Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2023

3 κοινοί μύθοι για τη μάθηση — και τι μπορούν να κάνουν οι εκπαιδευτικοί αντ' αυτού.


Έχοντας μια σε βάθος κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι επεξεργάζονται τις πληροφορίες, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις κατάλληλες στρατηγικές για να καθοδηγήσουν τη μάθηση των μαθητών τους.

Έκθεση για τη δομή των εκπαιδευτικών συστημάτων στις ευρωπαϊκές χώρες

H έκθεση "The structure of the European education systems 2023/2024: schematic diagrams" προσφέρει πληροφορίες για τη δομή των εκπαιδευτικών συστημάτων στις ευρωπαϊκές χώρες, από την προσχολική έως την τριτοβάθμια εκπαίδευση κατά το σχολικό έτος 2023/2024. Περιλαμβάνει εθνικά διαγράμματα, έναν οδηγό για την ανάγνωση των διαγραμμάτων και έναν χάρτη που δείχνει τα κύρια οργανωτικά μοντέλα της πρωτοβάθμιας και κατώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι πληροφορίες είναι διαθέσιμες για 39 ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά συστήματα που καλύπτουν 37 χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Erasmus+.
Βρείτε την έκθεση στον ιστότοπο eurydice.

Podcast: Teachers of Europe

Το Teachers of Europe είναι ένα podcast από την European School Education Platform, που δημιουργήθηκε για να υποστηρίξει εκπαιδευτικούς σε όλη την Ευρώπη στην αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων στην τάξη, με εκπαιδευτικούς που μπορούν να εμπνεύσουν άλλους να ακολουθήσουν τα βήματά τους.  Ένα podcast για την εκπαίδευση και τις εκπαιδευτικές πρακτικές, με ιστορίες που μπορούν να σας εμπνεύσουν αλλά και  να αξιοποιήσετε στο έργο σας.

Οι «Οργανούληδες» πάνε σχολείο και τη φετινή σχολική χρονιά!

Οι «Οργανούληδες» πάνε σχολείο και τη φετινή σχολική χρονιά!
Η αγαπημένη παρέα ταξιδεύει για 3o συνεχές έτος σε όλη τη χώρα, για να μοιραστεί μαζί μας συμβουλές για τη φροντίδα της υγείας μας και να μας μάθει τα πάντα για τη δωρεά οργάνων. Περισσότεροι από 11.000 μαθητές και 800 εκπαιδευτικοί έχουν συμμετάσχει από το 2021 στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που απευθύνεται σε όλα τα δημοτικά σχολεία της Ελλάδας.

Για τη συμμετοχή στον προγραμματισμό της περιόδου 2023-24, οι διευθυντές σχολείων μπορούν να συμπληρώσουν τη σχετική αίτηση ενδιαφέροντος  https://form.jotform.com/232762441735356

Tρίτη θέση για την εθνική ομάδα ρομποτικής στην Ολυμπιάδα στη Σιγκαπούρη

Την 3η θέση στο Zhang Heng Award for Engineering Design κατέκτησε η εθνική ομάδα ρομποτικής FIRST Global - ΔΕΗ Team Greece, στην Ολυμπιάδα που διεξήχθη στις 7-10 Οκτωβρίου 2023 στη Σιγκαπούρη, και επικεντρώνεται στον ρόλο του υδρογόνου «Hydrogen Horizons» στο μέλλον του πλανήτη μέσα από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Μια νέα ενδυματολογική εποχή: Οι συλλογές χωρίς φύλο δεν είναι απλώς μόδα

