Σάββατο 15 Ιουνίου 2024

Ανωριμότητα ή ΔΕΠΥ: Προσέξτε τα μικρότερα παιδιά της τάξης

Η ΔΕΠ-Υ, η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής ή/και Υπερκινητικότητα, ανήκει στην οικογένεια των παρεξηγημένων διαγνώσεων γιατί η συμπτωματολογία της μπορεί εύκολα να αποδοθεί σε λάθος αίτια.

Κάθε γονιός γνωρίζει ότι τα παιδιά αναπτύσσονται με πολύ διαφορετικούς ρυθμούς. Ωστόσο, νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό European Child & Adolescent Psychiatry, δείχνει ότι ο μήνας γέννησης ενός παιδιού μπορεί να στρέψει τις πιθανότητες εναντίον του όταν πρόκειται για μια από τις πιο κοινές νευρολογικές διαγνώσεις: τη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής ή/και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ).

Σύμφωνα τους ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο τα μικρότερα παιδιά της τάξης έχουν 38% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με ΔΕΠΥ από τους μεγαλύτερους συμμαθητές τους.

Μερικά παιδιά που έχουν γεννηθεί στις αρχές του έτους μπορεί να είναι αρκετούς μήνες μεγαλύτερα από συμμαθητές τους που έχουν γεννηθεί τους τελευταίους μήνες του ίδιου έτους. Αυτό θα μπορούσε να τα φέρει λίγο πιο κοντά στην εφηβεία, ενώ οι μικρότεροι φίλοι τους συμπεριφέρονται περισσότερο σαν μικρά παιδιά.

Ωστόσο, η ερευνητική ομάδα υπογραμμίζει ότι τόσο οι δάσκαλοι όσο και οι γονείς μπορεί να μπερδεύουν την ανωριμότητα των μικρότερων παιδιών με τη ΔΕΠΥ.

«Η ηλικία του παιδιού σε σχέση με τους συμμαθητές του πρέπει να λαμβάνεται υπόψη όταν γίνεται αυτού του είδους η διάγνωση», εξηγεί ο καθηγητής Καπίλ Σαγιάλ από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ.

Η ΔΕΠΥ «πλήττει» το 5%-7% του μαθητικού πληθυσμού

Η ΔΕΠΥ είναι μια από τις συχνότερες νευροβιολογικές διαταραχές της παιδικής ηλικίας η οποία σε σημαντικό ποσοστό «ακολουθεί» το άτομο και στην ενήλικη ζωή του. Υπολογίζεται ότι εμφανίζεται στο 5%-7% του μαθητικού πληθυσμού και… προτιμά τα αγόρια (αναλογία 3 προς 1 σε σύγκριση με τα κορίτσια).

Είναι αξιοσημείωτο ότι μόνο το 22% των παιδιών με ΔΕΠΥ σταματούν να παρουσιάζουν συμπτώματα κατά την ενήλικη ζωή τους – η πλειονότητα εξακολουθεί να έχει συμπτώματα και μετά τα 18 έτη με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την ακαδημαϊκή, την εργασιακή αλλά και την προσωπική ζωή.

Ο εγκέφαλός τους λειτουργεί διαφορετικά

Ερευνητές του Τμήματος Νευροακτινολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF) εντόπισαν με τη «χείρα βοηθείας» της ΑΙ σημαντικές διαφορές σε εννέα περιοχές της λευκής ουσίας του εγκεφάλου παιδιών με ΔΕΠΥ σε σύγκριση με παιδιά που δεν εμφάνιζαν τη διαταραχή.
Αυξανόμενη ανησυχία τα τελευταία χρόνια

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ ένα στα εννέα παιδιά, ηλικίας 3 έως 17 ετών έχει διαγνωστεί με ΔΕΠΥ. Το 2022, 7,1 εκατομμύρια παιδιά σε αυτό το ηλικιακό φάσμα έλαβαν νέα διάγνωση ΔΕΠΥ – ένα εκατομμύριο περισσότερα από ό,τι το 2016.

Οι συγγραφείς της μελέτης σημειώνουν ότι το άλμα αυτό μπορεί να έχει να κάνει με τη χρονική στιγμή – η έρευνα πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν πολλά παιδιά βίωσαν αυξημένο στρες, κατάθλιψη και άγχος.

Βασιλίνα Ριστανη
Πηγή: imommy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου