Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

Λογισμικό: Online παιχνίδια με θέμα την Ελληνική Μυθολογία (στα αγγλικά)

Εκπαιδευτικά παιχνίδια για παιδιά, που μπορείτε να παίξετε δωρεάν στον H/Y σας online, με θέμα την ελληνική μυθολογία. Είναι χρήσιμο να γνωρίζετε αγγλικά (εσείς ή το παιδί) και να διαβάζετε την ιστορία πριν από κάθε παιχνίδι.

Πότε το παιδί χρειάζεται βοήθεια από τον ψυχολόγο;

Πότε πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό; Ποιες αλλαγές στη συμπεριφορά του παιδιού υποδηλώνουν ότι ενδεχομένως χρειάζεται βοήθεια;
Σύμφωνα με την Ψυχολόγο-Παιδοψυχολόγο Αλεξάνδρα Καππάτου:

Το μικρό παιδί ή ο έφηβος και οι γονείς χρειάζεται να απευθυνθούν σε ειδικό όταν

Μαθαίνω για την νόσο Αλτσχάιμερ

Οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος και η Εταιρεία Νόσου Alzheimer & Συναφών Διαταραχών Αθηνών, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Alzheimer (21 Σεπτεμβρίου) έχουν την τιμή να σας προσκαλέσουν στην παρουσίαση – συνέντευξη τύπου του εκπαιδευτικού προγράμματος για παιδιά δημοτικού σχολείου με τίτλο “Μαθαίνω για τη νόσο Αλτσχάιμερ”,  βασισμένο στο βιβλίο “Γιατί η γιαγιά μου δεν θυμάται το όνομά μου;” της Όλγας Λυμπεροπούλου.

Παιδιά και οικολογία (Παρουσίαση βιβλίων: «Φροντίζω τον πλανήτη μου»)

«O πλανήτης μας έχει πολύ νερό. Tόσο πολύ που φαίνεται γαλάζιος όταν τον αντικρίζεις από το Διάστημα. Φαντάσου να μπορούσαμε να βάλουμε όλο το νερό της Γης σε μια τεράστια καράφα, γεμάτη ώς το χείλος της. Σε αναλογία το νερό του πλανήτη θα γέμιζε ένα ποτήρι.

«Παίζω-μαθαίνω-δημιουργώ» στο ΜΜΣΤ

Για όγδοη συνεχή χρόνια ξεκινούν και φέτος τα εκπαιδευτικά εργαστήρια «Παίζω-Μαθαίνω-Δημιουργώ», τα οποία απευθύνονται σε παιδιά 4-11 ετών και αποτελούν το πολυπληθέστερο και πιο δυναμικό τμήμα της μουσειοπαιδαγωγικής δραστηριότητας του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, τηλ.: 2310-240002, http://www.mmca.org.gr/.

Η φιλαναγνωσία στα 800 ολοήμερα δημοτικά σχολεία

Στο πλαίσιο της θεσμοθέτησης από το Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων του Νέου Σχολείου, του οποίου το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί από τον Σεπτέμβριο του 2010, αρχικά σε 800 ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία σε όλη την περιφέρεια, καθιερώνεται ο θεσμός της φιλαναγνωσίας για τις Α΄ και Β΄ τάξεις του Δημοτικού Σχολείου. Έτσι, για το γλωσσικό μάθημα αυξάνεται κατά 1 ώρα εβδομαδιαίως για τις τάξεις αυτές και η επιπλέον αυτή ώρα θα διατίθεται για την ανάγνωση λογοτεχνικών κειμένων.

Ωδή στον καλό μας τον δάσκαλο...

Θα υπήρξαν και άλλες δασκάλες σαν τη Ζωή Διαούρτα, αλλά σε εκείνη θέλω να αναφερθώ. Δεν την είχα γνωρίσει. Και, ατυχώς, δεν είχα γνώση της παρουσίας της έως πρόσφατα που πληροφορήθηκα ότι την τιμούν στο χωριό όπου δίδαξε κοντά 40 χρόνια. Είναι εκείνη όμως που με παρακινεί, χρόνια μετά τον θάνατό της, να γράψω δυο λόγια για τους αγαπημένους δασκάλους. Είναι ένας πολλά οφειλόμενος φόρος τιμής για μία ειδική, ξεχασμένη και εν πολλοίς παραγνωρισμένη «στόφα» ανθρώπων, που έκανε κάτι πολύ απλό όσο και μεγαλειώδες: έμαθε στα παιδιά γράμματα και δίδαξε ήθος.

Asterix!

Επισκεφτείτε το on-line  χωριό του Αστερίξ και της παρέας του. Θα γνωρίσετε τους τρελούς Γαλάτες, θα παίξετε διάφορα παιχνίδια και θα περιπλανηθείτε ελεύθερα ανάμεσα στα σπίτια τους. Επίσης, μπορείτε να τυπώσετε και να στείλετε αστείες κάρτες στους φίλους σας και να κατεβάσετε wallpare και screensaver για τον υπολογιστή σας. Προσοχή! Οι ηλεκτρονικοί γαλάτες "μιλούν" μόνο αγγλικά, γερμανικά, ισπανικά και γαλλικά.

Πηγή: Ερευνητές

5η Kid & Fun

Την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010 ξεκινά στο πλαίσιο της 75ης ΔΕΘ η μεγάλη γιορτή της Θεσσαλονίκης για τα παιδιά, η 5η Kid & Fun. Το Περίπτερο 16 θα μετατραπεί σε έναν τεράστιο, ποιοτικό παιδότοπο, στον οποίο, μόνο με το εισιτήριο εισόδου στη ΔΕΘ (5 ευρώ το παιδί και 6 ευρώ ο ενήλικας), θα μπορούν μικροί και μεγάλοι να περάσουν αρκετές ώρες δημιουργικής απασχόλησης και ψυχαγωγίας.

Τα παιδιά με προβλήματα όρασης δεν μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα

Τη δημιουργία τμημάτων ένταξης στα δημοτικά σχολεία για παιδιά με αναπηρίες και ειδικότερα γι αυτά που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης ζητούν γονείς και σύλλογοι προκειμένου να μπει τέλος στην ταλαιπωρία των οικογενειών τους.
Ο λόγος για 4 μόλις παιδιά σε όλο το Νομό Καβάλας τα οποία αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα όρασης δεν μπορούν να παρακολουθήσουν πλήρως το μάθημα στο σχολείο, χωρίς την στήριξη τους από ειδικό δάσκαλο που τα συνοδεύει στην τάξη.
Διαβάστε αναλυτικότερα εδώ

Έπειτα από 75 χρόνια λειτουργίας της Σχολής Τυφλών, για πρώτη φορά δεν θα χτυπήσει το κουδούνι για την έναρξη της σχολικής χρονιάς

"Παλεύουν" εδώ και μήνες, αναζητώντας το φως στα σκοτάδια της γραφειοκρατίας, προκειμένου να λειτουργήσει η Σχολή Τυφλών, η μοναδική στη Βόρεια Ελλάδα για άτομα με προβλήματα όρασης. Έχουν κατέβει στους δρόμους, υπέβαλαν υπομνήματα, συναντήθηκαν με υπουργούς, αλλά ακόμα το χρέος του ενός εκατομμυρίου ευρώ σε εργαζόμενους και προμηθευτές, παραμένει, με αποτέλεσμα η Σχολή, λίγες μέρες πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, την προσεχή Δευτέρα, να είναι κλειστή.