Το καλοκαίρι η αυστραλιανή αεροπορική εταιρεία Qantas ανακοίνωσε χαλάρωση στους κανονισμούς της (όπως και της θυγατρικής της, Jetstar) για τις στολές με βάση το φύλο: το μακιγιάζ και τα μακριά μαλλιά δεν απαγορεύονται πλέον για τους άνδρες αεροσυνοδούς. Αντιστοίχως, οι γυναίκες συνάδελφοί τους δεν είναι υποχρεωμένες να φορούν τακούνια ή να είναι μακιγιαρισμένες. Η Virgin Atlantic, η καναδική WestJet, η ισλανδική Play Airlines, η Alaska Airlines, η ουκρανική SkyUp Airlines και η κορεατική Korea K, μεταξύ άλλων, έχουν επίσης αποφασίσει να αλλάξουν τους αυστηρούς ενδυματολογικούς κανόνες τους για να παρέχουν ελευθερία και ευελιξία στην έκφραση του φύλου όλων των εργαζομένων τους. Ακόμη και η British Airways, μολονότι δεν έχει προχωρήσει σε τέτοιες ρηξικέλευθες αλλαγές, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι επιτρέπει στους άνδρες «ιπτάμενους» να χρησιμοποιούν προϊόντα μακιγιάζ, να φορούν κοσμήματα και να κρατούν τσάντες.

Έρευνα: Οι Έλληνες κόβουν το γάλα και τα λαχανικά- Η ακρίβεια άλλαξε τις διατροφικές συνήθειες των καταναλωτών

Σημαντικές αλλαγές στη διατροφή των Ελλήνων τη τελευταία δεκαετία όσον αφορά τις δαπάνες και τη κατανάλωση καταδεικνύει έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ανάλυσης η κατά κεφαλήν δαπάνη σε είδη παντοπωλείου διαμορφώθηκε το 2022 στα 1.825 ευρώ μειωμένη κατά 5,8% σε σχέση με το 2009, τη χρονιά πριν την έναρξη της πρώτης δημοσιονομικής κρίσης.

Ο υψηλός πληθωρισμός σημαίνει ότι παιδιά σε όλο τον κόσμο πηγαίνουν νηστικά για ύπνο, σύμφωνα με έρευνα

Τα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού και το αυξημένο κόστος διαβίωσης συνεισφέρουν στην παγκόσμια πείνα, σύμφωνα με έρευνα σε 16 χώρες για λογαριασμό της ανθρωπιστικής οργάνωσης World Vision International.

Η διαδικασία για τους δικαιούχους δωρεάν σίτισης στη Φοιτητική Λέσχη του ΑΠΘ

Με το ξεκίνημα της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, η Πανεπιστημιακή Φοιτητική Λέσχη του ΑΠΘ συνεχίζει να παρέχει δωρεάν σίτιση σε φοιτητές του πανεπιστημίου, οι οποίοι χαρακτηρίζονται δικαιούχοι αυτής, με εισοδηματικά κριτήρια σύμφωνα με τις διατάξεις της Κοινής Υπουργικής Απόφασης αριθμ. Φ5/68535/Β3 (ΦΕΚ 1965/Β/18-6-2012) «Καθορισμός όρων, προϋποθέσεων και διαδικασίας για την παροχή δωρεάν σίτισης στους φοιτητές των Α.Ε.Ι.».

12χρονη άτμιζε συστηματικά από τα 9 της, τώρα ζει με έναν κατεστραμμένο πνεύμονα

Ένα 12χρονο κορίτσι που κατέστρεψε τον έναν πνεύμονά του από το άτμισμα, με αποτέλεσμα να πέσει σε τεχνητό κώμα για 4 ημέρες, προειδοποιεί τους συνομήλικούς της να μην ατμίσουν ποτέ. 

Η Σάρα Γκρίφιν είχε άσθμα και ήταν φανατική ατμίστρια μέχρι τη στιγμή που μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα πριν από ένα μήνα. Η μητέρα της μιλώντας στο BBC παραδέχτηκε ότι φοβήθηκε για τη ζωή της κόρης της, επισημαίνοντας ότι προσπαθούσε να την πείσει για τους κινδύνους που εγκυμονεί το άτμισμα.