Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021

6 τρόποι που η πανδημία του κορονοϊού μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν και να ενδυναμώσουν δεξιότητές τους.

Η κρίση της COVID-19 προκαλεί μεγάλο άγχος, αναστάτωση και απώλειες για τα παιδιά και τις οικογένειές τους. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση είχε πολύ μεγάλη επίδραση στη ζωή των παιδιών. Κάποια παιδιά τα πάνε πολύ καλά, κάποια άλλα δυσκολεύονται πολύ.

Η πανδημία, ωστόσο, έχει δημιουργήσει και ορισμένες ευκαιρίες. Η ύπαρξη μεγαλύτερης ευελιξίας κατά τη διάρκεια της ημέρας σημαίνει ότι τα παιδιά μπορούν να εξερευνήσουν νέα ενδιαφέροντα και δεξιότητες. Δείτε 6 τρόπους με τους οποίους η πανδημία βοηθάει τα παιδιά να αναπτύξουν τις ικανότητές τους.

Πώς μπορούν να προστατευθούν οι παιδικές φιλίες εν μέσω πανδημίας;

Αποκτούμε τους πρώτους μας φίλους περίπου στην ηλικία των τριών ετών και έκτοτε δεν σταματάμε να επιλέγουμε ανθρώπους για να μοιραζόμαστε τα όσα προκύπτουν στη ζωή μας ακόμα και μέχρι τα βαθιά μας γεράματα. Άλλωστε, οι φιλίες είναι απαραίτητες και τελικά αναντικατάστατες σε κάθε ηλικία.

Η παρουσία των φίλων στη ζωή του παιδιού είναι τόσο σημαντική για την ψυχική του ισορροπία και την ολοκλήρωσή του, ώστε, σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή όταν δεν έχει φίλους, δημιουργείται ένα κενό που δύσκολα μπορεί να αναπληρωθεί.

Χρύσα Στάμου: Η γιατρός που γεννήθηκε χωρίς ακοή, αφηγείται την ιστορία της

Η Χρύσα γεννήθηκε χωρίς ακοή, αλλά από μικρή συνειδητοποίησε ότι αυτό που μετράει δεν είναι αυτό που ακούς, αλλά αυτό που αντιλαμβάνεσαι. Η ικανότητα και η προσπάθεια να κάνεις ό,τι ακριβώς ονειρεύεσαι και να μην αφήνεις κανέναν να σου πει ότι δεν είσαι ικανός. Η ίδια ακολούθησε το όνειρό της, έγινε μια εξαιρετική γιατρός που μόλις τελείωσε την ειδικότητά της και μέσα από μια συγκλονιστική συζήτηση μας αφηγείται τη ζωή της. Πώς από ένα μικρό κορίτσι που έπαιζε μόνη της στην αυλή του σχολείου έγινε μια ικανότατη γιατρός, γεμάτη όνειρα και φιλοδοξίες.

Σεμινάριο Κολύμβησης ΑμεΑ: “Σπάσε τα εμπόδια”

Ένα ξεχωριστό σεμινάριο ανοίγει τις διαδικτυακές του πύλες το Σάββατο 6 Μαρτίου με σημεία αναφοράς την κολύμβηση, την ασφάλεια στο υγρό στοιχείο και τη δυνατότητα που παρέχεται στα άτομα με αναπηρία να ανακαλύψουν τα όριά τους στον υπέροχο υδάτινο κόσμο.

“Σπάσε τα εμπόδια”… Αυτό είναι το σύνθημα στο webinar που διοργανώνει ο Πανελλαδικός Αθλητικός Σύλλογος Παραπληγικός Πανελλαδικός Αθλητικός Σύλλογος Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων “Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ”. (Σπάρτακος πασπκα)

Εκδήλωση: Iαματικές όψεις του θεάτρου στην εκπαίδευση


Παιχνίδια και δράσεις για αγαπημένα βιβλία από τις Εκδόσεις Πατάκη

Παίξτε και δράστε παρέα με τα αγαπημένα σας βιβλία στο σχολείο και στο σπίτι! Ανακαλύψτε εδώ: padlet.com/Ekdoseis_pataki τις δωρεάν δραστηριότητες στα ολοκαίνουρια padlets των Εκδόσεων Πατάκη και παίξτε παρέα με τα βιβλία!

Οι επικίνδυνες θεραπείες «μεταστροφής»


«Μου έλεγε να επισκέπτομαι οίκους ανοχής και σιγά σιγά θα έρθει η επιθυμία για γυναίκες. Σταμάτησα να πηγαίνω στο γραφείο του [σ.σ. επαγγελματία ψυχικής υγείας] και είχα σκέψεις αυτοκτονίας». «Με ανάγκασε να προσεύχομαι κάθε μέρα για ώρες. Δεν μου έδιναν φαγητό ούτε νερό». «[…] Ο ιερέας, του οποίου το όνομα φοβάμαι να πω, έδινε οδηγίες και με ανάγκασε να κάνω σεξ μαζί του [σ.σ. με βοηθό του ιερέα]. Αηδίαζα. Δεν θέλω να κάνω καταγγελία πια».

Save the children: To 1/3 της σχολικής χρονιάς παγκοσμίως έχει χαθεί

Συνταρακτικά είναι τα στοιχεία που έδωσε σήμερα η δημοσιότητα η μη κυβερνητική οργάνωση Save the Children και αφορούν τις επιπτώσεις της πανδημίας στο σχολικό έτος.

