Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Παιδικό στρες

Όταν πολλές φορές αναπολούμε την παιδική μας ηλικία, εστιάζουμε στην ανεμελιά και το παιχνίδι. Για τους περισσότερους από μας ήταν η εποχή που δεν είχαμε υποχρεώσεις, δεν παίρναμε τα πράγματα πολύ στα σοβαρά, δε μας βάραιναν ιδιαίτερα έγνοιες και στεναχώριες – σε σύγκριση πάντα με την ενήλικη ζωή μας. Τείνουμε όμως να ξεχνάμε ότι ακόμη και τότε υπήρχαν πράγματα που μας ανησυχούσαν και μας άγχωναν, απαιτήσεις και απογοητεύσεις.

«Παγκόσμια ημέρα» κατά της λογοκρισίας στα σχολεία των ΗΠΑ

Στην Ελλάδα εκατοντάδες σχολεία βρίσκονται υπό κατάληψη, στην Ιταλία οι ελλείψεις σε θρανία ανάγκασαν τους διευθυντές να δανειστούν πάγκους από τις εκκλησίες για να καθίσουν οι μαθητές, στη Γαλλία το λουκέτο μπήκε από μια 48ωρη απεργία των εκπαιδευτικών που διαμαρτύρονται για την κατάργηση χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Φροντιστήρια σε κρίση λόγω οικονομική κρίσης

«Οι ενδιαφερόμενοι ψάχνουν να βρουν ποιος παρέχει τις καλύτερες υπηρεσίες και τιμές, όμως στο τέλος επιλέγουν τον πιο φθηνό»

«Πλέον, όλα τα φροντιστήρια κάνουν γενναίες εκπτώσεις στους ανέργους. Εχουμε δεχθεί παιδιά με 50% λιγότερα δίδακτρα»

Σχολικός εκφοβισμός

Yπερβολικές ποσότητες αλατιού στη διατροφή των παιδιών στην Ελλάδα

Καμπανάκι κινδύνου χτυπά ελληνική μελέτη του Χαροκόπειου και Γεωπονικού Πανεπιστημίου για τη διατροφή των παιδιών στην Ελλάδα. 
1 στα 4 παιδιά ηλικίας 10-12 ετών από 130 δημοτικά της Ελλάδας, σύμφωνα με την ελληνική μελέτη, καταναλώνουν υπερβολικές ποσότητες αλατιού.

Βιβλιοπαρουσίαση: «Μου έκλεψαν το όνομά μου»

«Το σχολείο μου η φυλακή μου, κάθε χρονιά μια καταδίκη. Ολα τα ωραία πράγματα στον κόσμο, το καινούργιο φως, η μυρωδιά του φούρνου, τα χαμόγελα, οι λέξεις που προφέρονται ψιθυριστά, είναι για τα άλλα παιδιά. Δεν είναι για μένα».

ΕΥΑΘ: Τετραήμερο εκδηλώσεων για το νερό

Ξεκινά σήμερα το τετραήμερο εκδηλώσεων (6 έως 9 Οκτωβρίου 2011) με θέμα «Νερό σε μία ρωμαϊκή αγορά: μια καθημερινή ανάγκη, μια καθημερινή απόλαυση», που συνδιοργανώνουν η ΕΥΑΘ Α.Ε. και η ΙΣΤ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στον αρχαιολογικό χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς της Θεσσαλονίκης. 

Έκθεση: «Παιδιά και Εφηβοι/Φωνές και Ψίθυροι»

Εκατό εικαστικοί συμμετέχουν στην έκθεση με θέμα «Παιδιά και Εφηβοι / Φωνές και Ψίθυροι», την οποία διοργανώνει από αύριο στον εκθεσιακό χώρο του Πολιτισμικού Κέντρου «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων (Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης, Θησείο) η Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.), με στόχο την ευαισθητοποίηση σε θέματα ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων, όσο και τη στήριξη των προγραμμάτων της.

Ανήλικες ιστορίες θάρρους: Τα παιδιά που έκαναν τη διαφορά

Οι χολυγουντιανοί υπερήρωες σίγουρα μας θαμπώνουν με τα εφετζίδικα κατορθώματά τους. Οι ήρωες των παραμυθιών μάς είναι συμπαθείς γιατί πάντα καταφέρνουν αυτό που θέλουν. Αλλά τι μπορεί να πει κανείς για την περίπτωση πραγματικών παιδιών που αλλάζουν τον ρου της λογοτεχνίας; Που δημιουργούν συστήματα γραφής για τυφλούς; Που οδηγούν στην ελευθερία χιλιάδες ανήλικα θύματα εκμετάλλευσης; Που παλεύουν με τα τέρατα της πραγματικής ζωής, τα οποία είναι πολύ πιο σκληρά από αυτά των παραμυθιών; Δεν μας είναι απλά συμπαθή, δεν μας θαμπώνουν απλώς με τα κατορθώματά τους, αλλά μας εμπνέουν με το παράδειγμά τους. Μίλησε κανείς για ενήλικη λογική;

Πρόγραμμα μαθητείας αποφοίτων ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ και ΙΕΚ για απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας

Το Υπουργείο Παιδείας, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση», με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, ανακοίνωσε ότι χρηματοδοτεί Πρόγραμμα μέσω του οποίου θα παρέχεται η δυνατότητα σε νέους οι οποίοι έχουν αποφοιτήσει τα τελευταία δύο χρόνια από ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ και ΙΕΚ να συμμετάσχουν σε προγράμματα μαθητείας 4-6 μηνών σε επιχειρήσεις σχετικές με τον κλάδο των σπουδών τους.

