Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2021

“Μια μέρα στη ζωή μιας εφήβου με δυσαριθμησία”

Αυτή είναι η Άβα, ένα κορίτσι που πηγαίνει στην 3η Γυμνασίου και έχει δυσαριθμησία. Είναι ένα πολύ έξυπνο παιδί, αλλά οι δυσκολίες της στα μαθηματικά συχνά παρερμηνεύονται από τους εκπαιδευτικούς και τα μέλη της οικογένειάς της. Δείτε μια τυπική μέρα της ζωής της Άβας για να δείτε πώς η δυσαριθμησία επηρεάζει την ζωή της μέσα και έξω από την τάξη των μαθηματικών. 


6πμ 
Η Άβα ξέρει ότι πρέπει να κάνει ένα γρήγορο ντουζ και να ετοιμαστεί για το σχολείο. Νομίζει ότι είναι στο μπάνιο μόνο λίγα λεπτά όταν ο μικρός της αδερφός χτυπάει την πόρτα φωνάζοντας: “Άντε, βγες. Είσαι μέσα 20 λεπτά.” 

Δεξιότητα που σχετίζεται με τα μαθηματικά: υπολογισμός του χρόνου, αίσθηση του χρόνου. 

Το ΕΚΠΑ, το πρώτο ελληνικό πανεπιστήμιο στα 200 καλύτερα του κόσμου

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών γίνεται το πρώτο ελληνικό πανεπιστήμιο που θα μπει στα 200 καλύτερα ΑΕΙ του κόσμου, σε διεθνή γενική κατάταξη πανεπιστημίων, με παραπάνω του ενός κριτήρια. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα το ίδρυμα, βασισμένο στα αποτελέσματα της παγκόσμιας κατάταξης Πανεπιστημίων «Webometrics Ranking Web of Universities».

Συντονιστές κρούουν κώδωνα στο υπ. Παιδείας: Αναστείλετε την Τράπεζα Θεμάτων ή μειώστε την ύλη της Α' Λυκείου

Στην περίπτωση της Α΄ Λυκείου δεν έχουν διασφαλιστεί οι προϋποθέσεις, ώστε η εξεταστέα /διδακτέα ύλη να διδαχθεί και να εξεταστεί με ενιαίο τρόπο σε όλα τα σχολεία όλης της χώρας.
Επομένως, είναι απόλυτη ανάγκη το ΥΠΑΙΘ, για λόγους παιδαγωγικούς και διδακτικούς, να προχωρήσει είτε σε αναβολή εφαρμογής της Τράπεζας Θεμάτων είτε σε εξορθολογισμό και μείωση της ύλης των μαθημάτων της Α΄ Λυκείου, ανάλογη με αυτή που αποφασίστηκε για τη Γ΄ Λυκείου.

Τα παραπάνω επισημαίνουν προς το υπουργείο Παιδείας , με κοινό ανακοινωθέν οι Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου του 1ου ΠΕΚΕΣ Κεντικής Μακεδονίας,και σημειώνουν τα εξής:

Ακόμη και τα παιδιά μπορεί να νοσήσουν με Covid μακράς διάρκειας με επίμονα συμπτώματα για μήνες

Οι γιατροί ενός μεγάλου πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Ρώμης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, παρακολούθησαν την εξέλιξη 129 παιδιών και εφήβων με Covid-19

Συνεργασία ΟΑΕΔ- UNICEF για την καλύτερη εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση των νέων

Συμφωνία συνεργασίας μεταξύ του ΟΑΕΔ και της UNICEF υπέγραψαν ο διοικητής του ΟΑΕΔ, Σπύρος Πρωτοψάλτης και ο επικεφαλής του γραφείου της UNICEF στην Ελλάδα, Luciano Calestini, για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση νέων δράσεων και πρωτοβουλιών στον τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, με στόχο την προώθηση της κοινωνικής και εργασιακής ένταξης των νέων.

