Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021

Κατασκευή: Χριστουγεννιάτικες κάλτσες από χαρτί

 

Ειδικό Γυμνάσιο-Λύκειο Κωφών και Βαρηκόων Θεσσαλονίκης: Ντύσου άνθρωπος και φύγε


Την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021, στο πλαίσιο της τελευταίας θεματικής του Φεστιβάλ «Δικαίωμα: Γυναίκα», το Ειδικό Γυμνάσιο-Λύκειο Κωφών και Βαρηκόων Θεσσαλονίκης παρουσίασε το χοροθεατρικό δρώμενο «Ντύσου άνθρωπος και φύγε».

Μάθετε στους μαθητές σας πώς μπορούν να βοηθήσουν κάποιον που παρενοχλείται ηλεκτρονικά.

Tο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας – ΙΤΕ σε συνεργασία με την Google Hellas συνεχίζει για δεύτερη χρονιά την προσφορά μιας σειράς διαδικτυακών μαθημάτων για τους εκπαιδευτικούς του Δημοτικού αλλά και του Γυμνασίου (κάθε ειδικότητας) προκειμένου να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και τις δεξιότητές τους σε καίρια θέματα ασφαλούς πλοήγησης για τα παιδιά. O κύκλος μαθημάτων Γίνε Ήρωας του Διαδικτύου, είναι ένα πολύπλευρο πρόγραμμα που παρέχει στους εκπαιδευτικούς τα εργαλεία και τις μεθόδους που χρειάζονται για να διδάξουν τις βασικές αρχές ψηφιακής ασφάλειας και ψηφιακής ιθαγένειας στο περιβάλλον της σχολικής τάξης. Τα μαθήματα συνεπικουρούνται από τεχνικές «παιχνιδοποίησης» (gamification) με τη χρήση του Ίντερλαντ (Interland), ενός διαδικτυακού παιχνιδιού δράσης και περιπέτειας που κάνει την εκμάθηση της ψηφιακής ασφάλειας και ιθαγένειας διαδραστική και διασκεδαστική – όπως ακριβώς είναι και το ίδιο το διαδίκτυο.

Webinar "Ο ρόλος των επαγγελματιών Υγείας στην έγκαιρη ανίχνευση και διαχείριση περιστατικών σεξουαλικά κακοποιημένων παιδιών"

Την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου, 15:00 - 20:00 διοργανώνεται διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα "Ο ρόλος των επαγγελματιών Υγείας στην έγκαιρη ανίχνευση και διαχείριση περιστατικών σεξουαλικά κακοποιημένων παιδιών". Η συμμετοχή είναι δωρεάν και θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Ιαπωνία: Το μεσημεριανό «πιάτο» των πιο υγιών παιδιών στον κόσμο

Τα παιδιά της Ιαπωνίας θεωρούνται τα πιο υγιή στον κόσμο,όσον αφορά τη διατροφή τους. Σε αντίθεση με τις περισσότερες βιομηχανικές χώρες, αυτό οφείλεται στο μεσημεριανό γεύμα στο σχολείο: ακόμη και οι νεότεροι μαθαίνουν να τρώνε υγιεινά και ισορροπημένα.

Τι σημαίνει ένα υγιεινό και ισορροπημένο γεύμα για τα παιδιά κάθε μέρα, φαίνεται στο δημοτικό σχολείο στην Κοντάιρα, μια κοινότητα στην περιοχή του Τόκιο: Ο κήπος του σχολείου είναι ένα καταπράσινο χωράφι που σπάνια συναντάται στον μεγαλύτερο αστικό οικισμό του κόσμου. Το σχολείο φυτεύει εδώ μια μεγάλη ποικιλία από λαχανικά και φρούτα.

Τέξας: Σχολική περιφέρεια απέσυρε πάνω από 400 βιβλία για να εξετάσει αν είναι «κατάλληλα» για παιδιά

Μια σχολική περιφέρεια στο Σαν Αντόνιο του Τέξας απέσυρε περισσότερα από 400 βιβλία από τις βιβλιοθήκες των σχολείων προκειμένου να εξετάσει αν είναι κατάλληλα για παιδιά, έπειτα από τη σχετική καταγγελία συντηρητικού βουλευτή της πολιτείας.

Η Βορειοανατολική Ανεξάρτητη Σχολική Περιφέρεια, μία από τις μεγαλύτερες του Τέξας, είναι η πρώτη που ανακοίνωσε ότι εξετάζει 414 βιβλία μετά τις καταγγελίες του Ρεπουμπλικάνου βουλευτή Ματ Κράους ότι περιέχουν αναφορές στη σεξουαλικότητα ή τη φυλή ή απλώς «κάνουν τους μαθητές να νιώθουν άβολα».

