Παρασκευή 27 Μαΐου 2022

Βιβλιοπαρουσίαση: A kind of Spark

“It’s so confusing. To be too much for some people and not enough for everyone else”

Μία ιστορία για το κουράγιο, τη φιλία και τι σημαίνει να είσαι διαφορετική/ός.


Το βιβλίο «A Kind of Spark» της Elle McNicoll αφηγείται την ιστορία της εντεκάχρονης Addie, στην προσπάθεια της να πείσει τους κατοίκους της μικρής της πόλης να κατασκευαστεί ένα μνημείο για τις μάγισσες που θανατώθηκαν στις δίκες των μαγισσών που έλαβαν χώρα στην πόλη τους, καθώς γνωρίζει ότι η ιστορία των γυναικών που κατηγορήθηκαν και θανατώθηκαν σαν μάγισσες, είναι πολλά περισσότερα από αυτό.

Εκπαίδευση στην ψηφιακή εποχή: από την αντιμετώπιση των ψευδών ειδήσεων στην ανάπτυξη εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης για όλα τα μαθησιακά αντικείμενα

Είναι δουλειά αυτό; Τα νέα επαγγέλματα που κάνουν τους γονείς να απορούν

Όταν ο Leon Martin τους ζήτησε συμβουλές για το πώς να κάνει πραγματικότητα το όνειρό του να γίνει σχεδιαστής εμπειριών χρηστών (UX designer), οι γονείς του προβληματίστηκαν. «Δεν είχα την παραμικρή ιδέα περί τινός επρόκειτο», είπε η μητέρα του Anne. «Δεν ήξερα αν αναφερόταν σε σχεδιασμό ρούχων, ηλεκτρονικών προγραμμάτων ή μία νέα μάρκα ποδηλάτου».

Ακόμα και όταν ο 18χρονος Leon εξήγησε ότι ο ρόλος αυτός ασχολείται με το «παρασκηνιακό» online design, η μητέρα του παρέμεινε προβληματισμένη. «Ένιωθα σαν να απέτυχα ως γονέας», δήλωσε. «Ο ρόλος μου ως μητέρας είναι να δείξω τον δρόμο στα παιδιά μου για να εξελιχθούν, αλλά πως μπορώ να το πετύχω αυτό όταν δεν καταλαβαίνω καν ποιες είναι οι φιλοδοξίες τους;», λέει στον Guardian

Μιχαηλίδου: Ιστορικό παράδειγμα το έργο του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών

Το έργο του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών εξήρε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Στην ημερίδα του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών με θέμα «Relay: Διασφαλίζοντας την προσβασιμότητα ατόμων με προβλήματα ακοής», η κυρία Μιχαηλίδου είπε πως το έργο του ιδρύματος «αποτελεί ένα ιστορικό παράδειγμα που δίνει στην κοινωνική πρόνοια τον χαρακτήρα της ενεργητικής παρέμβασης για τη βελτίωση της λειτουργικότητας των κωφών και των βαρήκοων ατόμων, ώστε αυτά να συμμετέχουν χωρίς περιορισμούς στην κοινωνική, πολιτική και πολιτιστική ζωή και φυσικά στην αγορά εργασίας».

«Μαμά, δεν αντέχω άλλο τα βασανιστήριά τους» – Γονείς μιλούν στην «Κ» για το μπούλινγκ στα σχολεία

Υπάρχει ένα δέντρο που έχει ταυτιστεί με την Αθήνα. Εδώ η άνοιξη έρχεται όταν ανθίζουν οι νεραντζιές, όταν οι δρόμοι ευωδιάζουν χάρη στα νεράντζια, τα νεράντζια που αυτή την εβδομάδα έχουν συνδεθεί με τη χειρότερη οσμή από όλες – τη μυρωδιά του φόβου. Νεράντζια πετούσαν στον 14χρονο Μάκη, ο οποίος έδωσε τέλος στη ζωή του, οι μαθητές που τον τυραννούσαν. Τον έβριζαν, τον έφτυναν, τον κορόιδευαν, τον κυνηγούσαν. Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει αρχίσει την προκαταρκτική εξέταση, έπειτα από σχετική διαταγή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας, ούτως ώστε να διευκρινιστεί τι ακριβώς συνέβη, αλλά μαρτυρίες συμμαθητών του Μάκη τονίζουν πως ο μαθητής της Β΄ Γυμνασίου στο 54ο Γυμνάσιο Αθηνών στα Σεπόλια ήταν θύμα bullying. Δεν ήταν ο μόνος.

Σύλλογος Τυφλών Δυτικής Μακεδονίας Ξεκινούν νέα τμήματα εκμάθησης γραφής Braille στην Κοζάνη.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με την μορφή σεμιναρίων για την εκμάθηση της μεθόδου γραφής και ανάγνωσης τυφλών Braille, πρόκειται να υλοποιήσει ο Σύλλογος Τυφλών Δυτικής Μακεδονίας στην πόλη της Κοζάνης.

Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο και Κυριακή και θα έχουν διάρκεια 3 ώρες το κάθε ένα. Το πρόγραμμα πρόκειται να ξεκινήσει τον Ιούνιο.

Sold out οι παιδικές κατασκηνώσεις, θέσεις μόνο για Αύγουστο

Αντίστροφα μετράνε οι μαθητές για το τελευταίο κουδούνι της σχολικής χρονιάς με το μυαλό τους φυσικά να «τρέχει» ήδη στις καλοκαιρινές διακοπές.

