Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

Κάντε το δικό σας παζλ για παιδιά με προβλήματα όρασης.

Το να μάθει ένα παιδί να ταιριάζει τις μορφές και να ρίχνει αντικείμενα μέσα από τρύπες αντίστοιχου σχήματος είναι μια δεξιότητα που τα περισσότερα βλέποντα παιδιά αποκτούν κατά τη βρεφική τους ηλικία. Κυκλοφορούν πολλά τέτοια παιχνίδια στο εμπόριο, αλλά είναι ιδιαίτερα σύνθετα. Αν το παιδί σας έχει προβλήματα όρασης ή δυσκολίες λεπτής κινητικότητας είναι ιδιαίτερα δύσκολο να παίξει με αυτά τα παιχνίδια, καθώς αρχικά πρέπει να πιάσει το κομμάτι (όχι πολύ εύκολο σε αρκετές περιπτώσεις, καθώς τα κομμάτια είναι μικρά ή έχουν τέτοιο σχήμα που απαιτούν πολύ καλή λαβή) και στη συνέχεια να εντοπίσει τη σωστή τρύπα μεταξύ αρκετών άλλων παραπλήσιων.

Τα δραστήρια παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να εκδηλώσουν κατάθλιψη

Τα παιδιά που γυμνάζονται περισσότερο έχουν λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης από τους συνομηλίκους τους που είναι λιγότερο δραστήριοι, σύμφωνα με νορβηγική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics.

Πόσες ώρες την ημέρα μπορούν να περνούν οι έφηβοι μπροστά στον υπολογιστή χωρίς να κάνουν κακό στον εαυτό τους;

Σε ένα κόσμο οθονών και δικτύων, οι έφηβοι έχουν όφελος -και ψυχικό- αν περνάνε έως τέσσερις ώρες και κάτι (257 λεπτά) τη μέρα μπροστά σε μια οθόνη υπολογιστή. Για τα κινητά τηλέφωνα, το καθημερινό όριο είναι περίπου δύο ώρες, για τα βιντεοπαιγνίδια μία ώρα και 40 λεπτά, ενώ για την τηλεόραση τρεις ώρες και 41 λεπτά.

Λύσεις από μαθητές στα προβλήματα των πόλεων

Με το σύνθημα «Οι μαθητές ερευνούν, οι πόλεις ενημερώνονται και η κοινωνία ευαισθητοποιείται» οι μαθητές από Γυμνάσια και Ειδικά Σχολεία όλης της χώρας που συμμετέχουν στην εκστρατεία του Free Mobility ετοιμάζονται για μία ακόμα χρονιά να εξετάσουν τα προβλήματα και θα καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις, αλλά και λύσεις για την αναβάθμιση της ποιότητας μετακίνησης και τη βελτίωση των συνθηκών ελεύθερης πρόσβασης στην πόλη τους.

Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εικαστικής Δημιουργίας με θέμα «Ούτε θύτης, ούτε θύμα στο Διαδίκτυο»

Σχετικό έγγραφο: το με αρ. πρ. 205977/ΓΔ4/02-12-2016 εισερχόμενο έγγραφο του ΥΠ.Π.Ε.Θ.
Σας ενημερώνουμε ότι το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας (ΜΕΤ) του Πανεπιστημίου Πατρών, σε συνεργασία με το Τμήμα Αγωγής Υγείας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, το Τμήμα Αγωγής Υγείας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας και την Ένωση Εικαστικών Πάτρας προκηρύσσει Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εικαστικής Δημιουργίας με θέμα «Ούτε θύτης, ούτε θύμα στο Διαδίκτυο».
Στόχος του Διαγωνισμού είναι να συμβάλει στην πρόληψη του Διαδικτυακού Εκφοβισμού, θέτοντας την εικαστική δημιουργία στην υπηρεσία της ευαισθητοποίησης των μαθητών. Το εικαστικό υλικό που θα συγκεντρωθεί μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική εικαστική συλλογή για το διαδικτυακό εκφοβισμό και να χρησιμοποιηθεί για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Τι φταίει για τη «μουσική ανηδονία»;

Το 3%-5% του πληθυσμού δεν εμφανίζει καμία ευχαρίστηση για τη μουσική – Nέα μελέτη δείχνει τι ακριβώς συμβαίνει στον εγκέφαλο αυτών των «ανηδονικών» ατόμων

Το παθητικό κάπνισμα σε παιδική ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής

Οι γυναίκες που δεν είναι καπνίστριες αλλά είχαν εκτεθεί εμμέσως στον καπνό του τσιγάρου όταν ήταν παιδιά, έχουν αυξημένο κίνδυνο αποβολής σε περίπτωση εγκυμοσύνης, σύμφωνα με κινεζική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Tobacco Control.

Δυσκοιλιότητα στα μικρά παιδιά

Από τι προκαλείται και πώς θα την αντιληφθείτε και να την αντιμετωπίσετε
Οι γονείς θα πρέπει να έχουν τον νουν τους στο κατά πόσον τα κόπρανα του παιδιού είναι σκληρά και γι' αυτό δυσκολεύεται να πάει στην τουαλέτα

Η δυσκοιλιότητα εμφανίζεται αρκετά συχνά στα παιδιά. Παρόλα αυτά, πολλοί γονείς διστάζουν να αναζητήσουν τη συμβουλή ενός γιατρού για την κατάσταση αυτή. Ως δυσκοιλιότητα περιγράφεται η μη-τακτική διέλευση των κοπράνων (κινήσεις του εντέρου) για τουλάχιστον 3 μέρες, ή το να έχει κανείς αρκετά πιο σκληρά κόπρανα από το συνηθισμένο.

KinderDocs: Βραβευμένα ντοκιμαντέρ για παιδιά στο Μουσείο Μπενάκη

Ξεκινά την 1η Φεβρουαρίου το KinderDocs (δείτε όλο το πρόγραμμα στο συνημμένο αρχείο), δηλαδή οι προβολές βραβευμένων ντοκιμαντέρ για παιδιά και νέους (και όχι μόνο). Οι προβολές πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη - Πειραιώς 138 στην Αθήνα και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη, με την υποστήριξη των σημαντικότερων φεστιβάλ ντοκιμαντέρ στην Ευρώπη, idfa (Ολλανδία) και doxs! (Γερμανία). 

Η Ελλάδα διώχνει τα λαμπρά παιδιά της

Μάστιγα για τη χώρα μας η «διαρροή» επιστημονικών εγκεφάλων – δύο νέα βιβλία αποτυπώνουν μεταξύ άλλων στις σελίδες τους το πρόβλημα που έχει τεράστιο ερευνητικό αλλά και οικονομικό κόστος

Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά στον «Ελληνικό Κόσμο»

Πρωτότυπα εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά διοργανώνει ο «Ελληνικός Κόσμος», τα Σαββατοκύριακα του Ιανουαρίου, αντλώντας έμπνευση από την ελληνική μυθολογία!

Σαββατιάτικα οικογενειακά εκπαιδευτικά προγράμματα