Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009

Άτομα με ειδικές ανάγκες : Από τα θρανία στο κοινωνικό περιθώριο (Καθημερινή, 13/12/2009)



Ακολουθεί το άρθρο της Καθημερινής "Από τα θρανία στο κοινωνικό περιθώριο" (13/12/2009). Για να δείτε το άρθρο και το γράφημα που το συνοδεύει, πατήστε εδώ

Οι ανισότητες που παρατηρούνται στην ελληνική εκπαίδευση πλήττουν ιδιαίτερα τα άτομα με ειδικές ανάγκες, αφού τα περισσότερα παιδιά μένουν εκτός εκπαιδευτικού συστήματος, χάνοντας ευκαιρίες για ένταξη στην κοινωνία. Από την άλλη, από όσα παιδιά ξεκινούν το δημοτικό σχολείο, η πλειονότητα εγκαταλείπει σε μικρό χρονικό διάστημα τα θρανία. Στο περιθώριο μένουν κυρίως τα παιδιά από περιοχές με χαμηλή οικονομική ανάπτυξη, υψηλό κίνδυνο φτώχειας και χαμηλό δείκτη μορφωτικού επιπέδου. Μπροστά στην κατάσταση αυτή, η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, όπως αναφέρουν πληροφορίες της «Κ», θα επανεξετάσει το καθεστώς λειτουργίας των σχολείων ειδικής αγωγής με στόχο τη βελτίωση των υποδομών και την ενίσχυση του προσωπικού τους, ενώ ειδικό βάρος θα δοθεί και στα ολοήμερα σχολεία ειδικής αγωγής.

Σύστημα τηλεφροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με ειδικές ανάγκες προωθεί η νομαρχία Θεσσαλονίκης


Σύστημα τηλεφροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με ειδικές ανάγκες προωθεί η νομαρχία Θεσσαλονίκης

Είναι 80 ετών και ζει μόνη. Μόνη φροντίζει τον εαυτό της και κάποιες φορές την επισκέπτονται γείτονες για να δουν αν είναι καλά. Είναι μεσημέρι και αντιλαμβάνεται ότι κάτι έχει ξεχάσει αλλά δεν θυμάται τι. Πυκνός καπνός βγαίνει από την κουζίνα και τότε θυμάται ότι ξέχασε το φαγητό στη φωτιά. Προσπαθεί να τρέξει αλλά χτυπά το πόδι της και δεν μπορεί να κουνηθεί. Εκείνη τη στιγμή μπαίνουν εγκαίρως στο σπίτι οι εθελοντές της νομαρχίας Θεσσαλονίκης που ειδοποιήθηκαν για την έκτακτη κατάσταση από το σύστημα υποστήριξης κατ΄ οίκον διαβίωσης και εθελοντικής προσφοράς. Οι ανιχνευτές καπνού και οι ανιχνευτές κίνησης στο χώρο όπου κινείται η 80χρονη μετέδωσαν το σήμα έκτακτης ανάγκης στο σύστημα, μέσω τηλεφωνικής γραμμής, και η κινητοποίηση ήταν άμεση και καθοριστική.

Παιδικές χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις από το «ΟΝΕΙΡΟΔΡΟΜΙΟ»



Το εκπαιδευτικό – ψυχαγωγικό σχήμα «ΟΝΕΙΡΟΔΡΟΜΙΟ» του περιοδικού ΜΑΘΗΤΗΣ θα πραγματοποιήσει παιδικές χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στο εμπορικό – ψυχαγωγικό κέντρο Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη, καθώς και στο Δήμο Εχεδώρου.

1GOAL: Παγκόσμια Εκστρατεία για την Εκπαίδευση





Το 1GOAL είναι η νέα Παγκόσμια Εκστρατεία για την Εκπαίδευση με την υποστήριξη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας για το Ποδόσφαιρο (FIFA). Το 2010, το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου (Moυντιάλ) θα διεξαχθεί για πρώτη φορά στην Αφρική και εκατομμύρια άνθρωποι θα εστιάσουν την προσοχή τους εκεί. Με την ευκαιρία αυτή, η FIFA στηρίζει την εκστρατεία 1GOAL και δεσμεύεται να δημιουργήσει μια παράδοση παιδείας στην Αφρική αλλά και σε όλες τις φτωχές χώρες παγκοσμίως, με την στήριξη των εκατομμυρίων φιλάθλων του Moυντιάλ.

Και πάλι όρθιοι, με τη βοήθεια ρομποτικού εξωσκελετού (Καθημερινή, 13/12/2009)


Ακολουθούν αποσπάσματα από το άρθρο "Και πάλι όρθιοι, με τη βοήθεια ρομποτικού εξωσκελετού" της Καθημερινής (13/12/2009)

Και πάλι όρθιοι, με τη βοήθεια ρομποτικού εξωσκελετού

Κάθε χρόνο, εκατοντάδες χιλιάδες άτομα προστίθενται στο μακρύ κατάλογο όσων εμφανίζουν κινητικά προβλήματα στα κάτω άκρα, με συνέπεια να δυσκολεύονται να περπατήσουν: ανάμεσά τους και άνθρωποι που τραυματίζονται στη σπονδυλική στήλη ή στον εγκέφαλο, εμφανίζοντας κάποια μορφή παραπληγίας.

Χριστουγεννιάτικο τουρνουά Bowling των Special Olympics στις 15 και 16 Δεκεμβρίου 2009



Τα Special Olympics Ελλάς, σε συνεργασία με την Οργανωτική Επιτροπή των Παγκοσμίων Αγώνων Special Olympics – ΑΘΗΝΑ 2011, διοργανώνουν Τουρνουά Bowling,
Οι αγώνες θα διεξαχθούν την Τρίτη 15 και Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009 (09:30 έως 13:00) στο BOWLING Center ΙΛΙΟΝ Εμπορικό Κέντρο Euro outlet, Πετρουπόλεως 41 ΙΛΙΟΝ ( 2ος όροφος)
Στους αγώνες θα συμμετέχουν ομάδες από ειδικούς εκπαιδευτικούς φορείς του Ν. Αττικής καθώς και οι ομάδες Bowling από τα εξειδικευμένα προπονητικά προγράμματα των Special Olympics της Αττικής και της Κρήτης. Το πρόγραμμα έχει ως εξής :