Παρασκευή 27 Αυγούστου 2021

KIDOT meets the world: Τα παιδιά συναντούν τον Στέλιο Μαλακόπουλο


Στο νέο επεισόδιο της σειράς του KIDOT, τα παιδιά συναντούν τον παγκόσμιο πρωταθλητή στίβου Στέλιο Μαλακόπουλο. Πώς ένα τροχαίο του άλλαξε τη ζωή και τον ώθησε ν’ ασχοληθεί με τον στίβο; Πώς κάνει προπόνηση με τα τεχνητά μέλη; Τι σημαίνουν για εκείνον οι Παραολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο; 

Βάσεις 2021: Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα

Ανακοινώθηκαν στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων οι Βάσεις 2021 για την εισαγωγή των συμμετεχόντων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματά μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου, https://results.it.minedu.gov.gr.

Έναρξη λειτουργίας πειραματικών και θεματικών ΙΕΚ - Τι θα διδάσκεται στη Θεσσαλονίκη

Την έναρξη λειτουργίας πέντε πειραματικών και πέντε θεματικών ΙΕΚ από τον ερχόμενο Οκτώβριο, ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας. Βάσει της σχετικής απόφασης, τα πειραματικά ΙΕΚ θα υποδεχθούν τους πρώτους μαθητές στην Καρδίτσα, την Πάτρα, την Γλυφάδα, τη Θέρμη και τη Λαμία. Στις εκπαιδευτικές αυτές μονάδες θα εφαρμοστούν καινοτόμα προγράμματα στο σύστημα της αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης, ώστε να καλλιεργηθούν και να διαχυθούν οι βέλτιστες εκπαιδευτικές μέθοδοι, πρακτικές και εργαλεία σε ολόκληρο το σύστημα επαγγελματικής κατάρτισης.

Ο μητρικός θηλασμός μεταφέρει αντισώματα κατά της covid-19

Το μητρικό γάλα γυναικών, που έχουν εμβολιαστεί έναντι της covid-19, περιέχει αντισώματα κατά της λοίμωξης. Η ποσότητα των αντισωμάτων είναι μεγαλύτερη σε γυναίκες, οι οποίες θηλάζουν πάνω από 24 μήνες.

Αυτό προκύπτει από νέα μελέτη, η οποία προδημοσιεύτηκε στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό Pediatrics. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι πιθανότατα το μητρικό γάλα εμβολιασμένων γυναικών να προσφέρει στην ανάπτυξη ανοσίας των βρεφών.

«Τόκιο 2020»: Ανασκόπηση της 2ης ημέρας

Ο Δημήτρης Μπακοχρήστος κατέκτησε το τρίτο κατά σειρά μετάλλιο της Ελλάδας στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Όπως και στο Ρίο, έτσι και στην ιαπωνική πρωτεύουσα βρέθηκε στο τρίτο σκαλοπάτι του βάθρου των νικητών στα -54 κιλά, χάνοντας λόγω σωματικού βάρους το ασημένιο μετάλλιο. Πανελλήνιο ρεκόρ στα 3.000 ατομικό πουρσουίτ στην ποδηλασία πίστας, σημείωσε ο Νικόλαος Παπαγγελής κατακτώντας και την 6η θέση στο αγώνισμα, ενώ στην κολύμβηση και συγκεκριμένα στον τελικό των 100μ. πρόσθιο SB8, η Ευθυμία Γκουλή ήταν 8η.

