Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020

6 λάθη που έκανα με τα παιδιά μου

«Μεγάλωσα νιώθοντας αποτυχημένος. Αυτό το αίσθημα ότι δεν αξίζω τίποτα επηρέασε τα πάντα στη ζωή μου, ακόμα και την ικανότητά μου ως γονιό. Με τον χρόνο και τις εμπειρίες έμαθα πώς να είμαι καλύτερος μπαμπάς, αλλά αυτά τα πράγματα για τα οποία μετανιώνω τώρα θα μου θυμίζουν για πάντα τα μεγαλύτερα μαθήματα της ζωής». 

Δεν είναι ποτέ πολύ αργά 

Δεν είναι ποτέ πολύ αργά να προσπαθήσετε να επιδιορθώσετε την σχέση σας με το παιδί σας. Δείτε την δική μου περίπτωση: Δουλεύω να ξαναχτίσω την εμπιστοσύνη του ενήλικα γιου μου σε μένα και εύχομαι να είχα αποφύγει τις λάθος κινήσεις που κατέστρεψαν την σχέση μας αρχικά. Δεν μπορώ να αλλάξω το παρελθόν, αλλά μπορείτε εσείς να μάθετε από τα λάθη μου – και ελπίζω πραγματικά να το κάνετε. 

Προσαρμοσμένη - Ειδική Φυσική Αγωγή: Ο Μακεδονικός ανοίγει μια «πόρτα» στα παιδιά με αναπηρία

Η προπονήτρια στο πρόγραμμα Προσαρμοσμένης - Ειδικής Φυσικής Αγωγής του Μακεδονικού, Ευδοκία Επιτροπίδου, περιγράφει στο SDNA όλες τις λεπτομέρειες αυτής της απαιτητικής - πλην όμως τόσο ουσιαστικής και ανατρεπτικής - πρωτοβουλίας.

Για τέταρτη χρονιά, ο Μακεδονικός ανοίγει τις πόρτες του σε παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές για να ενταχθούν σε ένα ευρύτερο αθλητικό και κοινωνικό πλαίσιο, υπό τη δική του φροντίδα και επιμέλεια. Οι Ακαδημίες Ποδοσφαίρου, Μπάσκετ, Βόλεϊ, αλλά και οι δραστηριότητες στο πλαίσιο του ΚΔΑΠ του ιστορικού συλλόγου της Θεσσαλονίκης, υποδέχονται όλα τα παιδιά ανεξαιρέτως.

Η Ειδική αγωγή στις ημέρες του κορονοϊού

Μια δύσκολη πραγματικότητα βιώνουν παιδιά, εκπαιδευτικοί και γονείς στα σχολεία ειδικής αγωγής, που έχει αποφασιστεί να μείνουν ανοιχτά και κατά τη διάρκεια του lockdown.

Οι συνθήκες διατήρησης των μέτρων για τον κορονοϊό δύσκολες, με συνέπεια αρκετοί γονείς και εκπαιδευτικοί να αντιδρούν, ζητώντας το κλείσιμο και αυτών των σχολείων.

Τηλεκπαίδευση σε νήπια: H προσαρμοστικότητα, η νοσταλγία για το σχολείο και τα... ευτράπελα

Ανησυχούν για την έκθεση των λιλιπούτειων μαθητών τους στην οθόνη. Συγχρόνως όμως δηλώνουν εντυπωσιασμένες από την προσαρμοστικότητά τους στις απαιτήσεις της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, την πειθαρχίας τους αλλά και την εξοικείωσής τους. 

Τα «νηπιαγωγάκια», δηλαδή τα παιδιά 4 και 5 ετών, μοιάζουν ήδη εκπαιδευμένα να σηκώνουν ηλεκτρονικά το χέρι τους για να πάρουν τον λόγο.

Χρονοτριβούν οι πρυτάνεις για τη βία στα ΑΕΙ

Το υπουργείο Παιδείας και οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων κινούνται με διαφορετικούς ρυθμούς ως προς την κατάρτιση του νέου νομοθετικού πλαισίου για την αντιμετώπιση της βίας στα πανεπιστήμια. Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Παιδείας ανέφεραν στην «Κ» ότι το επιτελείο της υπουργού Νίκης Κεραμέως έχει αρχίσει την επεξεργασία των διατάξεων, οι οποίες θα συμπεριληφθούν στο μεθεπόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου, δηλαδή στις αρχές του 2021. Προηγείται το ν/σ για την επαγγελματική εκπαίδευση που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Από την πλευρά της, η πενταμελής επιτροπή, που όρισε η Σύνοδος Πρυτάνεων για να τοποθετηθεί επί των προτάσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το θέμα, θεωρεί ότι είναι ορθότερο να τηρήσει στάση πολιτικής ουδετερότητας.

