Κυριακή 13 Μαρτίου 2022

Πώς οι χάρτες της Google (Google Maps) μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εκπαιδευτικό εργαλείο.

Οι χάρτες της Google «πολύτιμο εκπαιδευτικό εργαλείο». Ίσως η φράση αυτή σας φίνεται λίγο παράξενη. Μα οι χάρτες αυτοί δεν είναι για να βοηθούν να φτάνεις στον προορισμό σου ή να αποφεύγεις τα σημεία της πόλης που έχουν αυξημένη κίνηση; Και όμως! Έχετε σκεφτεί πώς θα μπορούσατε να τους χρησιμοποιήσετε στα πλαίσια της εκπαίδευσης διδάσκοντας για τον κόσμο, για τους πολιτισμούς και τη Γεωγραφία;

Το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών, εταίρος στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα "ACADAS"

Το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών συμμετέχει ως εταίρος στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα "ACADAS", ένα έργο που στοχεύει στην ανάλυση και την ανταλλαγή καλών πρακτικών για την πρόληψη, την παρέμβαση και την παρακολούθηση των ατόμων-παιδιών με αναπηρία που διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου. 

Λοιπόν, ξέρεις κάτι; Φτάνει!


"Κοινωνικοποίηση είναι η εσωτερίκευση των κοινωνικών κανόνων και αξιών, η αφομοίωση δηλαδή από το άτομο, των προτύπων συμπεριφοράς που κάθε κοινωνία ή κοινωνική ομάδα θεωρεί αποδεκτά." Ένας από τους κύριους μηχανισμούς της είναι η μίμηση, η ασυνείδητη πολλές φορές μίμηση των προτύπων που θέτει μια κοινωνία, ήδη από τη βρεφική ηλικία. 
Θα μπορούσαμε λοιπόν, πολύ απλά να πούμε, ότι η κοινωνικοποίηση δεν είναι τίποτα άλλο από το καθρέφτισμα του εαυτού μας στους άλλους και η αποδοχή - ή μη - που λαμβάνουμε μέσω αυτού του καθρεφτίσματος. 

Το νέο βιβλίο του Βασίλη Παπαθεοδώρου μας μιλά ακριβώς για αυτό το καθρέφτισμα. 

«Ο αγώνας των τυφλών»: Ένα ντοκιμαντέρ για τις κινητοποιήσεις των τυφλών (15/03/2022)


Ντοκιμαντέρ που με αφετηρία μια σκληρή πραγματικότητα –την αδιαφορία με την οποία αντιμετωπίζονται οι χιλιάδες τυφλοί της χώρας μας– παρακολουθεί για δύο χρόνια (1976-77) την ορμητική τους εξέγερση. Στις κινητοποιήσεις αυτές πάνω από 15.000 τυφλοί ύψωσαν τη φωνή τους απαιτώντας να τερματιστεί η καταπίεση και η εκμετάλλευσή τους από το κράτος και τα φιλανθρωπικά κυκλώματα. Με σύνθημα «ψωμί, παιδεία και όχι επαιτεία», 300 άνθρωποι κάνουν κατάληψη στον Οίκο Τυφλών και θέτουν επί τάπητος τα προβλήματά τους, κερδίζοντας κάποιες πρώτες νίκες.

Η σχέση μαθητών - σχολείου στο ντοκιμαντέρ «Τέλος χρόνου» στο 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Η σχέση των μαθητών με το σχολείο και οι πανελλαδικές εξετάσεις -θέματα που προβληματίζουν χιλιάδες οικογένειες- «πρωταγωνιστούν» στο ντοκιμαντέρ «Τέλος χρόνου» του Λουκά Παλαιοκρασά, που προβάλλεται στο 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (10-20/3) και συμμετέχει στο διαγωνιστικό τμήμα Newcomers.

Μαθητές απαλλάσσουν τα δάση από ξερές πευκοβελόνες και φτιάχνουν καθαριστικά χωρίς να «λερώνουν» τον πλανήτη

Οι εικόνες από τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού τούς συγκλόνισαν και προβληματισμένοι από το γεγονός ότι κάθε χρόνο η χώρα μας δοκιμάζεται από τις φλόγες, μαθητές και μαθήτριες του Πειραματικού Λυκείου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας αποφάσισαν ν’ αναλάβουν δράση και να συμβάλουν με ουσιαστικό τρόπο στην αντιμετώπιση του προβλήματος, απαλλάσσοντας τα δάση από έναν μεγάλο τους εχθρό: τις ξερές πευκοβελόνες. Και, μάλιστα, δημιουργώντας μ’ αυτές προϊόντα απολύμανσης και καθαρισμού με «πράσινο» πρόσημο.

ΕΡΤ3 «Σωματική Επαφή» Ντοκιμαντέρ για την σεξουαλικότητα των Ατόμων με Αναπηρίες

Το θέμα-ταμπού της σεξουαλικότητας των ατόμων με αναπηρίες καθώς και μια νέα «υπηρεσία» για την ικανοποίηση αυτής της σεξουαλικότητας πραγματεύεται το ντοκιμαντέρ, γερμανικής παραγωγής, με τίτλο «Σωματική Επαφή/Berührungen /Touching», που προβλήθηκε σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση από την ΕΡΤ3 δέκα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 12 Μαρτίου 2022 και θα παραμείνει  διαθέσιμο και στη δωρεάν ψηφιακή πλατφόρμα ERTFLIX  για 14 ημέρες

H Pixar καταγγέλλει ότι η Disney λογοκρίνει τις gay σκηνές

Σε δήλωση των «LGBTQIA+ υπαλλήλων της Pixar και των συμμάχων τους» στο Variety, οι υπάλληλοι του στούντιο κινουμένων σχεδίων καταγγέλλουν ότι τα στελέχη της Disney ζητούν από την Pixar να κόβει «σχεδόν κάθε στιγμή φανερής ομοφυλοφιλικής στοργής» 

28η Επιστημονική Ημερίδα “Επίκαιρα Θέματα στην Παιδιατρική”

Η 28η Επιστημονική Ημερίδα της Β' Παιδιατρικής Κλινικής ΑΠΘ σε συνεργασία με την Παιδιατρική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 19 Μαρτίου 2022 υβριδικά (με διαδικτυακή μετάδοση, αλλά και με φυσική παρουσία στη Θεσσαλονίκη).

Στην ομάδα «New Age School», στην Πολωνία απονεμήθηκε το βραβείο Καλύτερου Βίντεο του CedefopPhotoAward 2021

H ιστορία σπουδαστών δύο διαφορετικών κόσμων που δεν έχουν τίποτα κοινό, εκτός από το ότι οι σχολές δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης, στις οποίες φοιτούν βρίσκονται στην ίδια διεύθυνση, σε πόλη της Πολωνίας, κέρδισε το βραβείο Καλύτερου Βίντεο - Prix du jury στον διαγωνισμό CedefopPhotoAward 2021 που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (CEDEFOP).