Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2023

Για την Παγκόσμια Ημέρα Μητρικής Γλώσσας: Denice Frohman - "Accents"

 


ACCENTS [Denice Frohman]

my mom holds her accent like a shot gun with two good hands;

Δημοσιεύθηκε ο Νόμος για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία (Ν. 5023/2023)

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο Ν. 5023/2023 με τίτλο «Αρχή της ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης, επικαιροποίηση της ορολογίας του Αστικού Κώδικα, του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, του Ποινικού Κώδικα, του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, του Κώδικα Συμβολαιογράφων και του ν. 4478/2017, για την εναρμόνισή της με τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία που κυρώθηκε με τον ν. 4074/2012 και λοιπές διατάξεις για τη διευκόλυνση της πρόσβασης στη δικαιοσύνη των ατόμων με αναπηρία». (ΦΕΚ Α’/34/17-2-2023).

Εκδήλωση Παρουσίασης του Προγράμματος A.N.A.S.A

Το Διεπιστημονικό Δίκτυο Ειδικής & Διαπολιτισμικής Aγωγής, Include και ο Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων & Φίλων με Διαταραχές Όρασης και Πρόσθετες Αναπηρίες, ΣΥΖΩΗ διοργανώνουν την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 18:30 – 21:00, στο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης – Αίθουσα Μανόλης Αναγνωστάκης, την εκδήλωση παρουσίασης των αποτελεσμάτων του προγράμματος A.N.A.S.A που υλοποιήθηκε με δωρεά του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση στο πλαίσιο του προγράμματος Σημεία Στήριξης που συγχρηματοδοτούν 8 κοινωφελείς οργανισμοί.

Σαν να βγαίνει το μυαλό από ένα τούνελ

Από τα 21, η Σιλένα Τριβιζά, σήμερα 28 ετών, υπέφερε από κρίσεις πανικού. Κατά καιρούς είχε επισκεφθεί διάφορους ειδικούς ψυχικής υγείας, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο πήγαινε καλύτερα. Με τη θεραπεία που της είχε συστήσει ο ψυχίατρος – ψυχαναλυτής, οι κρίσεις πανικού είχαν σταματήσει. Σύμφωνα με τον ειδικό, η Σιλένα παρουσίαζε κάποια χαρακτηριστικά που παρέπεμπαν σε οριακή διαταραχή προσωπικότητας, όμως δεν πληρούσε όλα τα κριτήρια για να γίνει διάγνωση. 

Η Αγγελική Βαρελλά και η πολυεπίπεδη και πολυσήμαντη συνεισφορά της στη λογοτεχνία για παιδιά

«Το διάβασμα είναι σαν να βρίσκεσαι σε μια βαρκούλα κι αρμενίζεις στο πέλαγος του κόσμου. Ζεις, ελπίζεις, ανοίγεις τους ορίζοντές σου, με δύο λόγια συναντάς τη ζωή». Αυτά τα λόγια που απηύθυνε η Αγγελική Βαρελλά στα παιδιά του 5ου Σχολείου που της πήραν συνέντευξη στην ηλεκτρονική εφημερίδα τους «Με τα μάτια του 5ου» το 2014 νομίζω πως αποτελούν τον κύριο στόχο της ζωής της. Η ταύτιση ανάγνωσης και ζωής και η βαθιά πίστη της ότι το βιβλίο, όπως το παιχνίδι και το ταξίδι σου ανοίγουν ορίζοντες, σε πλουτίζουν με ιδέες, συναισθήματα, εμπειρίες, γνώσεις και κρίση ήταν τα στέρεα θεμέλια όλης της προσφοράς της μέσα από ποικίλα έργα και δράσεις στην παιδεία, στον πολιτισμό και ειδικότερα στη λογοτεχνία για παιδιά.

