Δευτέρα 27 Αυγούστου 2018

Πώς οι χάρτες της Google (Google Maps) μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εκπαιδευτικό εργαλείο.

Οι χάρτες της Google «πολύτιμο εκπαιδευτικό εργαλείο». Ίσως η φράση αυτή σας φαίνεται λίγο παράξενη. Μα οι χάρτες αυτοί δεν είναι για να βοηθούν να φτάνεις στον προορισμό σου ή να αποφεύγεις τα σημεία της πόλης που έχουν αυξημένη κίνηση; Και όμως! Έχετε σκεφτεί πώς θα μπορούσατε να τους χρησιμοποιήσετε στα πλαίσια της εκπαίδευσης διδάσκοντας για τον κόσμο, για τους πολιτισμούς και τη Γεωγραφία;

Τα ακάλεστα παιδιά των πάρτι – είναι κι αυτό μια μορφή βίας

Είναι αυτά τα παιδιά που συνήθως κάθονται στα τελευταία θρανία. Όχι για να κρυφτούν από τον δάσκαλο, αλλά για να γλιτώσουν από τα υποτιμητικά μάτια των μαθητών τους. Είναι αυτά που ποτέ δεν θα γίνουν η «ψυχή της παρέας”, που δεν λένε τα καλύτερα αστεία, που δεν κάνουν αταξίες – όχι γιατί δεν θέλουν, αλλά γιατί φοβούνται. Είναι τα πιο λιγομίλητα, τα πιο εσωστρεφή, ζουν σε έναν δικό τους, μαγικό κόσμο και όποτε έχουν προσπαθήσει να τον μοιραστούν με άλλους, έχουν πληγωθεί. Ο εσωτερικός τους ήλιος έχει συννεφιάσει και τα λουλούδια της καρδιάς τους έχουν τσαλαπατηθεί. Από τότε έχουν υψώσει τείχη για να προστατευτούν και όχι να απομονωθούν. Ωστόσο, έχουν πάθει, ό,τι παθαίνει κάποιος που υψώνει τείχη. Μένει μόνος του πίσω από αυτά και κλειδώνει τους άλλους, που κατά βάθος τους λαχταρά, απ’ έξω.

Πανελλαδικές 2019 : Καταργείται η μετάφραση του διδαγμένου κειμένου στα Αρχαία Ελληνικά

Νέα δεδομένα στις Πανελλαδικές του 2019 φέρνει το υπουργείο Παιδείας αλλάζοντας την εξεταστέα ύλη στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών.

Καταργείται η μετάφραση του διδαγμένου κειμένου από τις πανελλαδικές εξετάσεις, με την ηγεσία, έπειτα από εισήγηση του ΙΕΠ, να διαγράφει ένα ολόκληρο ζητούμενο από την εξεταστέα ύλη των Αρχαίων Ελληνικών.

Φίλιππος Γαζής: Στη Λευκάδα είδα αυτά τα παιδιά να παίζουν Καραγκιόζη.

Καθώς έκανα την καθιερωμένη μου βόλτα στον πεζόδρομο του Νυδριού Λευκάδος το βραδάκι μέσα στα φώτα και τα δεκάδες καταστήματα, κάπου σ’ ένα σκοτεινό σημείο του δρόμου παρατήρησα πως είχε μαζευτεί αρκετός κόσμος όλων των ηλικιών. Κίνησα κι εγώ προς τα κει από περιέργεια και όσο πλησίαζα οι παιδικές φωνές μεγάλωναν. Ήταν ένα αυτοσχέδιο θέατρο σκιών με καραγκιοζοπαίχτες τέσσερα παιδάκια δημοτικού! Είχαν στήσει τα καρεκλάκια τους περιμετρικά, για να κάθονται οι μικροί θεατές και οι γονείς γύρω -γύρω όρθιοι. Με ενθουσίασε πάρα πολύ το γεγονός και έκατσα να δω την παράσταση ολόκληρη.

Θερινά Σχολεία για νέους σε 14 φυλακές της χώρας

Θερινά σχολεία μέσα στις φυλακές ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει η ΓΓ Νέας Γενιάς, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της δημόσιας πολιτικής προστασίας των νέων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Παράλληλα, θα λειτουργήσουν σχολεία δεύτερης ευκαιρίας για τους εγκλείστους. 

Σκωτία: Μαθήματα υγιεινής με δωρεάν προϊόντα στα σχολεία σε άπορα κορίτσια

Δωρεάν προϊόντα υγιεινής, όπως σερβιέτες και ταμπόν, θα διανείμουν με την έναρξη του σχολικού και ακαδημαϊκού έτους στα σχολεία και τα πανεπιστήμια οι αρχές στη Σκωτία, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπισθεί η λεγόμενη «άγνοια αγοράς παρόμοιων προϊόντων λόγω έλλειψης χρημάτων» σε μία χώρα όπου σχεδόν ένα στα δύο κορίτσια καταφεύγει στην χρήση εναλλακτικών λύσεων, όπως χαρτί τουαλέτας, κάλτσες ακόμα και εφημερίδες, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης.

SOS από Unicef και Save the Children για τα παιδιά Ροχίνγκια

Ενας χρόνος συμπληρώνεται από την έναρξη του νέου πολύνεκρου πογκρόμ του στρατού της Μιανμάρ και ένοπλων βουδιστών κατά των μουσουλμάνων Ροχίνγκια -μιας από τις πλέον κυνηγημένες και περιθωριοποιημένες θρησκευτικές μειονότητες στον κόσμο.

«Άστεγοι» οι δάσκαλοι στα νησιά που… βουλιάζουν από κόσμο

Τον δικό τους Γολγοθά ετοιμάζονται να ζήσουν οι εκπαιδευτικοί της χώρας εν όψει της χρονιάς που θα ξεκινήσει, με τις προσλήψεις των εκατοντάδων αναπληρωτών για την κάλυψη των αναγκών σε σχολεία της χώρας.

Όλο και περισσότερα παιδιά με υψηλές τιμές χοληστερίνης

Όλο και περισσότερα παιδιά παρουσιάζουν πλέον υψηλές τιμές χοληστερίνης, κάτι που μέχρι πρόσφατα θεωρούσαμε ότι αφορά μεγάλες ηλικίες. Διατροφικές συνήθειες και έλλειψη άσκησης επηρεάζουν τα επίπεδα χοληστερίνης, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων στην ενήλικη ζωή.

Σχολικά γεύματα σε 18 σχολεία του δήμου Λαγκαδά - Εκτός τα δημοτικά σε Κρυονέρι και Λαγκαδίκια

Με ημερομηνία 21 Αυγούστου 2018 δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης η απόφαση του Υπουργού Παιδείας για τα δωρεάν σχολικά γεύματα της εκπαιδευτικής περιόδου που αρχίζει τις επόμενες ημέρες. Σε γενικές γραμμές τα σχολεία είναι περισσότερα, όπως επίσης οι ωφελούμενοι μαθητές.

ΟΠΣΥΔ : Δήλωση περιοχών προτίμησης εκπαιδευτικών

Διαθέσιμη είναι πλέον η πλατφόρμα για τη δήλωση των περιοχών προτίμησης όσον αφορά τις αιτήσεις αναπληρωτών και ωρομίσθιων καθηγητών, όπως ενημερώνει ο ΟΠΣΥΔ στην ιστοσελίδα του.
Η επιλογή των περιοχών γίνεται επιλέγοντας «Προβολή/Επεξεργασία» από το «Ιστορικό αιτήσεων».
Προθεσμία υποβολής από 24-08-2018 έως και 30-08-2018.