Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Το απαλό άγγιγμα του... ρομπότ

Οι ζωντανοί οργανισμοί, όπως ο άνθρωπος και τα ζώα, «μαθαίνουν» από πολύ νωρίς στη ζωή τους ότι στο πλαίσιο της καθημερινής τους δραστηριότητας πρέπει να έρχονται σε επαφή και να αγγίζουν διάφορα αντικείμενα- και το άγγιγμα αυτό πολύ συχνά πρέπει να είναι «απαλό», χωρίς δύναμη, η οποία και ασκείται για την επίτευξη κάποιου σκοπού.

Πώς να ξεκινήσει το παιδί μου να τρώει πρωινό;

Το πρωινό αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα γεύματα της ημέρας. Είναι μια πολύ καλή αρχή για να ξεκινήσουμε τη μέρα μας γεμάτοι ενέργεια, ενώ μας βοηθά να πεινάμε λιγότερο μέχρι την κατανάλωση του μεσημεριανού. Πολλές είναι οι μελέτες που έχουν δείξει ότι η κατανάλωση πρωινού βοηθά στη διαχείριση του βάρους ενώ άτομα που καταναλώνουν πρωινό κάνουν πιο υγιεινές επιλογές τροφίμων όπως περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Αντίθετα, εκείνοι που το παραλείπουν, φαίνεται να καταναλώνουν περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε ενέργεια και έχουν μια τάση να τρώνε περισσότερο φαγητό σε κάθε γεύμα.

Μεγάλη Πέμπτη: Σήμερον κρεμάται επί ξύλου. Έθιμα

Το συγκλονιστικότερο μέρος του Θείου Δράματος ξεδιπλώνεται από την σημερινή Μεγάλη Πέμπτη.

Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε το βηματισμό του Θεανθρώπου «μέχρι Σταυρού και Ταφής», αλλά και θα αποπειραθούμε να ψαύσουμε «άκρω δακτύλω» το υπέρλογο και μέγιστο θαύμα της Ανάστασής Του.

Ανακοίνωση θερινών τμημάτων BRAILLE

Ενημερώνουμε τους ενδιαφερόμενους ότι ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών (Περιφερειακή Ένωση Κεντρικής Μακεδονίας) θα πραγματοποιήσει θερινά τμήματα εκμάθησης γραφής και ανάγνωσης Braille. Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν τον Ιούνιο 2013 και με το πέρας το μαθημάτων θα δοθεί η δυνατότητα λήψης της αναγνωρισμένης πιστοποίησης.

Ξενάγηση στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα στην έκθεση “Πριγκίπισσες της Μεσογείου στην αυγή της ιστορίας”

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης οργανώνει την Τετάρτη 8 Μαΐου 2013 στις 12:30 μ.μ. ξενάγηση στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα στην έκθεση “Πριγκίπισσες της Μεσογείου στην αυγή της ιστορίας” με ελεύθερη είσοδο.

Πόσο αυστηρός πρέπει να είσαι με το παιδί σου?

Καθώς το παιδί σας μεγαλώνει αναρωτιέστε όλο και περισσότερο αν θα πρέπει να είστε πιο αυστηροί μαζί του ή πιο ελαστικοί. Οι απαιτήσεις διαρκώς αλλάζουν και ο καθένας γύρω σας πιθανότατα έχει να σας πει και μία διαφορετική άποψη. Επιπλέον όλο και πιο συχνά ακούτε ότι πρέπει να θέτετε όρια στο παιδί σας, αλλά δεν ξέρετε πώς να το κάνετε αυτό στην πράξη.

Οι κουλούρες της Μεγάλης Πέμπτης

Πρωί-πρωί τη μεγάλη Πέμπτη, σε όλη την Ελλάδα, οι γυναίκες καταπιάνονται με το ζύμωμα. Ζυμώνουν με μυρωδικά τις κουλούρες της Λαμπρής και τις στολίζουν με λουρίδες από ζυμάρι και ξηρούς καρπούς. Ανάλογα με το σχήμα που τους έδιναν παλιότερα είχαν και διάφορα ονόματα. "Κοφίνια", "καλαθάκια", "δοξάρια", "αυγούλες", "κουτσούνες", "κουζουνάκια". Παρόμοιες κουλούρες έφτιαχναν και στα βυζαντινά χρόνια, τις "κολλυρίδες" και ήταν ειδικά ψωμιά για το Πάσχα, σε διάφορα σχήματα, που είχαν στο κέντρο ένα κόκκινο αυγό.

Πανελλαδικές: Παράταση προθεσμίας για την απόκτηση password

Παρατείνεται, λόγω Πάσχα, η προθεσμία για την απόκτηση του κωδικού ασφαλείας (password) από τους υποψήφιους Γενικού και Επαγγελματικού Λυκείου για την υποβολή του μηχανογραφικού τους, αλλά και την υπαγωγή των δικαιούχων στις ειδικές περιπτώσεις (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια).

Τα παιδιά μας, η γενιά που δεν θα χρησιμοποιεί πληκτρολόγιο

Με το πρώτο άγγιγμα ενός tablet γεννήθηκε η γενιά που δεν θα χρησιμοποιήσει ποτέ πληκτρολόγιο, σύμφωνα με όσα καταθέτουν στην εκπομπή Mobile Insights της Intel οι ειδικοί που συναντήθηκαν στο συνέδριο Mobile World Congress 2013 στην Βαρκελώνη. Στο μέλλον, θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε άλλες φυσικές, ανθρώπινες μεθόδους επικοινωνίας με τις μηχανές λένε, όπως με την φωνή, τις χειρονομίες ή ακόμα και τις γκριμάτσες μας.

Το μυστήριο του αυτισμού «κρύβεται» στον πλακούντα;

Οι πιθανότητες ένα παιδί να εκδηλώσει αυτισμό θα μπορούσαν να καθοριστούν μελετώντας τον πλακούντα τη στιγμή της γέννησης, υποστηρίζουν επιστήμονες στις ΗΠΑ. 

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Yale και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια ελπίζουν ότι τα αποτελέσματα της μελέτης τους θα οδηγήσουν στην πιο έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία του αυτισμού.