Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020

Προβολή: Οι ιστορίες μας φέρνουν πιο κοντά!

Αυτά τα Χριστούγεννα δεν θα τα περάσει κανείς μόνος του. Για πρώτη φορά, 30 συγγραφείς όλοι μαζί διαβάζουν για να αποδείξουν πως οι ιστορίες μάς φέρνουν πιο κοντά από ποτέ!

Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου, σε ανάμνηση της υπογραφής της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 10 Δεκεμβρίου 1948. Όραμα των εμπνευστών της, ένας κόσμος με δικαιώματα και ελευθερίες χωρίς διακρίσεις.
Με αφορμή τον φετινό εορτασμό, ο ΟΗΕ κάνει έκκληση για τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εν μέσω της πανδημίας του COVID-19, έτσι ώστε, παράλληλα με τις προσπάθειες ανάκαμψης, να αναληφθούν δράσεις για την αντιμετώπιση πάγιων, συστηματικών και διαγενεακών ανισοτήτων, αποκλεισμού και διακρίσεων.

Εγκύκλιος για την εξ αποστάσεως υλοποίηση της (ισχύουσας) αξιολόγησης των μαθητών/τριών Δ/βάθμιας Εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2020-2021

Σύμφωνα με την υπ’ αρ. 167603/ΓΔ4/2020 εγκύκλιο που υπέγραψε η Υφυπουργός, κα Σ. Ζαχαράκη, η αξιολόγηση των μαθητών/τριών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για το Α΄ Τετράμηνο θα γίνει σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Στο Γενικό Λύκειο, σύμφωνα με άρθρο 103, παρ.1 του Ν. 4610/2019, για την αξιολόγηση του/της μαθητή/τριας κατά τετράμηνο ο/η διδάσκων/ουσα συνεκτιμά τη συμμετοχή του/της στη διδακτική μαθησιακή διαδικασία, την επιμέλεια και το ενδιαφέρον του/της για το συγκεκριμένο μάθημα, την επίδοσή του/της στις γραπτές δοκιμασίες, τις εργασίες που εκτελεί στο σχολείο ή στο σπίτι. Αν λείπει κάποιο από τα προαναφερθέντα στοιχεία, ο προφορικός βαθμός του τετραμήνου διαμορφώνεται ύστερα από τη συνεκτίμηση των υπαρχόντων στοιχείων, σύμφωνα με το άρθρο 103, παρ. 3 του Ν. 4610/2019.

Μένουμε ασφαλείς και... χρωματίζουμε τις αρχαιότητες του μουσείου

Χρωματίζω την αρχαιότητα [1]!

Με μια σελίδα αντιστρές ζωγραφικής που εμπνέεται από την προϊστορική συλλογή του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης εγκαινιάζεται η καινούργια ψηφιακή δράση ΧΡΩΜΑΤΙΖΩ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ [1].

Πάμε να ξεκινήσουμε τη δράση;

Κατέβασε την εικόνα ζωγραφικής, για να δημιουργήσεις ένα πολύχρωμο έργο με τον δικό σου τρόπο.

Πώς θα κάνω το παιδί να με ακούσει;

Τα παιδιά νηπιακής ηλικίας δεν μπορούν να ελέγξουν πολλές από τις συμπεριφορές τους. Μάλιστα, ακόμη και τα πιο εκφραστικά νήπια δεν είναι σε θέση να κατανοήσουν ουσιαστικά τους κανόνες. Έτσι, εσείς μπορείτε να τους πείτε «όχι» και να τους εξηγήσετε με απλά λόγια γιατί δεν συμφωνείτε με τη συμπεριφορά τους, ωστόσο σε αυτή τη φάση της ζωής τους… δεν πρόκειται να σας δώσουν μεγάλη σημασία. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αφήνετε το νήπιο να κάνει ό,τι θέλει, αλλά ότι εσείς ως γονείς του πρέπει να μεριμνήσετε για την ασφάλειά του.

Σχολεία: Δικαιούνται άδεια ειδικού σκοπού οι εργαζόμενοι γονείς τα Χριστούγεννα;

Το υπουργείο Παιδείας, χθες, ανακοίνωσε την ημερομηνία κατά την οποία θα σταματήσουν τα μαθήματα -με τηλεκπαίδευση- στα σχολεία για τα Χριστούγεννα. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας, οι σχολικές μονάδες θα ανοίξουν εκ νέου, μετά τα Φώτα.

Ο δικηγόρος – εργατολόγος Γιάννης Καρούζος απάντησε στα 7 βασικά ερωτήματα του iefimerida.gr για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας, το καθεστώς τηλεργασίας, αλλά και τη δυνατότητα λήψης άδειας ειδικού σκοπού από τους γονείς που τα παιδιά τους φοιτούν στα -υπό αναστολή λειτουργίας- σχολεία.

Video games: Γιατί κάνουν επιθετικά τα παιδιά-Τι κάνουν οι γονείς

Τα βιντεοπαιχνίδια και η μεγάλη έκθεση σε βιντεοπαιχνίδια, τα οποία έχουν βίαιο περιεχόμενο, σίγουρα προκαλούν, -όχι μόνο αυτά-, αλλά έχουν μια επίδραση όσον αφορά την επιθετικότητα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Σχολική- Εκπαιδευτική Ψυχολόγος και Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ψυχολόγων Κύπρου Εβίτα Κατσιμίχα. 

