Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024

Η ιστορία του Έλιοτ και του Λιούις

Ο Ντάνιελ και η Ντορίν Τέιλορ έχουν δύο μικρά αγόρια - τον Έλιοτ, επτά ετών και τον Όουεν, σχεδόν έξι ετών. Οι γονείς, ειδικά εκείνοι με μικρά παιδιά, γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι νύχτες χωρίς ύπνο είναι το αναμενόμενο και το φυσιολογικό. Αλλά ο γιος των Τέιλορ, ο ΈΛιοτ, έχει αυτισμό και για αυτούς οι νύχτες είναι λίγο διαφορετικές.

«Η ώρα του ύπνου στο σπίτι μας ήταν ένας συνεχής αγώνας. Έπρεπε να κρατάμε τον Έλιοτ για να βοηθήσουμε το σώμα του να “κλείσει” τη νύχτα. Ξυπνούσε με τον παραμικρό θόρυβο και μετά η Ντορίν ή εγώ έπρεπε να ξαπλώνουμε μαζί του για να ξανακοιμηθεί», εξηγεί ο πατέρας του.

Απουσίες μαθητών Γυμνασίου-Λυκείου: Ποιες και πότε δεν λαμβάνονται υπόψιν

Ολες οι πληροφορίες για τις απουσίες των μαθητών που δεν λαμβάνονται υπόψιν για τον χαρακτηρισμό της φοίτησης - Οι προϋποθέσεις για τη δικαιολόγησή τους

Οπως είναι γνωστό, η προαγωγή και η απόλυση των μαθητών των Γυμνασίων και Γενικών Λυκείων εξαρτάται εκτός από την επίδοσή τους κι από την τακτική τους φοίτηση στο σχολείο κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους.

Κρατικά Βραβεία Παιδικού Βιβλίου 2023: Οι βραβευθέντες στις τέσσερις κατηγορίες και τα βιβλία τους

Ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Πολιτισμού τα κρατικά βραβεία παιδικού βιβλίου 2023 για βιβλία που εκδόθηκαν το 2022. Όλοι οι βραβευθέντες, τα βιβλία τους, τα σκεπτικά της επιτροπής βράβευσης αλλά τα βιβλία του μειοψήφισαν σε κάθε κατηγορία και το αντίστοιχο σκεπτικό για αυτά.

Παχυσαρκία: Mια «μεταβολική βόμβα» πάνω από την Ελλάδα

Πολλοί συνάνθρωποί μας δυσκολεύονται να δέσουν τα κορδόνια των παπουτσιών τους, αδυνατούν να παίξουν με τα μικρά παιδιά τους καθισμένοι οκλαδόν στο πάτωμα ή ντρέπονται να τα παραλάβουν από το σχολείο. Πρόκειται για μερικές επιπτώσεις από την παχυσαρκία, τη «μεταβολική βόμβα που αιωρείται πάνω από την Ελλάδα», όπως χαρακτήριζε τη νόσο ο αείμνηστος καθηγητής Πολιτικών Υγείας, Γιάννης Κυριόπουλος. Χθες, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας, η «Συμμαχία για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας» παρουσίασε ενδιαφέροντα δεδομένα για την πορεία της νόσου στη χώρα μας και ανέδειξε σημαντικές πτυχές της ορθής διαχείρισής της, παρουσία της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Ειρήνης Αγαπηδάκη. Παγκοσμίως το 2030, ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι θα είναι υπέρβαροι και παχύσαρκοι, εκ των οποίων 1 στους 5 θα είναι γυναίκες και 1 στους 7 άνδρες.

Ο Πινόκιο μιλάει και Ποντιακά μέσω του βιβλίου «Παραμύθεα σα Ρωμέικα»

Ο Πινόκιο αλλά και οι ήρωες άλλων παραμυθιών μιλούν για πρώτη φορά στην Τουρκία την ποντιακή διάλεκτο (ρωμαίικα). Τη ρωμαίικη λαλιά τους την «έδωσε» η καταγόμενη από την Τόνια της Τραπεζούντας εκπαιδευτικός Νιμέτ Ίλον Γκιόκ (Nimet İlon Gök) μέσω του βιβλίου της με τίτλο «Παραμύθεα σα Ρωμέικα»(Paramiθâ sa Romeika). Πρόκειται για ένα βιβλίο το οποίο περιλαμβάνει κλασικά παραμύθια μεταφρασμένα στην ποντιακή διάλεκτο.

