Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Προβολή: Αποστολή στον Άρη



Άποψη: Ανδρέας Ζαμπούκας - Η «καλή» δημοκρατία απ΄τα σχολεία φαίνεται

Eκλογές για το δεκαπενταμελές . Τετάρτη 10 Οκτωβρίου. Έχω στον νου μου δυο σχολεία κοντινά . Βλέπω από το πρωί τι γίνεται και σκέπτομαι πως τυχαίνει να λειτουργούν τόσο διαφορετικά. Δεν ξέρω αν πρέπει να χαρώ , να λυπηθώ ή να οργισθώ παρατηρώντας τις λεπτομέρειες και τα «ποιοτικά χαρακτηριστικά» της εκλογικής διαδικασίας , όπως θα έλεγε κι ένας τηλεοπτικός αναλυτής . Στο τέλος βγάζω για άλλη μια φορά το συμπέρασμα , προβληματίζομαι ακόμα περισσότερο και καταλήγω πως , όσο υπάρχουν ακόμα λίγοι «ζωντανοί» άνθρωποι στις σχολικές τάξεις , η ελπίδα δεν χάνεται.

Άρθρο: Βελτιώνοντας τη διδασκαλία. Η περίπτωση Lesson Study

Ο σκοπός της εργασίας είναι να παρουσιάσει μία μορφή επαγγελματικής ανάπτυξης των εκπαιδευτικών η οποία υλοποιείται στο χώρο του σχολείου. Ειδικότερα, παρουσιάζεται η περίπτωση Lesson Study, της οποίας η ιδέα και τα είδη των εφαρμογών, πρωτοεμφανίστηκαν στην Ιαπωνία, και από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 έχουν εφαρμοστεί σε διάφορα εκπαιδευτικά περιβάλλοντα.

Δανεισμός βιβλίων: ΘΑΡΡΟΣ ή ΘΡΑΣΟΣ;;;;;;

Ελπίζουμε να μην είστε από τους επαχθείς τύπους που δανείζουν ή ακόμα χειρότερα δανείζονται βιβλία! Επίσης, ελπίζουμε να είστε από τους ευσυνείδητους ανθρώπους που ελέγχουν την ημερομηνία έκδοσης του βιβλίου που δανείζονται από βιβλιοθήκες-γιάφκες. Ή τελοσπάντων, να έχετε κατά την αγορά βιβλίων την εγκράτεια και την επιλεκτικότητα που απαιτεί και επιβάλλει ο προϋπολογισμός σας. ΔΕΝ ΚΑΝΕΤΕ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ; Και τι θα κάνουν οι συγγραφείς εάν "αύριο μείνουν κουλοί ή στραβοί ή πάθουν κάτι σοβαρό και δεν μπορούν να γράψουν"; Οεο; 

Πρέπει να μιλήσουμε για τη βία

Προ ημερών βρέθηκα να παρακολουθώ από μια παλαιάς κοπής πολυθρόνα το τελευταίο δεκάλεπτο ενός παιδικού πάρτι. Εχει επέλθει η κούραση και τα πράγματα έχουν ελαφρώς «ξεφύγει». Κάποια στιγμή, τρία αναψοκοκκινισμένα πιτσιρίκια, όχι πάνω από επτά ετών, παίρνουν ένα πλαστικό μωρό από το δωμάτιο της εορτάζουσας. Το «μωρό» είναι σε φυσικό μέγεθος, με άφθονο μαλλί και λαμπερά, ορθάνοιχτα μάτια, τόσο ρεαλιστικό, που νομίζεις πως, δεν μπορεί, κάπου εδώ θα είναι και η μαμά του με το πορτμπεμπέ. Τα τρία πιτσιρίκια αρχίζουν να το κοπανάνε λυσσαλέα, να το πετούν κάτω, να το σηκώνουν ξανά, να το κλωτσούν, να του τραβούν τα μαλλιά και να το κοροϊδεύουν.

Ημερίδα ΕΝΓ


"Run and Out": Ένα νέο άθλημα για παιδιά σχολικών ηλικιών

Ένα διαφορετικό πρωτάθλημα μεταξύ μαθητών, όλων των ηλικιών, στο οποίο οι παίκτες δεν διεκδικούν κύπελλα και έπαθλα, παρά μόνο διασκέδαση, και ούτε προπονούνται ατέλειωτες ώρες σε γήπεδα και γυμναστήρια, αλλά στις αυλές των σχολείων και σε αλάνες, διεξάγεται τα τελευταία δύο χρόνια, μεταξύ σχολείων στα Γιάννενα.

Πτυχιακή: "Η επίδραση του υπερβασικού οξυγόνου σε παιδιά με αυτισμό"

"Σκοπός της παρούσας συστηματικής ανασκόπησης είναι η διερεύνηση της επίδρασης του Υπερβαρικού Οξυγόνου σε παιδιά με αυτισμό. Συγκεκριμένα οι στόχοι της μελέτης είναι: Η εξακρίβωση πιθανής βελτίωσης αυτιστικών παιδιών με τη χρήση του υπερβαρικού οξυγόνου και ο εντοπισμός συγκεκριμένων τομέων βελτίωσης αυτιστικών παιδιών με τη χρήση του υπερβαρικού οξυγόνου".
Το πλήρες κείμενο μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Το μαγείρεμα βοήθησε την ανάπτυξη του ανθρώπινου εγκεφάλου

Μια ακόμη επιστημονική έρευνα, αυτή τη φορά από βραζιλιάνους ερευνητές, υποστηρίζει ότι η ανακάλυψη της τεχνικής του μαγειρέματος των τροφών έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη συνεχή διόγκωση του ανθρώπινου εγκεφάλου και, κατά συνέπεια, στην ανάπτυξη των πιο εξελιγμένων νοητικών ικανοτήτων και του ανθρώπινου πολιτισμού. 

Γράφω Πολυτονικά!

Γράφω Πολυτονικά!: ένα μικρό, απλό αλλά αποτελεσματικό και ιδιαίτερα χρήσιμο πρόγραμμα για όσους επιθυμούν να γράψουν σε πολυτονικό σύστημα!

Τι ζητάνε οι γονείς του “πεζοδρομίου”;

Ένα σχολείο στον δρόμο θα στήσουν κέντρο της Αθήνας οι γονείς παιδιών που πηγαίνουν σε Ειδικά Σχολεία της Αττικής ως ένδειξη διαμαρτυρίας στην διακοπή της μεταφοράς των παιδιών με σχολικά λεωφορεία. Μετά από πολλά ψηφίσματα διαμαρτυρίας, συναντήσεις με εκπροσώπους του Υπουργείου Παιδείας και διαδηλώσεις στο δρόμο, οι γονείς παιδιών με ειδικές ανάγκες από περισσότερα από 25 σχολεία καταφεύγουν σε αυτόν τον παραστατικό τρόπο ειρηνικής διαμαρτυρίας έχοντας μια τελευταία ελπίδα ότι η πολιτεία θα καταλάβει το μέγεθος του προβλήματος και θα τους βγάλει από το αδιέξοδο.