Τρίτη 2 Μαΐου 2017

Διαβάσαμε στη ΣΧΕΔΙΑ του Μαΐου...

Το τελευταίο τεύχος της ΣΧΕΔΙΑΣ (Μάιος 2017) παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και όλους όσους ασχολούνται με τα παιδιά. 

Διαβάσαμε για την απουσία συστηματικής οικογενειακής πολιτικής στην Ελλάδα («Η μοναξιά της γονεϊκότητας», σελ 24-28), στοιχείο που επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής των οικογενειών και καθιστά επιφυλακτικούς τους νέους ανθρώπους όσο αφορά την απόκτηση παιδιών.

«Βάλε έναν ήλιο στο μπαλκόνι σου» προτρέπουν μέλη της Συζωής

Ενα... χειροπιαστό μήνυμα αισιοδοξίας στέλνουν σήμερα μέλη του φιλανθρωπικού σωματείου "Συζωή" τα οποία μοιράζουν δωρεάν ηλιόσπορους στους επισκέπτες της ανθοέκθεσης του Δήμου Καλαμαριάς, στην πλαζ Αρετσούς.

«Διαβάζοντας» τους νόμους με άλλα μάτια

«Μια φορά ένας δικαστής μου ζήτησε την ερμηνεία κάποιων φωτογραφιών από ένα τροχαίο. Ολη η αίθουσα έβαλε τα γέλια. Κι εγώ μαζί, ο αυτοσαρκασμός χρειάζεται πάντα. Το καταλαβαίνω, δεν έχουν συνηθίσει οι δικαστές να έχουν απέναντί τους έναν τυφλό δικηγόρο. Ούτε δέκα δεν είμαστε οι μάχιμοι δικηγόροι με αυτή την αναπηρία πανελλαδικά».

Κίνδυνος - θάνατος: Η «μπλε φάλαινα» που... καταπίνει έφηβους

Καταστάσεις που -σε ορισμένες τουλάχιστον περιπτώσεις- δείχνουν να έχουν αρχίσει να «ξεφεύγουν» και να γίνονται θανάσιμα επικίνδυνες έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους και στο ελληνικό Διαδίκτυο, με τα «παιχνίδια» στα οποία αρέσκονται να παίζουν και οι Έλληνες έφηβοι.

ΕΟΠΥΥ: Νέες προϋποθέσεις και τροφεία στις Στέγες Διαβίωσης ΑμεΑ

Μετά από απόφαση του ΕΟΠΥΥ αποφασίστηκαν οι νέες προϋποθέσεις εισαγωγής, οι διαδικασίες , το κόστος νοσηλίου-τροφείου και ο τρόπος πληρωμής σε Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Ατόμων με Αναπηρίες. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Πώς τα παιδιά θα χτίσουν κοινωνικές δεξιότητες;

Κάθε γονιός ενός νηπίου γνωρίζει πόσο δύσκολο είναι κάποιες φορές να διδάξει στο παιδί του κοινωνικές δεξιότητες. Αυτό συμβαίνει γιατί ενώ τα παιδιά θέλουν να έχουν φιλικές και χαρούμενες συνδιαλλαγές με άλλους, μπαίνουν στην μέση οι φοβίες τους και οι έντονες επιθυμίες, τις οποίες δυσκολεύονται να τιθασεύσουν. Αρχίζουν λοιπόν να τους κατακλύζουν σκέψεις τύπου “θα προλάβω να πάρω πρώτος/η την μπάλα; θα μου αρπάξει ο/η φίλος/η μου το κουκλάκι μου;”. Είτε έχετε ένα παιδί που είναι πιο συνεσταλμένο ή που είναι περισσότερο εξωστρεφές η κοινωνικοποίηση αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της ανάπτυξης.

Μεγάλο τουρνουά σκακιού ανάγκασε 12χρονο κορίτσι να αποσυρθεί επειδή φορούσε «αποπλανητικό φόρεμα»

Ένας προπονητής σκακιού στη Μαλαισία απαιτεί τη δημόσια απολογία μιας επιτροπής τουρνουά σκακιού, η οποία ανάγκασε μια 12χρονη μαθήτρια να αποσυρθεί από τη διοργάνωση επειδή το φόρεμά της ήταν υπερβολικά «αποπλανητικό».

Ο Kaushal Khandhar, ο προπονητής του κοριτσιού, δεν αποκάλυψε το όνομα της ανήλικης μαθήτριάς του, αλλά περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια στο Facebook το «ενοχλητικό συμβάν» που έλαβε χώρα στα μέσα Απριλίου, κατά τη διάρκεια τουΕθνικού Σχολικού Σκακιστικού Πρωταθλήματος 2017 στην Putrajaya της Μαλαισίας. Στην ανάρτησή του συμπεριέλαβε και μια φωτογραφία του δήθεν ακατάλληλου φορέματος, το οποίο φτάνει μέχρι το γόνατο και καλύπτει και τους δύο ώμους του κοριτσιού.

Ποιοι μαθητές μπορούν να φοιτήσουν στα καλλιτεχνικά σχολεία

Εκδόθηκε η απόφαση του υπουργείου Παιδείας για την εισαγωγή μαθητών στην Α' τάξη των Καλλιτεχνικών Γενικών Λυκείων και στην Α' τάξη των Καλλιτεχνικών Λυκείων εγγράφονται αυτοδίκαια απόφοιτοι των Καλλιτεχνικών Γυμνασίων 
Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες εδώ .

Παιδεία: 35 χρόνια χαμένες ευκαιρίες

«ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν μια έρευνα - ακτινογραφία της κατάστασης στην εκπαίδευση από το 1981 έως σήμερα. Εκπαιδευτικοί, πανεπιστημιακοί, πρώην υπουργοί και ο σημερινός, κλήθηκαν να καταθέσουν τις σκέψεις τους για το πριν και το επέκεινα

Με κολατσιό από το σπίτι οι μαθητές στα σχολεία της Μαγνησίας

Στο 40% ανέρχονται οι μαθητές στα Γυμνάσια και στα Λύκεια της Μαγνησίας, οι οποίοι φέρνουν στο σχολείο κολατσιό από το σπίτι, σε μια προσπάθεια των γονέων να περιορίσουν τα έξοδα. Μάλιστα χρόνο με τον χρόνο αυξάνονται οι μαθητές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, που τρώνε στο σχολείο, έχοντας φέρει ένα σάντουιτς ή μια τυρόπιτα από το σπίτι, φαινόμενο που παλιότερα παρατηρούνταν μόνο στο Δημοτικό, αλλά μέσα στην κρίση επεκτάθηκε και στην επόμενη βαθμίδα εκπαίδευσης.