Σουδάν: «Τέλος» στους παιδικούς γάμους και απαγόρευση του ακρωτηριασμού γυναικείων γεννητικών οργάνων

Οι αρχές του Σουδάν ανακοίνωσαν ότι θα βάλουν τέλος στους παιδικούς γάμους και ότι θα εφαρμοστεί η απαγόρευση του ακρωτηριασμού γυναικείων γεννητικών οργάνων, ένα σημαντικό βήμα για τα δικαιώματα γυναικών και κοριτσιών. 

Αστυνομικοί έλαβαν εντολή ότι θα πρέπει να ενημερώσουν τις τοπικές κοινότητες πως είναι παράνομος ο ακρωτηριασμός γυναικείων γεννητικών οργάνων, μετά τον σχετικό νόμο που εγκρίθηκε πριν από μερικούς μήνες, σύμφωνα με τον οποίο οι παραβάτες κινδυνεύουν με έως τρία χρόνια φυλάκισης. 

Πόσοι μαθητές ανά σχολική τάξη;

Στα τέλη Αυγούστου και καθώς όλοι -ειδικά οι οικογένειες με παιδιά σχολικής ηλικίας- αναμέναμε με αγωνία τις αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων, ακούσαμε με έκπληξη την υπουργό Παιδείας να αναφέρει ότι στην Ελλάδα σε κάθε σχολική αίθουσα αντιστοιχούν 17 μαθητές κατά μέσο όρο. Τελικά βέβαια, αφού δέχτηκε δριμεία κριτική, η κυρία υπουργός επανήλθε και διευκρίνισε ότι εννοούσε τους μαθητές των σχολείων σε όλη την επικράτεια, δηλαδή και στη Νέα Σμύρνη και στην Αμοργό. Με λίγη σκέψη και ανατρέχοντας και σε προσωπικές εμπειρίες κατανοεί κανείς εύκολα ότι θα ήταν μάταιο η Υπουργός να κάνει ξεχωριστή αναφορά στους Δήμους των μεγάλων πολεοδομικών συγκροτημάτων, όπως της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι συγκεντρώνουν βέβαια πάνω από τους μισούς μαθητές της χώρας και στους οποίους δήμους το στεγαστικό πρόβλημα των κοινωφελών χρήσεων, όπως είναι η εκπαίδευση, είναι έντονο και με πολύ δυσκολία (μεγάλο οικονομικό κόστος) μπορεί να ξεπεραστεί. Και λέγοντας στεγαστικό δεν εννοούμε φυσικά μόνο τις αίθουσες, αλλά το σύνολο των σχολικών εγκαταστάσεων στις οποίες περιλαμβάνονται οι επαρκείς χώροι άθλησης και καλλιτεχνικής έκφρασης (ανοιχτοί/κλειστοί) αλλά κυρίως τα επαρκή σε επιφάνεια και κατάλληλα διαμορφωμένα προαύλια. 

Τηλεκπαίδευση : Οι ηλεκτρονικές τάξεις μένουν κενές από προσφυγόπουλα

Έλλειψη ή ανεπάρκεια υλικοτεχνικού εξοπλισμού – συχνά ακόμη και απουσία πρόσβασης στο διαδίκτυο – αλλά και μεγέθυνση των ήδη τεράστιων δυσκολιών κατανόησης της γλώσσας, στερούν από τα προσφυγόπουλα τη συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία

Η Αναστασία, εκπαιδευτικός σε Τάξη Υποδοχής ΖΕΠ (Ζώνη Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας) στο κέντρο της Αθήνας, είχε παρακολουθήσει διαδικτυακή ημερίδα για την τηλεκπαίδευση λίγες ώρες πριν μιλήσουμε στο τηλέφωνο. «Λέγαμε ότι ασχολούμαστε με το αν πέφτει το webex, ενώ τα προσφυγόπουλα και τα παιδιά των Ρομά δεν εμφανίζονται καν στο μάθημα». Όπως εξηγεί στο in.gr, από τα 17 παιδιά της τάξης της, μόνο τρία παρακολουθούν τα διαδικτυακά μαθήματα – συχνά ούτε καν αυτά.

Παρουσίαση οδηγού για την εκπαιδευτική αξιοποίηση του βιβλίου «Ο κόσμος από την αρχή»

Το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας και η UNICEF σας προσκαλούν σε διαδικτυακή εκδήλωση για την παρουσίαση του Οδηγού για την εκπαιδευτική αξιοποίηση του βιβλίου «Ο κόσμος από την αρχή», το οποίο απευθύνεται σε έφηβες/εφήβους με σκοπό την ευαισθητοποίησή τους σε θέματα έμφυλης βίας.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου και ώρα 15.30.

Παίρνει αρκετό σίδηρο το παιδί;

Η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή είναι κομβικής σημασίας για την υγεία των παιδιών, καθώς μέσω αυτής προσλαμβάνουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών, βιταμινών και μετάλλων. Ο σίδηρος αποτελεί ένα από τα μέταλλα, που μπορεί να βρεθεί σχεδόν σε όλους τους ζωντανούς οργανισμούς.

«Εξέλιξη Ζωής»: Μία οργάνωση για τα παιδιά που φιλοξενούνται σε ιδρύματα κλειστής φροντίδας

Σκοπός της ΜΚΟ «Εξέλιξη Ζωής» είναι η ενδυνάμωση, η προστασία και η φροντίδα των νέων, ώστε να γίνουν ενεργά και αυτάρκη μέλη της κοινωνίας. 

Γράφει η Άννα Κοκορη στη LIFO  

OΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ και οι έφηβοι χρειάζονται στήριξη, αγάπη και φροντίδα, εφόδια απαραίτητα για να διεκδικήσουν ένα μέλλον με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία. Υπάρχουν πολλά γύρω μας που ζουν και φιλοξενούνται σε ιδρύματα κλειστής προστασίας, των οποίων η άμεση και ουσιαστική υποστήριξη είναι αναγκαία. Η μη κερδοσκοπική οργάνωση «Εξέλιξη Ζωής» έχει αναλάβει αυτό το έργο τα τελευταία δύο χρόνια και συνεχίζει δυναμικά. Σκοπός της είναι η ενδυνάμωση, η προστασία και η φροντίδα των νέων ηλικίας 18-25, ώστε να γίνουν ενεργά και αυτάρκη μέλη της κοινωνίας. 

Παραμύθι: Το μαγικό σεντόνι της Πρωτοχρονιάς

"Ο κόσμος της Δανάης" μάς χάρισε ένα όμορφο παραμύθι αισιοδοξίας. Επισκεφτείτε τον και απολαύστε το.
Η Ντίνα κόλλησε έναν καινούριο άτακτο ιό και βρίσκεται σε καραντίνα. Είναι, όμως, στενοχωρημένη γιατί φοβάται μήπως ο Αϊ Βασίλης δεν κατορθώσει να μοιράσει δώρα εξαιτίας του ιού. Η Ντίνα φέτος ζήτησε από τον Άγιο να εξαφανίσει τον ζωηρό ιό. Άραγε, ο Αϊ Βασίλης θα επισκεφτεί το σπίτι της μικρής μας φίλης και θα κατορθώσει να πραγματοποιήσει την επιθυμία της;

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: Η Αντιγόνη έγινε παιχνίδι για μικρούς και μεγάλους

Το Δημοτικό θέατρο Πειραιά στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος «Από το Μουσείο στο Θέατρο. Ανιχνεύοντας τη Θεατρική Πράξη της Αρχαίας Τραγωδίας» παρουσιάζει ένα πολύ ενδιαφέρον εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό παιχνίδι επιλογών, την Αντιγόνη – https://antigonigame.gr/, χρήσιμο για τον ελεύθερο χρόνο, παιδιών και εφήβων, εν μέσω πανδημίας και όχι μόνο.

Πρόκειται για μια ανεξάρτητη ψηφιακή διαδραστική εφαρμογή για φορητές συσκευές, εύκολη στη χρήση της, η οποία βασίζεται στην Αντιγόνη του Σοφοκλή.

Χατζόπουλος-ΣΕΒ: Θετικό 1o βήμα η μεταρρύθμιση Επαγγελματικής, Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης

Η πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας για τη μεταρρύθμιση του Εθνικού Συστήματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης είναι ένα θετικό βήμα για τους νέους, τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις στη χώρα μας. Ο παραγωγικός μετασχηματισμός της οικονομίας μας προϋποθέτει υψηλού επιπέδου και συνεχή επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση ανθρώπινου δυναμικού.