Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Σωκράτης Μάλαμας - Ο τεμπέλης δράκος

Εκπαιδευτικό Τριήμερο: Αφηγηματική Θεραπεία με παιδιά & Εφήβους (7-9/5 Θεσσαλονίκη)

Φέρνοντας τη φαντασία, τη δημιουργικότητα, το χιούμορ και τη συνεργασία στη δουλειά μας με τα παιδιά, τις οικογένειες τους και τα σχολεία
με την ψυχοθεραπεύτρια, επόπτρια και εκπαιδεύτρια JANE HUTTON του Κέντρου DULWICH Αφηγηματικής Θεραπείας (Αδελαΐδα, Αυστραλία)

Η ηλεκτρονική προσβασιμότητα αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα

Eπι του συνόλου των ιστοθέσεων και ηλεκτρονικών υπηρεσιών, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ε.Ε., μόνο ένα μικρό ποσοστό είναι προσβάσιμες στους χρήστες με αναπηρία και ευρύτερα στον πληθυσμό των ατόμων με δυσκολίες πρόσβασης. Παρά το γεγονός ότι η ηλεκτρονική προσβασιμότητα έχει τύποις αναγνωριστεί τα τελευταία χρόνια (σε πλήθος διεθνών συμβάσεων, διακηρύξεων και οδηγιών) ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα.

Ημερίδα:"Tα Σύμβολα στην Αναγνωστική δεξιότητα, στον Γραπτό Λόγο και στην Επικοινωνία"

Διοργανωτής: MK Prosopsis Ltd

Σάββατο 15/05/2010, 08:30-13:30, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Αποτείνεται σε
- Ειδικούς Παιδαγωγούς, Λογοπαθαλόγους/Λογοθεραπευτές,
- Ειδικούς που ασχολούνται με άτομα με μαθησιακές δυσκολίες/δυσλεξία
- Εκπαιδευτικούς και γονείς μαθητών με δυσκολίες στην κατανόηση εννοιών
- Εκπαιδευτικούς και γονείς παιδιών που χρησιμοποιούν σύμβολα ή συσκευές για επικοινωνία
- Όλους που θα ήθελαν να ενημερωθούν για την χρήση των συμβολών

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Πηγή: http://www.specialeducation.gr/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=1018&mode=thread&order=0&thold=0

Τουριστικά, θαλασσινά...

Ομιλία για την Εφηβεία στις Περιφερειακές Βιβλιοθήκες

Στο πλαίσιο των Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων του Τμήματος Περιφερειακών Βιβλιοθηκών θα πραγματοποιηθεί κύκλος εκδηλώσεων στις Περιφερειακές Βιβλιοθήκες με θέμα:

ΕΦΗΒΕΙΑ Η πολύτιμη ηλικία
Ομιλήτρια: Γεωργία Σ. Μπαλογιάννη, Ψυχολόγος Α.Π.Θ., M.Sc. University of Stirling U.K.

Σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών στις Περιφερειακές Βιβλιοθήκες

Στο πλαίσιο των Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων του Τμήματος Περιφερειακών Βιβλιοθηκών θα πραγματοποιηθεί κύκλος επιμορφωτικών σεμιναρίων στις Περιφερειακές Βιβλιοθήκες με θέμα ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ από πιστοποιημένους διασώστες του ΕΚΑΒ.

Ημερίδα του 10ου ΕΠΑ.Λ. Θεσσαλονίκης

Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του 10ου Επαγγελματικού Λυκείου Θεσσαλονίκης σας προσκαλούν σε ημερίδα στην οποία θα παρουσιαστούν οι δράσεις και τα συμπεράσματα από το πρόγραμμα COMENIUS “Mobile Schooling”, που εκπονήθηκε κατά τα έτη 2008-2010.

2ο Πανελλήνιο Ψυχιατρικό Συνέδριο: "Τέχνη και Ψυχιατρική"

Τέχνη με τα σκουπίδια μας» για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος

Δελτίο Τύπου

Το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου, προτείνουν τη διοργάνωση της δράσης με τίτλο «Τέχνη με τα σκουπίδια μας», η οποία στοχεύει στη δραστηριοποίηση των μαθητών με δημιουργικό τρόπο στο θέμα του περιβάλλοντος και ειδικότερα στη διαχείριση των σκουπιδιών. 

Επίκαιρα με ρίσκο και "πράσινη άσκηση"

Διαβάστε σήμερα για τη θετική επίδραση στα παιδιά που έχει το ελεγχόμενο ρίσκο στα παιχνίδια, καθώς και τη βελτίωση της διάθεσης που προκαλεί η "πράσινη άσκηση":

Δικαιολογητικά για την επιχορήγηση ακουστικών

Με βάση του Νόμους: 1566/1985 και 2817/2000, οι γονείς και οι κηδεμόνες δικαιούνται επιχορήγηση ακουστικών για τα κωφά παιδιά τους.

Κυριακάτικες διαλέξεις για γονείς στον «Ελληνικό Κόσμο»

Το μήνα Μάιο πραγματοποιείται σειρά από κυριακάτικες διαλέξεις για γονείς στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Με καταξιωμένους ομιλητές από διαφορετικούς τομείς, o «Ελληνικός Κόσμος» φιλοξενεί τις Κυριακές διαλέξεις που απευθύνονται τόσο στο ευρύ κοινό όσο και στους γονείς των παιδιών που συμμετέχουν στα Κυριακάτικα Εκπαιδευτικά Προγράμματά του.

Στέγη Αυτιστικών,ένα κόσμημα για την Ελλάδα και τα Γιάννενα

Ένα πρότυπο κέντρο εκπαίδευσης και διαβίωσης ενηλίκων ατόμων με αυτισμό, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για τα Βαλκάνια, αποτελεί η Στέγη Αυτιστικών «Ελένη Γύρα» που λειτουργεί με επιτυχία εδώ και περίπου 9 χρόνια στη Ζίτσα Ιωαννίνων.

Σεμινάριο στην Ε.Κ.Β.Ε: Μακιγιάζ

Παιδιά με ΔΕΠ/Υ και επιλογή του κατάλληλου αθλήματος

Η άθληση και η γυμναστική είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες στον κοινωνικό τομέα και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων συμπεριφοράς, ωστόσο δεν είναι πάντα εύκολο για ένα παιδί με ΔΕΠ/Υ να συμμετέχει σε αθλήματα/ σωματικές δραστηριότητες.
Για τα περισσότερα παιδιά με ΔΕΠ/Υ ο μεγαλύτερος αντίπαλός τους στο γήπεδο είναι ο ίδιος τους ο εαυτός, καθώς η συγκέντρωση, η ύπαρξη δομής και τάξης είναι πολύ βασικά στοιχεία σε ένα άθλημα.

Ταινία: Hear Me


Δείτε την ταϊβανέζικη ταινία Hear Me, μια ιστορία αγάπης γεμάτη με νοηματική γλώσσα.(Υπάρχουν αγγλικοί υπότιτλοι)
Το παραπάνω βίντεο είναι το πρώτο από τα έντεκα μέρη της ταινίας.
Μέρος 2ο, Μέρος 3ο, Μέρος 4ο, Μέρος 5ο, Μέρος 6ο

Μέρος 7ο, Μέρος 8ο, Μέρος 9ο, Μέρος 10ο, Μέρος 11ο

Flying Words




The Flying Words Project consists of Deaf poet, Peter Cook, and his hearing collaborator, Kenny Lerner. Together the two have created a rich and vital form of performance art combining ASL signing, mime, movement and spoken word. (University of California Television)

Οδηγώντας το αυτοκίνητο με τα... μάτια

Η οδήγηση αποτελεί πλέον ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των περισσότερων ανθρώπων. Αποτελεί όμως μια δραστηριότητα που απαιτεί την ενεργοποίηση και τον συντονισμό πολλών ικανοτήτων, τόσο κινητικών όσο και αισθητηριακών, όπως συγκέντρωση της προσοχής, παρατηρητικότητα, ετοιμότητα αντιδράσεων, συντονισμένη κίνηση χεριών και ποδιών.

Διάφορα επίκαιρα...


 Δάσκαλοι και μαθητές… στα θρανία: Στα θρανία κάθισαν τις τελευταίες εβδομάδες περίπου 1300 μαθητές και 130 δάσκαλοι των συνολικά 15 Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων των Δήμων Πρέβεζας, Λούρου και Ζαλόγγου, με σκοπό να ενημερωθούν για το πώς θα αντιμετωπίσουν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες και οι σεισμοί.

Ανακαλεί παιδικά φάρμακα η Johnson & Johnson: Η αμερικανική εταιρεία Johnson & Johnson ζήτησε την εθελοντική ανάκληση των Tylenol, Motrin και

Μοναχοπαίδι: Ενα παιδί σαν όλα τα άλλα

Ιδιότροπα, κακομαθημένα, εγωκεντρικά, μοναχικά, προνομιούχα... Είναι μόνο μερικά από τα επίθετα που συχνά αποδίδονται στα μοναχοπαίδια. Οι ειδικοί εξηγούν ότι τα μοναχοπαίδια, αν και έχουν ιδιαιτερότητες, αφού στην ουσία συναναστρέφονται κυρίως με ενηλίκους, εξαρτούν τη συμπεριφορά τους από τους γονείς και τον τρόπο με τον οποίο ανατρέφονται.

Συνέδριο: Νευροψυχιατρικές, Ψυχολογικές και Κοινωνικές Επιστήμες Σήμερα

Διοργάνωση: Εταιρείας Ψυχολογικής Ψυχιατρικής Ενηλίκου και Παιδιού (Ε.Ψ.Ψ.Ε.Π.)
4 έως τις 7 Μαΐου 2010, ξενοδοχείο Hilton, Αθήνα

Το Συνέδριο τελείται υπό την Αιγίδα της UNESCO, του Υπουργείου Παιδείας, δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και του Δήμου Αθηναίων.

Συναυλία για τα παιδιά του Παιδικού Χωριού SOS Πλαγιαρίου

Στα παιδιά του Παιδικού Χωριού SOS Πλαγιαρίου θα διατεθούν τα έσοδα της συναυλίας «Imagine Our Youth» που διοργανώνεται την Παρασκευή 7 Μαΐου 2010, στη Θεσσαλονίκη.

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στις 10 το βράδυ στο FOCUS Hall (περιοχή αεροδρομίου) με τη συμμετοχή των σχημάτων “Black out”, “Blow” και “ΧΡΟΝΙΡ”.

Η διγλωσσία στο ελληνικό σχολείο


Τι λένε τα δίγλωσσα παιδιά από την εμπειρία τους στο ελληνικό σχολείο; Πως αντιμετωπίζουν οι γονείς, τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί τις προκλήσεις της γλώσσας; Τι συμπεράσματα προκύπτουν μέσα από τα έργα των παιδιών για τη χρήση των γλωσσών και της πολυγλωσσικής τους πραγματικότητας;
Τα παραπάνω ερωτήματα θα απαντηθούν κατά τη διάρκεια των Τριήμερων Εκδηλώσεων Λόγου και Τέχνης για τον Πολυπολιτισμό και την Άρση της Ξενοφοβίας που διοργανώνονται από το Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ. και θα πραγματοποιηθούν από την Παρασκευή 7 έως και την Κυριακή 9 Μαΐου 2010, στο Στρατόπεδο Κόδρα στην Καλαμαριά.
Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Εργαστήριο: "Ανάμεσα στη Θρησκεία και τη Γλώσσα"

Το εργαστήριο: "Ανάμεσα στη Θρησκεία και τη Γλώσσα. Καραμανλίδικα, Αρμενοτούρκικα, Εβραιοτούρκικα και Αljamiado κείμενα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία" θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010, στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο Yildiz.

Στο εργαστήριο θα παρουσιαστούν εισηγήσεις πάνω σε κείμενα γραμμένα σε τουρκική γλώσσα με διάφορες αλφαβήτους (ελληνική, αρμένικη, εβραϊκή), καθώς επίσης και μια εισήγηση πάνω στην ελληνική λογοτεχνία aljamiado (ελληνικό τοπικό ιδίωμα με αραβικούς χαρακτήρες).

Διοργάνωση:
Mehmet Ölmez (Τεχνικό Πανεπιστήμιο Yildiz)
Ευαγγελία Μπαλτά (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών)

Περισσότερες πληροφορίες