Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

"Σας ευχαριστούμε που δεν γράφετε στους φρεσκοβαμμένους τοίχους..."


 "Σας ευχαριστούμε που δε γράφετε στους φρεσκοβαμμένους τοίχους του σχολείου μας.
Ας μείνει κι ένας τοίχος καθαρός σ' αυτήν την πόλη χωρίς γκράφιτι, ταγκιές και αφίσες.
Αν θέλετε μπορείτε να μας φέρετε τις αφίσες σας να τις αναρτήσουμε στον πίνακα ανακοινώσεων του σχολείου.
Αν κάποιος θέλει να κάνει κάποιο γκράφιτι εντός του σχολείου, ας επικοινωνήσει μαζί μας".

Γονείς στην Ισπανία κάνουν απεργία κατά του «homework» των παιδιών

Τον ερχόμενο Νοέμβριο, οι γονείς στην Ισπανία κάνουν απεργία. Ή καλύτερα, αποχή από τα μαθήματα. Δηλαδή, από τα μαθήματα των παιδιών τους.

Την κινητοποίηση«μποϊκοτάζ στο διάβασμα στο σπίτι», έχει καλέσει η Ένωση Γονέων Δημόσιων Σχολείων. Αν οι δάσκαλοι επιμείνουν να στείλουν διάβασμα στο σπίτι στη διάρκεια του μποϊκοτάζ, τα παιδιά θα πρέπει να το αρνηθούν, και να επιστρέψουν την επόμενη μέρα στο σχολείο με ένα σημείωμα από τους γονείς τους που θα εξηγεί τι συμβαίνει. Γονείς και παιδιά «παλεύουν» πάνω από προβλήματα, κείμενα και εργασίες, όχι μόνο στην Ισπανία. Και λένε, «φτάνει».

Οι παιδίατροι αναθεωρούν την χρήση οθονών από παιδιά

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (American Academy of Pediatrics) επαναδιατύπωσε τον προβληματισμό της σχετικά με τη χρήση των ψηφιακών μέσων από τα παιδιά, δίνοντάς στους γονείς πιο χαλαρές συστάσεις σε σχέση με εκείνες του παρελθόντος.

Ελλιπής ύπνος στα παιδιά: Οι επιπτώσεις στο βάρος τους

Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας που δεν κοιμούνται επαρκώς, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν προβλήματα με το βάρος τους.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Μπόλντερ, διαπίστωσαν ότι η έλλειψη ύπνου αύξανε τη διατροφική πρόσληψη στα παιδιά προσχολικής ηλικίας την ημέρα του περιορισμένου ύπνου και την επομένη.

Αναβάθμιση Λυκείου, πολλαπλές εξετάσεις

Ενίσχυση του μορφωτικού ρόλου του Λυκείου. Αυτός πλέον είναι ο ουσιαστικός στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, καθώς το μοντέλο του International Baccalaureate (I.B.) που πρότεινε η Επιτροπή Εθνικού Διαλόγου κρίνεται ανεφάρμοστο, όπως επίσης και η ελεύθερη πρόσβαση των υποψηφίων στα ΑΕΙ όσο υπάρχει κλειστός αριθμός θέσεων στις σχολές. Για το εξεταστικό σύστημα, ο βασικός σχεδιασμός προβλέπει την εισαγωγή σε σχολή και όχι σε τμήματα, ενώ οι υποψήφιοι θα έχουν δυνατότητα να δώσουν εξετάσεις περισσότερες φορές σε σχέση με σήμερα. Οι μαθητές της επόμενης Α΄ Λυκείου, δηλαδή του σχολικού έτους 2017-2018, θα είναι οι πρώτοι που θα «δοκιμάσουν» το νέο εξεταστικό σύστημα το 2020.

ΟΗΕ: Η εκπαίδευση των κοριτσιών είναι το «κλειδί» για την ευημερία στις αναπτυσσόμενες χώρες

Οι αναπτυσσόμενες χώρες δεν θα γνωρίσουν την ευημερία παρά μόνο αν βελτιώσουν τις συνθήκες για τα κορίτσια τους, τα οποία σε σύγκριση με τα αγόρια πέφτουν θύματα μιας "ασυγχώρητης αδικίας" όσον αφορά την παροχή ευκαιριών, υποστηρίζει το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό (UNFPA) στην ετήσια έκθεσή του που παρουσιάστηκε σήμερα στο Λονδίνο.

57ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: Το σινεμά είναι για όλους!

