Τετάρτη 27 Μαΐου 2020

Προβολή: Στον κόσμο του Αυτισμού κατά τη διάρκεια μιας Πανδημίας


Μια πανδημία εγείρει φόβους, σκέψεις, προβληματισμούς, περίεργες εκδηλώσεις στη συμπεριφορά μας. Γιατί; Πώς θα τα αντιπαρέλθουμε, και μάλιστα σε συνθήκες που μας ξεπερνούν – υπό το καθεστώς μιας πανδημίας;

COVID-19, κάπνισμα και διαχείριση του στρες σε παιδιά, εφήβους και νέους

Ο SARS-CoV-2, που προκαλεί την COVID-19, προσβάλλει όχι μόνο ενηλίκους αλλά και παιδιά, εφήβους και νέους. Ομως, στις νεότερες ηλικίες η λοίμωξη είναι συνήθως ασυμπτωματική ή πολύ ελαφριά, και ελάχιστα θανατηφόρα. Αυτό συμβαίνει είτε διότι υπάρχει αντίσταση στην είσοδο και τη διαδικασία πολλαπλασιασμού του ιού, είτε διότι υπάρχει καλή ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος εναντίον του. Επιπλέον, τα παιδιά, οι έφηβοι και οι νέοι διαθέτουν καλές καρδιοπνευμονικές και ανοσιακές εφεδρείες για την αντιμετώπιση της νόσου, οι οποίες, ως γνωστόν, φθίνουν με την ηλικία. Από την άλλη μεριά, είναι δυνατόν να υπάρχουν άνθρωποι οποιασδήποτε ηλικίας που έχουν ιδιαίτερα αυξημένη ευαλωτότητα στον ιό για γενετικούς ή επιγενετικούς λόγους, κάτι που θα εξηγούσε τη σοβαρή νόσηση σε ορισμένα άτομα μικρής ηλικίας χωρίς εμφανή υποκείμενη νόσο.

Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά: Μία εξαφάνιση παιδιού ανά δύο λεπτά στην Ευρώπη

Συνολικά 420 υποθέσεις εξαφανισμένων ανηλίκων και 1.892 υποθέσεις εξαφανίσεων ασυνόδευτων ανηλίκων διαχειρίστηκε, από την 1η Ιανουαρίου του 2019 έως και σήμερα, η ΕΛ.ΑΣ. Αυτά τα στοιχεία γνωστοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνάντησης, που διοργάνωσε «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά».

Οι νέοι κανόνες σε δημοτικά και παιδικούς σταθμούς – Γιατί κρίθηκε ως η καταλληλότερη στιγμή να ανοίξουν

Την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να επιστρέψουν στα θρανία τους οι μαθητές των δημοτικών σχολείων, μετά από σχεδόν 2,5 μήνες.

Εκτός από τα δημοτικά, την 1η Ιουνίου θα ανοίξουν επίσης τα νηπιαγωγεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί καθώς κρίθηκε από τους λοιμωξιολόγους ότι είναι η πλέον κατάλληλη εποχή για να επιστρέψουν οι μικροί μαθητές στα θρανία.

Εργαζόμενοι στο Δημόσιο με παιδιά έως 15 ετών δικαιούνται άδεια ειδικού σκοπού

Υπογράφεται σήμερα η υπουργική απόφαση για τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ο υπουργός σημείωσε ότι 36.500 άνθρωποι θα βρουν δουλειά μέσω των συγκεκριμένων προγραμμάτων. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, μέσα στον Ιούνιο τα εν λόγω προγράμματα θα αξιολογηθούν από τον ΟΑΕΔ και στο τέλος του ίδιου μήνα, όσοι επιλεγούν θα βρεθούν στις θέσεις τους.

Μειωμένο ωράριο - ειδικού σκοπού και στον ιδιωτικό τομέα για γονείς με μαθητές

Ό,τι ισχύει για τους εργαζόμενους γονείς στο Δημόσιο θα ισχύσει και στον ιδιωτικό τομέα διευκρίνισαν σήμερα στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. 

Οι υπουργοί εξήγησαν πως για τις ημέρες που τα παιδιά θα βρίσκονται στο σπίτι, εφ' όσον με απόφαση του σχολείου θα γίνονται εκ περιτροπής μαθήματα, συνεχίζεται η άδεια ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και για κάθε τέσσερις ημέρες ειδικής άδειας, θα χρεώνονται μία κανονική.

Επιφυλακτικοί οι γονείς για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής, Στέλλα Βαλαβάνη, για το άνοιγμα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Σύμφωνα με την κυρία Βαλαβάνη, βασικός προβληματισμός πριν από την επανεκκίνηση ήταν οι όροι και οι προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα γινόταν.

Μπορεί ο μπαμπάς να συμμετέχει εξίσου στη φροντίδα του μωρού;

Είναι γεγονός ότι οι μαμάδες έχουν περισσότερο χρόνο να προσαρμοστούν στην ιδέα της μητρότητας, καθώς από την πρώτη μέρα της κύησης οι αλλαγές που βιώνουν στο σώμα τους τις βοηθά να συνειδητοποιήσουν πως η νέα κατάσταση είναι απολύτως πραγματική. Εδώ τελειώνουν και τα πλεονεκτήματά τους σε ό,τι αφορά το νέο τους ρόλο. Οι νέοι γονείς, άνδρες και γυναίκες, αναλαμβάνουν τη σημαντικότερη δουλειά στον κόσμο – την ανατροφή του παιδιού τους – χωρίς την παραμικρή… προϋπηρεσία. Όμως παρά τα αναπόφευκτα λάθη είναι εξίσου ικανοί να τα καταφέρουν θαυμάσια, και έχουν ανάγκη ο ένας τον άλλο περισσότερο από ποτέ. Πώς μπορούν, λοιπόν, οι μπαμπάδες να συμμετέχουν ισότιμα στη φροντίδα του βρέφους;

«Out»: Η πρώτη ταινία της Pixar με ομοφυλόφιλο πρωταγωνιστή

Η Pixar παρουσίασε το «Out», τη νέα ταινία μικρού μήκους, στην οποία για πρώτη φορά για το στούντιο ο πρωταγωνιστής είναι ομοφυλόφιλος. 

