Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2022

Παιχνίδια προσοχής.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να διδάξει κανείς αυτοέλεγχο, συγκέντρωση και υπευθυνότητα. Ποιος είναι ο αγαπημένος μας; Τα παιχνίδια (επιτραπέζια, δράσης, με κάρτες) που κάνουν τη μάθηση διασκεδαστική και συνεργατική!

Το να βοηθήσετε το μικρό παιδί σας με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής με ή χωρίς Υπερκινητικότητα (ΔΕΠ/ΔΕΠΥ) να σας προσέξει είναι πολύ δύσκολη δουλειά και το προτείνετε «να κάνει αυτό» ή «να σταματήσει το άλλο» έχει σαν αποτέλεσμα να εκνευρίζονται όλοι και ιδιαίτερα εσείς.

Έρευνα για τη γενετική προδιάθεση δυσλεξίας

Παραθέτουμε την ανάρτηση του κ. Κωνσταντίνου Τριανταφυλλίδη αναφορικά με μία έρευνα για τη γενετική προδιάθεση της δυσλεξίας: 

Εντοπίστηκαν 42 παραλλαγές γονιδίων που σχετίζονται με τη δυσλεξία. Η καλύτερη κατανόηση των γενετικών παραλλαγών που σχετίζονται με τη δυσλεξία θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα τεστ που αξιολογεί εάν ένα παιδί έχει προδιάθεση να την παρουσιάσει.

Τάσος Ιωαννίδης: «Σκοπεύω στην ποιοτική ψυχαγωγία των παιδιών»

Πάνε σχεδόν 16 χρόνια από τότε που μικρή Ερμιόνη, μαθήτρια της Α’ δημοτικού δυσκολεύτηκε πολύ στη σελίδα 23 της Γλώσσας. Από αυτή τη μαγική στιγμή που ζητάει βοήθεια από τον μπαμπά της, τον συνθέτη Τάσο Ιωαννίδη, για να μάθει το περίφημο Αχ και να ‘μουν αχινός…, ξεκινά ένα από πλέον πετυχημένα πρότζεκτ στην ελληνική μουσική και όχι μόνο: τα Λάχανα και Χάχανα! Έτσι μάθαμε οι Έλληνες, μικροί και μεγάλοι, τον Τάσο Ιωαννίδη που είχε πίσω του μερικές χιλιάδες εργατοώρες σε τηλεοπτικά προγράμματα για παιδιά στην Αυστραλία, πάνω από εκατό μουσικές επενδύσεις σε θεατρικά έργα, ταινίες, τηλεοπτικά προγράμματα, μέχρι και ένα Πρώτο Βραβείο Μουσικής Κινηματογράφου Αυστραλίας (1994) σε ταινία όπου πρωταγωνιστούσε ο Ράσελ Κρόου («The Silver Brumby»).

Digizens: Τεύχος 1 - Ένα περιοδικό από το Πάνελ Νέων του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου

Το Πάνελ Νέων του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του FORTH-Institute of Computer Science Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας δημιουργεί το δικό του #περιοδικό! Ένα περιοδικό από νέους για νέους! Διαβάστε στο πρώτο τεύχος πως βλέπουν τα παιδιά τους κινδύνους του #διαδικτύου και τις δικές τους συμβουλές για ένα καλύτερο και ασφαλέστερο διαδίκτυο. 

Γιατί τα παιδιά που δεν κοιμούνται καλά κινδυνεύουν να γίνουν παχύσαρκα

Ένα παράγοντα που αυξάνει τον κίνδυνο παιδικής παχυσαρκίας ανακάλυψαν οι ειδικοί που μελετούν τις συνήθειες ύπνου και διατροφής των παιδιών.

Διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που στερούνται τον ύπνο, τείνουν να παίρνουν περισσότερες θερμίδες την επόμενη μέρα.

Κάποιες μάλιστα από αυτές τις επιπλέον θερμίδες προέρχονται από μη υγιεινά σνακ ή διάφορες λιχουδιές με ζάχαρη.

Διεθνής Ημέρα Ενημέρωσης για το Σύνδρομο Λένοξ-Γκαστό

Η 1η Νοεμβρίου κάθε χρόνου είναι αφιερωμένη στην ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού για το σύνδρομο Λένοξ-Γκαστό (Lennox-Gastaut Syndrome). Η πρωτοβουλία ανήκει στο «Ίδρυμα για το σύνδρομο Λένοξ-Γκαστό» («LGS Foundation»), που εδρεύει στις ΗΠΑ.

