Κυριακή 5 Απριλίου 2015

Οι «μαγικές» εκπλήξεις κάνουν τα νήπια να μαθαίνουν καλύτερα

Ξάφνιασε ένα παιδί με κάτι «μαγικό» και το παιδί θα μάθει καλύτερα κάτι καινούριο. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας σημαντικής αμερικανικής επιστημονικής έρευνας, η οποία για πρώτη φορά δείχνει ότι τα μωρά έχουν ένα είδος έμφυτης γνώσης για τον κόσμο και τους φυσικούς νόμους, οπότε, όταν οι ενδόμυχες προσδοκίες τους διαψεύδονται από κάτι απρόσμενο και αναπάντεχο, τότε όχι μόνο δίνουν μεγαλύτερη προσοχή (κάτι που είχαν δείξει και προηγούμενες μελέτες), αλλά επίσης αφομοιώνουν καλύτερα νέα πράγματα.

Μαθαίνουν παίζοντας video games

Τι σχέση μπορεί να έχουν τα βιντεοπαιχνίδια με την εκπαίδευση εργαζομένων στην πυρασφάλεια, τη «μύηση» των μαθητών στα πρώτα βήματα του προγραμματισμού ή ακόμη και την τουριστική ανάδειξη μιας περιοχής;

Απολύτως καμία, θα απαντήσει όποιος έχει ταυτίσει τα ηλεκτρονικά παιχνίδια με την εικόνα παιδιών που ξημεροβραδιάζονται μπροστά από μια οθόνη για να σώσουν τη Γη από κάθε λογής «κακούς» ή να κατατροπώσουν τους αντιπάλους με την αγαπημένη τους αθλητική ομάδα.

Ευτέρπη: Τραγούδια για εκπαιδευτική χρήση – Ψηφιακό Μουσικό Ανθολόγιο

Το αποθετήριο «Ευτέρπη: Τραγούδια για εκπαιδευτική χρήση – Ψηφιακό Μουσικό Ανθολόγιο» είναι η μοναδική διαδικτυακή συλλογή τραγουδιών για εκπαιδευτική χρήση στην Ελλάδα. Εδώ μπορείτε να αναζητήσετε, να δείτε παρτιτούρες και μαθησιακά αντικείμενα για τη διδασκαλία της μουσικής αγωγής. Κάθε τραγούδι παρουσιάζεται σε μουσική σημειογραφία (musescore ή finale) και συνοδεύεται από σύγχρονα εκπαιδευτικά μεταδεδομένα. Στην «Ευτέρπη» περιλαμβάνονται τραγούδια από ιστορικές πηγές και μουσικές ανθολογίες του 19ου και 20ου αιώνων καθώς και παραδοσιακά και σύγχρονα τραγούδια τα οποία αποτελούν ευγενική συνεισφορά συνθετών και αξιόλογων μουσικολόγων – εκπαιδευτικών.

Εξαρτημένοι από εφαρμογές & διαδίκτυο αρκετοί Έλληνες έφηβοι

Ένας στους επτά έφηβους εμφανίζει συμπτώματα εξάρτησης από τη χρήση του Ίντερνετ, ενώ αρκετοί ασχολούνται και με τον τζόγο. Αυτό προκύπτει από έρευνα του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας (ΕΠΙΨΥ), που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Η έρευνα διεξήχθη το 2014 σε πανελλήνιο αντιπροσωπευτικό δείγμα 4.141 εφήβων, υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με την επιστημονική ευθύνη της ομότιμης καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Α. Κοκκέβη.

Η άλλη όψη των μαθητικών ταινιών

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία της κριτικής αξιολόγησης των μαθητικών ταινιών που συμμετείχαν στον 5ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους «Ένας Πλανήτης …μια ευκαιρία». 

Έχει το παιδί αλλεργία; Τι πρέπει να έχουμε πάντα μαζί μας

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, το 30% των παιδιών των 4 ετών πάσχουν από αλλεργίες. 

Οι ειδικοί μάλιστα έχουν παρατηρήσει πως στα παιδιά η εμφάνιση των αλλεργιών ακολουθεί συχνά συγκεκριμένη σειρά: εμφανίζονται πρώτα οι τροφικές αλλεργίες, το έκζεμα ακολουθεί και μεγαλώνοντας, γύρω στα 2 του χρόνια, εμφανίζονται οι αναπνευστικές αλλεργίες αρχικά ως ρινίτιδα και αργότερα ως άσθμα.

Διάβασμα και τηλεόραση δεν προκαλούν μυωπία, δείχνει νέα έρευνα

Παρά την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι το πολύωρο διάβασμα ή η χρήση των οθονών από κοντινή απόσταση οδηγεί στην εκδήλωση μυωπίας, αμερικανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τελικά δεν ισχύει κάτι τέτοιο. 

The City Game, ένα διαδικτυακό παιχνίδι καλών πράξεων

Μια ομάδα νεαρών κατέβηκε χθες στο Μοναστηράκι, προκειμένου να συμμετάσχει σ’ ένα πρόγραμμα εθελοντικής αιμοδοσίας δύο οργανώσεων εθελοντών (Bloode και GloVo) και μιας πλατφόρμας για κινητά τηλέφωνα. Η ενέργεια μεταδόθηκε ζωντανά από τα social media, με σκοπό να παρακινήσει περισσότερους νέους να γίνουν εθελοντές αιμοδότες.

Άποψη: «Παιχνίδια» Φιλαναγνωσίας


«Βιβλιοφαγίες», «Βιβλιοδρομίες», «Βιβλιοτρεχάλες» και «Μαραθώνιοι Ανάγνωσης» προκηρύσσονται από συγκεκριμένους εκδοτικούς οίκους και βομβαρδίζουν πανελληνίως τα τελευταία χρόνια αλύπητα τα δημοτικά σχολεία μας, βάζοντας δασκάλους και μαθητές να τρέχουν και να λαχανιάζουν ακόμα και για αυτό που θα έπρεπε να είναι καθαρή απόλαυση και παιχνίδι.

Η χλωρίνη προκαλεί λοιμώξεις στα παιδιά

Η χλωρίνη μπορεί να σκοτώνει τα μικρόβια και να καθαρίζει τους λεκέδες, αλλά έχει και παρενέργειες στην υγεία των παιδιών. Η παθητική έκθεση των παιδιών στη χλωρίνη, όταν χρησιμοποιείται στο σπίτι τους ή στο σχολείο τους ως καθαριστικό, αυξάνει την πιθανότητα κάποιας λοίμωξης στον οργανισμό τους, σύμφωνα με μια νέα ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα. Αν και οι επιπτώσεις είναι μέτριες, δεν παύουν να αποτελούν πηγή ανησυχίας για τη δημόσια υγεία, σύμφωνα με τους επιστήμονες, λόγω της ευρείας χρήσης της χλωρίνης ως καθαριστικού.

Τελευταίο 10ήμερο Ιουνίου εξετάσεις για πρότυπα - πειραματικά σχολεία

Ανακοινώθηκαν τελικά οι διαδικασίες εγγραφής στα πειραματικά ή πρότυπα σχολεία για όσους θέλουν να παρακολουθήσουν τα προγράμματά τους. Συγκεκριμένα:

Εμφύτευμα - πυξίδα στον εγκέφαλο τυφλών πειραματόζωων

Ιάπωνες επιστήμονες για πρώτη φορά μετέτρεψαν τον εγκέφαλο τυφλών πειραματόζωων σε ″ζωντανή″ πυξίδα, χάρη σε ένα γεωμαγνητικό εμφύτευμα, και με αυτό τον τρόπο επέτρεψαν στους αρουραίους να προσανατολίζονται στον χώρο τους σα να βλέπουν γύρω τους.

Παιδικά βιβλία για «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

O Απρίλης είναι ο μήνας του βιβλίου. Από την 1η ως την 30η Απριλίου, το βιβλιοπωλείο «Πρωτοπορία» λέει «χρόνια πολλά» στο παιδικό βιβλίο συγκεντρώνοντας βιβλία για το «Το Χαμόγελο του Παιδιού»