Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023

Στοχεύοντας ... λέξεις!

Αρκετά παιδιά με κώφωση ή στο Φάσμα του Αυτισμού μαθαίνουν αρχικά να αναγνωρίζουν τις λέξεις ολικά. Ένας ευχάριστος τρόπος για να τις κατακτήσουν και να τις κάνουν συχνά επανάληψη είναι μέσα από παιχνίδια. Λίγη φαντασία χρειάζεται και το μάθημα γίνεται διασκέδαση!

Ποιες είναι οι πέντε κορυφαίες χώρες για να μεγαλώσει κανείς τα παιδιά του -Η Unicef έδωσε απαντήσεις

Πού είναι το καλύτερο μέρος για να μεγαλώσει κάποιος τα παιδιά του επιχειρεί να απαντήσει η Unicef μέσα από μία ενδελεχή -και πολύ ενδιαφέρουσα για τους γονείς- έρευνα.

Για τους ανθρώπους που επιθυμούν να μετακομίσουν, οι κατατάξεις των πιο βιώσιμων χωρών του κόσμου μπορεί να είναι χρήσιμες. Όμως, με τα παιδιά μαζί, υπάρχουν περισσότεροι παράγοντες που πρέπει να σταθμιστούν, πέρα από το μέσο εισόδημα ή την οικονομική σταθερότητα, για παράδειγμα.

Αναζητούν το μάθημα απαλλαγής από τα Θρησκευτικά

Ενα ουδετερόθρησκο μάθημα θα κάνουν όσοι μαθητές θα παίρνουν απαλλαγή από τα Θρησκευτικά. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τις περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνει η Ιστορία των Θρησκειών έναντι της Φιλοσοφικής Ηθικής και της Θρησκειολογίας. Βέβαια, η θεσμοθέτηση νέου μαθήματος αναμένεται να αυξήσει τις αιτήσεις για απαλλαγή από γονείς μαθητών, οι οποίες σήμερα είναι γύρω στις 10.500 ετησίως. Μάλιστα, ήδη έχει κατατεθεί προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τους ισχύοντες όρους χορήγησης της απαλλαγής, καθώς θεωρούνται περιοριστικοί. Από την απόφαση του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων θα κριθεί και ποιες ειδικότητες εκπαιδευτικών θα μπορούν να διδάξουν το νέο μάθημα, και έτσι εξηγούνται και οι διαγκωνισμοί των αντίστοιχων πανεπιστημιακών τμημάτων. Θα πρόκειται για την έβδομη, μεταπολιτευτικά, αλλαγή στη θρησκευτική εκπαίδευση, που αποτελεί πεδίο ιδεολογικοπολιτικών μαχών.

Podcast: Γιατί ξαφνιάζει ένα άτομο με αναπηρία όταν βρεθεί στη θεατρική σκηνή;

6οι Μαθητικοί Αγώνες Νέας Ελληνικής Γλώσσας Γυμνασίων Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας: Η γλώσσα μου... ο κόσμος μου

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Φιλοσοφικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης «Φιλόλογος» με έγκριση της Π.Δ.Ε. Κ. Μακεδονίας (Α.Π. 11643/8-7-2023), διοργανώνει για έκτη σχολική χρονιά Μαθητικούς Αγώνες Γλώσσας, με τίτλο: «Η γλώσσα μου… ο κόσμος μου»: 6οι Μαθητικοί Αγώνες Νέας Ελληνικής Γλώσσας Γυμνασίων Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας.

Λοιμώξεις του αναπνευστικού στα παιδιά: Πώς επιδρούν στον ρινοφάρυγγα και τα αυτιά – Τι να προσέξουν οι γονείς

Πολύ συχνά οι εποχικές λοιμώξεις στα παιδιά, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ως ένα συνολικό πρόβλημα της μύτης του ρινοφάρυγγα και της ευσταχιανής σάλπιγγας του αυτιού. Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς.

Σεμινάριο: Καλές πρακτικές διαχείρισης περιστατικών εξαφάνισης ανηλίκων και ενηλίκων (13/2/2023)

«Το Χαμόγελο του Παιδιού», στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «Ολοκληρωμένες Χωρικές Συνέργειες για την Υγεία και την Προστασία των Παιδιών II (Integrated Territorial Synergies for Children Health and Protection ΙΙ) - INTERSYC II», πραγματοποιεί σεμινάριο ενημέρωσης για δημόσιους λειτουργούς και εκπρόσωπους φορέων (Αστυνομία, Κοινωνικές Υπηρεσίες, Σχολικές μονάδες κλπ) για τις «Καλές πρακτικές διαχείρισης περιστατικών εξαφάνισης ανηλίκων και ενηλίκων», τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Γραμμής για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000 και της Εθνικής Γραμμής για τους Αγνοούμενους Ενήλικες 1017, τις οποίες λειτουργεί «Το Χαμόγελο του Παιδιού» 24/7, 365 ημέρες με εξειδικευμένους ψυχολόγους.

