Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2020

Καλό μήνα!

Άνθη ανάκατα και χιόνι 
Τις αμυγδαλιές φορτώνει.

Κούτσα κούτσα κατεβαίνει, 
όλη η πλάση τον προσμένει!

Μήνυμα πως δεν αργεί, 
φτάνει η Άνοιξη στη γη.

Διαβάζω Δυνατά (με την Κόκκινη Αλεπού)

πηγή: κόκκινη Αλεπού
Η καμπάνια Διαβάζω Δυνατά του ηλεκτρονικού περιοδικού Κόκκινη Αλεπού είναι εδώ! Η ετήσια αυτή εκστρατεία, που ξεκίνησε το 2018, έχει μοναδικό σκοπό να γνωρίσει στο κοινό, γονείς και εκπαιδευτικούς, τα οφέλη που έχουν οι μεγαλόφωνες αναγνώσεις στα παιδιά, από τη βρεφική τους ήδη ηλικία. Κάθε χρόνο την 1η Φεβρουαρίου γιορτάζουμε τις μεγαλόφωνες αναγνώσεις και διαβάζουμε δυνατά στο σπίτι, στο σχολείο, στο πάρκο, στο βιβλιοπωλείο, στη βιβλιοθήκη!

25η έκθεση μαθητικής φωτογραφίας: Συμμετοχές μέχρι 30/04/20

Στο πλαίσιο του προγράμματος δράσης του για το 2020, το Φωτογραφικό Kέντρο Θεσσαλονίκης διοργανώνει για 25η συνεχόμενη χρονιά την ομαδική έκθεση μαθητικής φωτογραφίας, που θα γίνει 8-24 Μαίου 2020 στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής του Δήμου Θεσσαλονίκης, Αγγελάκη 13.

Σ’ αυτή την έκθεση μπορούν να πάρουν μέρος τα Γυμνάσια και Λύκεια της Θεσσαλονίκης (ιδιωτικά και δημόσια) που έχουν στο πρόγραμμά τους σαν κανονικό μάθημα ή σαν επιλογή το μάθημα της φωτογραφίας, καθώς και μεμονωμένοι μαθητές που ασχολούνται με τη φωτογραφία.

aiD, η επαναστατική εφαρμογή για κωφά-βαρήκοα άτομα

Η εφαρμογή aiD δημιουργήθηκε με στόχο την κάλυψη των επικοινωνιακών αναγκών των κωφών και βαρήκοων ατόμων και την πλήρη ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία, αξιοποιώντας τις τελευταίες εξελίξεις στην τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη.

Με την επαναστατική αυτή εφαρμογή, ομιλία και κείμενο μετατρέπονται, μέσω Άβαταρ, σε πραγματικό χρόνο σε Νοηματική Γλώσσα και το αντίστροφο (από Νοηματική σε κείμενο).

Η εφαρμογή aiD δημιουργήθηκε με στόχο την κάλυψη των επικοινωνιακών αναγκών των κωφών και βαρήκοων ατόμων και την πλήρη ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία, αξιοποιώντας τις τελευταίες εξελίξεις στην τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη.

Κορωνοϊός: Οδηγίες και μέτρα πρόληψης στα σχολεία από τον ΕΟΔΥ

Oδηγίες προς τις εκπαιδευτικές μονάδες σχετικά με τη λοίμωξη από το νέο κορωνοϊό 2019-nCoV, τα προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς του και τις απαραίτητες ενέργειες σε περίπτωση εμφάνισης περιστατικού ύποπτου για λοίμωξη από αυτόν, δίνει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας.

Αναδοχή/ παιδοθεσία ανάπηρων παιδιών: Γίνεται και δεν είναι δυστυχία

Τη στιγμή που το κυρίαρχο μοντέλο «επιβάλλει» την ιδρυματοποίηση των παιδιών, είναι αρκετοί οι φορείς και οι γονείς που δίνουν μια διέξοδο στα παιδιά με αναπηρία να μεγαλώσουν και να ζήσουν ως αυτόνομα άτομα. Ένα ρεπορτάζ της Μαρίας Λούκα.

Τι κάνει ένα παιδί πραγματικά ευτυχισμένο;

Όλοι θέλουμε να δούμε τα παιδιά μας να χαμογελούν, απολαμβάνοντας την κάθε τους ημέρα. Θέλουμε μεγαλώνοντας να αγαπούν την καθημερινότητά τους και παρά τις δυσκολίες, να συνεχίζουν την προσπάθεια για να επιτύχουν τους στόχους τους. Ωστόσο, πόσο έλεγχο έχουμε εμείς στην ευτυχία των παιδιών μας; Ειδικά αν αναλογιστούμε ότι ορισμένα παιδιά είναι εκ του φυσικού τους λιγότερο ή περισσότερο ευδιάθετα από τα άλλα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αισθάνονται δυσάρεστα ή άβολα. Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν για να δημιουργήσετε ένα ζεστό σπίτι, όπου θα ευδοκιμήσει η ευτυχία του;

Οι Τρεις Ιεράρχες έφεραν... εκπαιδευτικό χάος

Μαθητές προτίμησαν να γιορτάσουν τους Τρεις Ιεράρχες σπίτι τους! Αλλοι μαθητές έκαναν κατάληψη με πρόφαση τη ρύθμιση για τα κολέγια. Διοικητικό προσωπικό πήρε άδεια από τη... σημαία, τηρώντας την έως πέρυσι αργία. Φοιτητές έκαναν μεταπτυχιακό μάθημα σε γκαράζ γιατί το ΑΕΙ ήταν κλειστό λόγω της αργίας, αλλά ο καθηγητής δεν θέλησε να αναβάλει το μάθημα. Πρόκειται για ορισμένα από τα όσα κωμικοτραγικά κατεγράφησαν, χθες, στην ελληνική εκπαίδευση, μεταδίδοντας εικόνα χάους.

Μήπως και τα Ελληνόπουλα πρέπει να παρακολουθούν μαθήματα ενσυναίσθησης στο σχολείο;

Ξέρετε ότι η Δανία είναι η πιο ευτυχισμένη χώρα και οι Δανοί οι πιο ευτυχισμένοι γονείς στον κόσμο; Οι Δανοί διακρίνονται για την ρεαλιστική άποψη που έχουν για τη ζωή και την οποία προσπαθούν διακαώς να εμφυσήσουν στα παιδιά τους από μικρή κιόλας ηλικία.

Η Κεραμέως παίρνει πίσω την πρόσκληση σε μαθητές για ημερίδα (παρα)θρησκευτικής οργάνωσης μετά τις αντιδράσεις

Μετά τις έντονες αντιδράσεις, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ανακοίνωσε ότι ανακαλεί το κάλεσμα σε μαθητές για να συμμετέχουν σε ημερίδα (παρα)θρησκευτικής οργάνωσης, που μεταξύ άλλων συμμετέχει και στο «κίνημα» ενάντια στις αμβλώσεις. Το υπουργείο Παιδείας δεν δίνει περαιτέρω διευκρινίσεις, ούτε για το γιατί έγινε το κάλεσμα μέσω του σχολικού δικτύου, ούτε για την απόφαση ανάκλησης

Μία 60χρονη Βρετανίδα είναι η πρώτη κωφή που διέσχισε τον Ατλαντικό κωπηλατώντας

Η Μο O'Brien και τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος, μεταξύ των οποίων και η κόρη της, κατέπλευσαν στην Αντίγκουα της Καραϊβικής, , 49 ημέρες μετά την έναρξη του ταξιδιού του από το Λα Γκομέρα στις Κανάριες νήσους, τον Δεκέμβριο.