Άποψη: Νίκος Σαλτερής "Θα μείνει μόνος ο γενναίος καθηγητής του ΕΠΑΛ;"

Η επιστολή παραίτησης αναπληρωτή καθηγητή Bιολογίας σε ΕΠΑΛ έλαβε πρόσφατα μεγάλη δημοσιότητα. Σε αυτήν εξέθεσε αναλυτικά τους λόγους που τον οδήγησαν σε μια τόσο επώδυνη οικονομικά, επαγγελματικά και ηθικά απόφαση για τον ίδιο: ήταν αδύνατο να ανεχτεί το καθεστώς εκφοβισμού, ταπείνωσης και εξευτελισμού των καθηγητών, που οι μαθητές έχουν επιβάλει στο συγκεκριμένο σχολείο, καθιστώντας αδύνατη τη διεξαγωγή μαθήματος εκ μέρους του αλλά και οποιασδήποτε παιδευτικής διαδικασίας στον χώρο. 

Σε θεατρική παράσταση έφηβοι θεατές καλούνται να χρησιμοποιήσουν τα κινητά τους

Ενώ οι θεατές συνήθως καλούνται να απενεργοποιήσουν τις φορητές συσκευές τους κατά τη διάρκεια μιας θεατρικής παράστασης, όσοι θα παρακολουθήσουν το έργο «You Should Be Shame of Yourself» στο Κουκλοθέατρο της Λιουμπλιάνα ενθαρρύνονται όχι μόνο να έχουν ανοιχτά τα κινητά τους τηλέφωνα αλλά και να τα χρησιμοποιούν ενεργά και να συμμετέχουν στην παράσταση εξερευνώντας το αίσθημα της ντροπής.

TikTok και επιπτώσεις στην ψυχική υγεία: «Είναι ντροπιαστικό το πόσo λίγα ξέρουμε»

Η εφαρμογή μπήκε στη ζωή μας περίπου την ίδια περίοδο με τον κορωνοϊό και κατά τη διάρκεια των lockdown η πλατφόρμα «άνθισε» και απέκτησε φανατικό κοινό. Αλλά, χρόνια μετά, ο ακριβής αντίκτυπος που έχει στη ζωή των χρηστών παραμένει αδιευκρίνιστος.

Οι επιπτώσεις της λεγόμενης "TikTok-ποίησης" παραμένει ελάχιστα κατανοητός, προειδοποιούν οι ειδικοί, επιτείνοντας τις ανησυχίες σχετικά με το «αποτύπωμα» των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στις συνήθειες και την ψυχική υγεία.

European School Radio "Κομπιναδόροι"

Πρωτιά για την ομάδα του iGEM Thessaly 2022 σε διεθνή διαγωνισμό με θέμα το περιβάλλον

Η iGEM Thessaly 2022 στον διαγωνισμό iGEM που διεξήχθη φέτος στο Παρίσι, 26-28 Οκτωβρίου, στο Paris Expo-Porte de Versailles, απέσπασε την 1η θέση (Best Environment Project) ανάμεσα σε όλα τα περιβαλλοντικά projects που διαγωνίστηκαν παγκοσμίως σε αυτή την κατηγορία και επιπλέον το project της φετινής ομάδας ψηφίστηκε μέσα στα 10 καλύτερα του διαγωνισμού!

Girls for Change | Ένας κύκλος ενδυνάμωσης έφηβων κοριτσιών

Το Women On Top ανακοινώνει έναν κύκλο ενδυνάμωσης έφηβων κοριτσιών, με 6 συνολικά απογευματινές δια ζώσης συναντήσεις, στο κέντρο της Αθήνας.

Πληροφορίες: 6 δίωρες συναντήσεις
Ημερομηνίες: 11-18-25/11 + 2-9-16/12
Ώρες: 17:00-19:00
Facilitators: Πηνελόπη Θεοδωρακάκου, Συνιδρύτρια Women On Top
Σουζάνα Παπαφάγου, Κλινική Ψυχολόγος – Ομαδική / Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια

Έχεις σκεφτεί ποτέ πόσο πιο προετοιμασμένη και σίγουρη θα ήσουν για το δύσκολο και σημαντικό πέρασμα από την παιδική ηλικία στην ενήλικη ζωή, εάν ήσουν μέρος ενός κύκλου ενδυνάμωσης, όταν ήσουν έφηβη;