Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Άποψη: Πάσχος Μανδραβέλης "Το γραφειοκρατικό έπος των σχολικών βιβλίων"

Η ελληνική επικαιρότητα έχει κάποιες σταθερές, οι οποίες είναι κάτι σαν τα έθιμα του Δεκαπενταύγουστου. Με ημερολογιακή ακρίβεια, κάθε χρόνο, τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων γεμίζουν με γνωστά θέματα. Το πρώτο είναι «πού θα πάνε οι βάσεις των εισαγωγικών εξετάσεων». Το δεύτερο, αν θα κλείσει η Εθνική Οδός, εξαιτίας των χιονοπτώσεων. Το τρίτο είναι τα σκουπίδια παραμονές Χριστουγέννων και Πάσχα και το τέταρτο, αν θα δοθούν στην ώρα τους τα σχολικά βιβλία ή αν επαρκούν οι υπεράριθμοι δάσκαλοι και καθηγητές για να στελεχώσουν ένα σχολικό σύστημα που είναι κάτι σαν τη Λερναία Υδρα: δέκα διορίζεις, πενήντα κενά προκύπτουν.

Εθελόντριες μέντορες θηλασμού

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν πόσο σπουδαίο ρόλο παίζει η κοινωνική υποστήριξη για την άπειρη θηλάζουσα μητέρα. Ένας από τους σημαντικότερους τρόπους προώθησης του μητρικού θηλασμού είναι η δημιουργία ομάδων υποστήριξης – peer support groups – από έμπειρες θηλάζουσες μητέρες. Ο Σύνδεσμος Θηλασμού Ελλάδας με τις εθελόντριές του έχει κάνει εδώ και χρόνια τεράστιο έργο σε αυτόν τον τομέα.

Δείτε τις επόμενες ημέρες στην τηλεόραση!

Νέες δυνατότητες πρόσβασης στο διαδίκτυο ατόμων με οπτική αναπηρία

Το Calling Web (Καλώντας το Web) είναι μιά καινοτόμα και πρωτοποριακή υπηρεσία ενημέρωσης και πρόσβασης στο διαδίκτυο για άτομα με οπτική αναπηρία, αλλά και για δυσλεκτικούς, κινητικά αναπήρους, αλλοδαπούς, υπερήλικες και τεχνολογικά αναλφάβητους, που φέρει την σφραγίδα του Συλλόγου Τεχνολογικής ανάπτυξης Τυφλών.

Ενας μισθός για τα σχολικά είδη

Από 14,65 έως και 226,86 ευρώ χρειάζεται να δαπανήσει μια οικογένεια μόνο για την αγορά των σχολικών ειδών, χωρίς σ' αυτά να περιλαμβάνονται η αγορά σχολικών βοηθημάτων, ξενόγλωσσων βιβλίων, οι φωτοτυπίες κ.λπ. Η δαπάνη για τον οικογενειακό προϋπολογισμό εκτοξεύεται στα ύψη, όταν υπάρχουν δύο ή και περισσότερα παιδιά στην οικογένεια. Ισως να μη φτάνει κι ένας ολόκληρος μισθός, εάν κάποιος επιλέξει την αγορά επώνυμων προϊόντων.

Ενημερωτική συνάντηση για τις αλλαγές στην Α' Λυκείου

Το περιοδικό Νέα Παιδεία και οι εκδόσεις Ζήτη διοργανώνουν ενημερωτική συνάντηση με θέμα «ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ Α' ΤΑΞΗ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ: Οι ερευνητικές εργασίες, το πρόγραμμα των φιλολογικών μαθημάτων, οι φυσικές επιστήμες».

2ο Kid & Family Art Festival

Στα πλαίσια του 2ου Kid & Family Art Festival, οι ομάδες εθελοντών της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Παιδί & Οικογένεια, καλοσωρίζουν τη νέα σχολική χρονιά γιορτάζοντας!

Το Σαββατοκύριακο 10&11 Σεπτέμβρη στον Πεζόδρομο στην οδό Δράκου 28 στην Αθήνα (Στάση Μετρό Συγγρού-Φιξ) θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις για τα παιδιά με ελεύθερη είσοδο.

Συνέδριο: "1976-2011: 35 χρόνια από τη Γλωσσοεκπαιδευτική Μεταρρύθμιση"

Το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Γλώσσας και Προγραμμάτων Γλωσσικής Διδασκαλίας (Παιδαγωγικό Νηπιαγωγών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας), το Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας και Διδακτικής της Νέας Ελληνικής Γλώσσας (Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Πανεπιστήμιο Αθηνών) και το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, συμμετέχει στη διοργάνωση συνεδρίου με τίτλο: "1976-2011: 35 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΛΩΣΣΟΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ", το οποίο θα διεξαχθεί στο Δίον της Πιερίας από 4 έως 6 Νοεμβρίου 2011.

Διαγωνισμός ποίησης - "ΚΑΤΙΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ-ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ"

Τα περιοδικά (δε)κατα και Poetix θα εκδώσουν το καλύτερο χειρόγραφο νεοεμφανιζόμενου ποιητή ή ποιήτριας που θα κερδίσει και το χρηματικό έπαθλο των €5.000

Σχολές Γονέων Ν. Θεσσαλονίκης: Εγγραφές για τα τμήματα Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου

Με βάση τη μέχρι στιγμής εκδήλωση ενδιαφέροντος, τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο αναμένεται να αρχίσουν τμήματα στα ακόλουθες περιοχές/σχολεία:

Παιδικά προγράμματα του μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης

Από το Μεταξουργείο στο Μέγαρο Σταθάτου!

Μία παράξενη διαδρομή ιστορίας και δημιουργικότητας προσφέρουν τα παιδικά προγράμματα του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης που αρχίζουν από το Σαββατοκύριακο 1 και 2 Οκτωβρίου.

71 οδηγοί και συνοδοί στην Ειδική Αγωγή

Tριάντα πέντε Οδηγούς και 36 Συνοδούς θα προσλάβουν οι Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής του υπουργείου Παιδείας. Το προσωπικό θα καλύψει πρόσκαιρες ανάγκες των Μονάδων με απασχόληση που δεν θα υπερβαίνει την 30ή Ιουνίου 2012.

Δήμος Καλαμαριάς: λύση στο πρόβλημα έλλειψης σχολικών βιβλίων

Ο Δήμος Καλαμαριάς δίνει λύση στο πρόβλημα έλλειψης σχολικών βιβλίων για τις μονάδες εκπαίδευσης του Δήμου. 

Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Θεοδόση Μπακογλίδη στήνεται ολόκληρη εκτυπωτική μονάδα μεγάλης εμβέλειας στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου (Καραμαούνα 1-πλατεία Σκρά) από το Σάββατο 10/09/2011 και ώρες εργασίας 9.00-14.00 μέχρι να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες όλων των εκπαιδευτικών μονάδων του Δήμου σε βιβλία.

Περιγραφή αγώνα για τυφλούς που πάνε γήπεδο!

Σε μια πρωτοποριακή και συνάμα ανθρώπινη κίνηση, προέβη η διοίκηση της Άουγκσμπουργ, καθώς ανακοίνωσε ότι δύο εθελοντές θα περιγράφουν τους εντός έδρας αγώνες της ομάδας για λογαριασμό των τυφλών αλλά και των ατόμων που έχουν σοβαρά προβλήματα όρασης και επιθυμούν να βρίσκονται στο «SGL Arena»!

Μάθετε το παιδί σας να διαβάζει μόνο του

Πάλι δεν διάβασες; Μια ερώτηση-επίκριση, που βασανίζει παιδιά και γονείς και σίγουρα έχει σχέση με την επίδοση και με τη σχέση του μαθητή με το σχολείο. Ο τρόπος που θα οργανώσει ένα παιδί το διάβασμά του παίζει καταλυτικό ρόλο, όχι μόνο στην επίδοσή του στο σχολείο, αλλά κυρίως στην εικόνα και τη σχέση που θα αναπτύξει με τη μάθηση γενικότερα, αναφέρει η σχολική εξελικτική ψυχολόγος και συνεργάτης του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών Φρόσω Μήτσιου.

Στο ίδιο θρανίο πατέρας και γιος

Στη β' τάξη του λυκείου ο 19χρονος σήμερα Γιάννης Νταουντάκης από τα Χανιά έμεινε από απουσίες στην ίδια τάξη. Μάλιστα, είχε αποφασίσει να εγκαταλείψει το σχολείο και να ακολουθήσει τη διαδρομή εκατοντάδων άλλων συνομηλίκων του από τουριστικές περιοχές, να αρχίσει δηλαδή να δουλεύει χωρίς να τον απασχολούν θρανία, βιβλία και εξετάσεις.

Δύο χάλκινα μετάλλια και τρεις τιμητικές διακρίσεις στην Ολυμπιάδα Αστρονομίας

Με δύο χάλκινα μετάλλια και τρεις τιμητικές διακρίσεις επέστρεψαν στην Ελλάδα, οι μαθητές της ελληνικής αποστολής που συμμετείχαν στην 5η Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής, που πραγματοποιήθηκε (από 28 Αυγούστου έως 3 Σεπτεμβρίου) στην Κρακοβία της Πολωνίας.

Kινητή βιβλιοθήκη στη Θεσσαλονίκη

Την πρώτη κινητή βιβλιοθήκη στη Θεσσαλονίκη, οργανώνει στο "Πάρκο Ήχου" της Νέας Παραλίας, την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011 η Αντιδημαρχία Νεότητας, Αθλητισμού και Εθελοντών, σε συνεργασία με την ομάδα "Why not" και τον Όμιλο UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης.

Προβολή: ΕΚΒΕ "Περικοπές Επιχορηγήσεων"