Ερωτηθείσα πως επηρεάζονται τα παιδιά από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και οι πολλές ώρες ενασχόληση τους με αυτά, με αφορμή το χθεσινό περιστατικό τραυματισμού 13χρονου από συνομήλικο του, η κα. Κατσιμίχα είπε ότι από τις έρευνες που γίνονται τελευταίως και στην Κύπρο και ανά το παγκόσμιο, τα στοιχεία μας υποδηλώνουν ότι πράγματι η έκθεση σε βίαια βιντεοπαιχνίδια είναι ένας παράγοντας κινδύνου για να έχουν τα παιδιά έτσι όλο και πιο αυξημένη επιθετική συμπεριφορά.

Αχαΐα - Καλλίπολις: «Διαδικτυακό Χριστουγεννιάτικο εργαστήρι για όλη την Οικογένεια»»

Η εθελοντική ομάδα Βραχναιίκων - Παραλίας «ΑΝΑΒΑΘΜΟΣ» του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Αχαΐας «Καλλίπολις», σας προσκαλεί σε ένα διαδικτυακό εργαστήρι για όλη την οικογένεια με θέμα «Αλλιώτικα Χριστούγεννα».

Λίγες μόλις μέρες έμειναν για την πιο αγαπημένη γιορτή του χρόνου… Τα Χριστούγεννα!!! Φέτος, μικροί και μεγάλοι αναζητούμε τα Χριστούγεννα με έναν αλλιώτικο τρόπο. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, τα καλικατζαράκια της εθελοντικής ομάδας «Αναβαθμός» έχουν ετοιμάσει πολλά παιχνίδια και δραστηριότητες. Οι οικογένειες που θα συμμετέχουν μαζί μας, θα έχουν την ευκαιρία να παίξουν, να αλληλεπιδράσουν και με αφορμή ένα παραμύθι να κατανοήσουν ποιο είναι τελικά το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων.

Νέα μελέτη διαπιστώνει ότι η Πέπα το Γουρουνάκι και το Frozen είναι πολύ βίαια για τα παιδιά

Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι οι παιδικές εκπομπές όπως η Πέπα του Γουρουνάκι, το Frozen, το Toy Story 3, ακόμα και το Paw Patrol εμφανίζουν υπερβολική βία για το πολύ νεαρό κοινό τους. 

Οι ταινίες και οι τηλεοπτικές εκπομπές μπορούν να επηρεάσουν τις αξίες των παιδιών και να δώσουν λάθος μηνύματα, ειδικά σε νέους θεατές, οι οποίοι βρίσκονται στα πρώτα στάδια ανάπτυξης τους. 

Γ. Τόμπρας: «Ένα διαφορετικό σχολείο από αυτό που έχουμε»

«Το σχολείο δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε, γι’ αυτό και υπάρχει η δεύτερη πανδημία στις ημέρες μας, που αφορά τη συνωμοσιολογία. Προτιμάμε τις λύσεις και τις ερμηνείες που είναι πιο βολικές για εμάς. Για να αλλάξει αυτό, απαιτείται εκπαίδευση στην κριτική σκέψη, ένα διαφορετικό σχολείο σε σχέση με αυτό που έχουμε», λέει στην «Κ» ο νέος πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων (ΔΕΠΠΣ), Γεώργιος Τόμπρας. «Τα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία οφείλουν να αποτελέσουν παραδείγματα για το τι θέλουμε να επιτύχουμε στην εκπαίδευσή μας. Αυτό αρχικά πρέπει να σηματοδοτήσουμε», προσθέτει.

Προσεισμικός έλεγχος σε 121 σχολεία της Ρόδου

Άμεσα αναμένεται να ξεκινήσει, για πρώτη φορά, ο προσεισμικός έλεγχος σε εκατόν είκοσι ένα σχολεία της Ρόδου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», ενώ σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Αναβάθμισης Σχολικών Μονάδων, κ. Θανάση Βυρίνη, ο Δήμος Ρόδου αξιοποιεί αυτό το διάστημα που τα σχολεία είναι κλειστά για να κάνει διάφορες παρεμβάσεις και συντηρήσεις.

Σε δηλώσεις του χθες, ο Αντιδήμαρχος, καταρχάς, τόνισε ότι αυτή είναι μία περίοδος που τα σχολεία είναι κλειστά, ωστόσο τα ειδικά σχολεία είναι ανοιχτά και αναφέρθηκε στο συμβάν που είχαμε την προηγούμενη εβδομάδα στο ειδικό σχολείο Λίνδου αφού ο οδηγός του πούλμαν που μεταφέρει τέσσερα άτομα βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό και αμέσως ο προϊστάμενος της Α’ βάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, ο κ. Ψαράς, έκλεισε προληπτικά το σχολείο για το διάστημα από τις 3 έως τις 14 Δεκεμβρίου και ο Δήμος, αμέσως, προχώρησε στην απολύμανσή του.

Υπουργείο Παιδείας: 4 +1 ερωταπαντήσεις για όσα αλλάζουν στην Επαγγελματική Εκπαίδευση

Πέντε ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με το νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση έδωσε το υπουργείο Παιδείας.

Και συγκεκριμένα:

Ερ. Τι αλλάζει με το νέο νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση;