Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

Γονείς παιδιών με ειδικές ανάγκες: ποιος φροντίζει εσάς;

Το να είναι κανείς γονιός παιδιού με ειδικές ανάγκες είναι πολύ δύσκολη δουλειά. Δουλειά είπατε; Έχω ακούσει πολλούς γονείς να λένε ότι είναι «απλώς μια μαμά» ή «απλώς ένας μπαμπάς». Όμως το να είναι κανείς γονιός παιδιού με ειδικές ανάγκες είναι μια δουλειά. Αν και το να μεγαλώνει κανείς νευροτυπικά παιδιά είναι και αυτό μια πρόκληση, η ανατροφή και η φροντίδα παιδιών με ειδικές ανάγκες απαιτεί εξαιρετικά μεγάλη προσπάθεια. 

Το να είστε γονιός παιδιών με ειδικές ανάγκες σημαίνει ότι το πρόγραμμά σας όχι μόνο πρέπει να προσαρμόζεται στις καθημερινές εξωσχολικές δραστηριότητες, τα έκτακτα ραντεβού με τον γιατρό, τις ημέρες γονέων στο σχολείο κτλ, αλλά καθορίζεται καθημερινά από τις εργοθεραπείες, φυσιοθεραπείες, λογοθεραπείες και κάθε άλλου είδους θεραπείες που δέχεται το παιδί. 

Τα tablet μειώνουν το άγχος των παιδιών πριν το χειρουργείο

Στο αναπάντεχο συμπέρασμα ότι τα tablets μπορούν να έχουν την ίδια επίδραση με τα ηρεμιστικά στα παιδιά που πρόκειται να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση που απαιτεί γενική αναισθησία, κατέληξαν γάλλοι ερευνητές. Η μελέτη τους παρουσιάστηκε στο Παγκόσμιο Συνέδριο Αναισθησιολογίας στο Χονγκ Κονγκ (28/8 - 2/9). 

Συμβουλές για όνειρα γλυκά

Ο ύπνος ευφραίνει όχι μόνο την καρδιά αλλά ολόκληρο το σώμα και το πνεύμα μας. Ωστόσο αυτή η ζωτικής σημασίας για τον οργανισμό ανάγκη - και βέβαια απόλαυση - μετατρέπεται πολλές φορές με τους φρενήρεις ρυθμούς ζωής μας σε πολυτέλεια. 

Εκπαιδευτική Ρομποτική στα σχολεία

Οι Eλληνες μαθητές, από το νηπιαγωγείο έως και το λύκειο, θα δημιουργήσουν τα δικά τους... ρομπότ. Πώς; Ενα παράδειγμα: οι μαθητές αναζητώντας πληροφορίες για τα σημαντικά μνημεία της πόλης τους θα μπορούν να δημιουργούν μικρές κατασκευές/ αναπαραστάσεις τους και να τις τοποθετούν σε ένα τερέν. Κατόπιν ο εκπαιδευτικός θα μπορεί να ζητήσει από τους μαθητές τους να οδηγήσουν τον επισκέπτη, δηλαδή το ρομπότ, με εντολές σε προγραμματιστικό περιβάλλον, δηλαδή από μία αρχική θέση να περάσει από όλα τα μνημεία. Ετσι, τίθεται το θέμα της αναζήτησης λύσης ώστε το ρομπότ να μην κάνει άσκοπες διαδρομές.

Λάθη σε γενετικές μελέτες αποδίδονται στο Microsoft Excel

Εκατοντάδες επιστημονικές μελέτες στο χώρο της Γενετικής περιέχουν λάθη που προέκυψαν από αυτόματη μετατροπή των δεδομένων στο πρόγραμμα λογιστικών φύλλων Microsoft Εxcel. Το φταίξιμο, πάντως, δεν είναι του προγράμματος.