Ανάμεσα στις πρόσφατες, πρακτικές πρωτοβουλίες της νέας διεύθυνσης του φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που ενδεχομένως θα διαμορφώσουν το γενικότερο προφίλ του, είναι ότι από την 57η διοργάνωση, δηλαδή την Πέμπτη 3 του προσεχούς Νοεμβρίου, αναβαθμίζει την προσβασιμότητα στις αίθουσες. Με χορηγό προσβασιμότητας το Iδρυμα Ωνάση και τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και σύμβουλο προσβασιμότητας την Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία, το φεστιβάλ δείχνει αποφασισμένο να μοιραστεί τη δύναμη του κινηματογράφου με όλους τους θεατές. «Το ζητούμενο της καθολικής πρόσβασης στο δομημένο περιβάλλον αλλά και στο περιεχόμενο της τέχνης δεν είναι απλώς μια διακηρυκτική πράξη, αλλά αποτελεί υπαρξιακή προτεραιότητα, όχι μόνο για τους καλλιτέχνες με αναπηρία, αλλά και για όλους τους πολίτες» αναφέρει χαρακτηριστικά η διεύθυνση.

Ανοιχτή πρόσκληση για «Εκπαίδευση στη Στέγη 2016-2017»

«Το Ιδρυμα Ωνάση ακολουθώντας την εντολή του ιδρυτή του, Αριστοτέλη Ωνάση, υποστηρίζει από το 1975 δυναμικά και αδιάκοπα την παιδεία, τον πολιτισμό και την υγεία, ως οχήματα κοινωνικής συνοχής. Η Στέγη είναι παιδί του Ιδρύματος Ωνάση, ένα κέντρο σύγχρονου πολιτισμού ανοιχτό σε όλους με βασικά του χαρακτηριστικά την υποστήριξη των Ελλήνων δημιουργών, την εξωστρέφεια, τις διεθνείς συνεργασίες και τη διά βίου εκπαίδευση μέσα από τις τέχνες. Για άλλη μια χρονιά, η ομάδα της Στέγης σε συνεργασία με εξειδικευμένους επαγγελματίες διοργανώνει εργαστήρια εικαστικών, χορού, θεάτρου, τεχνολογίας, μουσικής, κινηματογράφου και διαθεματικά για μικρούς και μεγάλους, μεμονωμένους επισκέπτες, σχολικές ομάδες και κοινωνικούς φορείς.

Τα παιδιά από τρεις γονείς δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας

Η τεχνολογία της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής σήμερα δεν δίνει μόνο λύση στο πρόβλημα της υπογονιμότητας αλλά προχωρά ακόμη περισσότερο καθιστώντας πλέον εφικτή τη γέννηση παιδιών από τρεις γονείς προκειμένου να αποφευχθούν κληρονομούμενα νοσήματα.

Διαγωνισμός για χαρισματικά – ταλαντούχα παιδιά στην Κοζάνη στις 12 Νοεμβρίου 2016

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας ανταποκρινόμενη στο αίτημα του Κέντρου για τα χαρισματικά – ταλαντούχα παιδιά, που τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και δημιουργήθηκε μέσα από τη σύμπραξη του Κολλεγίου Ανατόλια με το Πανεπιστήμιο John Hopkins και την ιδρυτική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, σας αποστέλλει την πρόσκληση για συμμετοχή των μαθητών του Δημοτικού και Γυμνασίου σε διαγωνισμό, που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη της Κοζάνης στις 12 Νοεμβρίου 2016.

Κύπρος: Aδιαφορούν τα σχολεία απέναντι στη βία

Στην αδιαφορία των σχολείων αποδίδουν τη διαιώνιση του φαινομένου του εκφοβισμού και των περιστατικών βίας έξι στους δέκα Κύπριους, με το 78% των πολιτών να πιστεύουν ότι η κυριότερη αιτία πρόκλησης περιστατικών βίας κατά ανηλίκων είναι τα οικογενειακά προβλήματα. Ακολουθούν τα οικονομικά προβλήματα, ενώ το 14% θεωρούν ως αιτία, ο θύτης να υπήρξε και ο ίδιος θύμα.

Η φρικτή ζωή των παιδιών στη Συρία

Οσο οι μεγάλες δυνάμεις αντιμετωπίζουν τον πόλεμο στη Συρία σαν παρτίδα σκάκι και καθεμία φροντίζει να βρει την καλύτερη στρατηγική, τα θύματα των συγκρούσεων, και κυρίως τα παιδιά, βιώνουν μια καθημερινότητα γεμάτη τρόμο και φρίκη.

Οι έφηβοι που υποδύονται τους σαιξπηρικούς εφήβους

Δεν διέκρινα ούτε ίχνος έπαρσης. Ούτε καν εκείνο το βλέμμα που έχουν οι έφηβοι όταν καμώνονται στην παρέα για τα επιτεύγματά τους. Και όμως, ο 16χρονος Γιάννης Τσουμαράκης και η 15χρονη Δανάη Βασιλοπούλου είναι ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα και μαγνητίζουν κάθε βράδυ εκατοντάδες βλέμματα με την ειλικρίνεια και την αγνότητά τους.