Έρευνα Πανεπιστημίου Δ. Αττικής: Πώς έχει επηρεάσει η πανδημία την ψυχική υγεία, τις ανθρώπινες σχέσεις και τον ελεύθερο χρόνο

Προϊόντος του χρόνου και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η πανδημία με μικρότερη ή μεγαλύτερη ένταση ανάλογα την περίοδο, οι ειδικοί ανακαλύπτουν διαρκώς νέες πτυχές του αντίκτυπου που έχει στην καθημερινότητα και την ψυχολογία των πολιτών. Όπως δείχνουν οι έρευνες το κόστος στην ψυχική υγεία των πολιτών είναι μεγάλο. Στρες, αγχώδεις διαταραχές, κατάθλιψη, κρίσεις πανικού είναι μερικές μόνο από τις συνέπειες της πανδημίας στην ψυχολογία. Άτομα που δεν είχαν αντιμετωπίσει ξανά τέτοιες καταστάσεις κλήθηκαν να το κάνουν, ενώ άτομα με βεβαρημένη ψυχική υγεία είδαν την κατάσταση τους να επιδεινώνεται. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έκανε έκκληση πριν από αρκετούς μήνες στις κυβερνήσεις να ενισχύσουν τις δομές για την ψυχική υγεία και να βελτιώσουν την πρόσβαση των πολιτών σε βοήθεια τέτοιου είδους.

Μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι «Όλοι ερχόμαστε από κάπου»…

Συνέντευξη: με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή της ομάδας ΘΕΑΜΑ, Βασίλη Οικονόμου, για την ταινία “We all come from somewhere” / «Όλοι ερχομαστε από κάπου», από τον Βαγγέλη Καρατζά για το nevronas.gr

Στις 7 Δεκεμβρίου στην ταινιοθήκη της Ελλάδος έκανε πρεμιέρα η ταινία “We all come from somewhere” / «Όλοι ερχομαστε από κάπου». Μια συνεργασία τεσσάρων επαγγελματικών θεατρικών συμπεριληπτικών ομάδων: Nazareno Cooperative (Ιταλία), KCAT Arts Centre (Ιρλανδία), Studio Citadela (Τσεχία) και της ομάδας ΘΕΑΜΑ – Θέατρο Ατόμων με Αναπηρία (Ελλάδα).

Συζήτηση: Έμφυλοι ρόλοι και ταυτότητες: υπάρχει χώρος για τον πραγματικό μου εαυτό στην τάξη

Έμφυλοι ρόλοι και ταυτότητες: υπάρχει χώρος για τον πραγματικό μου εαυτό στην τάξη; Την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου, 18.30-20.00, συζητάμε με τη Nancy Papathanasiou, επιστημονικά συνυπεύθυνη του Orlando LGBT+.

Ποια είναι τα έμφυλα στερεότυπα που συναντάμε, ακόμα και σήμερα, ως εκπαιδευτικοί και γονείς, στον χώρο του σχολείου και του ευρύτερου πλαισίου δράσης των παιδιών μας; Μπορούμε να τα αναγνωρίσουμε και να βοηθηθούμε στο να τα διαχειριστούμε μαζί με το σύνολο της σχολικής κοινότητας και της οικογένειας;

Σακελλαροπούλου για ενδοοικογενειακή βία: Να επαναξιολογήσουμε τη συμπεριφορά μας ως πολίτες και γονείς

H Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου απηύθυνε απόψε χαιρετισμό στην επετειακή εκδήλωση της Unicef για τα 75 έτη Συνεργασίας για την Υπεράσπιση των Δικαιωμάτων του Παιδιού στην Ελλάδα και τον Κόσμο, που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο.

Η κ. Σακελλαροπούλου υπογράμμισε ότι αναγνωρίζοντας το έργο της Unicef 75 χρόνια τώρα και στηρίζοντας τις προσπάθειές της, μπορούμε να διαμορφώσουμε, όλοι μαζί, ένα παρόν αρμονικό για το παιδί, σαν μια υπόσχεση, αν όχι και εγγύηση, για ένα καλύτερο μέλλον.

Όταν ο γονιός πρέπει να υποστηρίξει ένα παιδί με υψηλούς στόχους… Πόσο δύσκολο είναι;

Τι συμβαίνει όταν ο έφηβος διανύει την τελευταία τάξη του Λυκείου έχοντας υψηλούς στόχους; Πώς ο γονιός μπορεί να τον στηρίξει ψυχολογικά ώστε να είναι κοντά του χωρίς να τον πιέζει και να τον αγχώνει παραπάνω;

Γιώργος Τσιάκαλος: "Ποτέ πια φασισμός” και σχολείο (άρθρο του Ομότιμου Καθηγητή Παιδαγωγικής ΑΠΘ στο περιοδικό της Βουλής)

Με το σύνθημα “ποτέ πια φασισμός” αμέσως μετά το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου οι λαοί της Ευρώπης απαίτησαν, να αποτελεί η αποτροπή επανεμφάνισης του φασισμού απόλυτη πολιτική προτεραιότητα.

Όμως σήμερα, κόμματα με χαρακτηριστικά ταυτόσημα με εκείνα των κομμάτων, που καταδικάστηκαν στη Δίκη της Νυρεμβέργης ως “εγκληματικές οργανώσεις”, έφτασαν να επηρεάζουν τα πολιτικά πράγματα σε πολλές χώρες της Ευρώπης.