Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

Κατασκευή: Χριστουγεννιάτικα στολίδια LEGO

 

Ενας χρόνος συνεπιμέλεια: 11 μέρες με τον μπαμπά, 20 με τη μαμά

Δύο διαφορετικά κολυμβητήρια, πολλαπλά πάρτι γενεθλίων και κρυφές επισκέψεις στον γιατρό με την παραίνεση «να μην το πεις στον μπαμπά» κρύβει η καθημερινότητα των παιδιών μετά το διαζύγιο στην Ελλάδα που εδώ και ενάμιση χρόνο ζει μια νέα εποχή στο οικογενειακό δίκαιο. Ο νόμος (4800/2021 – ΦΕΚ 81/Α/21-5-2021) που ορίζει ότι οι δύο γονείς μετά το διαζύγιο έχουν τη συνεπιμέλεια του/των παιδιού/ων τους και συναποφασίζουν για ό,τι τα αφορά, άρχισε να εφαρμόζεται τον Μάιο του 2021. Προκάλεσε πλήρη ανατροπή της υφιστάμενης και δεδομένης εδώ και δεκαετίες –για την Ελλάδα– πρακτικής, απόλυτης ευθύνης της μητέρας, στη μετά τον επίσημο χωρισμό ζωή των παιδιών. Εχει οδηγήσει επίσης στην κατάθεση εκατοντάδων αιτήσεων που αφορούν τη μεταβολή των ρυθμίσεων διαζυγίων προηγούμενων ετών, οι οποίες στη συντριπτική τους πλειονότητα κατοχύρωναν το δικαίωμα της επιμέλειας των ανήλικων παιδιών στη μητέρα.

Podcast: Δέκα φράσεις για την αναπηρία που μας γυρίζουν το μάτι


Θεσσαλονίκη: Έκθεση φωτογραφίας από παιδιά του Συλλόγου Συνδρόμου Down

Ο Δήμος Καλαμαριάς συνδιοργανώνει Έκθεση Φωτογραφίας με το Σύλλογο Συνδρόμου Down Ελλάδος. Τα παιδιά του Συλλόγου φωτογράφησαν με τη δική τους ματιά στιγμιότυπα της καθημερινότητάς τους. Οι φωτογραφίες αυτές θα εκτεθούν στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Οδού Χηλής», από 02 έως 04 Δεκεμβρίου 2022 από 19:00 – 20:00.

Τα κόκκινα γραμματοκιβώτια των ΕΛΤΑ περιμένουν και φέτος τα γράμματα στον Άγιο Βασίλη

Έτοιμα να υποδεχθούν τα χιλιάδες γράμματα προς τον Άγιο Βασίλη είναι και φέτος τα κόκκινα γραμματοκιβώτια των ΕΛΤΑ.

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία προτρέπουν όλους «Γράψε ένα γράμμα στον Άγιο Βασίλη» για 31η συνεχόμενη χρονιά, ενώ φέτος διαθέτουν περισσότερα κόκκινα γραμματοκιβώτια στο δίκτυό τους για να γεμίσουν με τα χιλιάδες γράμματα μικρών και μεγάλων προς τον Άγιο Βασίλη.

Χριστουγεννιάτικο παζάρι από την Εταιρεία Σπαστικών Βορείου Ελλάδος

Όπως κάθε χρόνο, η Εταιρεία Σπαστικών Βορείου Ελλάδος (Ε.Σ.Β.Ε.) διοργανώνει το ετήσιο χριστουγεννιάτικο παζάρι της την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου από τις 10:30 έως τις 16:00 στις εγκαταστάσεις της, όπισθεν της Ανωτάτης Σχολής Πολέμου, στην περιοχή της Πυλαίας.

Τέταρτη στον κόσμο η ελληνική αποστολή στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής 2022

Με σημαντικές διακρίσεις για την ελληνική αποστολή ολοκληρώθηκε ο τελικός της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Ρομποτικής, World Robot Olympiad 2022, ένας από τους πιο σημαντικούς διαγωνισμούς ρομποτικής παγκοσμίως. Η ελληνική αποστολή, βάσει της συνολικής βαθμολογίας που συγκέντρωσε, αναδείχθηκε πρώτη στην Ευρώπη και τέταρτη παγκοσμίως, κερδίζοντας 1 αργυρό μετάλλιο και κατακτώντας 2 πέμπτες θέσεις, 1 έκτη θέση με ειδικό βραβείο, 1 όγδοη θέση και 1 ένατη θέση, ανάμεσα σε 365 ομάδες από 73 χώρες από όλο τον κόσμο.

Νέοι διευθυντές στα σχολεία

Κλείνει ο κύκλος των μεταρρυθμίσεων στη διοικητική δομή της εκπαίδευσης, με κύριο στίγμα το πέρασμα στην ψηφιακή εποχή. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», εντός της εβδομάδας θα δημοσιευθεί η απόφαση του υπουργείου Παιδείας, η οποία θα αποτελέσει το εναρκτήριο λάκτισμα της προκήρυξης για την κάλυψη 14.000 θέσεων διευθυντών σχολείων και 800 συμβούλων εκπαίδευσης. Η διαδικασία επιλογής διευθυντών σχολείων θα γίνει ηλεκτρονικά, μετά την καθιέρωση των ηλεκτρονικών εκλογών για την ανάδειξη εκπροσώπων εκπαιδευτικών στα υπηρεσιακά συμβούλια. Με την ανάδειξη νέων διευθυντών σχολείων εκτιμάται ότι η εκπαίδευση θα αλλάξει σελίδα, καθώς οι νυν διευθυντές παραμένουν στη θέση τους από το 2017.

Εταιρεία του Μασκ θα δοκιμάσει σε ανθρώπους εγκεφαλικό τσιπάκι για αποκατάσταση όρασης και κινητικότητας

Ο Ίλον Μασκ (Twitter, Space X και Tesla) δήλωσε ότι μια άλλη εταιρεία του που δραστηριοποιείται στο πεδίο της ιατρικής νευροτεχνολογίας, η Neuralink, αναμένει ότι θα αρχίσει μέσα στο επόμενο εξάμηνο κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους ενός τσιπ που εμφυτεύεται στον εγκέφαλο. Δύο από τους στόχους θα είναι η αποκατάσταση της όρασης σε ανθρώπους που την έχουν χάσει και η αποκατάσταση της κινητικότητας σε ανθρώπους με τέτοια προβλήματα.

Συζήτηση για την Αναπηρία: Ο ρόλος του αθλητισμού στην ανάπτυξη των παιδιών με αναπηρία

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου, το Τμήμα Αθλητικής Αριστείας/Sports Excellence της Α’ Ορθοπαιδικής Χειρουργικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, σε συνεργασία με την Γ’ Παιδιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), παρουσιάζει συζήτηση με θέμα: «Ο Ρόλος του Αθλητισμού στην Ανάπτυξη των Παιδιών με Αναπηρία» στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ.

Η ιστορία της Δώρας και το δώρο της αναδοχής

Όταν μιλά για την οικογένειά της, το πρόσωπό της φωτίζεται από ένα χαμόγελο, που ακτινοβολεί. Σαν να εκπέμπει στον κόσμο την αγάπη που εισέπραξε τα τελευταία δύο χρόνια. Όμως δεν ήταν πάντα όλα ρόδινα για την Δώρα.