Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018

Με πληγώνει όταν ο γιος μου, που έχει Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής, μου λέει ψέματα – Πώς το αντιμετωπίζω.


 Πρόσφατα συνειδητοποίησα κάτι: αν αγαπάς και ζεις με κάποιον με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής (ΔΕΠ), σίγουρα κάποια στιγμή σου έχει πει ψέματα. Το πιο πιθανό είναι ότι ήταν για κάτι χαζό που δεν είχε πραγματικά σημασία. Αλλά μπορεί και να ήταν κάτι σημαντικό. 


Δεν έχω ΔΕΠ, αλλά έχει ο έφηβος γιος μου. Στις καλές μέρες νιώθω να χάνω σιγά –σιγά το μυαλό μου, γιατί εκείνος και εγώ βιώνουμε την πραγματικότητα με τελείως διαφορετικό τρόπο. Η βασική αιτία για αυτό το φαινόμενο είναι η δυσκολία του γιου μου στις εκτελεστικές λειτουργίες. Η εργαζόμενη μνήμη του δεν είναι τόσο δυνατή, όσο η δική μου. Και το ίδιο ισχύει και για τον αυτοέλεγχό του. Για να αντισταθμίσει αυτές τις δυσκολίες, φαίνεται ότι αντικαθιστά την αλήθεια με τον δικό του τρόπο αντίληψης της πραγματικότητας. Με άλλα λόγια, λέει ψέματα. 

Πρόσωπο: Νικόλαος Κωνσταντίνου

Δείτε την ιστορία του κυρίου Νίκου Κωνσταντίνου και γνωρίστε (ακόμη) έναν  πωλητής τού αγαπημένου μας περιοδικού δρόμου "Σχεδία". Ο κύριος Νικόλαος Κωνσταντίνου, ήταν καλεσμένος της εκπομπής "Μέσα Στην Πόλη Των Άλλων", που από τη Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης TV100 (ημερομηνία πρώτης προβολής 26/10/2018)

Εμείς κρατάμε τη φράση του "Να προλάβω να πω εγώ 'καλημέρα', γιατί το 'καλημέρα' είχα ξεχάσει να το λέω" και σας καλημερίζουμε!

Όταν οι φιλίες στην εφηβεία γίνονται τοξικές

Οι εφηβικές φιλίες μπορούν πολύ εύκολα να γίνουν τοξικές. Ή μπορεί να είναι έτσι από την αρχή, αν ο έφηβος ξεκινήσει να κάνει παρέα με παιδιά που του φέρονται άσχημα. Αντί το παιδί να νιώσει καλά και να νιώθει ότι ανήκει κάπου, καταλήγει να έχει αρνητικά συναισθήματα για τον εαυτό του και τους άλλους. Οι θετικές, υποστηρικτικές σχέσεις με αποδοχή είναι ένα σημαντικό κομμάτι του ταξιδιού του εφήβου προς την ενηλικίωση. Μόνο έτσι το παιδί μαθαίνει τις κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες.

Ο πολύς ύπνος βλάπτει σοβαρά τις γνωστικές ικανότητες

Οσοι κοιμούνται περισσότερες από οκτώ ώρες κάθε νύχτα εμφανίζουν τα ίδια προβλήματα - κυρίως στη λογική σκέψη και στις λεκτικές ικανότητες - με εκείνους που κοιμούνται λιγότερες από επτά

Τα πρώτα αποτελέσματα της μεγαλύτερης μελέτης που έχει διεξαχθεί ως σήμερα σχετικά με τον ύπνο δείχνουν ότι ο πολύς ύπνος βλάπτει τις γνωστικές ικανότητες. Γενικώς, όπως δείχνει η μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «SLEEP», οι 7-8 ώρες ύπνου αποτελούν τη «χρυσή τομή» για καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Οτιδήποτε λιγότερο ή περισσότερο συνδέεται με γνωστικά προβλήματα.

«Ολοι έξω!» – οδηγός λεωφορείου έδιωξε τους απαθείς επιβάτες για να ανεβάσει άνδρα με αναπηρικό καρότσι

Ενας οδηγός λεωφορείου στο Παρίσι ήταν ο μόνος που έδειξε στοιχεία πολιτισμού και ανθρωπιάς, στη θέα των επιβατών που είτε γελούσαν, είτε έμεναν άπραγοι, βλέποντας έναν εξηντάχρονο ανάπηρο συνταξιούχο, ο οποίος προσπαθούσε να ανέβει μαζί με το αμαξίδιό του. 

Αθηνά Ζέρβα: «Τα ηρωικά πράγματα είναι στη φύση μας!»

Η προπονήτρια της Εθνικής Κωφών, Αθηνά Ζέρβα, μίλησε στο Gazzetta Weekend Journal από το Peace and Sport Regional Forum στη Ρόδο για τη δύναμη των κοριτσιών της και τα μηνύματα του αθλητισμού.
Επιμέλεια: Θάνος Σαρρής

Απαραίτητοι οι εμβολιασμοί σε παιδιά και ενήλικες, τονίζουν οι ειδικοί της Υγείας

Την ανάγκη εφαρμογής του εθνικού προγράμματος εμβολιασμών απ' όλους, παιδιά και ενήλικες, επισημαίνουν οι επιστήμονες, υπογραμμίζοντας την αξία των εμβολίων και την ανάγκη ενημέρωσηςτου κοινού και ενίσχυσης της εμπιστοσύνης του προς τα εμβόλια. 

Τα προβλήματα του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης

Τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου, οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου θα διαδηλώσουν στο κέντρο της Κατερίνης με συνθήματα τη μουσική τους και τα τραγούδια τους, για να δημοσιοποιήσουν και να διεκδικήσουν τα δικαιώματα που έχει κάθε παιδί στη σύγχρονη κοινωνία για αξιοπρεπή εκπαίδευση.

Η συγκλονιστική φωτογραφία της 7χρονης που αργοπεθαίνει από την πείνα διαγράφηκε από το Facebook

Λίγες ώρες μετά τη δημοσίευση ενός άρθρου από την εφημερίδα «The New York Times» σχετικά με τις πολεμικές συγκρούσεις και την πείνα στην Υεμένη, το Facebook διέγραψε τα ποστ αναγνωστών που είχαν προσπαθήσει να μοιραστούν στα προφίλ τους το άρθρο. 

Αιτία φαίνεται πως ήταν μια συγκλονιστική φωτογραφία ενός παιδιού που λιμοκτονεί.