Παρασκευή 5 Μαΐου 2017

ELEPHANTASTICO: 4ο Ευρωπαϊκό Παιδικό Φεστιβάλ

Το 4ο Ευρωπαϊκό Παιδικό Φεστιβάλ θα πλαισιωθεί από προγράμματα εκπαιδευτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα, όπως μουσικό-θεατρικά παραμύθια, κινηματογραφικές και θεατρικές παραστάσεις, ξεναγήσεις σε ιστορικά μνημεία της πόλης, συναυλίες, διαδραστικά εργαστήρια και ποικίλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Η “Μ” βραβεύει μαθητές-δημοσιογράφους για τέταρτη χρονιά

Για μια ακόμη χρονιά, τέταρτη στη σειρά, το δημοσιογραφικό συγκρότημα “Μακεδονία” βραβεύει νεαρούς δημοσιογράφους, ηλικίας 12 – 18 ετών, από γυμνάσια και λύκεια της Κεντρικής Μακεδονίας στο πλαίσιο του διαγωνισμού μαθητικής εφημερίδας.

Αιτήσεις για τα ολοήμερα έως τις 12 Ιουνίου

Ξεκινά άμεσα η προετοιμασία των Δημοτικών Σχολείων για τη λειτουργία του Ολοήμερου Προγράμματος, για τη σχολική χρονιά 2017-2018. Το Υπουργείο Παιδείας απέστειλε σχετική εγκύκλιο, η οποία διευκρινίζει τις λεπτομέρειες για τα ωρολόγια προγράμματα, την κατανομή των τμημάτων, τις επιμορφωτικές δράσεις, τους υποστηρικτικούς θεσμούς καθώς και όλες τις διαδικασίες που αφορούν στη λειτουργία του Ολοήμερου Σχολείου.

Καθυστερούν να μιλήσουν τα παιδιά που παίζουν με ηλεκτρονικές συσκευές

Όσο περισσότερο χρόνο ασχολείται ένα παιδί πριν την ηλικία των δύο ετών με έξυπνες ηλεκτρονικές συσκευές, τόσο πιθανότερο είναι να αρχίσει να μιλάει με καθυστέρηση, σύμφωνα με καναδική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο Παιδιατρικών Ακαδημαϊκών Εταιρειών, στο Σαν Φρανσίσκο.

Χωρίς παιδιά: δικαίωμα ή «αναπηρία»;

Το «δεν δικαιούται να ομιλεί αφού είναι άτεκνος», που είπε ο Ζαν–Μαρί Λεπέν για τον Εμανουέλ Μακρόν ως δείγμα κοινωνικού ρατσισμού και η πληρωμένη απάντηση από το φαβορί για την προεδρία της Γαλλίας, ή, επανεξετάζοντας ένα καυτό κοινωνικό θέμα

«Λείπουν» 7.000 δάσκαλοι και νηπιαγωγοί

Σε περίπου 7.000 υπολογίζονται οι κενές θέσεις στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας, με τις περισσότερες από αυτές να αφορούν στις βασικές ειδικότητες των δασκάλων και των νηπιαγωγών. Αναλυτικά, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε ο αιρετός στο Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΚΥΣΠΕ) Βασίλης Παληγιάννης με βάση τον τελικό πίνακα οργανικής σύνθεσης διδακτικού προσωπικού από τους Διευθυντές Εκπαίδευσης, τα οργανικά κενά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ανέρχονται σε 6.699, εκ των οποίων τα 4.733 αφορούν στη γενική εκπαίδευση και τα 1.966 στην ειδική. Ενδεικτικά, στη γενική εκπαίδευση τα κενά ανέρχονται σε 3.048 στον κλάδο των δασκάλων και σε 1.186 κενά στον κλάδο των νηπιαγωγών. Στην ειδική εκπαίδευση, υπάρχουν 1.541 οργανικά κενά δασκάλων και 407 κενά νηπιαγωγών.

Δεν επιτρέπεται εγγραφή μαθητή σε δύο Δημοτικά Σχολεία ταυτόχρονα

α) Κάθε μαθητής επιτρέπεται να εγγραφεί σε ένα και μόνο Δημοτικό Σχολείο, αυτό του τόπου κατοικίας του και στη συνέχεια, συντρεχουσών των νομίμων προϋποθέσεων, να μεταγραφεί σε άλλο. Η εγγραφή μαθητή σε δύο Δημοτικά Σχολεία ταυτόχρονα και η παράλληλη εναλλακτική φοίτηση σε αυτά, δεν προβλέπεται και δεν επιτρέπεται ,

6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αυτισμού (Λάρισα, 13-15/10/2017)

Το Ελληνικό Επιστημονικό Δίκτυο για τις Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος ( Ε.Ε.Δ.Δ.Α.Φ.) προχωρεί στην οργάνωση του 6ου Πανελλήνιου Συνέδριου για τον Αυτισμό που θα γίνει στις 13,14 και 15 Οκτωβρίου 2017 στη Λάρισα.

Κοζάνη: Ένα σκοτεινό δωμάτιο σε έξη σχολεία

Σε έξη σχολεία της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην ΠΕ Κοζάνης υλοποιείται ταυτόχρονα, σήμερα από τον εκπαιδευτικό και λάτρη της φωτογραφίας Αλέξανδρο Βρεττάκο, το φαινόμενο του φωτός ή του σκοτεινού δωματίου, Camera Obscura όπως ονομάζεται. Η πρωτοβουλία που ανήκει στον Αλέξανδρο Βρεττάκο και πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έχει στόχο την ενεργοποίηση μαθητών και καθηγητών στην εκμάθηση της φωτογραφίας ώστε να λειτουργήσουν αντίστοιχα τμήματα από την ερχόμενη σχολική χρονιά. Αυτό τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ Κοζάνης ο κ. Βρεττάκος υπογραμμίζοντας ότι υπήρξε άμεση ανταπόκριση από την Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βίκυ Βόντσα καθώς και από τους μαθητές των σχολείων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να συμμετέχουν στο εντυπωσιακό φωτογραφικό φαινόμενο που θα λάβει μέρος στα σχολεία τους.