπατάς, ερωτεύεσαι και μετά ξεχνιέσαι

Ποιος έχει δικαίωμα στον έρωτα; Ποιος έχει ανάγκη τον έρωτα; Ποιος ξέρει, ποιος μαθαίνει για τον έρωτα; Ποιον ερωτεύεσαι, πότε, πώς, πόσο; Για πόσο; «Πρώτα γεννιέσαι, μετά περπατάς, μετά ερωτεύεσαι και μετά ξεχνιέσαι», λέει ψιθυρίζοντας στην αρχή της παράστασης «Ερωτευμένα άλογα» ο θίασος της ομάδας Εν Δυνάμει, ίσως της μοναδικής επαγγελματικής θεατρικής ομάδας στην Ελλάδα που απαρτίζεται από ανάπηρα και μη ανάπηρα μέλη. «Πρώτα ποθείς, μετά γιορτάζεις, μετά φωνάζεις», αλαλάζουν σύσσωμοι, «στο τέλος σιωπάς».

Δείτε ποια τράπεζα διευκολύνει τους πελάτες με μειωμένη όραση να κάνουν συναλλαγές σε ΑΤΜ

Μια καινοτόμα εφαρμογή που δίνει τη δυνατότητα συναλλαγών σε άτομα με περιορισμένη όραση υλοποιεί η Alpha Bank.

Πρόκειται για την υπηρεσία φωνητικής καθοδήγησης συναλλαγών (voice guidance), η οποία διευκολύνει τα άτομα με προβλήματα όρασης να κάνουν ανάληψη μετρητών ή να ενημερωθούν για το υπόλοιπο του λογαριασμού, συνδέοντας απλά τα ακουστικά τους στην αντίστοιχη υποδοχή των ΑΤΜ της τράπεζας.

Εκδήλωση: Άτομα με Aναπηρία Covid-19 και εμβολιασμός


15 ερωτήσεις & απαντήσεις σχετικά με τις νέες ρυθμίσεις του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας και του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος

Τέθηκε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων "Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Προστασία της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας, Αναβάθμιση του Ακαδημαϊκού Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις" στον παρακάτω σύνδεσμο: http://www.opengov.gr/ypepth/?p=5849

Ακολουθούν σχετικές ερωτήσεις και απαντήσεις:

ΥΠΕΣ: Άδειες και μειωμένο ωράριο για τους γονείς δημοσίους υπαλλήλους

Διευκολύνσεις και μειωμένο ωράριο προβλέπεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών για τους γονείς δημοσίους υπαλλήλους τα παιδιά των οποίων πηγαίνουν σχολείο.

Οι διευκολύνσεις

Λονδίνο: Σχολείο προειδοποίησε γονείς για νομικές ενέργειες, επειδή η κόρη τους φορά μακριά φούστα

Οι γονείς μουσουλμάνας μαθήτριας στο Λονδίνο, που αρνείται να φορέσει φούστα μέχρι το γόνατο στο σχολείο, απειλούνται με πρόστιμο ή νομικές ενέργειες σε βάρος τους. 

Η 12χρονη Σιχάμ Χαμούντ φορά εδώ και χρόνια φούστα ως τον αστράγαλο στο σχολείο, όμως τον προηγούμενο μήνα της είπαν ότι αυτή δεν είναι η σωστή στολή του σχολείου. Ο πατέρας της, Ιντρίς Χαμούντ, δήλωσε ότι τον τελευταίο μήνα την έστελναν κάθε ημέρα από το σχολείο στο σπίτι, λέγοντάς της να επιστρέψει φορώντας τη σωστή στολή, αλλά εκείνη αρνήθηκε επειδή «είναι ενάντια στη θρησκευτική πίστη της». 

Ας μην πούμε ξανά αυτές τις φράσεις στα παιδιά όταν καθίσουμε για φαγητό

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να οδηγηθούμε οι γονείς στην ανάγκη να συμβουλεύσουμε ή να μαλώσουμε τα παιδιά. Όμως, ο τρόπος μετράει. Εκτός κι αν θέλουμε (πάλι) γκρίνιες και εντάσεις στο τραπέζι.

Ποιες είναι, όμως, οι φράσεις-κόκκινα πανιά;

Πρόσθετες Οδηγίες λειτουργίας ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ-μεΑ και ΚΔΗΦ

Με την εγκύκλιο με αρ.πρωτ. Δ11/ Γ.Π.οικ.666/17/8.1.2021 του Υπ.Εργασίας δίνονται πρόσθετες οδηγίες για τη λειτουργία προνοιακών δομών ανοικτής φροντίδας: Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠ-μεΑ) και Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔΗΦ)

Κουλτούρα αριστείας για όλα τα σχολεία της χώρας

Με ερωτήσεις κλειστού τύπου όπως και την προηγούμενη χρονιά θα γίνουν το καλοκαίρι οι εξετάσεις για τα Πρότυπα Σχολεία που φέτος έχουν αυξηθεί σε 25 πανελλαδικά, μετά τη μετατροπή 20 Πειραματικών Σχολείων. Ετσι, από τα 62 σχολεία που ανήκουν στον θεσμό, τα 25 είναι Πρότυπα και θα δεχτούν υποψηφίους με εξετάσεις που αναμένεται να γίνουν τον Ιούνιο, ενώ τα υπόλοιπα είναι Πειραματικά και η εισαγωγή των μαθητών και μαθητριών τους θα γίνει με κλήρωση.

Κάποια σχολεία άνοιξαν «αγνώριστα»

Σχολικές μονάδες αξιοποίησαν το διάστημα του lockdown και παρεδόθησαν ξανά στους μαθητές με σημαντικές παρεμβάσεις καλλωπισμού και συντήρησης.

«Αύριο τα σχολεία μας ανοίγουν αγνώριστα», έγραψε με φανερό ενθουσιασμό στο Facebook την Κυριακή η αντιδήμαρχος θεμάτων φυσικού περιβάλλοντος του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού, Ελένη Ζέππου-Χαρλαύτη.

Ηλίας Μόσιαλος : Σκλήρυνση κατά πλάκας και εμβόλια COVID-19

Bρετανική εταιρεία για τη σκλήρυνση κατά πλάκας (Multiple Sclerosis Society) συγκέντρωσε κορυφαίους βρετανούς επιστήμονες, ώστε να υπάρξει συναίνεση για τη στρατηγική για τους εμβολιασμούς των ασθενών για τον COVID-19.

Γιατί έκοψαν την «Οδύσσεια» του Ομήρου από αμερικανικό σχολείο

Καθηγητές του σχολείου της Μασαχουσέτης δηλώνουν περήφανοι που «έκοψαν» τον Όμηρο από την διδακτέα ύλη. «Είμαστε πολύ περήφανοι να λέμε ότι η Oδύσσεια αφαιρέθηκε φέτος από το πρόγραμμα σπουδών!» αναφέρει καθηγητής που θεωρεί ότι ο Όμηρος γράφει σεξιστικά και ρατσιστικά. 

Μια καμπάνια κατά κλασικών λογοτεχνικών έργων, από την Οδύσσεια του Ομήρου έως έργα του Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ, έχει ξεκινήσει τον τελευταίο καιρό στα social media, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στο χώρο της Παιδείας.