Πώς να επιλέξετε τη σωστή μάσκα για τα παιδιά - Οι ειδικοί απαντούν

Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Σταυρούλα Πάσχου, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και Θάνος Δημόπουλος μιλούν στα «ΝΕΑ»

Καθώς ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ένα σημαντικό θέμα στην περίοδο της πανδημίας είναι η επιλογή της σωστής μάσκας για τα παιδιά. Παρ' όλα αυτά, το συγκεκριμένο θέμα δεν είναι απλό, καθώς μια έρευνα στο Διαδίκτυο αναδεικνύει την ποικιλία τους όχι μόνο σε σχέδια αλλά και σε στρώματα ή υλικά που μπορεί να επηρεάζουν την αποτελεσματικότητά τους. Γι' αυτό, οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Σταυρούλα Πάσχου (επίκουρη καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (καθηγήτρια Θεραπευτικής-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα σχετικά δεδομένα, δημιουργώντας έναν χρήσιμο οδηγό για τους γονείς

Αξιωματούχος Υγειας- ΗΠΑ: Γιατί το εμβόλιο σε παιδιά κάτω των 12 θα εγκριθεί πιο αργά

Ένας από τους κορυφαίους ειδικούς στη δημόσια υγεία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ, προέβλεψε την Τρίτη ότι είναι απίθανο να δωθεί "πράσινο φως" για εμβολιασμό για τον κορωνοϊό στα παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών πριν από τα τέλη του 2021.

Η εκτίμηση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τα χρονοδιαγράμματα άλλων αξιωματούχων της κυβέρνησης Μπάιντεν που τοποθετούν την έναρξη του εμβολιασμού, για αυτή την ηλικιακή ομάδα σε πολύ πιο άμεσο χρόνο.

WeThe15: Μία παγκόσμια κίνηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τα 1.2 δις Άτομα με Αναπηρία

Πολλοί πρωτοπόροι διεθνείς οργανισμοί ενώθηκαν για να δημιουργήσουν το WeThe15, το οποίο προβλέπεται να είναι η μεγαλύτερη μέχρι τώρα παγκόσμια κίνηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων που θα αντιπροσωπεύει τα 1.2 δισεκατομμύρια Άτομα με Αναπηρία.

Ξεκίνησε πριν από τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020, το WeThe15 στοχεύει να τερματίσει τις διακρίσεις σε βάρος ατόμων με αναπηρία και να λειτουργήσει ως παγκόσμιο κίνημα που κάνει δημόσια εκστρατεία για την ορατότητα, την προσβασιμότητα και την ένταξη των ατόμων με αναπηρία. Με επικεφαλής τη Διεθνή Παραολυμπιακή Επιτροπή (IPC) και τη Διεθνή Συμμαχία Αναπηρίας (IDA), το WeThe15 συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο συνασπισμό διεθνών οργανισμών από τον κόσμο του αθλητισμού, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολιτικής, των επιχειρήσεων, των τεχνών και της ψυχαγωγίας. Μαζί θα συνεργαστούν με τις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις και το κοινό την επόμενη δεκαετία για να ξεκινήσουν αλλαγές για τη μεγαλύτερη περιθωριοποιημένη ομάδα του κόσμου που αποτελούν το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Χέιβεν Σέπερντ: Επιβίωσε από τον βομβιστή πατέρα της, αγωνίζεται στους Παραολυμπιακούς

Τα σενάρια που… γράφει η ζωή τις περισσότερες φορές ξεπερνάνε ακόμα και αυτά του πιο ευφάνταστου σεναριογράφου. Όπως η ιστορία της 18χρονης Χέιβεν Σέπερντ. Όταν ήταν 14 μηνών ο Βιετναμέζος πατέρας της «ζώστηκε» με εκρηκτικά και αποφάσισε να αυτοκτονήσουν οικογενειακώς γιατί η μικρή είχε γεννηθεί εκτός γάμου.