Το ΣΕΟ πραγματοποιεί μεγάλη δράση σε αρχαιολογικούς χώρους της

Το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού στο πλαίσιο του προγράμματος «Οδηγοί στην κοινωνία – Γνωρίζουμε το παρελθόν, δημιουργούμε το μέλλον», το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού, διοργανώνει μια μεγάλη δράση σε αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας, την Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011 με τη συμμετοχή 700 παιδιών καιενηλίκων από την Αττική.

Φροντίζοντας εκείνους που φροντίζουν τους πάσχοντες Αλτσχάιμερ

H «Φροντίδα» είναι μια Εθελοντική Κοινωνική Δράση που έχει στόχο να υποστηρίξει και να διευκολύνει το δύσκολο έργο των ανθρώπων που φροντίζουν ασθενείς οι οποίοι πάσχουν από τη νόσο Alzheimer. Με αγάπη, σεβασμό, κατανόηση και αλληλεγγύη απέναντι στους συγγενείς που βρέθηκαν αντιμέτωποι με την άνοια και νιώθουν αβοήθητοι στεκόμαστε δίπλα τους και τους θυμίζουμε πως δεν είναι μόνοι.

Νέα Πιλοτικά Προγράμματα Σπουδών

Μαθήματα χωρίς σύνορα με ψηφιακό εκπαιδευτικό περιεχόμενο από το Ψηφιακό Σχολείο του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

Εικαστικά Εργαστήρια στο Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας.

X-ART FACTORY, Εικαστικά Εργαστήρια στο Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας. Κοντά σας....με πρωτοποριακά προγράμματα για νέους. Ξεκινάμε από 10 Οκτωβρίου τόπος συνάντησης το Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας, Γρ. Λαμπράκη & Κλεάνθους 57, σας περιμένουμε...
 
Πληροφορίες: Ευρυδίκη Τσούγκου, τα τμήματα είναι ολιγομελή
(Δηλώσεις Συμμετοχής στο τηλέφωνο 2310877354).

Activista Call to Action 2011


Η ActionAid διοργανώνει μια σειρά δράσεων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τροφής και την Παγκόσμια Ημέρα Καταπολέμησης της Φτώχειας που είναι 16 και 17 Οκτωβρίου αντίστοιχα. Σκοπός των δράσεων είναι να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό για τον αγώνα που κάνουν χιλιάδες φτωχοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο να καλύψουν τις ανάγκες τους σε τροφή. H θεματική για φέτος θα είναι η προώθηση των δικαιωμάτων των μικροκαλλιεργητών στις αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίοι αποτελούν το κλειδί για την καταπολέμηση της πείνας.

Ημερίδα: "Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης: Η Διατήρηση της Ποιότητας στην Πορεία του Xρόνου"

Ο Σύλλογος "ΠΕΤΑΓΜΑ" πραγματοποιεί ημερίδα με διεθνείς συμμετοχές, με θέμα: "Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης: Η Διατήρηση της Ποιότητας στην Πορεία του Xρόνου" η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 15 Οκτωβρίου 2011 στο Ζάππειο Μέγαρο.

Παιδικό θέατρο: "Ο κήπος με τις 11 γάτες"


Στη γειτονιά μιας πόλης με πολλά αυτοκίνητα και καυσαέριο, σ' ένα κήπο, ζουν γάτες. Γάτες μικρές και μεγάλες που όλες έχουν τον χαρακτήρα τους, αλλά ζουν μια ζωή αρμονική μέχρι τη στιγμή που παρουσιάζεται η γάτα του Σιάμ και τους φέρνει ένα μπουκαλάκι με «μαγικό φίλτρο». Από εκεί αρχίζει μια ατελείωτη ιστορία για να μείνει στο μυαλό όλων μας «Ο ΚΗΠΟΣ ΜΕ ΤΙΣ 11 ΓΑΤΕΣ».

Νέα κριτήρια για την περίθαλψη γονέων

Σε ακύρωση των βιβλιαρίων ασθενείας θα προχωρήσουν το ΙΚΑ και τα άλλα ταμεία εφαρμόζοντας τις νέες διατάξεις που ισχύουν για την «κάλυψη» μελών της οικογενείας και γονέων των ασφαλισμένων. Με εγκύκλιό του, το ΙΚΑ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «υπήρξαν πολλά αιτήματα για την ασφάλιση γονέων από τα παιδιά τους, παρά το γεγονός ότι οι γονείς είναι πολύ νέοι ή αλλοδαποί που λαμβάνουν σύνταξη από τη χώρα προέλευσής τους ή έρχονται για μικρό χρονικό διάστημα στην Ελλάδα και όχι για μόνιμη διαμονή».

ΜΑΓΝΗΤΕΣ ΤΥΦΛΟΙ: Τράπεζα Ένδυσης και Υπόδησης


Ενημερώνουμε τα μέλη και τους φίλους ότι από τις αρχές καλοκαιριού λειτουργεί πλέον οργανωμένα η τράπεζα ένδυσης και υπόδησης.

Εκδήλωση: "Οικονομική κρίση και υγεία"

‎"Οικονομική κρίση και υγεία": εκδήλωση με προσκεκλημένο τον καθηγητή Howard Waitzkin. Σήμερα, στις 17.00, στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων Α.Π.Θ. (κτίριο Επιτροπής Ερευνών). Επισκεφτείτε το σύνδεσμο της εκδήλωσης (http://press.auth.gr/news/wordpress/?p=24873) και παρακολουθείστε τη ζωντανά μέσω διαδικτύου!
Πηγή: Facebook