Άποψη: Λένα Παπαδημητρίου - Τι γονιός είσαι στα σόσιαλ;

Κοιτάζω τον λογαριασμό της Ριάνα στο Τwitter με τους 108 εκατομμύρια ακολούθους (χονδρικά ο πληθυσμός της Τουρκίας και της Ταϊβάν μαζί). Το «τέλειο μωρό» της, όπως γράφει η λεζάντα κάτω από τη φωτογραφία του εννέα μηνών γιου της (από το photo shoot στη βρετανική Vogue) είναι ήδη «παλιοσειρά», αφού έχει εμφανιστεί (Δεκ. 2022) στο TikTok. Τι να πει δηλαδή και το αγέννητο ακόμα μωρό της, που έκανε το πανηγυρικό ντεμπούτο του στο Super Βowl 2023 με τους 113 εκατ. τηλεθεατές! 

Γιατί οι Νορβηγοί αφήνουν τα μωρά τους μόνα έξω στο κρύο

Η συζήτηση σχετικά με την τακτική των Σκανδιναβών να αφήνουν τα καροτσάκια με τα μωρά τους έξω στο κρύο απ’ ότι φαίνεται δεν θα κλείσει ποτέ.

Κι αυτό γιατί στις 14 Φεβρουαρίου, ο Αυστραλός TikToker, Όλι Μπόουμαν, ανέβασε ένα βίντεο με λεζάντα: «Άλλη μια μέρα στη Νορβηγία, άλλη μια ομάδα μωρών που αφήνονται μόνα τους έξω στο κρύο».

Η Εκπαίδευση και Αγωγή των ευπαθών νεανικών ομάδων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Οι νεανικοί και ιδίως εφηβικοί πληθυσμοί, στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, συνήθως, χαρακτηρίζονται, ως προς τη σχολική τους στάση, συμπεριφορά και επίδοση, από αδιαφορία, αδράνεια, απάθεια, μαθησιακές δυσκολίες και χαμηλή αυτο-εκτίμηση· ιδιαίτερα, όταν το σχολικό περιβάλλον λειτουργεί παθητικά, ανταγωνιστικά, νοησιαρχικά και βαθμοθηρικά.

Η Τζούντι Ντεντς δεν μπορεί να διαβάσει σενάρια λόγω προβλημάτων όρασης

Η Βρετανίδα ηθοποιός, Τζούντι Ντεντς αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει λόγω της εξασθένησης της όρασής της, αποκαλύπτοντας ότι έχει γίνει για εκείνη «αδύνατο» να διαβάζει σενάρια.

Πριν από χρόνια, η βραβευμένη ηθοποιός αποκάλυψε ότι είχε AMD (ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας), κοινή πάθηση που εμφανίζεται συνήθως σε ανθρώπους μετά τις ηλικίες των 50 και 60 ετών και επηρεάζει την όραση.

Θεατρική παράσταση από μετανάστες και πρόσφυγες μαθητές

Τη θεατρική παράσταση, με τίτλο «Ανέβα στη στέγη να δούμε τα χρώματα», παρουσιάζουν πρόσφυγες και μετανάστες, μαθητές και μαθήτριες του Κέντρου Μελέτης και Δημιουργικής Απασχόλησης της ΑΡΣΙΣ - Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, σε συνεργασία με τον ξενώνα για παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο «Το Σπίτι της ΑΡΣΙΣ».

Πρόκειται για τη διασκευή του βιβλίου «Ανέβα στη στέγη να φάμε το σύννεφο» του Γιάννη Ξανθούλη (1980) που ανεβαίνει στη σκηνή του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου, στις 5.30 το απόγευμα, με ελεύθερη είσοδο.

Τι είναι ο στρεπτόκοκκος Α: Συμπτώματα, πρόληψη και θεραπεία

Ο πρώτος θάνατος από στρεπτόκοκκο Α στην Ελλάδα έχει προκαλέσει συναγερμό στον ΕΟΔΥ και καλό θα ήταν άπαντες να γνωρίζουν πώς μπορούν να προφυλαχθούν και ποια είναι τα συμπτώματα που πρέπει να τους οδηγήσουν αμέσως στο γιατρό.