Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017

5 κοινοί μύθοι για τη Δυσπραξία.

Η Δυσπραξία είναι μια σχετικά άγνωστη κατάσταση. Ακόμα και μερικοί εκπαιδευτικοί και επαγγελματίες του χώρου αγνοούν ή συγχέουν τις αιτίες, τα συμπτώματα και τη συχνότητα εμφάνισής της. Ας δούμε τους πιο συνηθισμένους μύθους για τη Δυσπραξία, καθώς και τι πραγματικά ισχύει. 

Παιδί και εθισμός στο κινητό τηλέφωνο: Πώς μπορούν να παρέμβουν εποικοδομητικά οι γονείς

Οι μισοί από τους εφήβους είναι εξαρτημένοι από το κινητό τους τηλέφωνο και το ίδιο ποσοστό γονέων αναγνωρίζει μεν το πρόβλημα, αλλά δεν ξέρει τι μπορεί να κάνει, σύμφωνα με μια επιστημονική μελέτη.

Μάλιστα, οι ίδιοι οι έφηβοι θεωρούν ότι ο εθισμός στο κινητό αγγίζει και τους γονείς τους σε ποσοστό 30%!

Fibonacci για... παιδιά και άλλες επιστήμες στα θερινά προγράμματα CTY

Νεαροί μαθητές καταπιάνονται με τις επιστήμες, μαθαίνουν και δημιουργούν μέσα από τα θερινά προγράμματα του Κέντρου για Χαρισματικά-Ταλαντούχα Παιδιά.

Η Ιωάννα είναι μόλις 12 χρονών κι όμως υπολογίζει το εμβαδόν κύβων χρησιμοποιώντας αλγόριθμους “criss-cross”. Στο διπλανό θρανίο, ο εντεκάχρονος Γιάννης, σχεδιάζει στο χαρτί την σπείρα Fibonacci. Όπως μας λέει ο Γιάννης, μέσα στις δέκα μέρες που παρακολουθεί το μάθημα «Η μαγεία της μαθηματικής σκέψης», έχει διδαχθεί «τον αναδρομικό και γενικό τύπο, ακολουθίες, παραγωγικούς και επαγωγικούς συλλογισμούς, τριγωνικούς και τετράγωνους αριθμούς» και πολλά άλλα πράγματα πιο πάνω από το επίπεδο της ηλικίας του. Και όλα αυτά χάρη στις πρωτοποριακές εκπαιδευτικές μεθόδους που εφαρμόζονται στα θερινά προγράμματα του Κέντρου για Χαρισματικά - Ταλαντούχα Παιδιά (CTY) του Κολλεγίου Ανατόλια.

Χαμηλές επιδόσεις, λιγότεροι αριστούχοι

Με διαφορετικές ταχύτητες φαίνεται ότι θα «τρέξουν», φέτος, οι βάσεις για την εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση. Οι χαμηλές επιδόσεις και οι λιγότεροι αριστούχοι στα μαθήματα θετικών-τεχνολογικών σπουδών και στα μαθήματα Οικονομίας-Πληροφορικής δείχνουν πτώση των βάσεων στις αντίστοιχες σχολές, ενώ η καλύτερη ανταπόκριση των υποψηφίων των ανθρωπιστικών σπουδών σε συνδυασμό με την αύξηση του αριθμού των υποψηφίων φωτογραφίζει σκληρότερο ανταγωνισμό και ανοδική πορεία των βάσεων στις σχολές του πεδίου.

«Οι γονείς πρέπει να μάθουν τους κώδικες συμπεριφοράς στην εξέδρα»

Μέσω ανακοίνωσής του ο ΣΕΠΚ σχολιάζει τα επεισόδια στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κορασίδων και τονίζει πως όπως τα παιδιά προπονούνται στο μπάσιμο, έτσι και οι γονείς πρέπει να μάθουν τους κώδικες συμπεριφοράς στην εξέδρα.

«Την Κυριακή που μας πέρασε πήραμε ένα σκληρό μάθημα. Μετά το "γονείς απομακρύνετε τα παιδιά από την τηλεόραση" φτάσαμε στο "παιδιά απομακρύνετε τους γονείς από τα γήπεδα". Γίναμε μάρτυρες κωμικοτραγικών γεγονότων στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κορασίδων, όταν γονείς πιάστηκαν στα χέρια. Όχι μόνο αμαύρωσαν την απονομή, ολόκληρη τη διοργάνωση και την εικόνα τους, αλλά έκαναν τις νεαρές αθλήτριες να ξεσπάσουν σε κλάματα όταν ήρθαν αντιμέτωπες με αυτό το θέαμα. Το λιγότερο που πρέπει να αισθάνονται είναι ντροπή.