Όπως αναφέρει τα παιδιά έχουν χάσει κατά μέσον όρο σε όλον τον κόσμο 74 μέρες σχολείου, δηλαδή το 1/3 μια σχολικής χρονιάς, εξαιτίας της πανδημίας.

1.000.000 Ρώσοι μαθητές ζωγραφίζουν για την ελληνική Επανάσταση

Το διαγωνισμό ζωγραφικής «Ελλάδα-Ρωσία 1821» διοργανώνει η Πρεσβεία της Ελλάδος στη Ρωσική Ομοσπονδία, σε συνεργασία με τον ΕΟΤ Μόσχας στο πλαίσιο της επετείου των 200 ετών από την έναρξη του Αγώνα αλλά και του έτους Ιστορίας Ελλάδας – Ρωσίας.

Ήρωες της ελληνικής Επανάστασης του 1821, αλλά και σημαντικά γεγονότα του αγώνα για την ανεξαρτησία το 1821, θα γίνουν πηγή έμπνευσης για περισσότερα από ένα εκατομμύριο παιδιά της Μόσχας, τα οποία καλούνται να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό ζωγραφικής «Ελλάδα-Ρωσία 1821». Το διαγωνισμό διοργανώνει η Πρεσβεία της Ελλάδος στη Ρωσική Ομοσπονδία, σε συνεργασία με τον ΕΟΤ Μόσχας και στο πλαίσιο της επετείου των 200 ετών από την έναρξη του Αγώνα αλλά και του Έτους Ιστορίας Ελλάδας – Ρωσίας.

Ψηφίστηκε από τη Βουλή η σύσταση της Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας

Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου «Εθνική Αρχή Προσβασιμότητας, Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής και Τεχνοηθικής». Η Εθνική Αρχή Προσβασιμότητας είχε αποτελέσει εμβληματική πρόταση της ΕΣΑμεΑ στον πρωθυπουργό δύο χρόνια νωρίτερα στο πρότυπο της αντίστοιχης Αρχής «Access Board» των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, στην οποία οφείλεται μεταξύ άλλων νομοθεσία και οδηγίες προσβασιμότητας, που έχουν επηρεάσει καθοριστικά τη ζωή των ατόμων με αναπηρία σε όλο τον κόσμο. Η Εθνική Αρχή Προσβασιμότητας θα αποτελέσει συμβουλευτικό όργανο της Πολιτείας υπό τον πρωθυπουργό με σκοπό την προώθηση της καθολικής πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας. Η σύσταση της Επιτροπής αποτελεί μια καινοτόμο ενέργεια καθοριστικής σημασίας για το αναπηρικό κίνημα, που θα αναδείξει τη σημασία και τη θέση της προσβασιμότητας στην ατζέντα των σύγχρονων πολιτικών που καλείται πλέον η Ελληνική Πολιτεία να ακολουθήσει στη συνέχεια μιας οικονομικής και μιας υγειονομικής κρίσης.

Μια έφηβη έφτιαξε ψεύτικο eshop καλλυντικών και κατάφερε να κερδίσει βραβείο

Ενοχλημένη και ανήσυχη για την άνοδο των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας στη διάρκεια του lockdown λόγω πανδημίας, μια μαθήτρια Γυμνασίου στην Πολωνία αποφάσισε να δημιουργήσει ένα ψεύτικο ηλεκτρονικό κατάστημα για προσφέρει βοήθεια σε θύματα παγιδευμένα στο σπίτι τους.

Η ιδέα της κέρδισε ένα βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνοδεύεται με χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ.

Το πρώτο γυναικείο συγκρότημα Ρομά τραγουδάει ενάντια στο ρατσισμό!

«Κανείς σε αυτόν τον κόσμο δεν μας βλέπει. Νομίζουν ότι είμαστε άτυχες, επειδή είμαστε Ρομά. Εμείς όμως δυναμώνουμε τη φωνή μας και κοιτάμε ψηλά στα αστέρια…», τραγουδάνε σε στίχους δικούς τους, οι γυναίκες που δημιούργησαν το «Pretty Loud», το πρώτο γυναικείο συγκρότημα Ρομά στον κόσμο.

Κορίτσια και έφηβες από 14 μέχρι και 26 ετών στη Σερβία ένωσαν τις φωνές τους, τις εμπειρίες τους και τη δύναμη της ψυχής τους και τραγουδάνε δυνατά για να ξορκίσουν το ρατσισμό και τα στερεότυπα που θέλουν τις γυναίκες της φυλής τους να παντρεύονται ενώ είναι ακόμη ανήλικες, να υπακούουν τυφλά σε άνδρες-δυνάστες και να μην έχουν δικαίωμα στη μόρφωση και στη συμμετοχή στην κοινωνική ζωή.

Έρευνα: Για να ανοίξουν τα σχολεία… ανοίξτε τα παράθυρα

Μπορεί να υπάρχει η παραδοχή ότι τα σχολεία δεν ενοχοποιούνται για αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου και ότι τα παιδιά δεν τα αφορά σε μεγάλο βαθμό η πανδημία, όμως Βρετανία και ΗΠΑ αναζητούν πιο ασφαλείς τρόπους για να ανοίξουν τα σχολεία τους.