Πέμπτη 9 Μαΐου 2019

16η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης


Σχολεία: Ποιες μέρες θα είναι κλειστά λόγω Ευρωεκλογών και Αυτοδιοικητικών εκλογών

Τα σχολεία της χώρας θα παραμείνουν κλειστά από τις 24 έως και τις 27 Μαΐου λόγω των αυτοδιοικητικών εκλογών και ευρωεκλογών που έχουν προγραμματιστεί στις 26 Μαΐου.

Σε όσες περιφέρειες ή δήμους θα υπάρχει δεύτερος γύρος για την εκλογή των αιρετών περιφερειακών αρχών στις 2 Ιουνίου, τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν από 31 Μαΐου έως και 3 Ιουνίου.

Απονομή βραβείων μαθητικής επιχειρηματικότητας



Εγγραφές σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία

Ξεκίνησαν τη Δευτέρα οι εγγραφές στα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία όλης της χώρας. Οι γονείς έχουν τη δυνατότητα να γράψουν τα παιδιά τους μέχρι και τις 20 Μαΐου, ενώ φέτος στον Δήμο Λαρισαίων ξεκινά και η εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής, γεγονός που σημαίνει ότι τα παιδιά ηλικίας 4 ετών δεν θα έχουν τη δυνατότητα της επιλογής για παιδικό σταθμό αλλά θα εγγράφονται υποχρεωτικά σε νηπιαγωγείο στην τάξη προνηπίων.

Οι ξηροί καρποί κατά την εγκυμοσύνη ωφελούν τα παιδιά μακροπρόθεσμα

Οι μητέρες που ακολουθούν μια διατροφή πλούσια σε ξηρούς καρπούς κατά τους πρώτους τρεις μήνες της εγκυμοσύνης, έχουν αυξημένες πιθανότητες να δουν μακροπρόθεσμα νευροαναπτυξιακά οφέλη στο παιδί τους, σύμφωνα με μια νέα ισπανική έρευνα.

Η έρευνα μέχρι σήμερα έχει αναδείξει ποικιλοτρόπως τα οφέλη της κατανάλωσης ξηρών καρπών, όπως μειωμένο κίνδυνο για υπέρταση, οξειδωτικό στρες και διαβήτη, ενώ μπορούν επίσης να λειτουργήσουν προστατευτικά για τη γνωστική έκπτωση που έρχεται με το γήρας. Η νέα μελέτη που διεξήχθη από το Ινστιτούτο της Βαρκελώνης για την Παγκόσμια Υγεία (ISGlobal), έρχεται για πρώτη φορά να προσθέσει στις θετικές επιδράσεις τις βελτιώσεις στη νευροανάπτυξη του παιδιού σε βάθος χρόνου.

Γαλλία: Σχολείο έγραψε ως μαθητές 15 αρνάκια για να μην κλείσει μια τάξη

Για να μην κλείσει, λόγω έλλειψης μαθητών, μια τάξη σε ένα δημοτικό σχολείο στο χωριό Κρετ, στους πρόποδες των Άλπεων, οι γονείς έγραψαν συμβολικά 15... πρόβατα.

Οι νέοι μαθητές "Πήδημα Προβάτου" (όπως αποκαλείται στα γαλλικά το παιδικό παιχνίδι "βαρελάκια") "Μπεεε Ζώον" και "Πανούργος" (από έναν ήρωα του Ραμπελέ, από τον οποίο έχει προέλθει η γαλλική φράση "Πρόβατο του Πανούργου" που σημαίνει τον άνθρωπο που άγεται και φέρεται) περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στους σχολικούς καταλόγους.

Το τελευταίο ταμπού: Μητέρες που εγκαταλείπουν τα παιδιά τους

Για τις περισσότερες γυναίκες η μητρότητα είναι ένας δεσμός που δεν σπάει ποτέ. Κι όμως υπάρχουν περιπτώσεις γυναικών που οι καταστάσεις που αντιμετώπισαν στη ζωή τους και τα «θέλω» τους τις οδήγησαν στο να εγκαταλείψουν τα παιδιά τους. 