Παρουσίαση Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών αθλημάτων σε παιδιά πρόσφυγες

Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας (ΔΚΟΕ) και η Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία (ΕΘΝΟΑ), έκαναν σε παιδιά πρόσφυγες 6 ως 18 ετών, διαδραστική παρουσίαση Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών αθλημάτων.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις για την Ολυμπιακή Ημέρα στην Ελλάδα, ολοκληρώθηκαν τη Δευτέρα 3 Ιουλίου, με δράση που έγινε στην Ανοιχτή Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων του Σκαραμαγκά.

Προσλήψεις ειδικού προσωπικού για 173 παιδιά με αναπηρίες

Εξειδικευμένη εκπαιδευτική υποστήριξη σε 173 παιδιά που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν, να εξασφαλίσουν την προσβασιμότητά τους στο σχολείο και το κοινωνικό γίγνεσθαι, θα προσφέρει το ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό που θα προσληφθεί στην Κεντρική Μακεδονία, μετά την υπογραφή της σχετικής προκήρυξης από τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα.

Θερινά μαθηματικά σχολεία για μαθητές διοργανώνει η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία

Την 9η Μαθηματική Κατασκήνωση για παιδιά των τριών τελευταίων τάξεων του δημοτικού «τρέχει» στο Γραμματικό Αττικής αυτές τις μέρες η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία (ΕΜΕ). Επίσης, η Εταιρεία διοργανώνει το 11ο Μαθηματικό Καλοκαιρινό Σχολείο στη Λεπτοκαρυά Πιερίας για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, από τις 16 Ιουλίου 2017 έως τις 29 του ίδιου μήνα.

Coca-Cola 3Ε: Πραγματοποιείται για 6η συνεχή χρονιά το πρόγραμμα «Το Σχολείο που θέλεις»

Με περισσότερα υποψήφια σχολεία από κάθε άλλη φορά, πραγματοποιείται για 6η συνεχή χρονιά το πρόγραμμα της Coca-Cola Τρία Έψιλον «Το Σχολείο που θέλεις», αναλαμβάνοντας τη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση σχολικών κτιρίων στο Πολεοδομικό Συγκρότημα της Θεσσαλονίκης.

Βρετανία: Πρόστιμο έως και 120 λίρες σε γονείς, αν τα παιδιά τους αργούν να πάνε στο σχολείο

Πιο ακριβά θα πληρώνουν πλέον οι γονείς στη Βρετανία την καθυστερημένη προσέλευση των παιδιών τους στο σχολείο, αν αυτό γίνεται κατ' επανάληψη, καθώς θα τους επιβάλλεται πρόστιμο έως και 120 λιρών.

Σχολεία στο Εσεξ, το Χαμσάιρ και τα Δυτικά Μίντλαντς υιοθετούν πιο αυστηρές ποινές για οικογένειες των οποίων τα παιδιά απουσιάζουν από το σχολείο, ή εμφανίζονται σε αυτό αργοπορημένα.

Κινεζική εταιρεία gaming περιορίζει τον χρόνο παιχνιδιού από παιδιά λόγω φόβων για εξάρτηση

Η κινεζική Tencent Holdings Ltd, η μεγαλύτερη εταιρεία gaming και social media της χώρας από πλευράς εσόδων, ανέφερε πως θα περιορίσει τον χρόνο παιχνιδιού για μερικούς νεαρούς χρήστες του «Honour of Kings» από την Τρίτη, εν μέσω προβληματισμών πως παιδιά εθίζονται στο δημοφιλές παιχνίδι για φορητές συσκευές.

Διάλογος επαγγελματιών ειδικής αγωγής - ΕΟΠΥΥ

Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τον ΕΟΠΥΥ αναμένεται να καθίσουν ξανά από αύριο οι επαγγελματίες ειδικής αγωγής (λογοθεραπευτές, λογοπαθολόγοι, εργοθεραπευτές ειδικοί παιδαγωγοί κ.ά.) με αντικείμενο την υπογραφή σύμβασης. Η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ έχει αποστείλει σχετική πρόσκληση για συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο το πρωί, κάνοντας επανεκκίνηση σε μία διαδικασία που ξεκίνησε παραμονές Χριστουγέννων, προκάλεσε τεράστιες αντιδράσεις από την πλευρά των επαγγελματιών ειδικής αγωγής και ουσιαστικά «πάγωσε» τον προηγούμενο Ιανουάριο, με παρέμβαση του υπουργείου Υγείας. Επειτα από ένα διάστημα σθεναρής αντίστασης από πλευράς των επαγγελματιών ειδικής αγωγής, το υπουργείο Υγείας αποφάσισε στα τέλη Ιανουαρίου να δώσει παράταση στην περίοδο διαβούλευσης με στόχο να υπογραφεί η σύμβαση μέσα στον Μάρτιο, ενώ παράλληλα συγκρότησε επιστημονική επιτροπή με αντικείμενο τη διαμόρφωση προτάσεων για τη δημιουργία νομοθετικού πλαισίου όσον αφορά τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας των κέντρων ειδικής αγωγής και την υιοθέτηση θεραπευτικών πρωτοκόλλων.