Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022

Μικρά μπουφάν, μεγάλα προβλήματα…

Αν είστε γονιός ή εκπαιδευτικός, σίγουρα η εικόνα 25 στριμωγμένων μπουφάν σε μια μικρή κρεμάστρα θα σας είναι οικεία. Συνήθως, όσο πιο μικρό είναι ένα μπουφάν, τόσο περισσότερο χώρο πιάνει και τόσο μεγαλύτερα προβλήματα δημιουργεί. Πώς;

Κάθε μέρα δίνονται πολύ μεγάλες μάχες δίπλα στις κρεμάστρες λίγο πριν το διάλειμμα. Γιατί μπορεί στο σχόλασμα το μπουφάν να εντοπίζεται από τον παππού/γιαγιά/ μαμά/ μπαμπά του μικρού μαθητή, στο διάλειμμα όμως το κάθε παιδί πρέπει να στηριχτεί στις δικές του δυνάμεις – υπερδυνάμεις μνήμης και παρατηρητικότητας για να εντοπίσει μπουφάν του ανάμεσα σε άλλα 12 τουλάχιστον που του φαίνονται ίδια.

Ντροπή στο ΑΠΘ! Κολλημένος επί δύο ώρες σε ανεβατόριο αθλητής με αμαξίδιο

«Λοιπόν, σήμερα θα σας πω για τα χθεσινά μας ξεφτιλίκια...»

Δύο ώρες έμεινε κολλημένος στο ανεβατόριο της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ αθλητής από τη Σλοβενία με αναπηρία διότι το μηχάνημα δεν ήταν συντηρημένο και δεν απασφάλιζε.

Όπως καταγγέλλει η Ελευθερία Καστρινάκη, αρχιτέκτονας και κατασκευάστρια αθλητικού εξοπλισμού του παραολυμπιακού αθλήματος boccia, μετά από πρόσκληση του αθλητικού Συλλόγου ΑμεΑ «Αετοι» σε Σλοβένους αθλητές-τριες boccia να έρθουν στην Ελλάδα, προγραμματίστηκε η παρακολούθηση σχετικής ομιλίας στο Μαθηματικό της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ.

Εισαγωγή διακριθέντων αθλητών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023

Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνονται σήμερα τα αποτελέσματα των εισαγομένων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με την κατηγορία των διακριθέντων αθλητών για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023

Τα ανωτέρω αποτελέσματα είναι διαθέσιμα στους υποψηφίους μέσω διαδικτύου στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων www.minedu.gov.gr (αρχική σελίδα) ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://results.it.minedu.gov.gr

Ειδική Αγωγή: Τι ισχύει για τον αριθμό μαθητών ανά τμήμα

Σε Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος Ιωάννη Δελή με θέμα: «Για την φοίτηση μαθητών με αναπηρία και όσων ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες», απάντησε η υφυπουργός Ζέττα Μακρή.

Η απάντηση της Ζέττας Μακρή

«Σύμφωνα με τα ισχύοντα, χωρίς να αναφέρω πόσα έχουν προβλεφθεί και πόσα έχουν τροποποιηθεί, σε κάθε τμήμα Ειδικού Νηπιαγωγείου και Ειδικού Δημοτικού Σχολείου υπάρχουν κατ’ ελάχιστον τέσσερις αλλά κατ’ ανώτατο όριο επτά μαθητές.

Κύπρος: «Πτήση Αγάπης» με 150 παιδιά με αυτισμό, γονείς και συνοδούς

Συνολικά 150 παιδιά με αυτισμό, με τη συμμετοχή γονέων και συνοδών, επιβιβάστηκαν σήμερα σε αεροσκάφος της TUS Airlines η οποία μαζί με το Ιδρυμα Ασφάλειας Πτήσεων, πραγματοποίησαν την «Πτήση Αγάπης» που αναχώρησε στις 12 το μεσημέρι από το αεροδρόμιο Λάρνακας και είχε διάρκεια 40 περίπου λεπτών.

Στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας τα έργα τέχνης γίνονται πολυαισθητηριακά και ξανασυστήνονται στο κοινό

Η Τέχνη είναι ένα πολιτιστικό αγαθό που προέρχεται από όλους και οφείλει να είναι προσιτή σε όλους τους ανθρώπους. Ωστόσο, στην πράξη η ισότιμη και αυτόνομη πρόσβαση στην τέχνη είναι μια πραγματικότητα που εφαρμόζεται σε ελάχιστες περιπτώσεις. Η Off Stream είναι μια ομάδα που μέσα από το έργο της προσπαθεί να αλλάξει τα δεδομένα στο πεδίο του πολιτισμού και της τέχνης.

Δεκτά μόνο τα πιστοποιημένα μεταπτυχιακά προγράμματα – Το νέο πλαίσιο που έθεσε το υπουργείο Παιδείας

Το νέο πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας των μεταπτυχιακών προγραμμάτων με βάση τον νέο νόμο 4957/2022 παρουσιάζει εγκύκλιος που εκδόθηκε προ ολίγου από το υπουργείο Παιδείας. Ολα τα μεταπτυχιακά πρέπει να είναι πιστοποιημένα από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ). Επίσης, ιδιαίτερο στοιχείο είναι πως οι διδάσκοντες θα πληρώνονται (αν πληρώνονται) μόνο από τα δίδακτρα των μεταπτυχιακών και άλλους πόρους του ΑΕΙ αλλά όχι από κονδύλια κρατικής χρηματοδότησης προς το ΑΕΙ. Αυτό παρότι δεν οδηγεί σε θεσμική κατάργηση των δωρεάν μεταπτυχιακών, «πιέζει» τους διδάσκοντες και τα ΑΕΙ να έχουν μόνο μεταπτυχιακά με δίδακτρα. Παράλληλα, πρυτάνεις ανέφεραν στην «Κ» ότι η σχεδόν 4.000 λέξεων εγκύκλιος δεν είναι μόνο διευκρινιστική του νόμου, αλλά ρυθμίζει αρκετά θέματα και άρα μπορεί να εγείρει ενστάσεις-προσφυγές.

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας: Πρόσκληση συμμετοχής στις κριτικές επιτροπές των παιδιών

Το 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας βρίσκεται προ των πυλών και προσκαλεί και πάλι μαθητές και μαθήτριες απ’ όλη τη χώρα να συμμετάσχουν στις κριτικές του επιτροπές. Φέτος η λειτουργία τους θα είναι υβριδική. Για τα παιδιά της περιφερειακής ενότητας Ηλείας ο Απόλλωνας ανοίγει και πάλι τις πόρτες του, ενώ την ίδια ώρα παιδιά από ολόκληρη τη χώρα θα παρακολουθούν τις ταινίες από το σπίτι τους. Όμως οι συνεδριάσεις και οι αποφάσεις για τα βραβεία θα είναι κοινές!

Δέκα τρόποι για να διαχειριστούν οι νέοι γονείς δύσκολα συναισθήματα

«Είναι εντάξει να μην είσαι εντάξει… και ως γονιός!» Με αυτό το μότο υποδέχτηκε το Project Parenting εκατοντάδες γονείς στη διαδικτυακή ημερίδα της ψυχικής υγείας που ετοίμασε, για να γιορτάσει και να υπενθυμίσει τη σημασία του να δίνουμε χώρο στα συναισθήματά μας. Ακόμα περισσότερο για τους νέους γονείς που υπάρχει η προσδοκία μιας χαρούμενης γονεϊκότητας, χωρίς προβλήματα και δυσαρέσκειες απλά γιατί… «τώρα ξεκινά η πιο χαρούμενη περίοδος της ζωής σου».

Η ομάδα ΑμεΑ “Ιωνάς” στο ironman70.3 Greece – «Αλλήλων τα βάρη βαστάζετε»

Την Κυριακή 23 Οκτωβρίου διοργανώθηκε ο διεθνής ερασιτεχνικός αγώνας Τριάθλου ironman 70.3 στην Βάρκιζα με κύριο υποστηρικτή τον Δήμο Βούλας Βάρης Βουλιαγμένης και τον Δήμαρχο της κ Γρηγόρη Κωνσταντέλο.

Έλαβαν μέρος περίπου 2 χιλιάδες αθλητές από την Ελλάδα και από άλλες πολλές χώρες του πλανήτη. Ανάμεσα στις συμμετοχές των αρτιμελών αθλητών που έλαβαν μέρος συμμετείχαν οι αθλητές με Αναπηρίες του συλλόγου Ιωνάς Τμήμα Θεραπευτικής Αγωγής και Παραθλητισμού.

Xρυσό και αργυρό μετάλλιο σε Παγκόσμιο Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας για το ΑΠΘ

Με ένα χρυσό και ένα αργυρό μετάλλιο στις αποσκευές τους επέστρεψαν από το Παρίσι μεταπτυχιακοί και προπτυχιακοί φοιτητές του ΑΠΘ, που διαγωνίστηκαν στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας «iGEM 2022», έχοντας απέναντι τους ερευνητικές ομάδες από κορυφαία πανεπιστήμια, όπως το ΜΙΤ, το Harvard, το Cambridge, το Oxford.

Η νεοσύστατη ερευνητική, διεπιστημονική ομάδα iGEM MetaThess στην κατηγορία μεταπτυχιακών φοιτητών κέρδισε ένα από τα χρυσά μετάλλια του Παγκόσμιου Διαγωνισμού Συνθετικής Βιολογίας «iGEM 2022». Στην κατηγορία των προπτυχιακών φοιτητών, η «iGEM Thessaloniki» κέρδισε ένα από τα αργυρά μετάλλια του Διαγωνισμού.

«Κυριακές στην Αθήνα» από τον Δήμο Αθηναίων με θέμα την συμπερίληψη

Την τελευταία «Κυριακή στην Αθήνα», οι μικροί μας φίλοι ανακαλύπτουν ότι είμαστε
«Όλοι μοναδικοί, όλοι ίσοι»!
Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2022
Ελεύθερη συμμετοχή – Με κράτηση θέσης

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Τα σχολεία αναζητούν την ιστορία τους»

Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης θα υλοποιήσει για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα σύμπραξης σχολείων και εκπαιδευτικών που ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με την ιστορία του σχολείου τους.
Οι δράσεις του Δίκτυο Σχολείων «Τα σχολεία αναζητούν την ιστορία τους» και τα αντίστοιχα εργαστήρια του, υποστηρίζουν τους εκπαιδευτικούς για την υλοποίηση των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων! Επιμορφωτικό υλικό και εργαστήρια θα υλοποιηθούν και φέτος

Ταξιδεύοντας την τέχνη, εκεί όπου λίγοι έχουν ταξιδέψει…

Την Λύντια Πετροπούλου τη γνωρίσαμε μέσα από το εικαστικό της εργαστήρι, με το μοναδικό μαθητή των Αρκιών. Ο Χρήστος είναι ο μοναδικός μαθητής του σχολείου και το μοναδικό παιδί στο νησί. Η Λύντια αντιλήφθηκε ότι η τέχνη θα βοηθούσε το μικρό μαθητή να εκφραστεί. Άλλωστε μέσα από την τέχνη εκφράζουμε τα συναισθήματα μας. Τον εσωτερικό μας κόσμο. «Επιθυμούσα να έρθει ο μαθητής σε επαφή με την Τέχνη. Μέσα από την οποία, θα μπορέσει να αναπτύξει την προσωπική του έκφραση, αλλά και την αισθητική του κρίση και καλλιέργεια. Συμβάλλοντας στην πολύπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του». Μας λέει η Λύντια. Έχοντας αυτό ως σκοπό η Λύντια προχώρησε τάχιστα σε ιντερνετικά μαθήματα με το Χρήστο. Φέτος είναι η δεύτερη χρόνια τους. Και όλη αυτή η προσπάθεια γίνεται εθελοντικά από την ίδια για το δημοτικό σχολείο των Αρκιών.

Κυκλοφόρησε το βιβλίο της καθηγήτριας του ΕΚΠΑ Μάνιας Καπλάνογλου με τίτλο “Η μαμά μου κι εγώ”

Κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Πατάκη το βιβλίο της Καθηγήτριας του Τμήματος Φιλολογίας του ΕΚΠΑ, Μάνιας Καπλάνογλου, με τίτλο “Η μαμά μου κι εγώ” σε εικονογράφηση του Guiliano Ferri.

Κριτικές

Η στοργή διατρέχει σαν απαλό ρεύμα αυτήν την ιστορία. Υπάρχουν πολλά να ταυτιστείς σε αυτό το τρυφερό, οξυδερκές βιβλίο (Kirkus reviews)