Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022

Γιατί δεν αφήνω τους μαθητές μου να σηκώνουν το χέρι τους μέσα στην τάξη.

Δεν υπάρχει τίποτα πιο εκνευριστικό για ένα φιλόλογο (εκτός ίσως από τα λάθη γραμματικής) από μια συζήτηση στην τάξη όπου δεν γίνεται πραγματικά συζήτηση. Ξέρετε για ποιο πράγμα μιλάω. Ένας μαθητής σηκώνει το χέρι του όλη την ώρα και μοιράζεται τις σκέψεις του. Μετά σιωπή. Και άλλα χέρια σηκώνονται. Στη συνέχεια, ένας άλλος μαθητής παίρνει τον λόγο και λέει κάτι άσχετο με το προηγούμενο σχόλιο ή το θέμα. Είναι πολύ επίπονο να το παρακολουθείς. Και φυσικά αυτό δεν είναι συζήτηση!

Σχολεία: Kαταλήψεις, αυξημένα κρούσματα και ελλείψεις δασκάλων και καθηγητών λόγω νόσησης

Αναστάτωση επικρατεί στα σχολεία λόγω της έλλειψης σε δασκάλους και καθηγητές, που ασθενούν, των καταλήψεων και κινητοποιήσεων μαθητών και των ολοένα αυξανόμενων κρουσμάτων κορονοϊού σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Σχολεία – Πώς θα γίνεται η επιστροφή των μαθητών μετά από νόσηση – Τι ισχύει μετά την επαφή με κρούσμα

Τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται η διενέργεια των διαγνωστικών ελέγχων στους μαθητές, αλλά και τους καθηγητές προκειμένου να μπορέσουν να επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες, γνωστοποίησε ο ΕΟΔΥ.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, μαθητές/τριες και πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες εντός 3μήνου εκπαιδευτικοί/λοιπό προσωπικό για την εβδομάδα 10-15 Ιανουαρίου θα προσέρχονται στα σχολεία με 3 self test που θα έχουν πραγματοποιηθεί εντός 24ώρου.

Είμαστε τα παιχνίδια που παίζουμε

Η ανησυχία των ειδικών δεν αφορά μόνο στο ότι αυτές οι εμπειρίες μπορούν να θέσουν περιορισμούς στην ανάπτυξη των παιδιών ή να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη ορισμένων δεξιοτήτων που υπηρετούν την πατριαρχική δομή της κοινωνίας, αλλά πως επιπροσθέτως διαμορφώνουν συγκεκριμένο μοντέλο κοινωνικής οργάνωσης της συντροφικότητας και συγκεκριμένα πρότυπα ερωτικής αγάπης, που εδράζονται στη γυναικεία υποτέλεια

Ομάδα Εν Δυνάμει: ΕΠΕΙΓΟΝ! - Ένα podcast μυθοπλασίας



Συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα του 23ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 

1η Επιστημονική Συνάντηση του Κλάδου Σχολικής Ψυχολογίας: "Αναδυόμενες προκλήσεις σε καιρούς πανδημίας: Η αξιολόγηση των δυσκολιών μάθησης".

Ο Κλάδος Σχολικής Ψυχολογίας της ΕΛΨΕ διοργανώνει την 1η Επιστημονική Συνάντηση του Κλάδου Σχολικής Ψυχολογίας με τίτλο "Αναδυόμενες προκλήσεις σε καιρούς πανδημίας: Η αξιολόγηση των δυσκολιών μάθησης".

#Wordle για ελληνικές λέξεις από τον Διομήδη Σπινέλλη

Με ανάρτησή του στο Facebook ο καθηγητής Διομήδης Σπινέλλης κοινοποίησε την προσαρμογή του δημοφιλούς παιγνιδιού #Wordle που έκανε στα ελληνικά:

Πιθανώς να έχετε δει το δημοφιλές παιγνίδι #Wordle. Σ' αυτό πρέπει να μαντέψετε μια αγγλική λέξη πέντε γραμμάτων σε έξι προσπάθειες. Σε κάθε προσπάθεια το παιγνίδι σάς λέει αν ένα γράμμα που μαντέψατε υπάρχει στη λέξη και αν είναι στη σωστή θέση. (Αν δώσετε μια άγνωστη λέξη το παιγνίδι δεν σας αφήνει να προχωρήσετε.)