Οι γονείς της σκοτώθηκαν αλλά το ωστικό κύμα από την έκρηξη «πέταξε» μακριά την πιτσιρίκα, η οποία έζησε αλλά έχασε τα πόδια της. Σε λίγες ώρες θα εκπροσωπήσει την Αμερική στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Προσλήψεις 24.806 εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, στη Γενική Εκπαίδευση και στα Μουσικά Σχολεία και μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ) ως προσωρινών αναπληρωτών με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου για το διδακτικό έτος 2021-2022

Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για το διδακτικό έτος 2021-2022 προσλαμβάνονται ως προσωρινοί αναπληρωτές:

Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση:

α) 6.699 εκπαιδευτικοί κλάδων/ειδικοτήτων ΕΑΕ και κλάδων γενικής εκπαίδευσης στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση (ΕΑΕ) και

β) 8.124 εκπαιδευτικοί κλάδων/ειδικοτήτων στη γενική εκπαίδευση.

Ν. Καρανταγλής: Τα συμπτώματα του κορονοϊού στα παιδιά είναι αυτά των συνηθισμένων ιώσεων

Τα συμπτώματα του κορονοϊού στα παιδιά είναι αυτά των συνηθισμένων ιώσεων του αναπνευστικού ανέφερε στην ΕΡΤ3 ο Νίκος Καρανταγλής, επιστημονικός συνεργάτης της παιδοπνευμονολογικής κλινικής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και γενικός γραμματέας της Παιδιατρικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος.

Καθιέρωση αμειβόμενης πρακτικής άσκησης για τους καταρτιζόμενους των Ι.Ε.Κ.

Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως υπέγραψε Κοινή Υπουργική Απόφαση με τους συναρμόδιους Υπουργούς που θέτει το κανονιστικό πλαίσιο βάσει του οποίου, από το νέο έτος κατάρτισης (Οκτώβριος 2021), θα υλοποιείται για πρώτη φορά το πρόγραμμα της αμειβόμενης πρακτικής άσκησης για τους καταρτιζόμενους των Ι.Ε.Κ. της χώρας. Η δράση εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό του Υ.ΠΑΙ.Θ. για την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος ένταξης των καταρτιζόμενων στα Ι.Ε.Κ. στην αγορά εργασίας.

Διαφορετικοί και ικανοί

«Ηταν ένας άνθρωπος, ο άνθρωπος ανεμιστήρας. Αντί για σώμα είχε ένα χοντρό άκαμπτο σίδερο. Μία προπέλα για πρόσωπο, ένα κουμπί στη θέση της καρδιάς και στο μυαλό αέρα. Αέρα στο μυαλό». Ετσι έλεγε το τραγούδι της παράστασης «Ο Ανθρωπος Ανεμιστήρας ή Πώς να ντύσετε έναν ελέφαντα» της ομάδας «Εν Δυνάμει». Θυμάμαι να βλέπω το 2014 στη μικρή σκηνή του θεάτρου «Μελίνα Μερκούρη», στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, τους ηθοποιούς της ομάδας να παρουσιάζουν ιστορίες για την αναπηρία, τη διαφορετικότητα, τη «συμπερίληψη» πριν καν εφευρεθεί, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες της Ελένης Ευθυμίου.

ΗΠΑ: Ανάγκη για δομές φύλαξης παιδιών σε εταιρείες

Αυτή η περίοδος προσφέρει μια καλή ευκαιρία στις αμερικανικές επιχειρήσεις να σκεφθούν πολύ σοβαρά για τα μικρά παιδιά των εργαζομένων τους. Ειδικά τις γυναίκες η πανδημία τις χτύπησε σκληρά, διότι 2,4 εκατομμύρια εργαζόμενες στις ΗΠΑ αποχώρησαν από την ενεργό απασχόληση, σύμφωνα με το Κέντρο Ερευνών Πιού. Ταυτοχρόνως, οι επιχειρήσεις αναζητούν εναγωνίως ταλαντούχους ανθρώπους και επανεξετάζουν τη χρησιμότητα των γραφειακών τους εγκαταστάσεων. Το να μπορούν να προσφέρουν δομές φύλαξης παιδιών αποτελεί μια απάντηση στη διαρροή προσωπικού και σε αυτό μπορεί να τις βοηθήσει και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση.