Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Έτοιμο το πρώτο δωρεάν ηλεκτρονικό παιχνίδι για τυφλά παιδιά!

Με πολλή χαρά σας ενημερώνουμε ότι ολοκληρώθηκε το πρώτο ηλεκτρονικό παιχνίδι για τυφλά παιδιά, η τρίλιζα, πρώτο από τα τρία ηλεκτρονικά παιχνίδια που υλοποιούνται στο πλαίσιο του έργου LEAP. Το έργο αναπτύσσει μία σειρά ηλεκτρονικών ψυχαγωγικών και εκπαιδευτικών παιχνιδιών για μερικώς βλέποντα και τυφλά παιδιά. Τα παιχνίδια του LEAP θα διατίθενται δωρεάν και είναι μία συνεργασία της SciFY, του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου και του CafeBabel.

Διαδικτυακά παιχνίδια για διδασκαλία οικονομικ

Πριν από δύο περίπου χρόνια σάς είχαμε μιλήσει για ένα πολύ ενδιαφέρον site με  διαδικτυακά εκπαιδευτικά παιχνίδια για τη διδασκαλία οικονομικών εννοιών. Ο ιστότοπος αυτός έχει εμπλουτιστεί σε περιεχόμενο και δυνατότητες (παιχνίδια με 2 ή 4 παίκτες). Ρίξτε του πάλι μια ματιά. Αξίζει!

Δήμος Αθηναίων: «Σχολεία ανοιχτά στη γειτονιά, ανοιχτά στην κοινωνία»

Μια νέα πρωτοβουλία για την αξιοποίηση των σχολικών κτηρίων προς όφελος της τοπικής κοινωνίας που θα τα καταστήσει κέντρα εκπαίδευσης και πολιτισμού και μετά το πέρας του σχολικού ωραρίου, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο δήμος Αθηναίων.

Η πρωτοβουλία «Σχολεία ανοιχτά στη γειτονιά, ανοιχτά στην κοινωνία», μέσω της αντιδημαρχίας για το Παιδί, επιδιώκει να υποστηρίξει την ποιοτική αναβάθμιση αυτών των δράσεων, τον εμπλουτισμό τους, την παροχή επιλογών και εναλλακτικών προτάσεων και να ενδυναμώσει τη συμμετοχή μαθητών, εκπαιδευτικών, γονέων και κηδεμόνων και πολιτών σε αυτές στις δράσεις.

Υπνοβάτης ο γονιός, υπνοβάτης και το παιδί του

Η υπνοβασία έχει μια έντονα κληρονομική διάσταση, σύμφωνα με μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα, που διαπίστωσε για πρώτη φορά ότι αν γονείς είναι υπνοβάτες, υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα και το παιδί τους να είναι επίσης υπνοβάτης.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ζακ Μονπλεζίρ του Νοσοκομείου της Ιεράς Καρδίας του Μόντρεαλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό παιδιατρικό περιοδικό "JAMA Pediatrics", μελέτησαν στοιχεία για 1.940 παιδιά. Όπως διαπιστώθηκε, πάνω από το 60% των παιδιών γίνονται κάποια στιγμή υπνοβάτες, αν και οι δύο γονείς τους είναι υπνοβάτες.

Η εκπαίδευση των γονέων βελτιώνει τη συμπεριφορά παιδιών με αυτισμό

Παιδιά με αυτισμό έδειξαν βελτίωση στη συμπεριφορά όταν οι γονείς τους εκπαιδεύτηκαν με συγκεκριμένες δομημένες στρατηγικές για τη ρύθμιση των ξεσπασμάτων της επιθετικότητας, του αυτοτραυματισμού και της μη συμμόρφωσης, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Αύξηση μηνυμάτων και κλήσεων στη γραμμή 1018 λόγω Πανελλαδικών

Οι ημέρες των πανελληνίων εξετάσεων, η περίοδος αναμονής και γνωστοποίησης των αποτελεσμάτων που έπονται του απαιτητικού σχολικού έτους της Γ’ Λυκείου, μπορούν να επιφέρουν εξαιρετικό στρες στους έφηβους μαθητές. Παρόλο που το ήπιο άγχος βοηθά στην επίτευξη στόχων, τα υψηλά επίπεδα άγχους μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία καθώς και στη δυνατότητα των εφήβων να αποκτήσουν εκείνες τις δεξιότητες που θα τους επιτρέψουν να διαχειριστούν υγιώς στρεσογόνα γεγονότα αργότερα στη ζωή τους. Το στρες της απόδοσης αλληλεπιδρά και με άλλους παράγοντες όπως είναι η στάση των γονιών και το γενικότερο κλίμα μέσα στην οικογένεια, η προσωπικότητα του εφήβου και η όποια προϋπάρχουσα ευαλωτότητα, οι προηγούμενες εμπειρίες, η αυτοεικόνα του, η ύψιστη σημασία που αποδίδεται στις πανελλήνιες εξετάσεις από το εκπαιδευτικό μας σύστημα και από το ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο.

Άσθμα και αλλεργίες βασανίζουν τα παιδιά των απομονωμένων χωριών της Μακεδονίας

Παρόλα αυτά όμως η εικόνα της υγείας του παιδικού πληθυσμού στις συγκεκριμένες περιοχές είναι καλή αλλά το ενδιαφέρον των γονέων για προληπτικές εξετάσεις στα παιδιά τους είναι μειωμένο. Ειδικά όσον αφορά σε θέματα της οφθαλμολογικής και στοματικής υγείας των παιδιών, οι γονείς απευθύνονται σε γιατρό συχνότερα μόνο εφόσον παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα ή διαμαρτυρηθεί το παιδί τους.

Εκατό ανήλικοι κάθε χρόνο εξαφανίζονται

Φυγές εφήβων, εξαφανίσεις χωρίς προφανή λόγο, γονικές αρπαγές, ασυνόδευτοι που χάθηκαν τα ίχνη τους και απαγωγές από τρίτο πρόσωπο. Πέντε κατηγορίες εξαφάνισης που ενεργοποιούν τον συναγερμό του Amber Alert, του Εθνικού Συντονιστικού Προγράμματος έγκαιρης και έγκυρης ειδοποίησης πολιτών από τον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με την έγκριση της Ελληνικής Αστυνομίας.

Στα 100 καλύτερα νέα Πανεπιστήμια διεθνώς το Πανεπιστήμιο Κρήτης

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης, συγκαταλέγεται στα 100 καλύτερα νέα Πανεπιστήμια διεθνώς. Το Πανεπιστήμιο βρίσκεται στην 51η θέση μετά από την αναγνώριση του για 4η συνεχόμενη χρονιά από την ειδική έκδοση «THE 100 Under 50», η οποία έρχεται να συμπληρωθεί στην παγκόσμια κατάταξη από την έκδοση τωνTimes Higher Education.

Πρόκειται για επιβράβευση των προσπαθειών και της αποτελεσματικότητας του ιδρύματος, σχετικά με τη διδασκαλία, την έρευνα, την μεταφορά τεχνογνωσίας και την εξωστρέφεια που επιδεικνύει τόσο προς την εσωτερική κοινωνία όσο και προς το εξωτερικό, δεδομένου μάλιστα ότι η κατάταξη αφορά πανεπιστήμια που λειτουργούν κάτω των 50 ετών.

Το bullying δεν ξεχωρίζει «καλά» και «κακά» σχολεία

Όλα ξεκινούν από την οικογένεια και δη τους γονείς. Ο λόγος για τα ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλά παιδιά και τον σχολικό εκφοβισμό. Μελέτες δείχνουν ότι τόσο οι θύτες όσο και τα θύματα έχουν προβλήματα επικοινωνίας με το οικογενειακό περιβάλλον τους. Οι θύτες έχουν αυταρχικούς γονείς· τα θύματα δυσκολία στην επικοινωνία με τους γονείς τους.

Εξερευνώ τις ιστορίες

Ο δικτυακός τόπος Εξερευνώ τις ιστορίες φιλοδοξεί να αποτελέσει μια πρόταση προς τους εκπαιδευτικούς για να αναπτύξουν τις αναγνωστικές ικανότητες των μαθητών τους, το νήμα για να βρίσκουν το δρόμο τους μέσα στο δάσος των βιβλίων: αναγνωρίζοντας τους ήρωες, τις λέξεις- κλειδιά, τα μοτίβα, και τις εικόνες, εισχωρώντας στην ατμόσφαιρα και την οπτική του κάθε βιβλίου.

Στην τελική ευθεία προς τις Πανελλαδικές Εξετάσεις

Μία εβδομάδα απομένει πριν την έναρξη των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων, με την αγωνία και την προετοιμασία να κορυφώνεται για τους μαθητές της Γ' Λυκείου. Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, τα μαθήματα στα σχολεία τελειώνουν την ερχόμενη Τετάρτη 13 Μαΐου και η πρεμιέρα των Πανελλαδικών έχει οριστεί για τη Δευτέρα 18 Μαΐου.

Η Ανθρώπινη Βιβλιοθήκη στη Νύχτα Μουσείων

Η Ανθρώπινη Βιβλιοθήκη συμμετέχει το Σάββατο 16 Μαΐου 2015 στον εορτασμό της Νύχτας Μουσείων, με μία δράση στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

Από τις 8.00 μ.μ. μέχρι τις 12.00 μ.μ. θα μπορείτε να δανειστείτε «ανθρώπινα βιβλία» και να ακούσετε τις αντιρατσιστικές ιστορίες τους. 

Μετά το Facebook, o Ζούκερμπεργκ επενδύει τώρα στο «έξυπνο σχολείο»

Προσθέστε ένα δημοτικό σχολείο στον κατάλογο των σχεδίων που χρηματοδοτούν επενδυτές από τη Silicon Valley με εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται για την αλυσίδα σχολείων AltSchool που κέρδισε επένδυση ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ και από άλλους επενδυτές. Τα σχολεία AltSchool, τα οποία επικεντρώνονται στη χρήση της τεχνολογίας, ίδρυσε ο Μαξ Βεντίλα, πρώην στέλεχος της Google. Με τη χρήση εξειδικευμένων μηχανημάτων και λογισμικού, οι δάσκαλοι έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν πιο προσωπικά διδακτικά πλάνα. Αντί να ακολουθούν οι μαθητές το ίδιο διδακτικό πλάνο στη διάρκεια της χρονιάς, αυτό μπορεί να προσαρμοστεί στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε μαθητή. Τα δίδακτρα ανέρχονται στις 21.000 δολάρια τον χρόνο και με την πάροδο των ετών η εταιρεία σκοπεύει να πουλήσει την τεχνολογία που χρησιμοποιεί και σε άλλα σχολεία. «Ολα ενορχηστρώνονται με τη χρήση της τεχνολογίας», εξηγεί ο κ. Βεντίλα.