Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Μαθητές γίνονται διαδικτυακοί μέντορες κατά του bullying

Είναι πάντα πιο εύκολο να μιλήσεις σε κάποιον της ηλικίας σου. Αυτή είναι η βασική αρχή του προγράμματος BeatBullying για την αντιμετώπιση της διαδικτυακής βίας, που επιτρέπει στα παιδιά-θύματα παρενόχλησης στο Ιντερνετ να αναζητούν υποστήριξη από συνομηλίκους τους και μάλιστα στο πλέον οικείο γι’ αυτά online περιβάλλον.

Πώς να επιλέξω εστιατόριο για να πάω με το παιδί μου;

Τι να φάει το παιδί μου; Τι να επιλέξω από τον κατάλογο; Σίγουρα όλοι οι γονείς έχουμε προβληματιστεί κάποια στιγμή για το φαγητό που θα επιλέξουμε για το παιδί μας σε ένα εστιατόριο. Αυτό όμως δεν θα πρέπει να είναι αιτία περιορισμού των εξόδων μας ή των κοινωνικών μας υποχρεώσεων.

Νερόμπομπες από σφουγγάρια


Ξέρω... Δεν θα έπρεπε να παρουσιάσουμε αυτό το θέμα για ευνόητους λόγους, αλλά πραγματικά δεν μπορούσα να αντισταθώ. Ο γιος μου και όλοι του οι φίλοι (αγόρια και κορίτσια) τρελλαίνονται για νερόμπομπες. Όμως επειδή είναι μόνο έξι χρονών δυσκολεύονται να τις δέσουν. Και κάθε φορά που μαζεύεται το παρεάκι για να παίξει με κυνηγάνε από πίσω να τους δένω τα μπαλόνια. Βρήκα όμως στο thechicsite.com ένα ωραίο κόλπο, πως να φτιάξεις νερόμπομπες που «οπλίζουν» εύκολα και γρήγορα χωρίς την βοήθεια της μαμάς.

Προσδοκίες γονέων, προβλήματα νέων

«Ιερά σιωπή» έχει επιβληθεί τις τελευταίες εβδομάδες σε δεκάδες χιλιάδες σπίτια, όπου μαθητές της Γ΄ Λυκείου και γονείς βιώνουν την αγωνία των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Διαβάζοντας ώρες ατελείωτες οι πρώτοι, συμπαραστάτες με κάθε δυνατό τρόπο οι δεύτεροι. Ακόμη και η ένταση του τηλεφώνου «χαμηλώνει», οι επισκέψεις φίλων αναβάλλονται «για μετά». Το μέγα ζητούμενο; Ο υποψήφιος να αφεθεί απερίσπαστος στην αποστολή του: να κερδίσει το εισιτήριο για το ΑΕΙ της επιλογής του. Αλλά ενυπάρχει ένας παράγων αστάθμητος και «ύπουλος» μαζί. Να πώς το συνοψίζει στην «Κ» μια έμπειρη ειδικός, η ψυχολόγος στο Λεόντειο Νέας Σμύρνης κ. Μαριλένα Πάσχου: «Η κρίση των τελευταίων ετών παίζει έναν ύπουλο ρόλο, οι νέες συνθήκες πιέζουν τους γονείς, οι οποίοι με τη σειρά τους πιέζουν τα παιδιά τους για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Η Μαίρη Τσιάνα σχεδιάζει μία πρότυπη πλατφόρμα ανάγνωσης για δυσλεκτικούς στο διαδίκτυο!

Όταν πήρε το λόγο ήταν αγχωμένη. «3asyR! Μπορείς να το διαβάσεις αυτό;», είπε και όλοι την κοίταξαν με περιέργεια στην αίθουσα του Start Up Live, που έγινε στον συνεργατικό χώρο coho - the coworking space. «Εγώ μπορώ, γιατί είμαι δυσλεκτική», συνέχισε. Στα 3 λεπτά που κράτησε η παρουσίασή της απέδειξε στους παρευρισκόμενους γιατί το 3asyR (easy reader), το πρότζεκτ δηλαδή που έχει στο μυαλό της, μπορεί να κάνει την ανάγνωση στο διαδίκτυο μια ευχάριστη διαδικασία και να αλλάξει τον τρόπο που αντιλαμβάνεται το διαδίκτυο ένας δυσλεκτικός. Λίγη ώρα μετά το τέλος της διαδικασίας και με τον έπαινο στο χέρι κάθισε απέναντί μας και μας αφηγήθηκε τη δική της ιστορία. 

Βαγγέλης Ηλιόπουλος: Να ασχοληθούμε με το θέμα του ρατσισμού από τις πολύ τρυφερές ηλικίες, πριν ριζώσουν οι προκαταλήψεις και διαμορφωθούν στερεότυπα

Μια έρευνα που έδειχνε πως οι ρατσιστικές απόψεις στους νέους ξεκινούν μέσα από συλλόγους αθλητικών ομάδων, αποτέλεσε αφορμή ώστε ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος, ένας από τους πιο αγαπημένους και πολυμεταφρασμένους συγγραφείς παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας να ασχοληθεί με το θέμα του ρατσισμού. Και μάλιστα να το συνδέσει – τόσο επίκαιρα – με το ποδόσφαιρο. Ή μάλλον το «ψαρόσφαιρο»!