Τζένη Κουτσοδημητροπούλου: «Τα παιδιά έχουν υψηλή αντίληψη και ένστικτο»

Από τη Μελβούρνη της Αυστραλίας όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε και την Ελλάδα όπου πέρασε την εφηβεία της, στη Γροιλανδία, τη Λαπωνία, την Αφρική και την Ιαπωνία. Και από καθηγήτρια Αγγλικών (που δεν έπαψε να είναι), συγγραφέας, εξερευνήτρια και δημιουργός επιτυχημένων σειρών βιβλίων. Πριν φτάσει στις εξερευνήσεις και τις κατασκοπείες, είχε γράφει μεταξύ άλλων για έναν Κοραλλιογενή ύφαλο, για μια μέρα σε άσπρο-μαύρο, για ένα ταξίδι Στον πλανήτη Κόκκινο μια φορά και έναν Βασιλιά Φωνακλά που Γαλήνη δεν βρίσκει. Θα έλεγα ότι κάπου εκεί τελειώνει η πρώτη φάση της συγγραφικής της πορείας.

Δήμος Πυλαίας - Πανοράματος: Συνεχίζεται ο 5ος «Σχολικός Μαραθώνιος Ανακύκλωσης»

Άλλη μία δράση ανακύκλωσης της δημοτικής πλατφόρμας Followgreen ολοκληρώθηκε με επιτυχία στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Πανοράματος. Στο σημείο βρέθηκε ο δήμαρχος, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, και η αντιδήμαρχος Απασχόλησης, Κοινωνικής Προστασίας, Υγείας και Παιδείας, Ελένη Γιαννούδη.

Οι μαθητές με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών ετοίμασαν μία έκπληξη για τους καλεσμένους τους, με κατασκευές και συνθήματα για την ανακύκλωση και την προστασία του περιβάλλοντος, θέλοντας να δείξουν πόσο σημαντική είναι η ανακύκλωση στην καθημερινότητά μας και πόσα τα οφέλη της για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής μας.

Μουσειοπαιδαγωγική δράση: “Μαγειρεύοντας στην Ήπειρο, 100.000 χρόνια.”

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων υλοποιεί κατά το σχολικό έτος 2022 – 2023 τη μουσειοπαιδαγωγική δράση με τίτλο “Μαγειρεύοντας στην Ήπειρο, 100.000 χρόνια.”

Αντικείμενο της δράσης αποτελεί ο σχεδιασμός εκπαιδευτικού υλικού με θέμα τις διατροφικές συνήθειες στον χώρο της Ηπείρου από την παλαιολιθική εποχή έως και τα οθωμανικά χρόνια. Σκοπός είναι η προβολή της αξίας, της ποικιλομορφίας και του συμβολικού κεφαλαίου της διατροφής στον μεσογειακό χώρο. Παρουσιάζονται οι τρόποι απόκτησης και παραγωγής διατροφικών πόρων, τα βασικά τρόφιμα καθημερινής κατανάλωσης, οι ειδικές γεύσεις και τα φυτά που συνδέονται με τη μαγειρική, συγκεκριμένα προϊόντα για τα οποία ήταν στην αρχαιότητα φημισμένη η περιοχή της Ηπείρου, οι χώροι και οι συνήθειες εστίασης, τα σκεύη και τα αντικείμενα που σχετίζονται με τη διατροφή. Το υλικό στηρίζεται στις θεματικές συλλογές του Αρχαιολογικού και του Βυζαντινού Μουσείου Ιωαννίνων.

Είχε ο Beethoven TikTok;

Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που, ρωτώντας τη μικρή κόρη φίλης αν γνωρίζει τον Beethoven, εκείνη ενθουσιασμένη μου είχε απαντήσει «Μα φυσικά! Είναι σκύλος σε ταινία στο σινεμά!». Είχα γελάσει αλλά και προβληματιστεί με την απάντησή της. Δεν είχαν αλλάξει και πολλά από τα δικά μου νεανικά χρόνια, όταν η κλασική μουσική ναι μεν θεωρούνταν βασικό στοιχείο της τέχνης και του δυτικού πολιτισμού, ωστόσο δεν ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στα παιδιά της ηλικίας μου ή περιοριζόταν σε όσες και όσους ήμασταν σπουδαστές μουσικής ή ζούσαμε σε περιβάλλον με κλασικές μουσικές ανησυχίες.

Ημερίδα: “Σεξουαλικότητα , Αυτισμός και νοητική αναπηρία.Προκλήσεις και Αδιέξοδα.” Από το 1ο ΕΕΕΕΚ Πυλαίας-Χορτιάτη.

Το 1ο ΕΕΕΕΚ Πυλαίας-Χορτιάτη διοργανώνει με την υποστήριξη του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη απογευματινή ημερίδα στην αίθουσα «Λίτσα Φωκίδη» στο δημαρχιακό Μέγαρο Πανοράματος στις 22-2-2023 και ώρα 17:00 με θέμα:

«Σεξουαλικότητα, Αυτισμός και νοητική αναπηρία. Προκλήσεις και Αδιέξοδα»

Η ημερίδα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και γονείς στα πλαίσια της προσπάθειας επιμόρφωσης.