Τι να κάνουμε όταν τσακώνονται τα αδέρφια;

Η έννοια της σύγκρουσης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με κάθε είδος σχέσης και ειδικά το οικογενειακό έδαφος αποτελεί ένα αρκετά γόνιμο πεδίο συγκρούσεων. Μέσα από τους τσακωμούς τους, τα αδέρφια μαθαίνουν να διαχειρίζονται τις συγκρούσεις, να ελέγχουν τα συναισθήματά τους, να υπερασπίζονται τον εαυτό τους και να οριοθετούν τον εαυτό τους αλλά και τις σχέσεις τους. Όσο κουραστικοί κι αν μας φαίνονται λοιπόν οι τσακωμοί των παιδιών μας, προσφέρουν πολύτιμα μαθήματα στα μικρά μας.

Από εκεί και πέρα, η διατήρηση μιας υγιούς και λειτουργικής κατάστασης στην οικογένεια σχετίζεται με την προσέγγιση που θα υιοθετήσουμε εμείς ως γονείς.

Καταγγελία σοκ για αποπλάνηση 13χρονου μαθητή από την καθηγήτρια του στην Αθήνα

Καθηγήτρια φιλόλογος, 35 ετών, κατηγορείται για αποπλάνηση 13χρονου μαθητή. Ωστόσο, δεν συνελήφθη λόγω παρέλευσης του αυτοφώρου και πήρε προθεσμία από τον ανακριτή για να απολογηθεί.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, η φιλόλογος άρχισε να κάνει ιδιαίτερα μαθήματα στον μαθητή σχολείου της Αθήνας από τις αρχές του 2020, ενώ στη συνέχεια άρχισε να τον προσεγγίζει ερωτικά και όπως είπε ο 13χρονος σε αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής, η καθηγήτρια του είχε υποσχεθεί ότι θα ταξίδευαν μαζί στο εξωτερικό.

Οργανώσεις ΛΟΑΤΚΙ ζητούν την απομάκρυνση Τσιάρα: «Εκτός από ανεπαρκής είναι και κοινωνικά επικίνδυνος»

Δριμεία κριτική στον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, ασκούν οργανώσεις ΛΟΑΤΚΙ, με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις του ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν με γονείς δύο φύλων δεν έχουν πολλά ψυχολογικά προβλήματα. Μάλιστα, ζητούν την απομάκρυνσή του από την κυβέρνηση.

Μιλά : Το 17χρονο κορίτσι που κρύβεται επειδή έβρισε το Ισλάμ

Είναι μόλις 17 χρόνων αλλά έχει δεχθεί περισσότερες από 50.000 απειλές κατά της ζωής της με αποτέλεσμα να ζει εδώ και έναν χρόνο υπό συνεχή αστυνομική προστασία, κρυμμένη ουσιαστικά στο σπίτι της, λαμβάνοντας κατ' οίκον εκπαίδευση, και όχι λόγω της πανδημίας.

Εμβολιασμούς και στους 16χρονους ξεκινά το Ισραήλ

Το Ισραήλ θα επεκτείνει το πρόγραμμα εμβολιασμών κατά της COVID-19 ώστε να περιλάβει όλους τους πολίτες άνω των 16 ετών, ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων αυξήθηκε εκ νέου, παρεμποδίζοντας την προβλεφθείσα ανάκαμψη.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ευελπιστούσε ότι η γρήγορη διαδικασία του προγράμματος εμβολιασμού της χώρας, σε συνδυασμό με το τρίτο εθνικό λοκντάουν, το οποίο διανύει την έκτη εβδομάδα του, θα καθιστούσαν εφικτό το άνοιγμα εκ νέου της οικονομίας αυτό τον μήνα.