Εντός 2024 το «Ανακαινίζω» για σπίτια και επιχειρήσεις ατόμων με αναπηρία

Θα δίνεται πλήρη επιδότηση, όπως εξήγγειλε από την Κομοτηνή η αρμόδια υπουργός Σ. Ζαχαράκη, στο πλαίσιο κοινής ημερίδας ΤΕΕ-Περπατώ για την προσβασιμότητα

Εντός του 2024 αναμένεται να βγει στον «αέρα» το πρόγραμμα «Ανακαινίζω» συγκεκριμένα για σπίτια και επιχειρήσεις ατόμων με αναπηρία, εξήγγειλε από την Κομοτηνή η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, στο πλαίσιο κοινής ημερίδας του ΤΕΕ Θράκης και του Περπατώ για την προσβασιμότητα. Όπως έκανε γνωστό η πολιτικός, το Υπουργείο της αξιοποιεί χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο εξήγγειλε ότι θα δίνει πλήρη επιδότηση μέχρι 4.500€ και θα «τρέξει» μέσα στο έτος, σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

Μόλις το 3% των κτιρίων δημόσιου συμφέροντος είναι προσβάσιμα από άτομα με αναπηρία

Μόλις το 3% των κτιρίων δημόσιων συμφέροντος παρέχουν πρόσβαση σε άτομα με ειδικές ανάγκες. Αυτό έδειξε η αξιολόγηση κτιρίων που έγινε με τη συμμετοχή του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες.

Στο Ταμείο Ανάκαμψης πρόγραμμα για δημιουργία αντιγράφων κινηματογραφικών έργων για άτομα με προβλήματα ακοής ή όρασης

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Νίκου Παπαθανάση, εντάσσεται στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας το «Πρόγραμμα ενίσχυσης για τη δημιουργία αντιγράφων κινηματογραφικών έργων για άτομα με προβλήματα ακοής ή όρασης- Ταινίες με προσβασιμότητα».

10ο Διεθνές Συνέδριο για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας (Λάρισα 18-20 Οκτωβρίου 2024)

Η Επιστημονική Ένωση για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας (Ε.Ε.Π.Ε.Κ.) διοργανώνει σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων, Π.Τ.Π.Ε.), το Ε.Κ.Π.Α. (Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας & Θρησκειολογίας, Εργαστήριο Παιδαγωγικής Έρευνας και Εφαρμογών, Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας και Παραγωγής Εκπαιδευτικού Υλικού της Θρησκευτικής Αγωγής), το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (Τμήμα Εκπαιδευτικής & Κοινωνικής Πολιτικής) το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (Τμήμα Φιλολογίας), το Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού), το Πανεπιστήμιο Πατρών (Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας), το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας (Τμήμα Πληροφορικής) και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών) το ΕΠΕΤΕΙΑΚΟ:
10ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ (ΥΒΡΙΔΙΚΟ) - Λάρισα 18-20 Οκτωβρίου 2024

Αυστηροποίηση ποινών για περιστατικά σχολικού bullying, επιστρέφει η πενθήμερη αποβολή

Αυστηρότερες ποινές με επαναφορά της πενθήμερης αποβολής και ευκολότερη οριστική αποβολή από το σχολείο περιλαμβάνονται στα μέτρα που προωθεί το υπουργείο Παιδείας ως ανάχωμα στην αύξηση του σχολικού εκφοβισμού.

Η FREENOW στηρίζει έμπρακτα τη συμπερίληψη

Υλοποιώντας την αφοσίωσή της στις βιώσιμες μετακινήσεις για όλους, η FREENOW προχωρά σε δύο κινήσεις έμπρακτης υποστήριξης φορέων που προωθούν την προσβασιμότητα και τη συμπερίληψη στις σύγχρονες πόλεις.