Ελεύθερος μεταγγίσεων ασθενής με Μεσογειακή Αναιμία

Ελπιδοφόρα είναι τα πρώτα μηνύματα από ερευνητικά προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικά με την θεραπεία της Θαλασσαιμίας (Μεσογειακή Αναιμία), καθώς έως σήμερα από τους 28 ασθενείς παγκοσμίως που συμμετείχαν σε ερευνητικό πρόγραμμα γονιδιακής θεραπείας, το 80% σταμάτησε τις μεταγγίσεις. Ανάμεσά τους και Έλληνας ασθενής που υποβλήθηκε σε γονιδιακή θεραπεία, στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου», το οποίο συμμετέχει στο ερευνητικό πρόγραμμα. Οι επιστήμονες εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία καθώς όπως αναφέρουν ακόμα βρισκόμαστε σε φάση μελετών, δηλαδή η γονιδιακή θεραπεία -το κόστος της οποίας αγγίζει το ένα εκατομμύριο ευρώ περίπου- δεν είναι ακόμα διαθέσιμη και θα πρέπει να αξιολογηθεί πλήρως, ώστε να έχουμε τα τελικά αποτελέσματα σχετικά με την ασφάλειά της, όπως τόνισαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας (ΕΑΕ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας στις 8 Μαΐου. Υπογράμμισαν ότι οι ασθενείς δεν θα πρέπει να σταματήσουν την θεραπεία τους, τονίζοντας ότι «η μετάγγιση παραμένει ο βασικός τρόπος αντιμετώπισης».

2ο “OLYMPIC DAY RUN”: Την Κυριακή 9 Ιουνίου, τρέχουμε όλοι μαζί με την Ολυμπιακή οικογένεια

Την Κυριακή 9 Ιουνίου το Ολυμπιακό Μουσείο δίνει το έναυσμα για την εκκίνηση του 2ου “Olympic Day Run”, ενός δρομικού γεγονότος παγκόσμιας εμβέλειας, για τον εορτασμό της Ολυμπιακής Ημέρας. Το μοναδικό Ολυμπιακό Μουσείο της χώρας, με την ιδιότητα του επικεφαλής των ομάδων εργασίας του Παγκόσμιου Δικτύου Ολυμπιακών Μουσείων, διοργανώνει σε συνεργασία με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, τον ΣΕΓΑΣ και την Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, αλλά και με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας Κ.Μ. το 2ο “Olympic Day Run”, τον κοινό για όλη την Ολυμπιακή μας οικογένεια επίσημο θεσμό, που ενώνει τη χώρα μας με τον παγκόσμιο Ολυμπιακό χάρτη. 

Συνεργασία ΚΕΓ και Πανελλήνιας Ένωσης Scrabble

Στα σχολεία της ελληνικής Ομογένειας το «παιχνίδι» της μάθησης και το «παιχνίδι» των λέξεων ενώνονται στην κυριολεκτική σημασία του λήμματος ως… οργανωμένης δραστηριότητας, που σκοπεύει στην ψυχαγωγία και τη διασκέδαση. Το Scrabble, ένα από τα δημοφιλέστερα παιχνίδια - πιθανότατα το πιο γνωστό επιτραπέζιο στον κόσμο όλο - μπαίνει στις σχολικές αίθουσες και η ψηφιακότητα συναντά την ελληνομάθεια.

Ξεκίνησε η δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο νόμου «Ακούσια ψυχιατρική περίθαλψη»

Ξεκίνησε χθες, Τετάρτη 08-05-2019 και ώρα 13:00, η δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο νόμου «Ακούσια ψυχιατρική περίθαλψη». Οι κοινωνικοί εταίροι, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενος καλούνται να συμμετάσχουν, καταθέτοντας προτάσεις, προκειμένου να βελτιωθούν οι διατάξεις του σχεδίου νόμου. Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι την Τετάρτη 22-05-2019 και ώρα 14:00.
Μεταβείτε στο χώρο της διαβούλευσης από εδώ.

Ξεκινούν οι αιτήσεις για τις μόνιμες θέσεις στην Ειδική Αγωγή

«Για πρώτη φορά η Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση στηρίζεται έμπρακτα με τον μόνιμο διορισμό 4.500 εκπαιδευτικών και ειδικού προσωπικού από τον Σεπτέμβριο του 2019», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, με αφορμή την έναρξη των αιτήσεων.

Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: η Ύπατη Αρμοστεία συμμετέχει στο αφιέρωμα “Imagine all the people”

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες συμμετέχει στη φετινή 16η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ), με μια σειρά από δράσεις και συζητήσεις που φέρνουν στο προσκήνιο τη φωνή και τις ιστορίες των προσφύγων, τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες και τη συμβολή τους στην παγκόσμια κοινή μας κληρονομιά. Οι δράσεις περιλαμβάνουν ένα στρογγυλό τραπέζι για τη σχέση μεταξύ προσφυγικής εμπειρίας και λογοτεχνικής δημιουργίας, καθώς και βιωματικά και θεατρικά εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες, βασισμένα σε εκδόσεις σχετικά με τους πρόσφυγες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, που υλοποιούνται σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (Δίκτυο).