Και φυσικά για χιλιάδες παιδιά στη χώρα το καλοκαίρι είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τις κατασκηνώσεις.

Με την κατάσταση να είναι ρευστή τις δύο προηγούμενες χρονιές εξαιτίας της πανδημίας πολλοί ήταν οι γονείς που δίστασαν να στείλουν τα παιδιά τους στις κατασκηνώσεις τους καλοκαιρινούς μήνες.

Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου: Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που αλλάζει τη σχέση των μαθητών με τη μουσική

Η Λέσβος φιλοξενεί τα τελευταία επτά χρόνια ένα φεστιβάλ κλασικής μουσικής με διεθνή απήχηση. Το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου αποτελεί το σημείο συνάντησης των φίλων της κλασικής μουσικής και ήδη ετοιμάζεται για την όγδοη έκδοση αυτόν τον Αύγουστο. Η διοργάνωση πραγματοποιεί όμως καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς εκπαιδευτικά προγράμματα που φέρνουν κοντά τα παιδιά στην κλασική μουσική και τους μαθαίνουν πώς να διοργανώνουν τη δική τους συναυλία. Η σχολική αλλά και η τοπική κοινότητα δραστηριοποιείται έντονα στην υλοποίηση των συγκεκριμένων προγραμμάτων.

Πώς το bullying συνδέεται με τα παιχνίδια στο διαδίκτυο

 

Προβολή: Ψέματα και αλήθεια, έτσι είν' τα παραμύθια

Η επιστημονική φαντασία που τόσο έχει συνεπάρει τα σημερινά παιδιά δεν εμφανίστηκε από το πουθενά.

Πρόγονός της τα παραμύθια με τους δράκους, τους μάγους, τους υπερήρωες, τις μεταμορφώσεις. Τα παραμύθια αυτά, από γενιά σε γενιά, ζωντανεύουν με τους παραμυθάδες. Οι παραμυθάδες είχαν την ικανότητα μόνο με τη φωνή, την κίνηση και τη μουσική να κάνουν το κοινό να ταξιδεύει σε χώρους μαγικούς. Δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια παγκοσμίως υπάρχει μια μεγάλη ανάπτυξη της τέχνης του παραμυθά.

«Ερωτευμένα Άλογα»: Μια παράσταση για τον Έρωτα και την «Αναπηρία»

Τι είναι ο έρωτας; Πώς τον βιώνουμε; Έχουμε όλοι πρόσβαση σε αυτόν; Αναπάντητα ερωτήματα ή μήπως όχι;

Τα «Ερωτευμένα Άλογα» σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου είναι μια παράσταση για τον έρωτα, αυτή την «αναπηρία» που εξουσιάζει, τορπιλίζει, δυναμιτίζει, τρελαίνει, φλέγει. Μια παράσταση-ύμνος στην πηγαία ζωτικότητα, στη γενετήσια ορμή, σε όλες τις αισθήσεις που έχουν περιχαρακωθεί από μια αυστηρά ορθολογιστική αντίληψη της ζωής. Μια παράσταση που ξεπερνά τους κοινωνικούς φραγμούς και παραμερίζει εμπόδια για να μιλήσει για το ά-λογο, το ένστικτο, το απαγορευμένο, τη φαντασία, την ψυχή που τελικά επιμένει στην αναζήτηση του ολοκληρωτικού και αμφίδρομου έρωτα.

Μαριούπολη: Καταργούνται οι διακοπές, οι μαθητές ετοιμάζονται για το ρωσικό σχολικό πρόγραμμα

Σε επιχείρηση «απο-ουκρανοποίησης» των μαθητών προχωρούν οι ρωσικές κατοχικές αρχές στη Μαριούπολη σύμφωνα με Ουκρανό αξιωματούχο. 

Οι ρωσικές αρχές που ελέγχουν τη μαρτυρική πόλη αποφάσισαν να καταργήσουν τις σχολικές διακοπές του καλοκαιριού προκειμένου να προετοιμαστούν οι μαθητές της για το ρωσικό σχολικό πρόγραμμα, δήλωσε σήμερα Πέμπτη ο Πέτρο Αντριουτσένκο

Μειωμένη οπτική ικανότητα - σπατάλη ενέργειας λόγω ακατάλληλου φωτισμού

Μήπως σε κάποια χαλαρή βόλτα στο παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης έχετε νιώσει ότι ο δημοτικός φωτισμός είναι ανεπαρκής και δεν βλέπετε καλά; Μήπως σε κάποια επίσκεψη σε μία δημόσια υπηρεσία διαπιστώσατε ότι ο φωτισμός ήταν κουραστικός ή ενοχλητικά έντονος; Μήπως ο φωτισμός στο ίδιο σας το σπίτι, σας προβληματίζει; Ενδεχομένως γι όλα αυτά να ευθύνονται τα πρότυπα τεχνητού φωτισμού σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, που οδηγούν είτε σε μειωμένη οπτική ικανότητα, είτε σε σπατάλη ενέργειας και φωτορύπανση. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης της Οφθαλμολογικής Κλινικής του ΔΠΘ , η οποία δημοσιεύθηκε στο διεθνή επιστημονικό τύπο *, τα πρότυπα τεχνητού φωτισμού τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επικαιροποιηθούν.