Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

Βιονική



"Πριν από τέσσερα χρόνια ένα αυτοκινητικό ατύχημα στέρησε από την Αμάντα Κιτς το χέρι της και την ικανότητα να κάνει πράγματα που οι περισσότεροι από μας θεωρούν δεδομένα, όπως το να φτιάξει ένα σάντουιτς. "Ένιωθα χαμένη" λέει η δασκάλα από το Νόξβιλ του Τενεσί στον Τζος Φίσμαν, συντάκτη του άρθου για τη βιονική.
Τότε η Αμάντα γνώρισε τον Τοντ Κουίκεν, γιατρό και μηχανικό βιοϊατρικής τεχνολογίας, που ήξερε ότι τα νεύρα σ' ένα κολόβωμα μπορούν να μεταδώσουν τα μηνύματα του εγκεφάλου. Έτσι, την εξόπλισε μ' ένα βιονικό χέρι.
Η βιονική είναι η τεχνολογία στην πιο μεγαλοφυή και ανθρωπιστική της έκφραση. Πολλοί μάθαμε αυτή τη λέξη από βιβλία επιστημονικής φαντασίας ή τηλεοπτικές σειρές. Στη σειρά της δεκαετίας του '70 Ο άνθρωπος που στοίχησε πολλά ο πιλότος Στιβ Όστιν τραυματίζεται σοβαρά σ' ένα ατύχημα. Το ανακατασκευασμένο σώμα του, που περιλαμβάνει ένα βιονικό χέρι, ένα βιονικό μάτι και βιονικά πόδια, τον καθιστά σαφώς υπεράνθρωπο. Όμως η βιονική τεχνολογία της σύγχρονης βιοϊατρικής δεν έχει στόχο να κάνει κάποιον να τρέχει 100 χλμ την ώρα ή να χρησιμοποιεί το μάτι του σαν τηλεφακό. Η θαυματουργός της δύναμη δεν είναι κραυγαλέα- απλώς βοηθά κάποιον να περάσει το πιρούνι ή να διακρίνει ένα δέντρο. Στόχος της είναι να δώσει σε ανθρώπους όπως η Αμάντα τη δυνατότητα να ανακτήσουν κάτι που έχουν χάσει. Η αποκατάσταση των λειτουργιών ενός ανθρώπου ώστε να ξανανιώσει φυσιολογικός είναι ένα ανεκτίμητο δώρο."
από το editorial του περιοδικού National Geographic Ελλάδα
Εάν ενδιαφέρεστε να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο, μπορείτε να το βρείτε στα αγγλικά

Πανελλήνιος διαγωνισμός φωτογραφίας με θέμα "ΜΑΝΑ"



Το Φιλανθρωπικό Σωματείο και Ίδρυμα ΕΣΤΙΑ ΜΗΤΕΡΑΣ σε συνεργασία με τη Φωτογραφική Λέσχη Λειβαδιάς, σας προσκαλεί, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 50 χρόνων δράσης της ΕΣΤΙΑΣ ΜΗΤΕΡΑΣ να συμμετάσχετε στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φωτογραφίας με τίτλο "ΜΑΝΑ". Υπάρχουν ενδεικτικά οι εξής ενότητες: κυοφορία, η μητέρα- τροφός, εργαζόμενη μητέρα και παιδί, η αγρύπνια της μάνας κ.α. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι ανεξαρτήτως αν είναι ερασιτέχνες ή επαγγελματίες φωτογράφοι. Προθεσμία υποβολής συμμετοχής ως 31 Μαρτίου 2010. Φωτογραφική Λέσχη Λειβαδιάς, Μπουφίδου 32-34 (εντός στοάς) Λειβαδιά, 32100
τηλ. 69777233189 (Βελούδιος Γιάννης)