Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

Η κορύφωση του Θείου Δράματος, έθιμα και παραδόσεις

Από την Κρήτη ως τη Θράκη και από τη Ρόδο ως τη Κέρκυρα κάθε γωνιά της Ελλάδας γιορτάζει το Πάσχα με το δικό της μοναδικό τρόπο. Έθιμα και παραδόσεις της μεγάλης Παρασκευής ζωντανεύουν στην πλουσιότερη, σε λαογραφικές εκδηλώσεις, γιορτή της χριστιανοσύνης.

Θερινό σχολείο: «Βιοποικιλότητα: Νέες προσεγγίσεις και εφαρμογές στην εκπαίδευση»

Η Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων σε συνεργασία με το Εργαστήριο Διδακτικής & Επιστημολογίας Φυσικών Επιστημών και Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας, του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων του ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ διοργανώνουν θερινό σχολείο με θέμα:

«Βιοποικιλότητα: Νέες προσεγγίσεις και εφαρμογές στην εκπαίδευση».

Τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά για ένα παιδί

Η παιδική ηλικία (από 5 – 10 ετών) αποτελεί μία σημαντική φάση της ζωής του ανθρώπου, καθώς είναι η περίοδος όπου πραγματοποιούνται σημαντικές αλλαγές στην ψυχοσωματική του ανάπτυξη και ωρίμανση. 
Το φαινόμενο της ανάπτυξης δεν αφορά φυσικά μόνο την αύξηση σε μέγεθος, αλλά και σε αλλαγές στη σύσταση και τη λειτουργία του σώματος.

«ΤΡΙΠΟΝΤΑ ΖΩΗΣ 2013»

Ο Σύλλογος Αποφοίτων των Εκπαιδευτηρίων Κωστέα-Γείτονα (CGS Alumni) διοργανώνει για δεύτερη συνεχή χρονιά τον φιλανθρωπικό αγώνα μπάσκετ «ΤΡΙΠΟΝΤΑ ΖΩΗΣ» σε συνεργασία με το Σύλλογο Βετεράνων Καλαθοσφαιριστών Ελλάδας και τον Γ.Σ. Βριλήσσια,υπό την αιγίδα του Δήμου Βριλησσίων.

Θεατρική παράσταση από τους Νέους Πρωταγωνιστές

Την Πέμπτη 16 Μαΐου 2013 στις 20:00  στο Βαφοπούλειο Θέατρο Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί η πρώτη παράσταση της θεατρικής ομάδας "Νέοι Πρωταγωνιστές" με τίτλο: ''Ο Σκρουντζ γίνεται αρνάκι''
Τιμη εισιτηρίου*: 6 ευρω/ άτομο
* ένα ποσοστο των εσοδων θα διατεθεί στο Συλλογο γονεων, κηδεμονων & φιλων του 5ου δημοτικου & νηπιαγωγειου ειδικης αγωγης-Ευκαρπια, για την αγορα παιδικων κοστουμιων, ωστε να πραγματοποιησουν τη δικη τους θεατρικη παρασταση το καλοκαιρι. 

Δηλώστε συμμετοχή ως αξιολογητές για το «Θεσμό Αριστείας» Α'θμιας και Β'θμιας Εκπαίδευσης

Το υπουργείο Παιδείας καλεί τους εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων που διαθέτουν αυξημένα προσόντα (Σχολικοί Σύμβουλοι, διδακτορικός τίτλος, μεταπτυχιακός τίτλος κλπ) και ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν ως αξιολογητές στο πλαίσιο της Πράξης «Θεσμός Αριστείας και ανάδειξη Καλών Πρακτικών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση» στους Άξονες Προτεραιότητας 1, 2 και 3, - Οριζόντια Πράξη, του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση, για το έτος εφαρμογής 2012-2013, να δηλώσουν συμμετοχή στην ιστοσελίδα http://excellence.sch.gr/.
Η διάρκεια υποβολής αιτήσεων ορίζεται από 02/05/2013 έως 15/05/2013.

ΑΠΘ – Υποτροφίες για θερινά μαθήματα γλώσσας

Κάθε χρόνο, στο πλαίσιο των Συμφωνιών Επιστημονικής Συνεργασίας του Α.Π.Θ., ένας αριθμός προπτυχιακών ή μεταπτυχιακών φοιτητών του Ιδρύματός μας μπορούν να παρακολουθήσουν μηνιαία θερινά μαθήματα γλώσσας και πολιτισμού στα αντίστοιχα Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Η υποτροφία λειτουργεί σε πλαίσιο αμοιβαιότητας και καλύπτει τα τέλη φοίτησης ,τα έξοδα διαμονής και μερικές από αυτές προβλέπουν και δραστηριότητες πολιτισμικού χαρακτήρα.

Το δίλημμα της ταμπλέτας βασανίζει τους γονείς

«Από τη μία πλευρά οι γονείς θέλουν για τα παιδιά τους να μάθουν να κολυμπάνε εύκολα στην ψηφιακή θάλασσα, όπου θα πλέουν για μια ολόκληρη ζωή. Από την άλλη, φοβούνται ότι η έκθεση στα ψηφιακά μέσα από τόσο νωρίς στο τέλος θα τα πνίξει».

War Child: Από τα χειρότερα μέρη για ένα παιδί το σημερινό Ιράκ

Τουλάχιστον 700 παιδιά και νέοι άνθρωποι σκοτώθηκαν τους τελευταίους πέντε μήνες στο Ιράκ, σύμφωνα με έκθεση της ΜΚΟ «War Child».

Η Θεωρία της Εξέλιξης στην Εκπαίδευση

Γράφει ο Μιχάλης Σαριγγέλης* στον Ερανιστή

Εισαγωγικά

Η Θεωρία της Εξέλιξης των Ειδών αποτελεί μία από τις σημαντικότερες επιστημονικές θεωρίες, που επηρέασαν τον τρόπο σκέψης και αντιμετώπισης των επιστημονικών προβλημάτων στο δυτικό κόσμο και όχι μόνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κάρολος Δαρβίνος, ανακαλύπτοντας και προτείνοντας το μηχανισμό της Εξέλιξης, δεν τροποποίησε μόνο τον τρόπο σκέψης των σύγχρονων βιοεπιστημόνων, αλλά επηρέασε σημαντικά και την αντίληψη του «μέσου ανθρώπου» για το περιβάλλον του (Mayr, 1999).