Αρι Φόλμαν, «Το κινούμενο σχέδιο είναι εργαλείο εκπαίδευσης»

Tο «Πού κρύβεται η Αννα Φρανκ» ήταν μία από τις εκπλήξεις του τελευταίου Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Kαννών, από όπου άρχισε η διεθνής πορεία του. Πρόκειται για μία μεγάλου μήκους ταινία κινουμένων σχεδίων, βάση της οποίας είναι το «Ημερολόγιο της Αννας Φρανκ», το διασημότερο ημερολόγιο του 20ού αιώνα, γραμμένο από ένα παιδί-θύμα του Ολοκαυτώματος των Εβραίων, τη Γερμανο-ολλανδή Αννα Φρανκ (1929-1945). Ενα φιλμ όπου η Κίτι, το πρόσωπο της φαντασίας της Αννας στο οποίο αφηγείτο τις σκέψεις της, ζωντανεύει μέσα στο Μουσείο Αννας Φρανκ του Αμστερνταμ, παίρνει το ημερολόγιο και αρχίζει την προσπάθεια ανεύρεσης της φίλης της ανακαλύπτοντας έτσι έναν νέο, σκληρό κόσμο…

Αγγελική Σπανού: Η ασθένεια είναι διδακτική, αλλάζεις

Η Αγγελική Σπανού δουλεύει ασταμάτητα. Δεν έκανε παύση ούτε όταν διαγνώστηκε το 2018 με πολλαπλή σκλήρυνση βαριάς μορφής και εξαφανίστηκε από την τηλεόραση, το ραδιόφωνο και τη μάχιμη δημοσιογραφία για να το παλέψει. Εργάζεται με πλήρες ωράριο από απόσταση, όλο και περισσότερους μήνες από την Αντίπαρο, με θέα στον ναό του Απόλλωνα στο Δεσποτικό («αδημονώ για τη στιγμή που δεν θα χρειάζεται να επιστρέφω στην Αθήνα»), αρθρογραφεί –ασχολείται κυρίως με την πολιτική ανάλυση–, γράφει βιβλία· την άνοιξη του 2022 θα κυκλοφορήσει το πέμπτο βιβλίο της, βασισμένο σε ιστορίες έμφυλης βίας. Για δύο χρόνια προετοίμαζε με τη σκηνοθέτιδα Ελένη Σκότη τη μεταφορά του πρώτου της βιβλίου, των «Απαρατήρητων», στο Θέατρο Επί Κολωνώ («Οι εργαζόμενοι χωρίς όνομα» παίζονται τώρα) και έζησε «μια καταπληκτική εμπειρία».

Προσλήψεις 4.784 αναπληρωτών εκπαιδευτικών ανακοίνωσε η Κεραμέως για τα «κενά της Όμικρον»

Την πρόσληψη εκπαιδευτικών για τα κενά που θα προκύψουν από την μετάλλαξη Όμικρόν ανακοίνωσε το υπουργείο παιδείας.

Όπως δήλωσε η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως:

«Πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας σήμερα των σχολείων μας μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, με μαθητές, εκπαιδευτικούς, στελέχη εκπαίδευσης, γονείς να τηρούν με συνέπεια το νέο υγειονομικό πρωτόκολλο προσερχόμενοι στις σχολικές μονάδες, με τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης σε πλήρη συνέργεια.

Μια ελπίδα γεννιέται για την κοινωνική ένταξη των Ρομά

Η νέα Εθνική Στρατηγική για την κοινωνική ένταξη των Ρομά, ήταν στο επίκεντρο της ενημέρωσης που έκαναν αρμόδιοι φορείς στα μέλη των Επιτροπών Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.