«Το Microsoft Excel, όταν χρησιμοποιείται με τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις, είναι γνωστό ότι μετατρέπει τις ονομασίες γονιδίων σε ημερομηνίες και αριθμούς κινητής υποδιαστολής» εξηγεί μελέτη που εξετάζει το φαινόμενο.

Deutsche Welle: 9.000 προσφυγόπουλα αγνοούνται στη Γερμανία

H Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δίωξης του Εγκλήματος ανακοίνωσε ότι από τις αρχές του χρόνου διπλασιάστηκε ο αριθμός των προσφυγόπουλων που έχει εξαφανιστεί. Από τις αρχές Ιουλίου αγνοούνταν περίπου 9.000 ασυνόδευτα παιδιά. 

Η συντριπτική πλειονότητα των προσφυγόπουλων που έχουν καταγραφεί στη Γερμανία και αγνοούνται είναι έφηβοι. Συγκεκριμένα χάθηκαν τα ίχνη 8.046 εφήβων ηλικίας μεταξύ 14 και 17 ετών, 867 παιδιών κάτω των 13 ετών και 78 νέων άνω των 18 ετών. 

Αγοράζοντας Σχολικά UNICEF βοηθάτε να πάνε σχολείο ακόμα περισσότερα παιδιά

Με τη νέα σχολική συλλογή της η UNICEF υποδέχεται τους μαθητές με την έναρξη του Σχολικού έτους και προσκαλεί τους υποστηρικτές της, μικρούς και μεγάλους, να στηρίξουν το έργο της, αγοράζοντας σχολικά είδη και δώρα σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία που τα παιδιά έχουν τώρα την ανάγκη μας περισσότερο από ποτέ. Ιδιαίτερα τα πιο περιθωριοποιημένα και ευάλωτα παιδιά που στερούνται τη στέγη, το φαγητό, το νερό, το εμβόλιο, την κουνουπιέρα, το τετράδιο, το μολύβι.

Το νέο σύστημα εξετάσεων για ΑΕΙ - ΤΕΙ

Πάνω στο μοντέλο του διετούς International Baccalaureate θα στηριχθεί η πρόταση του υπουργείου Παιδείας για τις αλλαγές στη δομή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και στις εξετάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι αλλαγές κρίνονται απαραίτητες μετά τις στρεβλώσεις και του νέου –εφαρμόστηκε φέτος για πρώτη φορά– εξεταστικού συστήματος, όπως καταγράφτηκαν από την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής σε ΑΕΙ/ΤΕΙ. Υποψήφιοι εισήχθησαν με μέσο όρο έως και 1,5, ενώ η φιλοσοφία και ο στόχος της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης έχει σε μεγάλο βαθμό ακυρωθεί. Το μοντέλο του διετούς International Baccalaureate σημαίνει αναδιοργάνωση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε 4 χρόνια Γυμνάσιο και 2 χρόνια Λύκειο και ανάλογη αναμόρφωση του προγράμματος σπουδών. Παράλληλα, οι τελειόφοιτοι Λυκείου θα λαμβάνουν Εθνικό Απολυτήριο πριν κάνουν το επόμενό τους βήμα: να συμμετάσχουν στις εξετάσεις για τα ΑΕΙ.

Η πόλη όπου 100 έφηβοι έχουν αποπειραθεί να αυτοκτονήσουν

Είναι η πόλη όπου ένας στους δέκα νέους ανθρώπους κάτω των 18 ετών είναι ένας δυνητικός αυτόχειρας.

Η μικρή κωμόπολη Αταβαπισκάτ, στον καναδικό βορρά αποτελεί εδώ και μερικούς μήνες αντικείμενο έρευνας από τους καναδούς κοινωνιολόγους και τους επιστήμονες στον χώρο της υγείας καθώς το 5% του πληθυσμού της, 101 συνολικά άτομα, έχουν επιχειρήσει να αυτοκτονήσουν στο χρονικό διάστημα μεταξύ Σεπτεμβρίου 2015-Μαϊου 2016.