Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023

8 βασικές εκτελεστικές λειτουργίες

Οι εκτελεστικές λειτουργίες είναι δεξιότητες που χρησιμοποιούν όλοι οι άνθρωποι για να οργανώσουν τις πληροφορίες που δέχονται και να δράσουν ανάλογα. Αν το παιδί σας έχει δυσκολίες στο συγκεκριμένο τομέα, μπορεί να δυσκολεύεται σε κάποιες ή ακόμα και σε όλες τις παρακάτω δεξιότητες.

Έλεγχος των παρορμήσεων
Ο έλεγχος των παρορμήσεων βοηθά το παιδί σας να σκέφτεται πριν να ενεργεί.
Τα παιδιά με δυσκολίες στον έλεγχο παρορμήσεων μπορεί να κάνει ακατάλληλα/ ανάρμοστα σχόλια και να επιδεικνύει ριψοκίνδυνη συμπεριφορά.

Οι συνέπειες της πανδημίας στους μαθητές - Τι έχασαν σε γνώσεις και δεξιότητες

Στη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 οι μαθητές βίωσαν καθυστερήσεις στη μαθησιακή διαδικασία, απώλεια γνώσεων και δεξιοτήτων που αντιστοιχούν τουλάχιστον στο 35% - δηλαδή πάνω από το ένα τρίτο - ενός σχολικού έτους.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια νέα διεθνής επιστημονική έρευνα που ανέλυσε στοιχεία από πολλές χώρες και εκτιμά ότι, από όλα τα μαθήματα, το πρόβλημα είναι πιο σοβαρό στα μαθηματικά.

Διδάσκοντας ελληνικά στο πολυπολιτισμικό σχολείο του 21ου αιώνα

Τις τελευταίες δεκαετίες η έλευση μεταναστών και προσφύγων υπήρξε μια πραγματικότητα η οποία διαμόρφωσε νέα δεδομένα τόσο στην ελληνική κοινωνία όσο και στη σχολική πραγματικότητα. Η εν λόγω κατάσταση δημιουργεί προβλήματα στην απορρόφηση των μικρών παιδιών στις εκπαιδευτικές δομές, καθώς καλούνται να μάθουν την γλώσσα της κοινωνίας ένταξης, ενώ παράλληλα μιλούν και τη μητρική τους γλώσσα. Πολλοί μάλιστα ακόμα και στο χώρο της εκπαίδευσης ισχυρίζονται πως οι δύο γλώσσες δεν είναι εφικτό να συμβαδίζουν. Η θέση αυτή όμως έχει απορριφθεί, καθώς οι επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν το αντίθετο.

Θυμός: Για να σας ακούσει το παιδί, ηρεμήστε

Η απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων μέσω του καλού παραδείγματος είναι η καλύτερη επιλογή όταν μιλάμε για την ανατροφή ενός παιδιού. Κι αυτό διότι συνήθως αυτό που τα παιδιά αντιμετωπίζουν στο σπίτι, τείνουν να το μιμούνται και να το μεταφέρουν και σε άλλους τομείς της ζωής τους.

6οι Μαθητικοί Αγώνες Νέας Ελληνικής Γλώσσας Γυμνασίων Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας: Η γλώσσα μου... ο κόσμος μου

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Φιλοσοφικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης «Φιλόλογος» με έγκριση της Π.Δ.Ε. Κ. Μακεδονίας (Α.Π. 11643/8-7-2023), διοργανώνει για έκτη σχολική χρονιά Μαθητικούς Αγώνες Γλώσσας, με τίτλο: «Η γλώσσα μου… ο κόσμος μου»: 6οι Μαθητικοί Αγώνες Νέας Ελληνικής Γλώσσας Γυμνασίων Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας.

Γιατί τα παιδιά που γεννήθηκαν πρόωρα μπορεί να έχουν χειρότερους βαθμούς στο σχολείο

Εκτιμάται ότι περίπου 15 εκατομμύρια μωρά γεννιούνται πρόωρα στον κόσμο κάθε χρόνο, πριν την 37η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Οι τελευταίες εβδομάδες της κύησης είναι σημαντικές για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου, γι' αυτό ο πρόωρος τοκετός θεωρείται ότι έχει αρνητική επίπτωση στην κατοπινή εγκεφαλική λειτουργία και επίδοση.

ActionAid: 5 ψηφιακά μαθήματα για ένα συμπεριληπτικό σχολείο

Πώς η ψηφιακή μάθηση μπορεί να ενισχύσει τη συμπερίληψη; Ποιες είναι οι ανάγκες εκπαιδευτικών και μαθητών όσον αφορά την εφαρμογή της ψηφιακής μάθησης και της χρήσης ψηφιακών εργαλείων;

Οι ομαδικοί βιασμοί και οι ανήλικοι θεατές τους

«Τα παιδιά πρέπει να ενημερώνονται για το πώς να προστατεύουν το σώμα τους ήδη από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού» μας λέει η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος Αντιγόνη Γινοπούλου.

- Τελευταία την ειδησεογραφία μονοπωλούν γεγονότα όπως ο ομαδικός βιασμός της 12χρονης στην Ιεράπετρα ή ο αντίστοιχος ομαδικός βιασμός του 15χρονου στο Ίλιον.
Η κακοποίηση, και ειδικότερα η σεξουαλική, είναι ένα φαινόμενο για το οποίο τα τελευταία χρόνια συζητάει η κοινωνία, δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχε πριν. Γίνονται καταγγελίες, επομένως υπάρχει περισσότερη πληροφόρηση, με αποτέλεσμα να τολμούν να καταγγείλουν τους βιαστές τους ακόμα και τα παιδιά και οι έφηβοι.

Δύο χάλκινα μετάλλια για την Εύα Νίκου με οδηγό αθλητή τον Δημήτρη Προφέντζα

Η Ελληνίδα Πρωταθλήτρια του Πάρα Αλπικού Σκι Εύα Νίκου με οδηγό αθλητή (Guide) τον Δημήτριο Προφέντζα κατέκτησαν, για πρώτη φορά σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πάρα Αλπικού Σκι στο Espot, στη Μολίνα της Ισπανίας, το οποίο διεξήχθη από τις 20 μέχρι τις 29 Ιανουαρίου 2023, ένα χάλκινο μετάλλιο στο Σούπερ Γιγαντιαίο Σλάλομ (Super G), ένα χάλκινο μετάλλιο στο Alpine Combine και 2 τέταρτες θέσεις στο Γιγαντιαίο Σλάλομ και στο Σλάλομ.

Η παράξενη και σύντομη ιστορία των κλουβιών με τα μωρά στα παράθυρα

Η έννοια εισήχθη από τον Dr. Luther Emmett Holt, ο οποίος έγραψε για τον «αερισμό» στο βιβλίο του «Φροντίδα και διατροφή των παιδιών», το 1894.

«Απαιτείται φρέσκος αέρας για να ανανεωθεί και να καθαριστεί το αίμα, και αυτό είναι εξίσου απαραίτητο για την υγεία και την ανάπτυξη με τη σωστή τροφή» έγραψε. «Η όρεξη βελτιώνεται, η πέψη είναι καλύτερη, τα μάγουλα γίνονται κόκκινα και φαίνονται όλα τα σημάδια υγείας».