Nike: Στις 15 Φεβρουαρίου τα πρώτα hands-free αθλητικά παπούτσια

Η Nike παρουσίασε το GO FlyEase, ένα καινούργιο αθλητικό παπούτσι χωρίς κορδόνια, το οποίο μπορεί να φορεθεί και να αφαιρεθεί εύκολα, χωρίς χέρια. Το νέο sneaker πρόκειται να κυκλοφορήσει στις 15 Φεβρουαρίου και σχεδιάστηκε με επίκεντρο την ευκολία στην πρόσβαση, αλλά και την εξοικονόμηση χρόνου.

Η εξ αποστάσεως εξεταστική και τα «χαμένα» εργαστηριακά μαθήματα

Ξεκίνησε η εξεταστική περίοδος για τους φοιτητές οι οποίοι εξετάζονται στα μαθήματα του χειμερινού εξαμήνου που ολοκληρώθηκε στα μέσα Ιανουαρίου. Η διαδικασία των εξετάσεων για το σύνολο των πανεπιστημίων πραγματοποιείται μόνο με εξ αποστάσεως μεθόδους, με γραπτές ή προφορικές εξετάσεις. Τα προβλήματα στη διαδικασίας παραλαβής των συγγραμμάτων των φοιτητών που παρουσιάστηκαν «λόγω υπερφόρτωσης των εταιρειών ταχυμεταφορών» σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, ξεπεράστηκαν σε μεγάλο βαθμό. Σε πολλές περιπτώσεις, φοιτητικοί Σύλλογοι ζήτησαν την παράταση έναρξης της εξεταστικής περιόδου, που έγινε δεκτή σε πολλά τμήματα, πριν την απόφαση του υπουργείου Παιδείας για έναρξη της διαδικασίας στις 27 Ιανουαρίου.

Υποχρεωτικά μαθήματα Ρομποτικής σε 200 σχολεία σε όλη την Ελλάδα

Η εναρκτήρια εκδήλωση της πιλοτικής εφαρμογής του προγράμματος «Ρομποτικής & STEAM FLL – GAME CHANGERS» προγράμματος Εκπαιδευτικής Ρομποτικής που εφαρμόζεται φέτος σε πιλοτικά σχολεία της χώρας, στο πλαίσιο της δράσης ‘’Εργαστήρια Δεξιοτήτων’’, πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκης Κεραμέως, της Γενικής Γραμματέως Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής, Σίσσυς Γκίκα, του μέλους του ΔΣ του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), Αναστάσιου Εμβαλωτή, καθώς και εκπροσώπων της Eduact, της First και της Lego Education που συμβάλλουν στην υλοποίηση του προγράμματος.

Webinar: "Ψυχοεκπαίδευση, Covid 19 και Χρόνια Νόσος: Ο Διαβήτης σήμερα"

Η Α' Ψυχιατρική Κλινική ΕΚΠΑ διοργανώνει το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου και ώρα 11:30, webinar με θέμα "Ψυχοεκπαίδευση, Covid 19 και Χρόνια Νόσος: Ο Διαβήτης σήμερα" το οποίο απευθύνεται σε όλους τους πάσχοντες από Διαβήτη τύπου Ι και τύπου ΙΙ, στους φροντιστές τους, καθώς και σε επαγγελματίες του κλάδου της υγείας.

Ειδικές άδειες εκπαιδευτικών: Τι ισχύει - πόσες μέρες δικαιούνται

Ειδική άδεια μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών-ΕΕΠ-ΕΒΠ για ασθένεια τέκνου , πόσες μέρες δικαιούνται - Από τον Μάκη Λάππα Σχολικό Νοσηλευτή – ΠΕ25

Άδειες εκπαιδευτικών: Σύμφωνα με τα οριζόμενα στην περ. β’ της παρ. 7 του άρθρου 47 του ν.4674/2020 στο άρθρο 23 του Π.Δ. 410/1988 προστίθενται εδάφια, σύμφωνα με τα οποία ειδικά για τους απασχολούμενους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου στο Δημόσιο και για τους μόνιμους αυτών για την άδεια λόγω ασθένειας των τέκνων τους.