Η ιστορία αφορά έναν νεαρό άνδρα, τον Γκρεγκ, ο οποίος φοβάται να πει στους γονείς του ότι είναι ομοφυλόφιλος. Ετοιμάζεται να μετακομίσει σε άλλη πόλη για να ζήσει με τον σύντροφό του, Μανουέλ, όταν του κάνουν έκπληξη οι γονείς του για να τον βοηθήσουν και φοβάται ότι θα ανακαλύψουν το μυστικό του. Τελικά τον βοηθά ο σκύλος του, Τζιμ, με τον οποίο ο Γκρεγκ αλλάζει προσωρινά σώματα και ο πρωταγωνιστής μαθαίνει τη σημασία του να είναι ο εαυτός του. 

Κεραμέως για σχολεία: Πότε θα ανοίξουν το Σεπτέμβριο- Τί θα γίνει με το ολοήμερο

Έχω ζητήσει στο υπουργείο Εσωτερικών να προσαρμοστεί το καθεστώς των αδειών των γονέων που έχουν παιδιά που είναι στο ολοήμερο ούτως ώστε να μπορούν να κάνουν χρήση μειωμένου ωαρίου για να παραλάβουν τα παιδιά τους τόνισε η υπουργός Νίκη Κεραμέως στον ΣΚΑΙ, στο περιθώριο της απόφαση επαναλειτουργίας των δημοτικών σχολείων.

Η υπουργός επιβεβαίωσε πως για την ώρα το ολοήμερο σχολείο δεν θα λειτουργεί με το σκεπτικό του υπουργείου να είναι το να δοθεί έμφαση στα πρωινά τμήματα.

Διευκρινίσεις για τη διανομή των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων

Σε πέντε συχνές ερωτήσεις απαντά το υπουργείο Παιδείας σχετικά με τη διανομή των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων και τη διεξαγωγή της εξεταστικής του εαρινού εξαμήνου.

Όπως αναφέρει, παρά την πανδημία, η διανομή πραγματοποιήθηκε εγκαίρως ενώ παράλληλα διπλασιάστηκε ο αριθμός των ηλεκτρονικών συγγραμμάτων στον «Εύδοξο» σε σχέση με πέρυσι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, πάνω από το 90% των συγγραμμάτων έχει παραδοθεί από τους εκδοτικούς οίκους στις εταιρείες ταχυμεταφορών και έχει ήδη παραδοθεί ή παραδίδεται άμεσα στους φοιτητές.

ΠΚΜ: Παρατείνεται έως 12 Ιουνίου διαγωνισμός φωτογραφίας για μαθητές

Παρατείνεται έως τις 12 Ιουνίου η υποβολή φωτογραφιών για τον διαγωνισμό με τίτλο «Το μέλλον που θέλουμε- Βιώσιμη Διαχείριση πόρων», που διοργανώνεται για τρίτη συνεχή χρονιά, για μαθητές και μαθήτριες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Σκοπός του διαγωνισμού είναι η συμμετοχή των μαθητών, μέσω της ενασχόλησης τους με την τέχνη της φωτογραφίας, στην προβολή της βιώσιμης διαχείρισης των πόρων και στην προώθηση εναλλακτικών τρόπων ζωής στις πόλεις, συμβάλλοντας έτσι στην αειφόρο ανάπτυξη και την παγκόσμια συνεργασία.

Στέλιος Κερασίδης: Ο μικρός μεγάλος πιανίστας

«Κοίτα, μου βγήκε δόντι!» είναι τα πρώτα του λόγια μόλις συναντιόμαστε. Χαμογελάει πλατιά. Το χαμόγελό του είναι ένα μείγμα ξεγνοιασιάς, χαράς και σκανταλιάς. Τα μάτια του έχουν την ανεμελιά του επτάχρονου παιδιού. Το βλέμμα του διεισδυτικό, όλο περιέργεια, λαμπερό. Όση ώρα χρειάζεται για να στηθεί το σκηνικό για τη φωτογράφιση, χοροπηδά στην περίμετρο του σαλονιού, παίζει με τις αδελφές του, τη Βερόνικα και την Αναστασία, ξεκαρδίζεται, ζητά να μάθει για τα παιδιά μου και ανυπομονεί για τη βόλτα στην παραλία το μεσημέρι. Όταν όμως κάθεται στο πιάνο, όταν τα μικροσκοπικά του δάχτυλα αγγίζουν τα πλήκτρα, σοβαρεύει, γιγαντώνεται, κυριαρχεί, μεταμορφώνεται. Και όταν η μελωδία σβήνει, σαν να μην έχει αντιληφθεί τη μαγική σιωπή που έχει απλωθεί, τρέχει γελώντας να γαργαλήσει τη μικρή Αναστασία.