Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

Οι 300+17 πρωτοπόροι της εκπαίδευσης

Πειραματίστηκαν, καινοτόμησαν και βραβεύτηκαν από διεθνείς οργανισμούς. Eίναι οι... τριακόσιοι και άλλοι 17 πρωτοπόροι της εκπαίδευσης οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του υπουργείου Παιδείας για τη δράση «Aριστεία και Kαινοτομία στην Eκπαίδευση». Aπό αυτούς, οι 85 θα παρουσιάσουν το έργο τους σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα παρουσία της υπουργού Άννας Διαμαντοπούλου. Aπό τη νέα χρονιά η εκδήλωση αυτή θα γίνει θεσμός και θα παρουσιάζονται τα έργα των 100 πλέον καινοτόμων εκπαιδευτικών και των 100 καινοτόμων σχολείων από όλη τη χώρα...

«Φτιάξαμε μόνοι μας την ψηφιακή τάξη...» :Καθηγητές, δάσκαλοι και σύλλογοι γονέων «βάζουν τα γυαλιά» στο υπουργείο Παιδείας

«Το σχολείο μας είναι ένα σχολείο χωρίς τοίχους•σχεδόν όλες οι τάξεις έχουν διαδραστικούς πίνακες. Οταν τελειώνει το σχολικό ωράριο κάνουμε σεμινάρια στους υπολογιστές για τους κατοίκους της περιοχής μας. Πολλές φορές οι μικροί μαςείναι εκείνοι που διδάσκουν τους γηραιότερους, καθώς το μάθημα έχει γίνει πλέον το πιο διασκεδαστικό παιχνίδ ι». Ο κ. Γιώργος Μιτάκης είναι πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αγ. Παρασκευής. Οπως δηλώνει, το σχολείο του δεν περίμενε να εξαγγείλει η κυβέρνηση πρόγραμμα ηλεκτρονικής «μεταμόρφωσης» των σχολείων της χώρας. Ο διευθυντής του, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, αλλά και με τον σύλλογο των γονέων, προχώρησαν μόνοι τους στη... νέα εποχή. Σήμερα, εκπαιδεύουν τους μαθητές τους σε ένα διαφορετικό περιβάλλον. Ενα περιβάλλον «ηλεκτρονικό», στο οποίο όλα μπορούν να συμβούν. Ο δάσκαλος του σχολείου κ. Κώστας Σιμωτάς λέει στο «Βήμα» ότι « οι μαθητές βρίσκονται περισσότερο από εμάς τους μεγάλους κοντά στην κουλτούρα των οπτικοακουστικών μέσων. Οποιαδήποτε αλλαγή προς αυτή την κατεύθυνση τη δέχονται με μεγάλο ενθουσιασμό ».

Διάβασαν τις σκέψεις τους με σκάνερ εγκεφάλου

Βρετανοί επιστήμονες μπόρεσαν να διαβάσουν τις σκέψεις υγιών εθελοντών χρησιμοποιώντας έναν σαρωτή εγκεφάλου. Οι εθελοντές πρώτα παρακολούθησαν τρία σύντομα φιλμάκια, κατόπιν συνδέθηκαν με το μηχάνημα και οι ερευνητές μπόρεσαν να εντοπίσουν ποιο από τα τρία φιλμ ανακαλούσαν στο μυαλό τους.

Ιδέες για διδασκαλία : Είδη που απειλούνται με εξαφάνιση, Κόκκινο Ελάφι

Πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για το Κόκκινο Ελάφι που απειλείται με εξαφάνιση υπάρχουν στο Ένθετο ΟΙΚΟ της Καθημερινής. Σε απλή γλώσσα και περιεκτικά δίνονται όλες οι απαραίτητες πληροφορίες. Εκμεταλλευτείτε τις στη διδασκαλία σας και βοηθείστε τα παιδιά να αποκτήσουν οικολογική συνείδηση........

Κάποτε ζούσε σε όλη σχεδόν την Eυρώπη και την Ασία. Κατάφερε να επιβιώσει όταν άλλα είδη εξαφανίζονταν. Σήμερα, λόγω των πυρκαγιών, της αποψίλωσης των δασών και της παράνομης θήρας, κινδυνεύει.

Δωρεάν ιδιαίτερα μαθήματα σε οικογένειες χαμηλού εισοδήματος

Η αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Θεσσαλονίκης ανακοινώνει ότι συνεχίζεται η λειτουργία του Κοινωνικού Πνευματικού Κέντρου «Πορτοκαλιάν», που απευθύνεται σε παιδιά Δημοτικών Σχολείων και Γυμνασίων οικογενειών χαμηλού οικονομικού εισοδήματος.

Συμβουλευτική Ομηλίκων στην Αθήνα

 Το Συμβουλευτικό Κέντρο Ομηλίκων, Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Αθηνών σας προσκαλεί την Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010, ώρα 09:30-15:00 στην ημερίδα που διοργανώνει με θέμα "Συμβουλευτική Ομηλίκων". Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο "Ι. Δρακόπουλος" (Κεντρικό κτήριο Πανεπιστημίου Αθηνών)
Είσοδος Ελεύθερη

Για περισσότερες πληροφορίες και για το πρόγραμμα της ημερίδας : http://sykeom.ecd.uoa.gr/nea.htm

Παιχνίδια για υπολογιστές και κόμικ, στο μικροσκόπιο επιστημόνων

Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι αυτά τα πράγματα θα μπορούσαν να σταθούν δίπλα δίπλα; Παιχνίδια για ηλεκτρονικούς υπολογιστές και κόμικ θα μελετηθούν πλάι πλάι με τα σημαντικότερα κλασικά έργα της παιδικής λογοτεχνίας από τους επιστήμονες ενός νέου κέντρου του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ.

Πασχαλινό παζάρι από το «Χαμόγελο του παιδιού» στη Θεσσαλονίκη

Δεκαπέντε χρόνια λειτουργίας, καθημερινού αγώνα – αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα υγείας, κακοποίησης, διαβίωσης – χιλιάδων παιδιών που περιμένουν από όλους ουσιαστική ανταπόκριση, συμπληρώνει «Το Χαμόγελο του Παιδιού».
Για το λόγο αυτό, προσκαλεί όλους τους φίλους του, μικρούς και μεγάλους, στο Πασχαλινό Παζάρι που θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 4 Μαρτίου ως και το Μεγάλο Σάββατο 3 Απριλίου, στη συμβολή των οδών Ερμού και Αριστοτέλους, από τις 9 το πρωί ως και τις 9 το βράδυ, για να στείλουν μήνυμα ζωής και αγάπης σε όλα τα παιδιά, ενισχύοντας το έργο και τις δράσεις του Οργανισμού στη Βόρεια Ελλάδα.