Προσοχή: Επικίνδυνη λογοτεχνία

Δεν είναι μόνο ο καπνός επικίνδυνος για την υγεία, είναι και η λογοτεχνία. Μιλάει για πόλεμο, βιασμούς, ψυχολογικά αδιέξοδα και αυτοκτονίες, για φυλετικές διακρίσεις, για κακοποιήσεις και ενδοοικογενειακή βία, για κάθε λογής δυσάρεστες, ενοχλητικές, τραυματικές ή και ανήθικες καταστάσεις. Να λοιπόν τι ζήτησαν με επίσημο έγγραφό τους ο σύλλογος φοιτητών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στη Σάντα Μπάρμπαρα: να υπάρχουν προειδοποιήσεις για το περιεχόμενο του βιβλίου επάνω στα λογοτεχνικά έργα. Λίγο πολύ σαν τις προειδοποιήσεις για την υγεία μας που βρίσκονται στα πακέτα των τσιγάρων.

«Στηρίζουμε..παίζοντας» από την Αρωγή Θεσσαλονίκης

«Στηρίζουμε..παίζοντας» από την Αρωγή Θεσσαλονίκης

Eναλλακτική ολοήμερη Φιλανθρωπική Εκδήλωση, αφιερωμένη στο παιδί και την οικογένεια, με την ονομασία «Στηρίζουμε..παίζοντας» διοργανώνει η Αρωγή Θεσσαλονίκης με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης, στις 8 Ιουνίου 2014 ημέρα Κυριακή.

Είναι η 16η εκδήλωση της Αρωγής Θεσσαλονίκης που έχει ως στόχο τη συγκέντρωση τροφίμων για τις 35 οικογένειες που συντηρεί, ένα νούμερο που αυξάνεται συνεχώς λόγω της υπάρχουσας οικονομικής κατάστασης, καθώς και την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα προσφοράς και εθελοντισμού.

Σχολική Ημέρα Αιμοδότη η εβδόμη του Νοέμβρη

Η έβδομη μέρα του Νοέμβρη είναι από χθες αφιερωμένη στα παιδιά που πάσχουν από καρκίνο και ζητούν δεύτερη ευκαιρία στη ζωή. Η συμφωνία για τη θέσπιση «Σχολικής Ημέρας Αιμοδότη και Εθελοντή Δότη Αιμοποιητικών Κυττάρων» υπογράφηκε χθες στο υπουργείο Παιδείας, με πρωτοβουλία της Μαριάννας Βαρδινογιάννη.

Κι όμως τα μικρόβια ΔΕΝ βλάπτουν την υγεία των παιδιών! Το αντίθετο μάλιστα!

Μήπως ανήκετε στις μαμάδες που τρέμουν ότι το παιδί τους θα γυρίσει από το σχολείο μέσα στα χώματα και τα μικρόβια που έχει μεταφέρει από το σχολείο και σπεύδετε να το αποστειρώσετε;
Αν ναι, ήρθε ο καιρός να αναθεωρήσετε! 

Η Νομική Αθηνών νίκησε το Χάρβαρντ

Η ομάδα της Νομικής Σχολής Αθηνών
με δύο «προπονήτριες» –φοιτήτριες
που μετείχαν στον περυσινό διαγωνισμό–
σε selfie μετά τη νίκη.
«Υπάρχουν φοιτητές που δουλεύουν συστηματικά, με αφοσίωση πάνω στις σπουδές τους, ακόμη κι όταν το πανεπιστήμιο είναι κλειστό», είπε με έμφαση, μιλώντας στην «Κ», η 22χρονη Αννα Βεντουράτου, τελειόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών. Η ομάδα της Νομικής –με την Περσεφόνη Βερνάδου, τον Παναγιώτη Θεοδωρόπουλο, τον Παναγιώτη Κυριάκου και την ίδια– κατέκτησε την πρώτη θέση στον Παγκόσμιο Γύρο του διεθνούς πανεπιστημιακού διαγωνισμού εικονικής δίκης ELSA Moot Court Competition, που διεξήχθη στην έδρα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στη Γενεύη. Ποιον είχε αντίπαλο στον τελικό; Την ομάδα του Πανεπιστημίου Harvard κέρδισαν τα «δικά μας παιδιά»...

Δήμος Καλαμαριάς: Δημιουργική απασχόληση μαθητών 2014

Ο Δήμος Καλαμαριάς, ευαισθητοποιημένος σε θέματα που έχουν σχέση με τη νέα γενιά αλλά και με σεβασμό στα προβλήματα των συμπολιτών μας, εφαρμόζει με επιτυχία τα τελευταία χρόνια Πρόγραμμα Δημιουργικής Απασχόλησης Μαθητών κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών των Σχολείων.