Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

Κατασκευή: Χάρτινη ομπρέλα που ανοιγοκλείνει



Ολα όσα θα πρέπει να γνωρίζουνοι υποψήφιοι για τις πανελλαδικές

Το σύστημα εισαγωγής στα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας μοιάζει πλέον με ένα «ζαρωμένο» ύφασμα, το οποίο καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να... ισιώσει. Εν αναμονή λοιπόν μιας ακόμα προσπάθειας, αρχίζει και εφέτος η αντίστροφή μέτρηση για τους διαγωνισμούς του καλοκαιριού που θα οδηγήσουν τους «καλύτερους» του εκπαιδευτικού μας συστήματος στα ανώτατα ιδρύματα της χώρας. Στο τέλος του μήνα ή στις αρχές Φεβρουαρίου ο υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Γαβρόγλου αναμένεται να ανακοινώσει τις νέες προτάσεις του για το σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ της χώρας που θα ισχύσει από το 2020, ενώ δίνει τα πρώτα στοιχεία για τις διαδικασίες και τον αριθμό των εφετινών εισακτέων.

Η εφηβεία διαρκεί πλέον από τα 10 έως τα 24 έτη

Η εφηβεία σήμερα διαρκεί από την ηλικία των 10 μέχρι των 24 ετών παρότι έως τώρα θεωρείτο ότι διαρκεί μέχρι τα 19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Lancet Child & Adolescent Health.

Επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής την Δρ Σούζαν Σόγιερ, διευθύντρια του Κέντρου Εφηβικής Υγείας στην Βασιλική Παιδιατρική Κλινική της Μελβούρνης, υποστηρίζει ότι το γεγονός ότι οι νέοι συνεχίζουν τις σπουδές τους και σε μεγαλύτερη ηλικία καθώς και ότι πολλοί είναι εκείνοι που καθυστερούν να παντρευτούν και να αποκτήσουν παιδιά, έχει αλλάξει την επικρατούσα άποψη για το πότε ξεκινάει η ενήλικη ζωή.

Δικό τους δίκτυο καταγραφής σεισμών δημιουργούν 13 σχολεία

Το δικό τους δίκτυο καταγραφής της σεισμικής δραστηριότητας έχουν δημιουργήσει στην επικράτεια 13 σχολεία, τα οποία έχουν κατασκευάσει αυτοσχέδιους σεισμογράφους, που εποπτεύονται μέσω κεντρικού υπολογιστή από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Το Ινστιτούτο παρακολουθεί τις καταγραφές του σχολικού δικτύου, λαμβάνει τις πληροφορίες που στέλνουν οι σεισμογράφοι τους και, σε συνεργασία με την Ελληνογερμανική Αγωγή, υποστηρίζει την εκπαιδευτική διαδικασία γύρω από την έρευνα για τους σεισμούς.

Επίδομα τέκνων: Ποιοι το δικαιούνται - Ποιες οι προϋποθέσεις χορήγησης

Δημοσιεύθηκε την Παρασκευή στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τον καθορισμό της διαδικασίας χορήγησης επιδόματος τέκνων.

Οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση επιδόματος είναι:

Εισαγγελική παρέμβαση για κρούσματα λεπτοσπείρωσης σε σχολείο στη Θεσσαλονίκη

Εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσε επώνυμη καταγγελία για κρούσματα λεπτοσπείρωσης σε ειδικό σχολείο της Θεσσαλονίκης, λόγω εμφάνισης τρωκτικών στο κτίριο όπου στεγάζεται το σχολείο.

Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, η καταγγελία προκάλεσε την αντίδραση των αρχών, με τον διευθυντή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Λάμπρο Τσόγκα, να προχωρά σε παραγγελία για διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, για να διαπιστωθεί η τέλεση αξιόποινων πράξεων (όπως έκθεση σε κίνδυνο και πρόκληση σωματικών βλαβών) και να γίνει ο καταλογισμός τυχόν ποινικών ευθυνών.

Ποια τιμωρία «πιάνει»;

Ακόμα δεν «βγήκε από το αυγό» και θέλει να είναι το αφεντικό. Έχετε την εντύπωση ότι σας σέρνει από τη μύτη και δεν ξέρετε πώς να βάλετε όρια και ποια τιμωρία θα το συμμορφώσει. Το μυστικό είναι: ψυχραιμία και όχι βία.

Ιδρύονται τάξεις υποδοχής στα λύκεια για προσφυγόπουλα

Βαρύτητα στις τάξεις υποδοχής παιδιών προσφύγων εντός των πρωινών σχολείων οι οποίες επεκτείνονται και στα λύκεια δίνεται στην Κεντρική Μακεδονία μετά την περσινή χρονιά όπου οι Δομές Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ), δημιουργήθηκαν ως προενταξιακό μοντέλο, πριν από την ενσωμάτωση των παιδιών προσφύγων στα κανονικά σχολεία.

Ενα «εκπαιδευτικό διαμάντι» στον Αλιμο

Οταν η ιδέα της πρόσκλησης της ελληνικής ποδοσφαιρικής ομάδας αστέγων έπεσε στο τραπέζι του 2ου Γυμνασίου Αλίμου, κανείς δεν περίμενε ότι ένα απλό ματς θα μετεξελισσόταν σε μάθημα ζωής για τα παιδιά. Γιατί το ματς έγινε κουβέντα, εξομολόγηση - αφήγηση προσωπικών ιστοριών, ντύθηκε με συναίσθημα, εμπεδώθηκε ως στάση ζωής. Υπάρχουν μαθητές που αγοράζουν πλέον τη «Σχεδία», το περιοδικό των αστέγων, από το προσωπικό τους χαρτζιλίκι, χαιρετούν στον δρόμο ανθρώπους που γνώρισαν ως μέλη της ομάδας στο σχολείο τους, διατηρούν επαφή με κάποιους από αυτούς. 

Το αγόρι που έμεινε άυπνο για 11 ημέρες και 25 λεπτά - Το ιστορικό πείραμα από μαθητές των ΗΠΑ

Τον Δεκέμβριο του 1963, δύο έφηβοι από το Σαν Ντιέγκο αποφάσισαν να κάνουν ένα πολύ ξεχωριστό πείραμα: να σπάσουν το ρεκόρ αϋπνίας καταγράφοντας τις συνέπειες που θα είχε αυτό στον ανθρώπινο οργανισμό. 

Κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων διακοπών, ο 17χρονος Ράντι Γκάρντερ και ο συμμαθητής του Μπρους Μακάλιστερ προσπαθούσαν να αποφασίσουν με τι θα καταπιαστούν για την τοπική μαθητική έκθεση επιστήμης, όταν ο Μακάλιστερ πρότεινε να εξετάσουν τα όρια της αϋπνίας.